Pirmadienis, 20 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau

www.alkas.lt
2023-02-04 06:00:35
0
Maistas, kruopos | pixabau.com, Enotovyj nuotr.

Namuose tvarkantis virtuvės spinteles, dažnai randame pasislėpusių įvairių maisto likučių – spintelės gale tūno nežinia kada pirkti miltai, po kelias saujas įvairių makaronų, pustuščiai maišeliai kruopų ar pamirštos riešutų atsargos. Nerūpestingai saugomi gaminiai gali tapti maistinių kandžių grobiu, tad pasinaudokite patarimais, kaip tinkamai laikyti atsargas. O likučių išmesti neskubėkite – jie pravers tingaus savaitgalio pusryčiams ar greitai vakarienei.

Dažnai virtuvės spintelėse ir stalčiuose užsibūna ilgo galiojimo maistas – įvairios kruopos, arbatžolės, sausainiai ir riešutai, makaronai, miltai. Vieni pirkti su gera nuolaida, kiti iš nostalgijos proveržio, treti – kulinariniams eksperimentams arba kaip maisto atsargos.

„Žmonėms įdomu išmėginti, pavyzdžiui, dar neragautas kruopas arba įsigyti gaminių konkrečiam patiekalui. Žmogiška pamiršti, kokių gaminių turime spintelėse ir nusipirkti jų dar – ypač radus gerą kainos pasiūlymą. Tačiau svarbu išlikti sąmoningiems ir ugdyti įprotį nešvaistyti maisto. Viena vertus, taip švaistomos ir lėšos, kita vertus – nesuvartotas ir išmestas maistas yra našta gamtai. Visi esame vartotojai ir galime daug pakeisti, rodos, nedideliais įpročiais“, – kalba prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas.

Tinkamas laikymas padeda nešvaistyti

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad maisto išmesime mažiau, jeigu tinkamai jį saugosime. Tik taip atsargos atliks savo funkciją, gaminiai išsaugos maistines savybes ir jų neužgrobs maistinės kandys.

„Jeigu pradarę kruopų maišelį jį taip ir paliksime spintelėje, kruopų galiojimo laikas bus gerokai trumpesnis dėl oksidacijos procesų, drėgmės, jos prisigers aplinkos kvapų. Be to, taip laikomas masitas gali tapti puikia terpe veistis vabzdžiams, dažniausiai – maistinėms kandims, kurios gali užklysti į namus iš lauko, jų lervų galime parsinešti ant pakuočių. Kruopas, makaronus, miltus – bet kokius birius gaminius reikėtų išpilti iš jų originalios pakuotės į ypač sandarius stiklo ar plastiko indus. Popierines pakuotes ar plastiko maišelius maistinių kandžių lervos pragraužia ir taip gali užkrėsti bene visus gaminius virtuvėje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji pataria į birių gaminių indus įdėti po lauro lapą, kelis gvazdikėlius – kenkėjai nemėgsta šių prieskonių kvapo, todėl tai gali tapti papildoma natūralia maistinių kandžių atbaidymo priemone. Pasak specialistės, iš parduotuvės parsineštus maistą, kurį nepraimti dedami į virtuvės spinteles, prieš tai patariama nuvalyti vandens ir acto tirpalu arba parai įdėti į šaldymo kamerą.

„Švara yra kenkėjų priešas, todėl virtuvės spinteles reikėtų reguliariai tvarkyti, išvalyti su acto ir vandens tirpalu, o dažnai naudojamus produktus laikyti atskiruose sandariuose induose. Ir kalbame ne vien apie kruopas ir miltus, bet ir apie sėlenas, miltinius saldumynus, šokoladus, arbatžoles ir prieskonius“, – teigia B. Baratinskaitė.

Riešutų atsargoms spintelėje ne vieta

Maisto gamybos ekspertė primena, kad net ir ilgo galiojimo produktai nėra amžini – juos reikėtų pastoviai peržiūrėti, suvartoti tuos, kurie pirkti seniau. Ilgai laikomi gaminiai – išskyrus cukrų ir druską, palaipsniui praranda maistingąsias savybes.

„Pavyzdžiui, riešutuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, juose gausu vitaminų E ir B, mineralų – mangano, kalcio, kalio ir geležies. Tačiau kuo ilgiau riešutai stovi nevartojami, tuo daugiau šių savybių jie praranda ir tuo didesnė rizika, kad į juos įsisuks kenkėjai. Beje, jeigu pasinaudoję geros kainos pasiūlymais prisipirkote riešutų, juos geriau laikyti ne spintelėje, bet šaldytuve, sandariuose induose, kad apsaugotume nuo pašalinių kvapų. Šitaip jie ilgą laiką išliks lyg švieži“, – pataria B. Baratinskaitė.

Nuvertėja nuo saulės ir deguonies

Tvarkant spinteles virtuvėje dažnai atrandame pamirštų arbatų ir įvairių prieskonių. Dalį jų vartojame gana retai ir, jeigu netinkamai laikome, jie praranda kvapą, skonį, spalvą, sudūla ir tampa beverčiai.

„Pagrindiniai arbatžolių ir prieskonių priešai yra oras, saulės šviesa bei drėgmė. Sandarūs indai padės gerokai ilgiau išlaikyti kvapą, skonines savybes, sveikatai palankias medžiagas. Šiuos gaminius reikėtų laikyti tamsiai – spintelėje. O jeigu norite juos turėti po ranka atviroje vietoje – pasirūpinkite sandariais indeliais, kurie nepraleidžia saulės šviesos. Tai gali būti dailios metalinės dėžutės“, – sako maisto specialistė.

Gerus likučius sunaudokite, įtartinais – atsikratykite

Net jeigu maisto gaminiai laikomi sandariuose induose, bet nenaudojami ilgą laiką, kartas nuo karto juos reikėtų atidžiai peržiūrėti. Biriuose gaminiuose turi nebūti voratinklių, jie neturėtų būti sušokę į gumuliukus, sukietėję, pakitusios tekstūros.

„Ilgai nenaudotus miltus patartina persijoti, kruopas, arbatžoles, prieskonius, riešutus ar sausainius reikia atidžiai apžiūrėti. Jeigu kyla įtarimų, kad gaminiai pakitę, atrodo ne taip, kaip turėtų – meskite. Jeigu maišelyje ar indelyje dalį pelėsis – atsikratykite viso pakelio, nes nematomos pelėsių sporos yra pavojingos sveikatai. Na, o jeigu gaminiai geri, drąsiai juos sunaudokite ir pradėkite nuo likučių, kad šie nesikauptų spintelių užkaboriuose“, – teigia B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip maistą ilgiau išlaikyti šviežią?
  2. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  3. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  4. Pelėsiniai grybai: vieni paskanina sūrį, kiti daro maistą kenksmingu
  5. Ką reikėtų prisiminti perkant maistą turgavietėse?
  6. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  7. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  8. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  9. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  10. Kruopos: kiek ir ką apie jas žinome?
  11. Daržovės… iki paskutinio lapelio
  12. Be kokių peilių neišsiversite virtuvėje?
  13. Troškiniai: sotu, šilta ir taupu
  14. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  15. Raugintų gaminių nauda ir… šis tas naujo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

Mokesčiai, pinigai | Pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

L. Girskienė siūlo lengvinti paskolų naštą

2023 03 20
Lietuva pasirašė Europos plastiko paktą
Gamta ir ekologija

Neteisingai rūšiuojama dar trečdalis pakuočių

2023 03 20
Registracija internetu | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pas gydytojus vis daugiau registracijų internetu

2023 03 20
Vilniaus oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

VNO keleivius pasitiks naujovėmis

2023 03 20
Automobilių sąvartynas | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

AAD primena reikalavimus automobilių ardytojams

2023 03 20
Rinkimai, balsavimas | vrk.lt nuotr.
Lietuvoje

Rinkimų metu rimtų pažeidimų nebuvo

2023 03 20
Mokykla | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Regitracija į mokyklas Vilniuje – iki gegužės 31

2023 03 20
Lietuvių kalba išlaisvina užsieniečius studentus: lietuviškas knygas verčia net Japonijoje
Kalba

Išmokti lietuviškai įmanoma kiekvienam

2023 03 20
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Fredis apie Lietuvos išpilietinimo pavojus. Ką daryti?
  • jes apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • T0mas J. apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Ričardas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • L. Girskienė siūlo lengvinti paskolų naštą
  • A. Stabrauskas. Vilniaus Šnipiškių senieji mediniai namai. Padėtis 2015 m., papildyta 2023 m. (6. Saracėnų g., 2-oji dalis)
  • Neteisingai rūšiuojama dar trečdalis pakuočių
  • Pas gydytojus vis daugiau registracijų internetu
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Fredis apie Lietuvos išpilietinimo pavojus. Ką daryti?
  • jes apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • T0mas J. apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Ričardas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Antrininkas? apie Lietuvos išpilietinimo pavojus. Ką daryti?
Kitas straipsnis
Partizano Jono Kadžionio-Bėdos 95-metis | LGGRTC, R. Kaminsko nuotr.

Jonas Kadžionis – Bėda atšventė 95-erių metų sukaktį

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai