Šeštadienis, 10 birželio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems

www.alkas.lt
2023-02-11 15:58:02
0
Šaldytos uogos | pixabay.com nuotr.

Šaldytos uogos | pixabay.com nuotr.

Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių arba daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu, kai neturite laiko gaminti. Juk šaldytos gėrybės išlieka maistingos ir tokios pat skanios, kaip ir šviežios.

Išsigelbėjimas stokojantiems laiko

Daržovės ir vaisiai – sveikatos ir energijos šaltinis, todėl į maisto racioną šiuos produktus įtraukti būtina. Tai gali tapti iššūkiu dėl įtempto gyvenimo ritmo ir laiko trūkumo. Juk gaminant patiekalą iš šviežių daržovių, jas reikia nuplauti, nulupti, nuimti stiebus arba susmulkinti, iš uogų išimti kauliukus, kad šios būtų paruoštos valgymui.

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, nė viena iš šių užduočių nėra neįveikiama, tačiau taupant laiką ir norint valgyti sveikai bei maistingai – maišelis šaldytų daržovių ar vaisių yra tikras išsigelbėjimas.

„Ilgas galiojimo laikas – dar viena priežastis, kodėl šaldymo kameroje pravartu turėti kelias pakuotes daržovių ir vaisių. Jei nepakankamai greitai sunaudosite, šaldytuve ar ant stalviršio laikomos šviežios daržovės gali sugesti. Tuo tarpu, šaldymo kameroje laikomos gėrybės gali išsilaikyti maždaug 10–12 mėnesių”, – sako B. Baratinskaitė.

Pasak ekspertės, šaldytus gaminius paprastai geriausia naudoti neatšildžius. Pavyzdžiui, į keksiukų ar pyrago masę tiesiai iš šaldymo kameros įdėtos uogos kur kas geriau išlaikys formą nei atšildytos ir nenudažys tešlos ryškia spalva.

„Nors šaldytas derlius tinka ruošiant įvairius patiekalus, šio varianto salotoms naudoti nepatarčiau, kadangi šaldiklyje daržovės praranda didžiąją dalį traškumo. Taip pat siūlyčiau atšaldytų žirnių ir kukurūzų nedėti tiesiai į patiekalus, prieš tai juos bent vieną minutę blanširuokite verdančiame vandenyje arba garuose.

Nepaisant to, šaldytos daržovės puikiai pasitarnauja ir suteikia įvairiems patiekalams skonį ir kokybę – nuo šildančių sriubų ir troškinių iki saldžių kepinių”, – sako B. Baratinskaitė ir siūlo išbandyti tris nesudėtingus receptus su šaldytomis gėrybėmis.

Įvairių daržovių sriuba

Reikės: 1 litro mėgstamo sultinio, pakuotės šaldytų daržovių mišinio (morkos, svogūnai, paprikos, šparaginės pupelės, žalieji žirneliai, kukurūzai, raudonosios pupelės), šaukštelio druskos, šaukštelio česnako miltelių, žiupsnelio džiovinto baziliko, skardinės konservuotų pomidorų.

Gaminame: į puodą su sultiniu sudėkite šaldytų daržovių mišinį ir virkite 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Sudėkite likusius ingredientus ir uždenkite dangčiu. Virkite 20 minučių ant vidutinės ugnies. Skanaus!

„Tokiai sriubai galite naudoti įvairias daržoves, tačiau įsitikinkite, kad jos susmulkintos kąsnio dydžio gabaliukais. Šparagines pupeles paprastai geriau sulaužyti rankomis, o brokolių ar kalafiorų žiedus perpjauti peiliu. Jeigu norite sotesnio varianto, galite į sriubą dėti susmulkintą vištienos krūtinėlę arba konservuotų pupelių“, – pataria „Maxima“ maisto ekspertė.

Kuskusas su žirneliais ir mėtomis

Reikės: puodelio šaldytų žirnelių, 250 g kuskuso kruopų, 250 ml verdančio vandens, saujos smulkiai pjaustytų mėtų lapelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių ir žievelės, žiupsnis šviežiai grūstų pipirų ir druskos.

Gaminame: kuskusą ir žirnelius sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite mirkti bent 5 minutes. Vėliau paruoštą garnyrą supurtykite šakute ir palikite atvėsti apie 10 minučių. Įmaišykite mėtas, alyvuogių aliejų, citrinos žievelę, sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Galima valgyti vieną arba kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.

Mėlynių skonio keksiukai

Reikės: puodelio šaldytų mėlynių, 195 g miltų, 150 gramų cukraus, 80 ml alyvuogių aliejaus, kiaušinio, 80 ml pieno, žiupsnelio druskos, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių.

Gaminame: iš pradžių įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Įpilkite aliejaus, pieno, įmuškite kiaušinį ir tada maišykite šakute, kol masė taps puri. Įmaišykite mėlynes, padalykite tešlą tarp keksiukų formelių ir kepkite apie 15–25 minučių. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  2. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  5. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  6. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  7. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje
  8. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  9. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  10. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  11. Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks
  12. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  13. Šildantis ir lengvai pagaminamas kugelis
  14. Artišokai išsiskiria ir išvaizda, ir skoniu
  15. Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Sausmedžių uogos | maxima.lt nuotr.

Prasidėjo sausmedžio uogų metas

2023 06 10
Spurgos | pixabay.com nuotr.

Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną

2023 06 10
„Maisto bankui“ gyventojai išlaidų negailėjo

Birželį nepasiturinčiuosius vėl pasieks parama

2023 06 07
VMVT | VMVT logo

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

2023 06 05
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

2023 06 04
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

2023 06 04
Kepenų ligos: nesukeliančios skausmo ir klastingos

Kepenų ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

2023 06 03
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Kelios svogūnų marinavimo taisyklės

2023 06 03
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

2023 05 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

2023 05 28
Rodyti daugiau

Naujienos

Sausmedžių uogos | maxima.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Prasidėjo sausmedžio uogų metas

2023 06 10
Pasenusių vaistų pavojai: ką būtina žinoti, peržiūrint namų vaistinėlę?
Gamta ir žmogus

Vaistai – atliekos, kurių vis dar nerūšiuojame

2023 06 10
Ukrainos gynėjai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Karo laimėti tik ginantis neįmanoma

2023 06 10
Įprastu šepetėliu tobulai išsivalyti dantų beveik neįmanoma
Gamta ir žmogus

Kiek fluorido turėtų būti dantų pastoje?

2023 06 10
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?
Gamta ir žmogus

Būdas taupyti – atvirkštinis pirkinių sąrašas

2023 06 10
Neringos paplūdimys | neringa.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Neringa paskelbė maudymosi pradžią

2023 06 10
Ingrida Šimonytė | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Politika ir ekonomika

Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo

2023 06 10
Prokuratūra | prokuratura.lt nuotr.
Lietuvoje

P. Gražulis siūlo kreiptis į prokuratūrą, prašant surasti pradingusį K. Bartoševičių

2023 06 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tadas apie Kiek fluorido turėtų būti dantų pastoje?
  • vėl moderuoja apie Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo
  • Žemyna apie Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo
  • Žemyna apie Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prasidėjo sausmedžio uogų metas
  • Vaistai – atliekos, kurių vis dar nerūšiuojame
  • Karo laimėti tik ginantis neįmanoma
  • Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Prasidėjo sausmedžio uogų metas

by Ditė Česėkaitė
2023 06 10
0
Sausmedžių uogos | maxima.lt nuotr.

Prasidėjo šviežių lietuviškų uogų – ne tik populiariųjų braškių, šilauogių ir aviečių, bet ir lietuviams dar gana neįprastų sausmedžio uogų...

Skaityti toliau

Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną

by Ditė Česėkaitė
2023 06 10
0
Spurgos | pixabay.com nuotr.

Parduotuvių vitrinose gundo išsipūtusios spurgos: mielinės, su džemu ar kremu, gardintos įvairiausiais pabarstukais, aplietos šokoladu ar rožiniu glajumi. Retkarčiais visi...

Skaityti toliau

Birželį nepasiturinčiuosius vėl pasieks parama

by Ditė Česėkaitė
2023 06 07
0
„Maisto bankui“ gyventojai išlaidų negailėjo

Birželio mėnesį nepasiturinčius Lietuvos gyventojus pasieks šiais metais jau trečioji parama maistu. Paramą gaus kiek daugiau nei 205 tūkst. sunkiau...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Tadas apie Kiek fluorido turėtų būti dantų pastoje?
  • vėl moderuoja apie Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo
  • Žemyna apie Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo
  • Žemyna apie Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo
  • > Kažin apie Ministrė Pirmininkė pasiaiškino kodėl persigalvojo dėl atsistatydinimo
Kitas straipsnis
Pagalbos telefonas 112 | pagd.lrv.lt nuotr.

Pažymima skubios pagalbos numerio 112 diena

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai