Pirmadienis, 20 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

www.alkas.lt
2023-01-30 12:30:23
0
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės fetą. Žinoma, šis sūris jau seniai pelnė simpatijas ir už Viduržemio jūros regiono ribų – mat gurmanai iš viso pasaulio negali atsispirti fetos skoniui. Jei lig šiol galvojote, jog šis pikantiškas sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate – naudokite jį gamindami užtepėlę, sriubą ar net pyragą.

Tradicinė graikiška feta – tai kelis mėnesius sūryme brandintas minkštas akytas ožkų ir avių pieno sūris. Jis pasižymi šiek tiek sūriu, rūgštoku, pikantišku skoniu, kuris maisto mylėtojams leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir dovanoja daugybę unikalių patiekalų.

Iš galybės kitų sūrių rūšių fetą išskiria ne tik skoninės, bet ir sveikatai palankios savybės. Didelis kiekis maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, fosforas, baltymai, B grupės vitaminai, selenas, riebiosios rūgštys, fetai pelnė bene sveikiausio sūrio titulą. Šis sūris nekaloringas ir saugus laktozės netoleruojantiems žmonėms.

Beje, feta yra vienas iš gaminių, kurių  kilmės vietos bei geografinė nuoroda yra saugomos. Tai reiškia, kad tik Graikijoje ir kai kuriose jos salose pagamintas feta sūris turi teisę naudoti šį produkto pavadinimą. Pavyzdžiui, taisykles mėginę apeiti Danijos pienininkai, nusprendę savo gaminamą sūrį pavadinti feta, užsitraukė Europos Komisijos bei Graikijos rūstybę ir pernai pralaimėjo bylą  Europos Sąjungos Teisingumo Teisme.

Fetos populiarumas Lietuvos neaplenkė: daugiausiai nuperka vasarą, bet atranda ir šaltuoju metu

„Maximos“ Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog fetos skonių ir tekstūros skirtumus lemia gamyboje naudojamas pienas: aštrumo suteikia avių, o švelnumo – ožkų pienas. Ekspertės teigimu, feta yra universalus sūris, kurį galima naudoti tiek su saldžiais, tiek su nesaldžiais gaminiais ir eksperimentuoti gaminant įvairius patiekalus.

„Kadangi šis sūris gana minkštas, galima improvizuoti gaminant įvairias užtepėles. Be to, fetos gabalėliai puikiai tinka skrudinimui – jie gražiai apkepa, bet per daug neišsilydo, tad puikiai tinka gardinti sumuštinius ar salotas. Graikai savo virtuvės neįsivaizduoja ir be įvairių kepinių su feta, na, o gurmanai dažnai derina šį sūrį su saldžiais vaisiais“, – kalba B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais išskirtiniais receptais, įrodančiais fetos kulinarinį lankstumą.

Fetos užtepėlė su keptomis paprikomis

Reikės: 150 g fetos sūrio, 200 g konservuotų keptų paprikų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1-2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, 0,5 šaukštelio citrinpipirių.

Gaminame: visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Jei konsistencija per tiršta, galima dar įspausti citrinos sulčių. Taip paruoštą užtepėlę tepkite ant skrudintos duonos arba patiekite su daržovėmis: agurkais, salierais, morkomis. Keli šaukštai užtepėlės puikiai tiks pagardinti ir makaronų patiekalus.

Graikiška sriuba su feta

Reikės: 1 skardinės konservuotų pupelių (gali būti pomidorų padaže), 1 skardinės juodųjų alyvuogių, 1 morkos, 2-3 salierų stiebų, 1-2 česnako skiltelių, 1 svogūno, 150 g fetos, 1-2 pomidorų, druskos, pipirų, saujos kapotų krapų, alyvuogių aliejaus.

Gaminame: pasiruoškite daržoves: nulupkite česnaką, svogūną, morką ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Salierą nuplaukite ir supjaustykite nedideliais griežinėliais. Susmulkinkite nuplautą pomidorą. Puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus ir dėkite svogūnus, morkas, salierus, česnakus, kepkite lengvai pamaišydami apie 3-5 min. Dėkite smulkintą pomidorą, pupeles, pilkite 400 ml vandens ir troškinkite apie 10 min ant mažos kaitros. Pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir po kelių minučių nukelkite nuo ugnies. Alyvuoges supjaustykite, fetos sūrį sutrupinkite mažais gabaliukais. Į gilią lėkštę dėkite sutrupintą fetą, alyvuoges, pilkite sriubą, lengvai pamaišykite ir apibarstykite krapais. Patiekite su traškia skrudinta duonele. Skanaus!

Trapios tešlos pyragas su feta

Reikės:

Tešlai: 150 g kvietinių miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 100 g šalto sviesto, žiupsnelio druskos, pusantro šaukšto šalto vandens. Žinoma, galite naudoti šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą.

Įdarui: 200 g poro, 2 šaukštų aliejaus, 1-2 skiltelės česnako, 1 raudonosios paprikos, žiupsnio juodųjų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio, 2-3 pomidorų, 200 g fetos sūrio, ryšulėlio petražolių, 3 kiaušinių, 200 ml grietinėlės, saujos juodųjų alyvuogių.

Gaminame: Pirmiausiai pasigaminkite tešlą: sumaišykite druską, miltus ir kepimo miltelius. Į šį mišinį dėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite rankomis iki trupinių. Tada pilkite šalto vandens ir minkykite tešlą. Gerai išminkius, susukite tešlą į maistinę plėvelę ar švarų rankšluostį ir dėkite pusvalandžiui „pailsėti“ į šaldytuvą. Dabar susmulkinkite porą, česnaką, papriką ir pakepinkite alyvuogių aliejuje. Pagardinkite daržoves druska, pipirais, raudonėliais ir palikite mišinį vėsti, o vėliau jį sumaišykite su trupinta feta.

Tešlą gerai iškočiokite ir dėkite į kepimo indą. Ant dugno tolygiai paskirstykite keptų daržovių ir fetos mišinį, smulkintus pomidorus, kapotas petražoles. Kiaušinius gerai išplakite su grietinėle, žiupsneliu druskos, pipirų  ir supilkite ant viršaus. Prieš pašaunant į orkaitę, apibarstykite pyragą per pusę perpjautomis alyvuogėmis. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  2. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje
  3. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  4. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  5. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  6. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  7. Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų
  8. Žvilgsnis po druskos rūšių pasaulį
  9. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  10. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  11. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  12. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  13. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  14. Raugintų gaminių nauda ir… šis tas naujo
  15. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

Rinkimai | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Baigėsi antrasis savivaldybių merų rinkimų ratas

2023 03 20
Ukraina ginasi | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti

2023 03 19
Kariai | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune vyks pratybos „Stiprus vilkas 2023“

2023 03 19
Aviamodelis | D. Paužuolio nuotr.
Lietuvoje

Jonavoje – aviamodelių pasaulio čempionatas

2023 03 19
Automobilių numeriai | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

„Regitra“: atmetama penktadalis ženklų prašymų

2023 03 19
Kaune Vilniaus universitetas pirmasis Lietuvoje rengs kibernetinio saugumo bakalaurus
Lietuvoje

Klaida manyti, kad kibernetinis pavojus negresia

2023 03 19
Saulė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Pavasario išbandymas vairuotojams – skaisti saulė

2023 03 19
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

JAV atsakas Kremliui – dar vienas dronas virš Juodosios jūros

2023 03 18
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kam 80+ apie Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti
  • Kultūruomenės elitas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Kovos grobis apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Baigėsi antrasis savivaldybių merų rinkimų ratas
  • Lietuvos išpilietinimo pavojus. Ką daryti?
  • Kaip pasiruošri kelionės vaistinėlę?
  • Požeminėse aikštelėse taip pat galioja taisyklės
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

by Ditė Česėkaitė
2023 03 17
0
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Kovo 17-18 d. parduotuvėse vyks pavasarinis „Maisto banko“ vajus, kuri Lietuvoje organizuojama jau 34-ąjį kartą. Paremti maistu stokojančius kviečiami 70...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kam 80+ apie Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti
  • Kultūruomenės elitas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Kovos grobis apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Tomm apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
Kitas straipsnis
Daugiabučiai Misionieriuose nuo bastėjos apžvalgos aikštelės | lietuvos.link nuotr.

Vilniaus miesto statybų tyrimas atvėrė sistemines paveldosaugos žaizdas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai