Antradienis, 17 gegužės, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?

www.alkas.lt
2021 09 25 15:58
1
Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?

Daržovės, pastarnokai | pixabay.com nuotr.

Jeigu kas paklaustų, kokias žinote populiariausias šaknines daržoves, didelė tikimybė, kad pastarnoko šiame sąraše nebūtų. Deja, bet kažkuriuo metu ši lietuviams anksčiau gerai pažįstama daržovė buvo primiršta, kaip ir ropės. Tuo metu britai tikriausiai be orkaitėje kepto pastarnoko neįsivaizduoja savo sekmadienio pietų.

„Gaila, kad pastarnokai mūsų virtuvėje yra dar gana retas svečias, bet jų populiarumas pamažu auga. Jei visiems įprasta morkų ir bulvių dairytis lentynose, pastarnokams labiau patinka vėsesnis oras – jie parduotuvėje laikomi šaldytuvų lentynose.

Beje, net ir jų įsigijus, tinkamai laikomi šaldytuve gali išbūti iki kelių savaičių“, – sako Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Pasak B. Baratinskaitės, reikėtų rinktis tvirtus ir lygius, nesudžiūvusius, vidutinės morkos dydžio pastarnokus. Patys pastarnokai, nors vizualiai atrodo panašūs į morkas ir dėl to gali būti vadinami jų pusbroliais, skonio prasme morkas lenkia.

„Apdorojus pastarnokus termiškai jie tampa gerokai saldesni nei morkos. Be to, valgant juos galima atpažinti ir petražolės, saliero skonio natų, netgi cinamono. Ne veltui pastarnokas vertinamas už savo prieskonines savybes“, – teigia ekspertė.

Maisto gamybos ekspertė ragina su pastarnokais drąsiai eksperimentuoti: „Supjaustytus gabalais ir apšlakstytus aliejumi kepkite orkaitė vienus ar su kitomis daržovėmis. Britai kepdami orkaitėje dar mėgsta pastarnokus pagardinti klevų sirupu ar skystu medumi.

Pastarnokus taip pat dėkite į troškinius, sriubas, ruoškite salotas, pagardindami grietine ar jogurtu. Ši daržovė yra puiki alternatyva bulvėms.“

Atvėsus orams, gomurį palepins ir sušildys tiršta sriuba su rudens sezono gėrybėmis – pastarnokais, obuoliais ir bulvėmis, kurios receptu dalijasi B. Baratinskaitė, maisto ekspertė: „Nors pastarnokas mūsų mityboje ir gali pakeisti bulvę, bet jie tarpusavyje puikiai dera. Bulvė šiai sriubai suteikia kreminę konsistenciją.“

Obuolių, pastarnokų ir bulvių sriuba

Jums reikės: 20 g. sviesto, šaukšto aliejaus, 2 mažesnių ar vieno didelio svogūno, 3 česnako skiltelių, vienos didesnės bulvės, vieno pastarnoko, vieno vidutinio dydžio obuolio, 400 ml daržovių sultinio, juodųjų pipirų.

Didelėje keptuvėje ar puode storu dugnu ištirpdykite sviestą, supilkite aliejų. Sudėkite supjaustytą svogūną ir česnaką, kepkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol suminkštės ir svogūnai taps permatomi. Nulupkite bulves ir pastarnokus, obuolį – viską supjaustykite kubeliais. Dėkite į keptuvę, kurioje jau suminkštėjo svogūnai ir česnakai. Gerai išmaišykite.

Tada supilkite sultinį, kuris turėtų apsemti daržoves. Sultinio kiekį reguliuokite pagal savo keptuvės dydį. Uždenkite dangčiu ir leiskite apie 25 minutes pasitroškinti, nepamiršdami pamaišyti. Daržovės per šį laiką turi visiškai suminkštėti. Tada belieka viską supilti į maisto trintuvą ir rekomenduojama nepagailėti maltų juodųjų pipirų. Jei norite skystesnės sriubos, dar įpilkite daržovių sultinio.

O jei patinka tirštesnė sriuba, sutrintas daržoves dar kelias minutes pakaitinkite, kad skystis išgaruotų. Kai konsistencija patinka, pilkite į lėkštę ir viršų pabarstykite minkštu ožkos sūriu bei graikiniais riešutais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  2. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  3. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  4. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  5. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  6. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus
  7. Už sveiką vaikų maitinimą – garbingas apdovanojimas
  8. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  9. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  10. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  11. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  12. Metas užsiimti kūno valymu
  13. Sriubos – greitas būdas praturtinti valgiaraštį
  14. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  15. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  16. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  17. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  18. Sultys: kas prasimanymai, o kas tiesa?
  19. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  20. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. O KUR JŲ PIRKTI?!! says:
    6 mėn. ago

    Anksčiau dar ,,RIMI” jų rasdavau, o šiemet jau kelintą kartą einu – anei padujų. Iš jų net nieko gaminti nereikia – garuose išvirei, nulupai ir neatsistebi – toks savotiškas jų saldumėlis…

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų

2022 05 15
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

Naminis jogurtas – tai tikrai įmanoma

2022 05 14
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms

2022 05 14
Kalio jodido tabletės | vilnius.lt nuotr.

Kalio jodido tabletės: maisto papildas ir vaistas – skiriasi iš esmės

2022 05 14
Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

Tarptautinė kokteilių diena: istorija ir receptai

2022 05 13
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Kad saldumynai nekeltų kaltės jausmo

2022 05 11
Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

2022 05 10
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Kaip karas paveikė Lietuvos prekybą maistu?

2022 05 09
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

2022 05 08
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Maistui išleidžiama beveik penktadalis pajamų

2022 05 08
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių
Lietuvoje

Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių

2022 05 17
Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas vyks į Armėniją ir Azerbaidžaną

2022 05 17
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Svarstoma dėl tiesioginio valdymo Kalvarijoje

2022 05 17
Siūloma kompensuoti paukščių padarytą žalą
Lietuvoje

Siūloma kompensuoti paukščių padarytą žalą

2022 05 17
Vytautas Landsbergis teigia, kad Seimo rinkimų rezultatai galėtų būti pripažinti neteisėtais (video)
Lietuvoje

Seimas ėmėsi apiprėžti V. Landsbergio statusą

2022 05 17
Pasienyje su Lenkija driekiasi ilgos vilkikų eilės
Lietuvoje

Vairuotojų trūkumas įmones verčia stabdyti vilkikus

2022 05 17
Šalies vadovas pagerbė Prezidentą Valdą Adamkų
Lietuvoje

Šalies vadovas pagerbė Prezidentą Valdą Adamkų

2022 05 17
Neariminei žemdirbystei skirta 8 mln. eurų
Lietuvoje

Jaunieji ūkininkai raginami kurti verslą kaime

2022 05 17


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pastebėjimas apie Plaunančių siurblių robotų tipai: viskas, ką turite žinoti
  • Kodėl??? apie Pensijos didės nuo metų vidurio
  • Žemyna apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių
  • Prezidentas vyks į Armėniją ir Azerbaidžaną
  • Svarstoma dėl tiesioginio valdymo Kalvarijoje
  • Siūloma kompensuoti paukščių padarytą žalą

Skaitomiausi straipsniai

  • D. Vaiškūnienė, J. Vaiškūnas. Mirė paprastas žmogus peržiūrėta: 581; komentarų: 9
  • K. Jovaišas. Pergalės kaina: vienas žuvęs vokietis, šeši rusai peržiūrėta: 459; komentarų: 8
  • M. Kundrotas. Kur ta Rusijos opozicija? peržiūrėta: 455; komentarų: 19
  • Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI peržiūrėta: 451; komentarų: 24
  • „Eurovizijos“ nugalėtoja tapo Ukraina! peržiūrėta: 434; komentarų: 9
  • Gegužės 15 d. kviečia „Didysis šeimos gynimo maršas 2022“ peržiūrėta: 423; komentarų: 11

Kiti Straipsniai

Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų

by Ditė Česėkaitė
2022 05 15
0
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Tegul lėkštėse pavasarį vyrauja ryškiausios spalvos: paįvairinkime ją raudonos, oranžinės, geltonos spalvos paprikomis, kurios ne tik kels apetitą, bet ir...

Skaityti toliau

Naminis jogurtas – tai tikrai įmanoma

by Ditė Česėkaitė
2022 05 14
0
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

Pavasariui įsibėgėjus kūnas paprastai užsigeidžia ko nors lengvesnio ir naudingesnio. Todėl siūlome paragauti gamtinio jogurto – ir ne bet kokio,...

Skaityti toliau

Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms

by Ditė Česėkaitė
2022 05 14
0
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Šviežio derliaus arbūzai jau pasiekė parduotuvių lentynas. O kas saulėtą pavasario dieną gali būti skaniau nei saldus ir sultingas arbūzas?...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Pastebėjimas apie Plaunančių siurblių robotų tipai: viskas, ką turite žinoti
  • Kodėl??? apie Pensijos didės nuo metų vidurio
  • Žemyna apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas ėmėsi apiprėžti V. Landsbergio statusą

Kitas straipsnis
Vilnius skaitmenizuoja lietaus nuotekų sistemą

Vilnius skaitmenizuoja lietaus nuotekų sistemą

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | Veido kremai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai