Šeštadienis, 25 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Naujienos Lietuvoje

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

www.alkas.lt
2023-02-05 06:10:00
0
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Net jei vengiate sunkesnio maisto ar itin skaičiuojate kalorijas, esant progai galite pasilepinti vaikystę primenančiais lietuviškais bulvių patiekalais, juo labiau, kad vasario 5 d. švenčiama Pasaulio cepelinų diena. Turbūt nerasime labiau už bulvę kaltintos lietuvių pamėgtos daržovės – dėl angliavandenių ir krakmolo gausos kai kas jas visiškai išbraukė iš valgiaraščio.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita  Gavelienė pastebi, kad bulvės nepelnytai nuvertinamos, nes turi daug naudingų savybių.

Svarbu saikas ir paruošimo būdas

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulves galima rasti sveikatai palankios mitybos piramidėje, nes jos turi daug naudingų savybių: „Žinoma, kaip ir valgant bet kurį kitą produktą, gaminant bulvių patiekalus reikia jausti saiką, negardinti jų riebiais padažais, geriausia virti ar kepti orkaitėje. Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. O lietuvių mėgstamas plokštainis taip pat gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisite dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesite spirgučių padažu. Svarbu rinktis liesesnį garnyrą.“

Bulvėse yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų,  skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C. „Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu maistu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Nors bulves iš tiesų sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai. Pavyzdžiui, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos“, – teigia gydytoja dietologė.

Pasak E. Gavelienės, geriausiai valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves, derinti jas su mėsa, žuvimi, daržovėmis ar valgyti kaip atskirą patiekalą. Patariama vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų.

Žiema – lietuviškų patiekalų metas

Jei vasarą dažniausiai bulves valgome su šaltibarščiais ar ant griliaus keptais patiekalais, tai rudenį ir žiemą bulves vartojame sotesniems lietuviškiems patiekalams. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, mūsų klimate gyvenantiems žmonėms įprasta šaltuoju sezonu pasimėgauti kiek sunkesniais ir sotesniais patiekalais, kurie kartais kelia nuostabą iš šiltesnių kraštų atvykusiems užsieniečiams, bet cepelinai – mūsų virtuvės pasididžiavimas.

„Nors išmokome juos lipdyti tik prieš šimtmetį, jie išpopuliarėjo ir kiekvienoje šeimoje gaminami vis kitaip: tarkiai maišomi su virtomis bulvėmis ar manų kruopomis, įdarui naudojama ne tik mėsa, bet ir grybai, varškė. Pasitaiko, kad verdami cepelinai iširsta, o kartais būna kieti ar patamsėję. Taip yra todėl, kad pasirenkamos netinkamos bulvės, turinčios mažai krakmolo, tad geriausia iškart rinktis tokias, kurios tinka lietuviškiems patiekalams. „Rimi“ prekybos centruose yra fasuotų, specialiai cepelinams ar plokštainiui itin tinkančių bulvių, kurios turi daugiau krakmolo“, – sako L. Barčaitė.

O jei nusipirkote ar namuose turite kitokios rūšies bulvių, į tarkius įdėti šiek tiek krakmolo. „Taip pat patartina sutarkavus bulves ilgai nedelsti: šiek tiek palaukus tarkius išsunkti, o kad masė nepatamsėtų, įlašinti į ją truputį citrinos sulčių. Ar cepelinai bus purūs ir minkšti, turi reikšmės ir tai, kaip nuspaudžiate tarkius – jei masė bus sausoka, ragausite kietokus cepelinus, tad stenkitės palikti ją drėgnesnę. Sunką, kuri liko nuspaudus tarkius, supilkite į puodą su vandeniu, kuriame cepelinai virs, taip jie bus minkštesni“, – pataria  kulinarijos technologė.

Kaip jas laikyti

Pasak kulinarijos technologės, turint bulvių, visada galima pragyventi net sunkiausius finansinius metus. „Tai tokia universali ir pigi daržovė, su kuria galima pagaminti pačių įvairiausių patiekalų: juk jas ir verdame, ir kepame, ir troškiname, ruošiame įvairius garnyrus ir deriname prie kito maisto. Turintys nuosavus namus ir rūsius pirkėjai dažniausiai rudenį nusiperka daugiau bulvių per akcijas ir jas laiko iki beveik naujo bulvių derliaus – šviežios lietuviškos bulvės prekybos centruose pasirodo prieš Jonines. Tačiau reikėtų įsivertinti, ar sąlygos ilgai laikyti bulves tikrai palankios – nėra per drėgna, per šalta ar per šilta. Bulvės turėtų būti sandėliuojamos sausoje tamsioje vietoje, pliusinėje temperatūroje, kuri nebūtų aukštesnė nei 10 laipsnių, kitaip jos ims leisti daigus. Jeigu laikysite bulves šviesioje vietoje, atsiras pažaliavimų, o tokių bulvių valgyti negalima“, – pastebi L. Barčaitė.

Cepelinai kitaip

Cepelinams reikės:

600 g bulvių;

100 g grietinės;

100 g rūkytos kiaulienos šoninės;

1 svogūno;

100 g pievagrybių;

300 g maltos kalakutienos;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:  

  1. Išvirkite 400 g bulvių.
  2. 200 g bulvių nulupkite, supjaustykite ir išspauskite per sulčiaspaudę.
  3. Naudokite tiek sultis, tiek kapotas bulves. Sumaišykite virtas bulves ir minkštimą į vientisą masę, įberkite druskos.
  4. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir grybus.
  5. Kepkite maltą kalakutieną keptuvėje, sudėkite supjaustytus svogūnus ir grybus. Troškinkite apie 10 minučių, įberkite druskos ir pipirų.
  6. Bulvių masę paskirstykite ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, ištepkite grietine, uždėkite keptą kalakutieną ir vėl dėkite sluoksnį bulvių masės.
  7. Keptuvėje pakepinkite supjaustytą rūkytą kiaulieną iki traškumo.
  8. Užberkite kiaulieną ant sluoksnainio, viską dėkite į orkaitę ir kepkite 180° C temperatūroje apie 15 minučių.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  2. Minima Tarptautinė diena be dietų
  3. Artėjant cepelinų dienai – ir naujovių paieškos
  4. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  5. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  6. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  7. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  8. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  9. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  10. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  11. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  12. Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip
  13. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  14. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  15. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip užsiauginti daržovių patiems? | Unsplash.com nuotr.

Kaip užsiauginti daržovių patiems?

2023 03 23
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukraina ginasi | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį

2023 03 24
Raimundas Lopata | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma, kad žvalgyba praneštų apie sekimą

2023 03 24
Eglutės | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Šventinės eglutės sugrįš į Kalėdų mišką

2023 03 24
Laukiama pasiūlymų „Via Baltica“ projektams
Lietuvoje

Tvarkomas viadukas nuo Vilniaus į Trakus

2023 03 24
Skruzdės | pixabay.com, ImageParty nuotr.
Gamta ir žmogus

Su bundančia gamta bunda ir kenkėjai

2023 03 24
Pasienio stebėjimo sistemos | vrm.ltv.lt nuotr
Lietuvoje

Stebimas visas pasienio ruožas su Baltarusija

2023 03 24
Neringa | Deniso Nikitenkos nuotr.
Lietuvoje

Neringa kviečia sodinti Šimtmečio giraitę

2023 03 24
Aplinkos tarša nuotekomis | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas imasi aplinkosaugos pataisų

2023 03 24
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar taip? apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • ... :( apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • Be įtampos įmanoma, apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • Žemyna apie Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį
  • Siūloma, kad žvalgyba praneštų apie sekimą
  • Šventinės eglutės sugrįš į Kalėdų mišką
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Kaip užsiauginti daržovių patiems?

by Kristina Aleknaitė
2023 03 23
5
Kaip užsiauginti daržovių patiems? | Unsplash.com nuotr.

Šviežio derliaus gėrybės ne vieną įkvepia įsirengti savo nuosavą daržą. O ir įsibėgėjantis pavasaris praneša apie artėjančius sodininkystės darbus. Be...

Skaityti toliau

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar taip? apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • ... :( apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • Be įtampos įmanoma, apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • Žemyna apie Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį
  • Bartas apie Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį
Kitas straipsnis
Lietuvos laisvės gynėjų dienos iškilmės Seime 2021 m. sausio 13 d. | lrs.lt, O. Posaškovos nuotr.

Laisvės kovų ir rezistencijos įamžinimas turi būti valstybės pirmenybė

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai