Šeštadienis, 10 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

www.alkas.lt
2021 02 16 14:13
0
Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Lietuviški patiekalai | iki.lt nuotr.

Lietuvos valstybės atkūrimo diena šiemet – kitokia. Dėl išplitusio užkrato Vasario 16-ąją lietuviai sutiks namuose su savo šeima, todėl kviečiame prisiminti populiariausius tradicinius nacionalinės virtuvės patiekalus, kurie puikiai tiks jūsų šventiniam stalui.

Nacionalinė virtuvė augo kartu su valstybe – gausybė patiekalų vis dar užima svarbią vietą mūsų virtuvėje, tačiau yra ir tų, kurie po truputį praranda savo populiarumą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, Vasario 16-ąją kviečia prisiminti šimtus metų tobulintus receptus ir savo stalą papuošti tradiciniais patiekalais.

„Nors lietuviai vis dažniau atsigręžia į Vakarų ar Rytų virtuves ir namuose eksperimentuoja dažniau, tradiciniai lietuviški patiekalai vis dar užima ypač svarbią vietą. Tarp populiariausių patiekalų išlieka cepelinai, kugelis, šaltibarščiai, kuriuos, beje, lietuviai renkasi ne tik vasarą, bet ir žiemą“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Akivaizdu, kad lietuvių virtuvės karalienė – bulvė. Nuo senų senovės tautiečiai mėgaujasi dešimtimis receptų iš bulvių: jas verda, kepa, tarkuoja, pjausto gabaliukais, mėgaujasi su lupena ar be jos.

„Lietuvių kūrybiškumas gali stebinti ne vieną užsienietį. Iš vieno ingrediento – bulvės – galima pagaminti daugybę patiekalų. Be tradicinių cepelinų ir kugelio vis dar labai populiarūs bulviniai ir žemaičių blynai, vėdarai, kepti bulvių gabalėliai su šonine. Populiariausiu garnyru prie beveik visų patiekalų vis dar išlieka bulvių košė. Egzotiškesni ar sudėtingiau pagaminami bulviniai patiekalai populiarumą po truputį praranda, tačiau abejotina, ar jie kada nors išnyks iš mūsų virtuvių. Pavyzdžiui, kraujinių vėdarų paragautų tikrai ne kiekvienas, o autentišką dzūkišką bandą galėtų iškepti tik tikras to regiono atstovas“, – teigia V. Juodkazienė.

Mėsiški patiekalai mūsų virtuvėje užima taip pat labai svarbią vietą. Įvairiausi maltiniai, mėsos vyniotiniai, rūkytos ir vytintos dešros įsišaknijo nacionalinėje virtuvėje.

„Dėl mūsų regiono specifikos mėsos vis dar suvalgome daugiausiai. Nors vegetariški ar žuvies patiekalai užima vis didesnę vietą, o sveika mityba po truputį tampa prioriretu, mėsiški patiekalai iš lietuvių virtuvės dar tikrai nepasitrauks. Balandėliai iš kopūstų ir maltos mėsos populiarūs visuose Lietuvos regionuose, o kotletų ar spirgučių padažo prie gausybės patiekalų taip pat dar niekas neišstūmė. Populiarumą praranda tik labai egzotiški ar sudėtingai pagaminami mėsos patiekalai. Pastebima, kad jaunoji karta rečiau renkasi šaltieną, keptą kiaulės koją ar ausis su žirniais“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, Lietuvos regionų virtuvės taip pat išsiskiria savitumu. Aukštaitijos pasididžiavimas – ruginė duona, įvairiausi blynai, virtiniai ir lietuviškas baltas sūris. Taip pat šiame regione gaminami įvairūs desertai, spurgos, bandelės ir žagarėliai. Suvalkiečiai nuo senovės yra mėsos gaminių ekspertai. Šiame regione populiarūs rūkyti kumpiai, dešros, skilandžiai. Dzūkija – grybų kraštas, kurių patiekalai išpopuliarėjo visoje Lietuvoje. Šis kraštas išsiskiria ir patiekalais iš grikių. Pavyzdžiui, iš šių kruopų miltų gaminami įstabaus skonio blyneliai. Žemaitijoje populiariausias kastinys, patiekiamas su bulvėmis, taip pat egzotiškos sriubos: cibulinė ar šmakalas. Bulvių košė šiame regione neretai trinama su miltais, grietine ir lašiniais.

„Lietuviška virtuvė didžiuojasi šimtais laiko patikrintų receptų, kuriems iki šių dienų nėra atsispiriama. Lietuvos valstybės atkūrimo diena – puiki proga prisiminti mūsų kulinarinį paveldą“, – teigia V. Juodkazienė ir pateikia Vasario 16-ajai skirtą Žemaičių blynų receptą.

Burnoje tirpstantys Žemaičių blynai

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių
  • Vieno kiaušinio
  • 2 šaukštų maltų džiūvėsių
  • 3 šaukštų miltų
  • 350 g virtos kiaulienos
  • Vieno svogūno
  • Vieno šaukšto sviesto
  • 3 šaukštų aliejaus
  • Druskos
  • Pipirų

Paruošimo eiga:

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, vėliau atvėsinkite ir sugrūskite iki vientisos masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus ir šiek tiek druskos. Viską išminkykite. Kiaulieną sumalkite ir sumaišykite su svieste pakepintais svogūnais, druska bei pipirais.

Iš maltų bulvių masės darykite pailgus paplotėlius, ant jų dėkite šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite blynelį. Sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, kuriuose apvoliokite blynus. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Velykų virtuvė šiandien: nuo sveikuoliškų desertų iki gurmaniškų delikatesų
  2. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  3. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  4. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  5. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  6. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  7. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  8. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  9. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  10. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  11. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  12. Apie miltus ir jų kokybę
  13. Pusryčiai Vilniuje
  14. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Receptai | sam.lt nuotr.

Gyventojai norėtų, kad kompensuojamųjų vaistų receptai būtų pratęsiami vaistinėje

2021 04 04
Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

2021 04 04
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

Keptas viščiukas Velykoms

2021 04 03
Sveikų Velykų receptas: trys kiaušiniai ir saiko jausmas

Kiaušinių dažymo istorija ir 3 netikėti kiaušinių marginimo būdai

2021 04 03
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

2021 03 28
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

2021 03 27
Leidimus prekiauti vaistais įgijo jau virš 100 mažmeninės prekybos vietų

Karantino metu vaistai bus išduodami ir ligonio atstovui

2021 03 22
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

2021 03 22
Kokią žuvį perkame, artėjant šventėms?

Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui

2021 03 13
Rodyti daugiau

Naujienos

Prekybos žmonėmis atvejų nemažėja
Lietuvoje

Prekybos žmonėmis atvejų nemažėja

2021 04 09
technologijos.lt nuotr.
Lietuvoje

Seime pristatyti alkoholio vartojimo tyrimai

2021 04 09
Vilnius kviečia kurti žaliąsias erdves
Gamta ir žmogus

Vilnius kviečia kurti žaliąsias erdves

2021 04 09
Darbo partijos frakcija ragina sušaukti neeilinę Seimo sesiją dėl apribojimų smulkiajam verslui
Lietuvoje

Privalomą darbuotojų tyrimą siūloma aiškintis KT

2021 04 09
Jūros taršą stebės dar nematyti orlaiviai
Gamta ir ekologija

Jūros taršą stebės dar nematyti orlaiviai

2021 04 09
Mokykla | LEU nuotr.
Lietuvoje

Daugiau mokyklų galės gauti kokybės krepšelį

2021 04 09
Olga Vėbrienė | aad.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų atleista AAD direktorė

2021 04 09
Nuo kitos savaitės duris atvers dalis bibliotekų
Lietuvoje

Bibliotekų ir valstybės archyvų skaityklos galės veikti visoje Lietuvoje

2021 04 09


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas Vaiškūnas apie Apie Alkas.lt
  • Kieno „nuopelnai” didžiausi? apie V.Visockas. Legalizuotas genocidas (video)
  • Žemyna apie Kokie paukščiai jau sugrįžo?
  • Jonas apie O. Voverienė. Pulkininkas Steponas Rusteika – Pirmosios Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • J. Vaiškūnas. Žodžių karai: edukacija prieš švietimą (II)
  • G. Armonavičius. Kam užkliuvo du muziejininkai? (nuotrakos)
  • Prekybos žmonėmis atvejų nemažėja
  • Seime pristatyti alkoholio vartojimo tyrimai

Skaitomiausi straipsniai

  • A. Jakubauskas: Metas telkti Lietuvos atsinaujinimo sąjūdį (video) peržiūrėta: 870; komentarų: 13
  • Ar bus apgintas gyvasis Juškų etninės kultūros muziejus? (nuotraukos, video) peržiūrėta: 520; komentarų: 4
  • „Aktualioji istorija“: „Lietuvos piliakalnių tyrimų medžiaga“ – nauja informacija apie Lietuvos piliakalnius peržiūrėta: 487; komentarų: 7
  • Seimui bandant atleisti LGGRTC direktorių Lietuvoje kils piketų banga (tiesioginė transliacija) peržiūrėta: 382; komentarų: 2
  • Seimas nužudė paskutinę piliečių iniciatyvą peržiūrėta: 340; komentarų: 4
  • V. Juozapaitis. Nesprendžiamos problemos nedingsta savaime peržiūrėta: 332; komentarų: 4

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

by Ditė Česėkaitė
2021 04 05
0
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Kaip sveikai maitintis?

Skaityti toliau

Gyventojai norėtų, kad kompensuojamųjų vaistų receptai būtų pratęsiami vaistinėje

by Ditė Česėkaitė
2021 04 04
0
Receptai | sam.lt nuotr.

70 proc. šalies gyventojų mano, kad kompensuojamųjų vaistų recepto pratęsimas vaistinėje, ligoniui ilgai vartojant tuos pačius vaistus, būtų naudinga paslauga,...

Skaityti toliau

Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

by Ditė Česėkaitė
2021 04 04
2
Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Jonas Vaiškūnas apie Apie Alkas.lt
  • Kieno „nuopelnai” didžiausi? apie V.Visockas. Legalizuotas genocidas (video)
  • Žemyna apie Kokie paukščiai jau sugrįžo?
  • Jonas apie O. Voverienė. Pulkininkas Steponas Rusteika – Pirmosios Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras
  • Nauja nusikaltimo samprata apie A. Jakubauskas: Valstybė iš tikrųjų yra griaunama
Kitas straipsnis
VDAI pradeda tyrimą dėl „CityBee“ naudotojų asmens duomenų saugumo

VDAI pradeda tyrimą dėl „CityBee“ naudotojų asmens duomenų saugumo

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai