Ketvirtadienis, 26 gegužės, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei

www.alkas.lt
2021 09 26 12:29
0
Apie miltus ir jų kokybę

pixabay.org nuotr.

Kai kuriose šalyse blynai taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų.

Blynai irgi turi savo madas

Nuo tradicinių miltinių, pagamintų iš bulvių ar kitų daržovių iki pagardintų grietinėle, ledais, vaisiais, klevų sirupu ar šonine. Lietuvių meilė blynams rodoma pačiomis įvairiausiomis formomis, kurios, pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, turi netgi savo tendencijas bei madas.

„Šis patiekalas pradėtas valgyti labai seniai, todėl natūralu – jį mėgstantys nuolatos ieško naujų skonių, receptų, gamybos idėjų. Dar visai neseniai amerikietiški blynai atrodė kaip didelė naujovė, tačiau šiandien išpopuliarėjo ir suomiški, australiški bei kiniški blyneliai, taip pat pagaminti iš dribsnių, grikių ar kitų mažiau įprastų ingredientų.

Juos lietuviai valgo skirtingu dienos metu, dėl to šis patiekalas gali būti ir pagrindinis, ir desertas. Parduotuvėse turime dešimtis rūšių skirtingų, šviežiai pagamintų, sveriamų blynų bei blynelių, kokybiškų šaldytų gaminių, specialių miltų mišinių blynams kepti. Šiuos produktus mūsų pirkėjai išties mėgsta ir noriai skanauja namuose“, – sako B. Baratinskaitė.

Jos teigimu, kupini didžiulio entuziazmo lietuviai blynus gaminasi ir patys namuose. Tačiau ne kiekvienas jų žino, kokių ingredientų prireikia tobulam rezultatui. Atsižvelgdama į tai, „Maximos“ maisto ekspertė paruošė išsamų blynų gidą, su kuriuo susipažinus šis virtuvės favoritas užkariaus visos šeimos ar savaitgalio pusryčių užsukusių draugų širdis.

Lietiniai

Šie blynai gaminami iš skystos tešlos, kuriai naudojama daugiau kiaušinių, pieno ar vandens. Jie liejami per visą keptuvę, kepami svieste, kildinimui gali būti naudojami kepimo milteliai. Svarbiausia, kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros, o miltai – persijoti. Šie blynai valgomi su uogiene, skirtingais saldžiais pagardais, taip pat įdaryti mėsa, žuvimi, sūriu, varške, trintomis uogomis, vaisiais. Lietinių virtuozai – prancūzai ir jų elegantiškieji „crepes“, kurių pagrindinė sudedamoji dalis – tikras sviestas, suteikiantis lietiniams traškumo, plonumo ir gražią auksinę spalvą.

Tradiciniai sklindžiai

Gaminami iš tirštesnės tešlos. Jai paruošti naudojami kiaušiniai, įprasti miltai, gali būti įdėta šiek tiek druskos ir cukraus. Į tešlą galima dėti ir tarkuotų obuolių. Blynų forma dažniausiai pasirenkama skirtinga, tačiau nėra didesnė už delną. Tešlai gali būti naudojamos ir mielės. Tuomet blynai iškepa storesni, apvalesni ir putlesni.

Daržovių blynai

Šiai kategorijai priklauso ir tradiciniai bulviniai blynai, ir pagaminti iš cukinijų, moliūgų, morkų ar kitų daržovių. Daržo gėrybės sutarkuojamos, tešlos sulipinimui naudojami kiaušiniai, gali būti įdėta miltų, taip pat reiktų nepamiršti prieskonių. Daržovių blynai valgomi su grietine, varškės ar spirgučių padažu, uogiene. Gali būti įdaryti mėsa.

Žemaičių blynai

Jiems pagaminti prireiks virtų bulvių masės, maltos mėsos, kiaušinių, miltų, svogūnų, prieskonių. Neretai naudojami džiūvėsėliai. Blynų gamybos procesas gali pasirodyti sudėtingesnis, tačiau rezultatas atperka visą įdėtą darbą. Šio patiekalo skonis abejingų nepalieka, o tiems, kurie nenori mėsos, siūloma rinktis grybų įdarą.

Grikių blynai

Sveiki, lengvi ir be galo gardūs. Jų receptas kilęs iš Dzūkijos, o gamybai naudojami mirkyti arba virti grikiai. Tešlos gardinimui taip pat dažnai renkamasi svogūnus, morkas, mėgstamus žalumynus.

Amerikietiški blyneliai

Patiekiami sudėti į apetitą žadinantį bokštą, aplietą klevų sirupu ir paskanintą šonine. Norint purumo, į blynų tešlą įberiami kepimo milteliai, gali būti naudojamas kefyras, kepama svieste. Taip užtikrinama minkšta ir burnoje tirpstanti patiekalo struktūra.

Suomiški blynai „Pannukakku“

Jie kepami kaip vienas didelis blynas orkaitėje, jau iš anksto įkaitintoje keptuvėje arba kepimo formoje. Toks paruošimo būdas lemia, jog tešla išsipučia aplink kraštus, suformuodama gražų auksinį patiekalo atspalvį. Blynams naudojami tradiciniai ingredientai: miltai, pienas, kiaušiniai, sviestas, šiek tiek cukraus ir druskos.

Australiški „Pikeletai“

Šie blynai yra mažesni už tradicinius ir valgomi Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Škotijoje ar Didžiojoje Britanijoje. Gaminami iš pieno, miltų bei kiaušinių, tik tešla paruošiama tirštesnė nei įprasta. Blynų pavadinimas kilo iš Velse kepamos duonos, kuri – tamsi, lipni ir skalsi.

Kiniški „Bingai“ arba laiškinių svogūnų blynai

Jie traškūs išorinėje, minkštesni viduje ir stulbinantys savo sluoksniais. Įprasta patiekalą vadinti blyneliais, tačiau pastarasis panašesnis į duoną, pagamintą iš neraugintos tešlos. Ji sluoksniuojama su laiškiniais svogūnais ir aliejumi. Blynai dažniausiai patiekiami su specialiu sojų padažu.

Daniški blynai–spurgytės

Jie gaminami iš paprastos tešlos, tačiau kepami specialioje keptuvėje. Taip paruošti labiau primena ne blynelius, o apvalias, sočias ir dangiško skonio spurgas. Jos tampa dar gardesnės, kai viduje – uogienė, bananai ar šokoladinis kremas. Dieviškas desertas!

Visa tai – tik dalis visų blynų rūšių. Šio patiekalo gamybos būdų yra tiek daug, jog visi lengvai ras savo mėgstamiausią.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ar tinka sumuštinis pusryčiams, pietums ir vakarienei?
  2. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  3. Klaidų pasitaiko ir kepant blynus. Ką daryti, kad to nenutiktų?
  4. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Žemės dienos proga – žalieji ruošia GMO pietus
  8. Šiandien – gandrų palydos
  9. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  10. Didžiosios Užgavėnės Naisiuose
  11. Apie miltus ir jų kokybę
  12. Pusryčiai Vilniuje
  13. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  14. Kas yra sveika mityba?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks

Maisto taupymui padės kūrybiškumas

2022 05 23
Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

2022 05 22
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

2022 05 21
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga

2022 05 20
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų

2022 05 15
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

Naminis jogurtas – tai tikrai įmanoma

2022 05 14
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms

2022 05 14
Kalio jodido tabletės | vilnius.lt nuotr.

Kalio jodido tabletės: maisto papildas ir vaistas – skiriasi iš esmės

2022 05 14
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Kad saldumynai nekeltų kaltės jausmo

2022 05 11
Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

2022 05 10
Rodyti daugiau

Naujienos

Karas Ukrainoje | Alkas.lt ekrano nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 26 12:53

2022 05 26
R. Karbauskis. Kas bus toliau, ką turime daryti?
Lietuvoje

LVŽS tarybos posėdyje – pasiruošimas rinkimams

2022 05 26
Ukrainos aktorius Daniilas lankė civilius žmones, kurie jau tris mėnesius gyvena rūsiuose | Asmeninė nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos aktorius Daniilas lankė žmones, kurie jau tris mėnesius gyvena rūsiuose

2022 05 26
Arvydas Anušauskas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaiuomenė ruošia paramos siuntą Ukrainai

2022 05 26
Panevėžyje teikiama laikino atokvėpio paslauga
Lietuvoje

Tutintiems negalią – visa pagalba vienoje vietoje

2022 05 26
Finansų ministrė: skubotų sprendimų dėl mokestinių lengvatų nebus
Lietuvoje

Savivaldybėms siūloma daugiau savarankiškumo

2022 05 26
Apžvalga: kiek ir kokie mes būsime 2050-aisiais?
Įvairenybės

Apžvalga: kiek ir kokie mes būsime 2050-aisiais?

2022 05 26
Ligoninė | sam.lt nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas ragino medikus netoleruoti korupcijos

2022 05 26


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kažin apie Internete plinta peticija prieš vienalytės partnerystės įteisinimą
  • NUORODOS apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 25 18:17
  • Bartas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 25 18:17
  • Po posėdžio apie Internete plinta peticija prieš vienalytės partnerystės įteisinimą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 26 12:53
  • LVŽS tarybos posėdyje – pasiruošimas rinkimams
  • Ukrainos aktorius Daniilas lankė žmones, kurie jau tris mėnesius gyvena rūsiuose
  • Kaiuomenė ruošia paramos siuntą Ukrainai

Skaitomiausi straipsniai

  • M. Kundrotas. Kaip išsilaisvinti nuo Laisvės partijų? peržiūrėta: 664; komentarų: 19
  • Mirė literatas, rašytojas, poetas, vertėjas, Romuvos vaidila Vaclovas Mikailionis peržiūrėta: 553; komentarų: 1
  • R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?! peržiūrėta: 291; komentarų: 7
  • Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio peržiūrėta: 267; komentarų: 7
  • Z. Tamakauskas. Jaunimo pasipriešinimas sovietinei okupacijai peržiūrėta: 257; komentarų: 0
  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 19 13:15 peržiūrėta: 257; komentarų: 12

Kiti Straipsniai

Maisto taupymui padės kūrybiškumas

by Ditė Česėkaitė
2022 05 23
1
Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks

Kaip namuose ruošti maistą, kad pavalgytumėte gardžiai, greitai ir nebrangiai? Kasdieninis maisto planavimas padeda išvengti jo švaistymo, sutaupyti nemažai laiko...

Skaityti toliau

Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

by Ditė Česėkaitė
2022 05 22
0
Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus...

Skaityti toliau

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

by Ditė Česėkaitė
2022 05 21
0
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Pavasarį būna išsiilgtos ne tik lietuviško derliaus gėrybės. Parduotuvių lentynas iš Ispanijos pasiekė ir šių metų kaulavaisių derlius, kurio sąraše...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kažin apie Internete plinta peticija prieš vienalytės partnerystės įteisinimą
  • NUORODOS apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 25 18:17
  • Bartas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 25 18:17
  • Po posėdžio apie Internete plinta peticija prieš vienalytės partnerystės įteisinimą
  • Žodynas: apie Internete plinta peticija prieš vienalytės partnerystės įteisinimą

Kitas straipsnis
Kauno Naumiestis pasakoja savo istoriją

Kauno Naumiestis pasakoja savo istoriją

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai