Antradienis, 14 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų

www.alkas.lt
2022-05-15 13:11:05
0
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Daržovės, paprika | pixabay.com nuotr.

Tegul lėkštėse pavasarį vyrauja ryškiausios spalvos: paįvairinkime ją raudonos, oranžinės, geltonos spalvos paprikomis, kurios ne tik kels apetitą, bet ir bus naudingos kūnui.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, paprikos yra vitaminų C, A, E, mineralų ir karotinoidų šaltinis: „Jos mažai kaloringos, tačiau pasižymi didele maistine verte, todėl, jei nekyla bėdų dėl virškinimo, jomis galima mėgautis labai dažnai.“

Maiste svarbu spalvų įvairovė

Kadaise atvežtos iš Pietų ir Centrinės Amerikos, aitriosios paprikos kurį laiką Europoje buvo auginamos kaip dekoratyviniai augalai, vėliau jos buvo sukultūrintos, įgavo saldų skonį ir išpopuliarėjo. Jas itin pamėgo vengrai, kurių virtuvėje jos tapo vienu pagrindinių ingredientų ir prieskonių. Iki šiol paprikos išsiskiria rūšių, skonių, formų gausa ir ryškiomis spalvomis.

Dėl klimato ypatybių Lietuvoje neturime tiek spalvingų daržovių ir vaisių, kiek pietų šalys, todėl O. Suchočeva rekomenduoja naudotis kiekviena proga pasigaminti patiekalų, džiuginančių akį savo spalvomis. „Paprikų populiarumą užtikrina jų ryški spalva, pagražinanti patiekalus, traškumas bei ryškus skonis.

Pastebėjome, kad daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – žmonės tuomet gamina daugiau troškinių su daržovėmis, tačiau pavasarį ir vasarą taip pat naudinga jas naudoti salotoms ar kaip garnyrą prie mėsos patiekalų“, – pastebi „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olgos Suchočeva.

Skirtingų spalvų paprikose yra skirtingų karotinoidų, kurie joms suteikia spalvą. „Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karatinoido zeaksantino. Iš tiesų, nėra itin didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome, reikėtų tik stengtis, kad maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Žinoma, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms jos gali sukelti diskomfortą“, – pataria gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Kaip jas išsirinkti, laikyti ir vartoti

Nors šiek tiek auga ir Lietuvoje, dažniausiai paprikos ant mūsų stalo patenka iš tolimesnių kraštų: Ispanijos, Nyderlandų, Turkijos. Kaip jas išsirinkti? „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė O.Suchočeva pataria: „Ieškokite kietų, ryškios spalvos ir blizgių paprikų. Jų odelė neturėtų būti susiraukšlėjusi, be minkštų dėmių, įpjovimų, o ant stiebo nesimatyti pelėsių. Geriausia paprikas laikyti šaldytuve, sandariai suvyniotas į plastikinį maišelį.“ 

Paprikos – itin universali daržovė, tinkanti ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras, o taip pat – kaip sriubų, salotų, įvairiausių troškinių, padažų, užtepėlių komponentas. Jas galime valgyti įdarytas, keptas, marinuotas – patiekalų su paprikomis tikra gausybė.

Šiltuoju laiku paprasta ir skanu jas tiesiog išsikepti grilyje. „Daugiausia naudos gausime vartodami termiškai neapdorotas paprikas, bet skaidulos ir mineralinės medžiagos išlieka net jas kaitinant. Be to, paprikų skonio savybės išlieka ir kitaip atsiskleidžia termiškai apdorojant“, – teigia gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai
  2. Mitybos pokyčiai pavasarį: nuo ko pradėti?
  3. Maisto pasirinkimas: daugiau ar kokybiškiau?
  4. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  5. Per pirmąjį šių metų pusmetį patikrinta daugiau nei 100 tūkst. tonų vaisių ir daržovių
  6. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  7. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  8. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  9. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  10. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  11. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  12. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  13. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  14. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  15. Pavasarinis stalas neįsivaizduojamas be žuvies

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kambarinės gelės | pixabay.com., Allen4uTW nuotr.

Atėjo metas pasirūpinti kambariniais augalais

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Kosmetika | pixabay.com, LubosHouska nuotr.

Kaip dažnai reikėtų keisti grožio priemones?

2023 03 06
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Kokios 5 medžiagos būtinos kūnui šaltuoju metų laiku

Šiltąjį metą pasitikime kupini jėgų

2023 03 05
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

G. Nausėda vieši Strasbūre | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su EP Pirmininke

2023 03 14
J. Šaulys | LNM archyvo nuotr.
Istorija

Lietuvos nepriklausomybės akto signataro J. Šaulio „Mano dienyno“ pristatymas

2023 03 14
Balsavimas, rinkimai | vrk.lt nuotr
Lietuvoje

34 savivaldybėse prasidėjo išankstinis balsavimas

2023 03 14
LGGRTC kviečia į konferenciją-minėjimą | LGGRTC nuotr.
Istorija

LGGRTC kviečia į konferenciją-minėjimą

2023 03 14
Lietuvos bankas | lb.lt nuotr.
Lietuvoje

Pasiūlytas naujas mokestis bankams

2023 03 14
Nuo kovo 15d. draudžiami kirtimai saugomuose miškuose | vstt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Nuo kovo 15d. draudžiami kirtimai saugomuose miškuose

2023 03 14
Nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“ | Visuomeninės Rasų kapinių draugijos nuotr.
Istorija

Skelbiamos nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“

2023 03 14
Aleksandro Stulginskio žvaigždė | lrs.lt nuotr.
Kultūra

A. Stulginskio žvaigždę – siūloma skirti Č. Juršėnui ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui R. Stefančukui

2023 03 14
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • dėl ko apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Nuoroda apie M. Kundrotas. Rinkimų pamokos ir vizija tautininkams
  • Getas apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo
  • Nepasisekė apie I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas susitiko su EP Pirmininke
  • Lietuvos nepriklausomybės akto signataro J. Šaulio „Mano dienyno“ pristatymas
  • 34 savivaldybėse prasidėjo išankstinis balsavimas
  • Ryškiausios 2023 metų interjero dizaino kryptys
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

by Ditė Česėkaitė
2023 03 13
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią...

Skaityti toliau

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

by Ditė Česėkaitė
2023 03 12
0
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Visų pirma, įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto...

Skaityti toliau

Atėjo metas pasirūpinti kambariniais augalais

by Ditė Česėkaitė
2023 03 12
0
Kambarinės gelės | pixabay.com., Allen4uTW nuotr.

Pavasaris yra tinkamiausias metas pasirūpinti savo augalais ir juos persodinti. Tačiau neskubėkite raitotis rankovių – augalų žinovai pataria gerai pasiruošti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • dėl ko apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Nuoroda apie M. Kundrotas. Rinkimų pamokos ir vizija tautininkams
  • Getas apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo
  • Nepasisekė apie I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša
  • Getas apie Zelenskis ruošiasi Rusiją pervadinti į Maskoviją
Kitas straipsnis
Stipendijos | pixabay.com nuotr.

Kas lemia būsto paskolos dydį?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai