Penktadienis, 4 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams

www.alkas.lt
2023-05-07 17:20:50
0
Burokėliai

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Dažniausiai burokėlius prisimename, kai žiemą užsinorime garuojančių barščių, o vasarą – gaivinančių šaltibarščių. Tačiau jie tinka ne tik sriuboms, bet ir lengvoms salotoms, kurias įvertins tiek šeima, tiek netikėtai užsukę svečiai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tikras vitaminų ir mikroelementų šaltinis.

Burokėliai praturtina mūsų mitybą

Ši daržovė yra tikra chameleonė: paslėpta pyraguose suteikia jiems šokolado skonio, pamarinuota idealiai tinka garnyrams, sultims suteikia spalvos ir šiek tiek saldumo, o sriubose atsiskleidžia visu ryškumu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų kaip kalis ar magnis, randama šiek tiek geležies. „Juose taip pat daug vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis. Burokėliai iš tiesų praturtina mūsų racioną,todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti kiekvieno mityboje“, – įsitikinusi sveikatai palankios mitybos specialistė dr. E. Gavelienė.

Tiesa, kai tik atsiranda šviežių burokėlių, į mitybą patariama įtraukti ne tik burokėlių šakniagumbį, bet ir jų lapus. „Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti maistingas salotas. Visos tamsiai žalios spalvos daržovės, tame tarpe ir burokėlių lapai, turi žmogaus kūnui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik nudažo daržoves vienokia ar kitokia spalva, bet ir veikia mūsų organizmą kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais, slopina uždegimus“, – vardija gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad dar vienas būdas į mitybos racioną įtraukti burokėlius – retkarčiais pasimėgauti jų sultimis. „Koncentruotos daržovių sultys turi labai daug biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau patariama jas maišyti viena su kitomis ar šiek tiek praskiesti vandeniu. Burokėlių sultis galima drąsiai maišyti su morkų, salierų, obuolių, citrinų ar imbiero sultimis. Tik ne su visais ingredientais iš karto, pakaktų dviejų ar trijų. Tokiu būdu organizmas gaus dar daugiau naudingų maistinių medžiagų. Sultys yra geras pasirinkimas tiems, kuriems per dieną įprastai nepavyksta suvalgyti rekomenduojamos daržovių paros normos, o išgėręs daržovių sulčių stiklinaitę, žmogus gaus visą eilę naudingų maistinių medžiagų“, – sako E. Gavelienė.

Pigi ir universali daržovė

Norint sutaupyti, patartina dažniau į pirkinių krepšelį įsidėti burokėlių – jie vienos pigiausių daržovių. Tik jei jų nusiperkate daugiau, šilumoje laikomi burokėliai greitai suglemba ir praranda traškumą. Dėl to prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria juos laikyti šaldytuve. „Į šaldytuvo daržovių skyrių sudėkite nuvalytus nuo žemių burokėlius, tik jų neplaukite. Kiekvieną šakniavaisį galite įsukti į foliją ar pergamentinį popierių. Jei turite išsivirę burokėlių ir matote, kad jų tikrai nesuvartosite, susmulkintus sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite. Nepatarčiau burokėlių laikyti šiltuose sandėliukuose ar rūsiuose – norint, kad jie gerai išsilaikytų, temperatūra ten turėtų būti vos keli laipsniai šilumos, be to, patalpa turėtų būti sausa“, – pastebi O. Suchočeva.

Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, iš burokėlių galima pasiruošti nestandartinių patiekalų, kurie praturtins skonio paletę. „Puikūs yra veganiški šokoladiniai pyragai su burokėliais, įvairūs burokėlių maltiniai vis su kitomis kruopomis, užkandėlės ir salotos. O kepto burokėlio riekelė su fetos sūriu ar silke ir juoda duona atstos nusibodusius pusryčius. Pati mėgstu karamelizuotus burokėlius, o kurdama šį patiekalą ir norėdama jam suteikti šiek tiek saldumo pirmiausia pagalvojau apie kriaušes – jas rekomenduoju rinktis minkštesnės tekstūros. Na, o skonius subalansuoja sūrumo suteikiantis sūris ir viską apjungiantis padažas“, – apie savo kurtą receptą pasakoja tinklaraščio „Barlina virtuvė“ autorė.

Burokėlių karpačas su kriaušėmis

Patiekalui reikės:

500 g virtų burokėlių
1/2 vnt. saldžios kriaušės
100 g feta tipo sūrio
50 g kepintų lukštentų saulėgrąžų.

Padažui reikės:

60 g balzamiko acto kremo;
60 g alyvuogių aliejaus;
druskos, pipirų, žolelių.

Kaip gaminti:

  1. Virtus burokėlius supjaustykite riekelėmis. Iš padažui skirtų komponentų sumaišykite padažą. Užpilkite jo ant pjaustytų burokėlių ir atsargiai išmaišykite.

  2. Leiskite apie 20-30 minučių burokėliams pasimarinuoti. Dėkite į indą pusę burokėlių, ant jų – riekelėmis pjaustyta kriaušę, likusius burokėlius ir vėl sluoksnį pjaustytos kriaušės.

  3. Užberkite saulėgrąžas ir sūrio kubelius.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  2. Burokėliai: šaknims nenusileidžia ir lapai
  3. Cukinijos tiks net ir vafliams
  4. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  5. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  6. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  7. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  8. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  9. Rauginti galima ne tik daržoves
  10. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  11. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  12. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  13. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  14. Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai
  15. Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Baltijos šalių Prezidentai
Lietuvoje

Baltijos šalių Prezidentai aptarė saugumo klausimus

2025 07 04
Pinigai
Lietuvoje

Pareigūnai ragina nesusigundyti greitu ir lengvu pelnu

2025 07 04
Pasienis
Lietuvoje

Važiuojant į Lenkiją patikrinimai vyks 13-oje vietų

2025 07 04
Vandens dulksnų stotelė
Gamta ir žmogus

Kaune – dar daugiau atsivėsinimo vietų

2025 07 04
„Rail Baltica“
Lietuvoje

„Rail Baltica“ projektui – papildomos ES lėšos

2025 07 04
Pėsčiųjų ir dviračių takas
Gamta ir žmogus

„Via Lietuva“ keliautojams siūlo 5 vaizdingus maršrutus

2025 07 04
Mobilus internetas telefone
Lietuvoje

Interneto kokybę jau galima įsivertinti dar paprasčiau

2025 07 04
Kelio darbai, kelio ženklas | sumin.lt
Lietuvoje

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai, galimos spūstys

2025 07 04

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
  • Rimgaudas apie Nauji traukiniai Lietuvoje riedės jau kitąmet
  • Rimgaudas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
  • Kažin apie „Rail Baltica“ projektui – papildomos ES lėšos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Baltijos šalių Prezidentai aptarė saugumo klausimus
  • Pareigūnai ragina nesusigundyti greitu ir lengvu pelnu
  • Važiuojant į Lenkiją patikrinimai vyks 13-oje vietų
  • Kaune – dar daugiau atsivėsinimo vietų

Kiti Straipsniai

Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
  • Rimgaudas apie Nauji traukiniai Lietuvoje riedės jau kitąmet
  • Rimgaudas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
  • Kažin apie „Rail Baltica“ projektui – papildomos ES lėšos
  • P.Skutas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Priverstinis automobilių nuežimas | S. Žiūros nuotr.

Kyla įkainiai už priverstinį nuvežimą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai