Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kelios svogūnų marinavimo taisyklės

www.alkas.lt
2023-06-03 13:50:54
0
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnai | pexels.com nuotr.

Iškylos neatsiejamos nuo raugintų arba marinuotų mėsos priedų, vienas populiariausių – marinuoti svogūnai. Nuo aštrumo iki saldumo – skirtingai marinuoti svogūnai atskleidžia įvairias skonių gamas ir patiekalams suteikia papildomą akcentą. Ekspertai kviečia švęsti artėjančią tėvo dieną gamtoje bei išbandyti negirdėtus svogūnų marinavimo receptus, kurių dėka kepsninių patiekalai sužibės naujomis spalvomis.

Gali atrodyti, kad visi svogūnai yra panašaus skonio, tačiau tai – netiesa. Pasak „Maximos“ maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, skirtingos svogūnų rūšys marinatuose atsiskleidžia išskirtiniais skoniais.

„Ieškantiems universalaus ir „saugesnio“ skonio patarčiau rinktis paprastąjį geltoną arba baltą svogūną. Marinuoti jie suteikia gana aštrų skonį, tačiau pasirinkus tinkamus priedus gali sužibėti ir saldesnėmis natomis. Raudonieji svogūnai puikiai atskleidžia saldesnius skonius, kuris tinka su aštresniais priedais. Nors lietuviams tai neįprasta, Azijos šalyse paplitęs net ir žaliųjų laiškinių svogūnų marinavimas“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Paprastos taisyklės – užtikrins rezultatą

Pasak B. Baratinskaitės, svogūnus galima marinuoti įvairiausiais būdais, nuo to priklausys jų skonis, galiojimo laikas ir panaudojimas patiekaluose. Marinuoti svogūnai puikiai tinka prie grilio patiekalų kaip garnyras, taip pat kaip mėsainių, sumuštinių sudedamoji dalis ar salotų pagardas. Tačiau norint pasiekti geriausią rezultatą, reikėtų laikytis kelių esminių svogūnų marinavimo taisyklių.

„Ruošdami svogūnus marinatui juos pjaustykite plonais žiedeliais, kadangi plonai pjaustyti svogūnai geriau ir greičiau sugeria marinatui naudojamus ingredientus“, – pataria maisto ekspertė.

Prieš pradedant marinuoti svogūnus ekspertė rekomenduoja juos pamirkyti dubenyje su druska – tai padės iš svogūno ištraukti drėgmę ir jį suminkštinti bei lengvai atskirs tarp sluoksnių esančias plėveles, kurias patogiausia nuimti rankomis.

Kitas būdas – supjaustytus svogūnus užpilti šiltu vandeniu ir drėgmę išspausti minkant svogūnus rankomis. Minkštesni ir mažiau drėgmės turintys svogūnai ne tik geriau sugers marinavimo ingredientus, bet ir išlaikys traškesnę tekstūrą.

Renkantis marinavimo techniką ir priedus, ekspertė siūlo natūralesnius ingredientus: „Svogūnai marinuojami  užpilant šiltu arba šaltu marinatu. Nesvarbu, kurį būdą pasirinksite naudokite natūralius ingredientus – venkite padažų, norimus skonius gali padėti išgauti keli baziniai ingredientai. Jei norite saldaus akcento, rinkitės medų arba klevų sirupą, rūgštaus – citriną, žaliąją citriną arba įvairų actą, na, o aštrumo pridės aitriosios paprikos bei įvairių rūšių pipirai“.

„Maximos“ ekspertė dalijasi keturiais originaliais marinavimo receptais, kurie taps nepakeičiamu garnyru vasaros iškylų ir pasibuvimų gamtoje metu.

Marinuoti korėjietiški svogūnai

Reikės: 450 g vidutinio dydžio gabalėliais pjaustytų svogūnų, 40 g šviežių griežinėliais pjaustytų aitriųjų pipirų, 200 ml vandens, 200 ml sojos padažo, 200 ml obuolių arba ryžių vyno acto, apie 200 g rudojo cukraus.

Gaminame: susmulkintus svogūnus ir aitriuosius pipirus sudėkite į stiklainį sluoksniais.  Puode sumaišykite vandenį, sojų padažą, actą, cukrų ir virkite ant silpnos arba vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps (apie 2–3 minutes). Dažnai maišykite. Sūrymu užpilkite svogūnus ir uždarykite stiklainį. Palikite kambario temperatūroje 3–4 valandas, tada atšaldykite šaldytuve. Ragaukite po dviejų dienų.

„Marinuoti svogūnai puikiai tiks su kepsninių patiekalais – kaip garnyras prie šašlykų arba mėsainio sudedamoji dalis. Marinuotus svogūnus reikėtų suvartoti per vieną mėnesį“, – sako B. Baratinskaitė.

Saldžiarūgščiai raudonieji svogūnai

Reikės: 3 didelių raudonųjų svogūnų pjaustytų plonais žiedais, 50 ml obuolių acto, 50 ml ryžių acto, dviejų šaukštų medaus, 200 ml vandens, pusės šaukšto druskos, stambiai maltų juodųjų pipirų, dviejų arbatinių šaukštelių grūdėtų garstyčių.

Gaminame: svogūnus 20 minučių palaikykite sūdytame vandenyje ir gerai nuspauskite rankomis, nusausinkite ir dėkite į stiklinį marinavimo indą. Supilkite į puodą vandenį, abi acto rūšis ir medų, virkite kol skystis užvirs. Į marinatą berkite druskos, juodųjų pipirų ir dėkite garstyčias bei pakaitinkite dar kelias minutes. Šiek tiek atvėsusį marinatą pilkite ant svogūnų stiklainyje. Atvėsintą, dėkite į šaldytuvą.

„Taip marinuotus svogūnus ragauti galima jau po kelių valandų, tačiau geriausiai skonis atsiskleis kitą dieną. Šaldytuve marinuoti svogūnai gali išstovėti iki dviejų mėnesių“, – pataria „Maxima“ ekspertė.

Marinuoti svogūnai su šafranu

Reikės: 2 baltųjų arba geltonųjų svogūnų, 80 ml vandens, 35 ml obuolių sidro acto, 35 ml baltojo acto, šaukšto medaus, 2 skiltelių česnako, žiupsnelio ciberžolės, druskos ir pipirų, žiupsnelio šafrano.

Gaminame: susmulkinkite česnaką ir supjaustykite svogūną plonomis juostelėmis. Sandariai supakuokite juos į stiklinį marinavimo indą, paskirstydami česnako gabalėlius tarp svogūnų. Puode sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir kaitinkite, kol užvirs. Marinatu užpilkite stiklainyje esančius svogūnus ir česnakus, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Atvėsusį stiklainį laikykite šaldytuve ir ragaukite kitą dieną.

Marinuoti laiškiniai svogūnai

Reikės: ryšulėlio žalių laiškinių svogūnų, 2 cm dydžio šviežio imbiero gabalėlio, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštelių garstyčių, aitriųjų pipirų dribsnių, 400 ml vandens, 35 ml baltojo arba ryžių acto, šaukšto druskos ir šaukšto cukraus.

Gaminame: paruoškite svogūnus – nupjaukite šaknis ir supjaustykite mažais griežinėliais arba nedideliais vertikaliais pagaliukais.  Į stiklinį marinavimo indą sudėkite žalius svogūnus, smulkintą imbierą ir česnaką, garstyčias ir aitriųjų pipirų dribsnius. Puode užvirkite vandenį su actu, cukrumi ir druska. Supilkite skystį į stiklainį, kad pilnai apsemtų svogūnus ir uždarykite. Atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą dar vienai parai, marinuotus svogūnus reikėtų suvartoti per mėnesį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  2. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  3. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  4. Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
  5. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  6. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  7. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  8. Be kokių peilių neišsiversite virtuvėje?
  9. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  10. Graikiškoji feta: ką pasigaminti?
  11. Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau
  12. Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas
  13. Minima Tarptautinės morkų diena
  14. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  15. Praturtinkite mitybą avižirniais ir salierais

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Valdovų rūmų muziejus | M. Kaminsko nuotr.
Istorija

Valstybės dieną Valdovų rūmuose – šventinių renginių programa

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • +++ apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Maskvos maskirovka
  • Gyventojai vis drąsiau kalba apie panikos priepuolius
  • G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu
  • Švedijos vietos, kurias verta atrasti anksčiau už kitus

Kiti Straipsniai

Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • +++ apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • jo apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kepenų ligos: nesukeliančios skausmo ir klastingos

Kepenų ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai