Pirmadienis, 30 sausio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų

www.alkas.lt
2021 12 11 18:50
0
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

pixabay.org nuotr.

Atėjus šalčiams metas prisiminti vasaros ir rudens skonius bei žiemai paruoštas sodo, daržo ir miško gėrybes. Šaldikliuose šlovės minutės laukia braškės, avietės, moliūgai ir įvairiausių rūšių grybai.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertė, teigia, kad šaldytos gėrybės – toli gražu nepraranda gerųjų savo savybių.

„Užšaldymas padeda išlaikyti maistinių medžiagų kiekį vaisiuose ir daržovėse. Visgi, ilgiau nei metus šaldytų gėrybių šaldiklyje laikyti nereikėtų. Mat taip prastėja ne tik jų kokybė, bet ir gerųjų medžiagų kiekis, todėl žiema – puikus metas mėgautis iš anksto paruoštomis gėrybėmis.

O ką iš jų pasigaminti – lieka fantazijos klausimas, mat įvairiausias daržoves ar uogas panaudoti galima labai skirtingai: gaminant užkandžius, padažus ar desertus“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė ir dalijasi keliais miško, daržo ir sodo gėrybių panaudojimo būdais.

Pagardinkite padažus

Špinatai, grybai, netgi uogos gali būti puikiai panaudojamos gaminant įvairiausius padažus. Pavyzdžiui, voveraites ar baravykus ekspertė siūlo pakepti su svogūnais ir česnaku. Viską pagardinti druska, pipirais bei grietinėle.

Šaldyti špinatai puikiai tinka įvairiausiems makaronų patiekalams pagardinti, o puode su cukrumi ir įvairiausiais mėgstamais prieskoniais pavirtos uogos gali būti puikus pagardas ledams ar įvairiems desertams.

Kepkite pyragus

Šaldyti vaisiai ir daržovės gali būti puiki sudėtine dalis  ruošiant tiek saldžius, tiek pikantiško skonio pyragus. Be to, šaldyti vaisiai ar daržovės nėra vandeningesnės už šviežias, todėl jas ruošiant nereikia imtis jokių ypatingų priemonių. Paprasčiausiai – atšildyti. O tai padaryti, pasak ekspertės, geriausia yra šaldytuve.

Visgi, vienintelis dalykas, kurį reikia turėti omenyje kepant pyragą su šaldytais vaisiais ar daržovėmis, yra tas, kad orkaitėje tokiam pyragui gali prireikti papildomų 10 ar 15 minučių.

Gaminkite šildančias sriubas

Sriubos ir įvairiausi troškiniai – vienas mėgstamiausių šaldytų daržovių panaudojimo būdų. Tiek sriubų, tiek troškinių pagaminimui specialių žinių nereikia. Be to, juos paruošti puikiai tinka bet kokios daržovės. Juk ne veltui sakoma, kad sriubą galima išvirti ir iš kirvio, todėl drąsiai naudokite šaldytus žirnelius, moliūgus, morkas, špinatus. Į sriubą ar troškinį galite įdėti mėsos.

Tiesa, prieš dedant į puodą ją reikėtų šiek tiek pakepti keptuvėje – taip atsiskleis daugiau skonio. Gamindami sriubą ar troškinį nepamirškite ir kruopų: tam puikiai tiks tiek perlinės kruopos, tiek lęšiai.

Naudokite glotnučiams ir ledams

Įvairiausius vaisius ir uogas galite panaudoti gamindami sveikuoliškus pusryčių glotnučius. Juos gamindami galite pasitelkti fantaziją – vaisius ir uogas sutrinti su graikišku jogurtu, kefyru, augaliniu gėrimu ar paprasčiausiu vandeniu.

Be to, norintys šį gėrimą paversti dar sveikesniu, galima įdėti ir kelis šaukštus ispaninio šalavijo sėklų. Uogos ar vaisiai, tokie kaip bananai, puikiai tinka ir sveikuoliškiems ledams. Tiesiog trintuvu sutrinkite šaldytus bananus, puodelį pieno, šlakelį vanilės ekstrakto, o gautą masę dar apie pusvalandį palaikykite šaldymo kameroje.

J. Sabaitienė dalijasi ir keliais patiekalų iš šaldytų gėrybių receptais.

Vištienos ir baravykų duetas

Jums reikės:

•           500 g vištienos krūtinėlės

•           250 g šaldytų baravykų

•           50 g parmezano

•           1 skiltelės česnako

•           3 g šviežių petražolių lapelių

•           3 v. š. balzaminio acto

•           5 v. š. alyvuogių aliejaus

•           Žiupsnelio Provanso žolelių

•           Žiupsnelio druskos, pipirų

Pagaminimas:

Sudėtingiausia šio patiekalo užduotis yra laukti, kol baravykai atšils. Kai grybai taps kambario temperatūros, supjaustykite vištienos krūtinėlę vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Vištienai šiek tiek apskrudus, į keptuvę suberkite baravykus ir susmulkintą česnako skiltelę.

Viską kepkite ant vidutinės kaitros apie 8 minutes. Tuomet įpilkite balzaminio acto ir kelias minutes patroškinkite. Pagardinkite patiekalą parmezanu ir šviežiais petražolių lapeliais. Prie vištienos su grybais puikiai derės makaronai ar ryžiai.

Šparaginės pupelės su kepta šonine

Jums reikės:

•           400 g šparaginių pupelių

•           300 g šoninės juostelių

•           šlakelio alyvuogių aliejaus

•           žiupsnelio druskos, pipirų

Pagaminimas:

Šparagines pupeles sudėkite į atskiras krūveles po 8 ankštis ir kiekvieną ryšulėlį tvirtai apvyniokite šoninės juostele. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite paruoštas šparagines pupeles su šonine. Užberkite druskos, pipirų ir vis vartydami kepkite apie 3-4 minutes, kol šoninė gardžiai apskrus. Šis patiekalas puikiai tiks kaip užkandis arba garnyras.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  2. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  5. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  6. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  7. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  8. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  9. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  10. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  11. Palūšėje kiekvieną šeštadienį vyksta Palūšinių turgelis
  12. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  13. Metas užsiimti kūno valymu
  14. Ką reiškia daržovių spalvos?
  15. VMVT dėmesys – prekybos maistu vietoms
  16. Lietuviškomis uogomis galima mėgautis ir žiemą
  17. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  18. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  19. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  20. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
Paprikos, daržovės | pixabay.com, TBIT nuotr.

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų?

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Rodyti daugiau

Naujienos

NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
Ukrainos balsas

NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui

2023 01 29
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Sukčiai pernai iš žioplių išviliojo 12 mln. eurų

2023 01 29
Karas Ukrainoje | facebook.comGeneralStaff_ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusija intensyvina puolamąsias operacijas Ukrainos rytuose

2023 01 29
Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos | Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos nuotr.
Kultūra

Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos

2023 01 28
Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?
Gamta ir ekologija

Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?

2023 01 28
Senieji Užgavėnių papročiai šiandien | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Etninė kultūra

Senieji Užgavėnių papročiai šiandien

2023 01 28
Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai

2023 01 28
Ukraina nepasiduos ruskiams | facebook.comGeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos kerštas vakarams – masinis raketų smūgis ukrainai

2023 01 27
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • A niaa? apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje
  • Atžangos kolaborantai apie L. Milčius. Išduoti Sąjūdžio pažadai ir vertybės, pažeminta lietuvių valstybinė kalba
  • Darbui apie Ką svarbu žinoti apie nuotolinį darbą?
  • aha apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniaus miesto statybų tyrimas atvėrė sistemines paveldosaugos žaizdas
  • Graikiškoji feta: ką pasigaminti?
  • Šį pusmetį naudoti automobiliai nepigs
  • Atskleidė, kaip saugoti gamtą nenuskriaudžiant piniginės
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės...

Skaityti toliau

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Mityba, gerinanti regėjimą

Šaltasis metų periodas priverčia dažniau susirūpinti sveikata. Ji, tiesa, neretai linkusi sušlubuoti būtent žiemą. Kodėl? Žmogaus organizmas reaguoja į kintančias...

Skaityti toliau

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • A niaa? apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje
  • Atžangos kolaborantai apie L. Milčius. Išduoti Sąjūdžio pažadai ir vertybės, pažeminta lietuvių valstybinė kalba
  • Darbui apie Ką svarbu žinoti apie nuotolinį darbą?
  • aha apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje
  • Darbas apie Ką svarbu žinoti apie nuotolinį darbą?

Kitas straipsnis
Paskelbti geriausi Lietuvos vokaliniai ansambliai ir solistai

Paskelbti geriausi Lietuvos vokaliniai ansambliai ir solistai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai