Ketvirtadienis, 30 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Be kokių peilių neišsiversite virtuvėje?

www.alkas.lt
2022-10-10 06:00:00
0
Peiliai | pixabay.com, pexels nuotr.

Peiliai | pixabay.com, pexels nuotr.

Vienas peilis visiems virtuvės darbams? Galbūt, jei apsiribojate tik pačių paprasčiausių patiekalų ruošimu. Tuo tarpu maisto gaminimo entuziastams tinkami peiliai gali gerokai palengvinti darbą virtuvėje. Kad ruoša būtų ir patogesnė, ir greitesnė, verta žinoti, kokioms konkrečioms pjaustymo užduotims kokius peilius naudoti.

Dažnam iškyla klausimas: rinktis pavienius peilius ar jų rinkinį? Vieno atsakymo į šį klausimą nėra, mat peilių pasirinkimas – labai individualus klausimas, o jo atsakymas priklauso nuo maisto gaminimo pažangos lygio.

3 svarbiausi peiliai

Pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės, yra trys peilių tipai, kurie turėtų būti kiekvienoje virtuvėje.

Pirmasis – universalus nedidelis peilis, skirtas daržovėms ar vaisiams lupti ir pjaustyti. Tai maždaug 15 cm geležtės įrankis, kuris būna bene dažniausiai naudojamas. Jo geležtė ties pagrindu paprastai nėra platesnė už rankeną.

Antrasis – šefo peilis, turintis šiek tiek storesnius ir patvaresnius ašmenis. Juo galite tiksliai ir greitai supjaustyti kietesnius produktus, pavyzdžiui, burokėlius ar mėsą. Paprastai geležtė būna 20-25 cm ilgio ir ties pagrindu platesnė už rankeną. Plačiais jo ašmenimis patogu maisto gabalėlius perkelti nuo pjaustymo lentos į keptuvę ar puodą.

Trečiasis tipas yra peilis su dantyta geležte, kuris naudojama duonai raikyti. Šie į pjūklą panašūs dantukai užtikrina, kad duonos ar bandelių pluta nebūtų suplėšyta, o jų minkštimas – perpjautas, o ne sutraiškytas. Geležtė būna gana ilga, todėl galėsite supjaustyti net plačią duoną jos nesuspausdami.

Naudingi papildomi peiliai

„Turint šį „startinį trejetą“, kitus peilius reikėtų rinktis atsižvelgiant į savo maisto gamybos įpročius – patariu įsivertinti, kokius produktus jums dažniausiai prireikia pjaustyti“, – sako B. Baratinskaitė.

Jeigu mėgstate gaminti žuvį, jums pravers filiavimo peilis su ilga ir plona geležte. Juo daromi pjūviai – tikslūs ir galingi, todėl supjaustyti filė gabaliukais yra viena juokas. Lanksti geležtė leidžia ir nesunkiai išpjauti pačią filė.

Sunkesniems darbams atlikti virtuvėje pravers storas ir masyvus kapoklis. Naudodami jį lengvai susidorosite su mėsos pjaustymu, net jeigu ši bus ir su kaulu.

Jeigu jūsų meniu valgiaraštyje svarbiausi vaisiai ir daržovės, juos dažnai lupate, šį darbą palengvins specialus peilis. Jis yra nedidelis, o smaili jo geležtė paprastai būna 5-12 cm ilgio. Šiuo peiliu taip pat galite pjaustyti vaisius ir daržoves griežinėliais arba juos smulkinti.

Didesnes ir ilgesnes daržoves, pavyzdžiui, agurkus ar morkas, patogiausia nulupti su skustuku. Jis ne tik pašalina daržovių odelę, bet ir visus netobulumus, esančius iškart po jos paviršiumi.

Virtuvėje praverčia ir „Santoku“ peilis – japoniškas šefo peilis, kuris šiek tiek skiriasi nuo įprasto. Jis taip pat skirtas mėsai, žuviai, daržovėms, tačiau yra kiek lengvesnis, trumpesnis, o geležtės forma – kitokia. Šios savybės, B. Baratinskaitės teigimu, padeda lengviau atlikti pjaustymo, kapojimo ar smulkinimo darbus virtuvėje.

Praktiški, bet ne pirmos būtinybės

Jeigu esate sūrių mėgėjas, verta investuoti į jų pjaustymui skirtus specialius peilius. Pavyzdžiui, minkšti sūriai linkę prilipti prie ašmenų, todėl jiems geriausiai tinka peilis su mažomis skylutėmis, neleidžiančiomis prilipti.

Kietajam sūriui (pavyzdžiui, „Džiugui“, parmezanui ir čederiui) skirti peiliai turi turėti labai tvirtus ir kokybiškus ašmenis, todėl jų rankena būna ilgesnė už ašmenis, o patys peiliai dažnai primena nedidelius kapoklius arba trikampius ašmenis (kartais su skyle).

Smaližių namuose vietą atrastų specialus tortų peilis. Nors jų būna įvairių, populiariausi yra peiliai -mentelės, kuriais patogu ir atpjauti desertą, ir jo gabalėlį iškart perkelti į lėkštę.

Kokia medžiaga geriausia?

Pasak B. Baratinskaitės, dauguma virtuvinių peilių gaminami iš nerūdijančio plieno. Jis atsparus mechaniniams pažeidimams ir kartu lengvai galandamas, tad tai galima patiems padaryti namuose. Anglinis plienas yra toks pat kietas, tačiau, kita vertus, pasižymi prastesnėmis antikorozinėmis savybėmis.

„Nereikia peilių galąsti po ar prieš kiekvieną naudojimą. Plieno peilius reguliariai naudojant, tą pakanka padaryti maždaug kartą per mėnesį. Tik nesinaudokite senelių patarimais – jeigu galąsite peilius vieną į kitą ar į keramikinį puodelį, padarysite jų geležtėms žalos. Ekonomiškiau yra ne vis keisti apgadintus peilius naujais, o įsigyti specialių galąstuvą. Juo labiau, kad jis yra prieinamas kiekvieno kišenei – parduotuvėje pigiausias tekainuoja 3 eurus“, – pažymi maisto gamybos ekspertė.

Tuo tarpu keraminiai peiliai yra itin patvarūs ir ilgai išlieka aštrūs, tačiau juos jau turės pagaląsti profesionalas. Taip pat ilgaamžiškumu pasižyminčius titano peilius galite galąsti patys, tačiau tam reikia įgūdžių.

Kaip elgtis, kad peiliai tarnautų ilgiau

Kad peiliai namuose tarnautų ilgiau, pakanka laikytis vos kelių paprastų taisyklių. Viena jų – po galandimo peilį visada nuplaukite karštu vandeniu ir nusausinkite.

„Taip pat niekada nepalikite nešvaraus peilio nenuplauto ilgam, nes sudžiūvę maisto likučiai kenkia plienui. Po plovimo peilį kruopščiai nuvalykite, nes plienas nemėgsta drėgmės“, – įspėja „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Nors kai kuriuos peilius galima plauti indaplovėje, jis pataria visgi geriau tą daryti rankomis – taip peiliai ilgiau išliks aštrūs. Tačiau jei peilius plaunate indaplovėje, įsitikinkite, kad jie nesiliečia su kitais daiktais, nes tai gali pažeisti ašmenis.

Stalčiuje gulintys ir prie kitų įrankių vis besiliečiantys peiliai tampa bukesni, todėl geriau juos laikyti ant magnetinio strypo, kurį galima pritvirtinti prie sienos, arba dėti į specialų į medinį ar bambukinį stovą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 5 rūšių sėklos, naudingos virtuvėje
  2. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  3. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  4. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  8. Kaip teisingai serviruoti stalą?
  9. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  10. Daržovių sriubos – ir atsparumui didinti
  11. Pabodo iš mėsos? Rinkitės žuvį
  12. Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą
  13. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  14. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  15. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Memorandumo pasirašymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus

2023 03 30
VMI nuotr.
Lietuvoje

Būtina deklaruoti ir užsienyje gautas pajamas

2023 03 30
ltou.lt vizualizacija
Lietuvoje

Kauno oro uosto laukia pokyčiai

2023 03 30
Sporto aikštynai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje bus atnaujintas 21 stadionas

2023 03 30
Morgana Danielė | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Morgana Danielė išsaugojo kėdę Seime

2023 03 30
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Griežtinama atsakomybė už sankcijų pažeidimus

2023 03 30
Moksleiviai įprato plauti rankas, bet neramina pavojingos bakterijos ant kompiuterio klaviatūros
Lietuvoje

Pataisos padės kovoti su internetiniais sukčiais

2023 03 30
Autobusas | sumin.lt nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas patvirtino pakyčius keleivių vežėjams

2023 03 30
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pala - apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Klausimėlis apie Siūloma riboti LRT direktoriaus kadencijas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • „Aktualioji istorija“: Dainava prieš 770 metų ir dabar – ar galima tapatinti?
  • Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus
  • Būtina deklaruoti ir užsienyje gautas pajamas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pala - apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Klausimėlis apie Siūloma riboti LRT direktoriaus kadencijas
  • Rimgaudas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
Kitas straipsnis
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Sudaryti valgiaraštį padės programėlės

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai