Antradienis, 28 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip

www.alkas.lt
2022-04-16 12:26:08
0
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvė neabejotinai yra populiariausia daržovė, kuri sušildo tiek šaltojo sezono metu, tiek yra vasaros sezono hitas, žinoma, kartu su šaltibarščiais. Tiesa, šviežių lietuviškų bulvių derliaus dar reikės palaukti – įprastai jis į parduotuves atvyksta birželio mėnesį. Tačiau net ir belaukiant šviežio derliaus dar bus suvalgyta ne viena dešimtis tonų bulvių.

Artėjant Velykoms, kulinarijos meistrai pataria, kaip atnaujinti pamėgtą ir ne vienoje šeimoje švenčių metu gaminamą patiekalą – bulvių košę.

Nors bulvės iš Pietų Amerikos į Europą buvo atplukdytos XVI a., tačiau užtruko net kelis šimtmečius, kol buvo pripažintos kaip tinkamos maistui. Prancūzijoje netgi buvo išleistas specialus įstatymas, draudžiantis bulves vartoti žmonių maistui – jomis buvo šeriami gyvuliai. Ironiška, kad būtent prancūzas, kaip manoma, XVIII a. buvo bulvių košės pradininkas. Tapęs karo belaisviu, galėjo pasirinkti – badauti ar valgyti bulves. Noras išgyventi buvo stipresnis net už Prancūzijoje gajų prietarą, kad bulvės sukelia raupsus. Supratęs, kad nieko jos nesukelia ir dar yra skanios, šis prancūzas pradėjo eksperimentuoti su šakniagumbiais ir taip sukūrė bulvių košę.

Trys bulvių košės idėjos

Bulvių košė neatsiejama nuo dviejų priedų – sviesto ir pieno. Net jei gardinama kitais pagardais, šie du visada lydi tradicinį košės receptą. Tačiau yra dar kelios taisyklės, kurios, pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ kulinarijos žinovės, svarbios ruošiant bulvių košę.

„Tikriausiai visi žino, kad išvirus bulves reikia vandenį nupilti, o bulvėms leisti puode bent kelias minutes nudžiūti. Visgi dar prieš tai yra keli svarbūs momentai, kurie padės užtikrinti tolygų bulvių virimą. Pirmiausia, bulves reikia supjaustyti kuo vienodesnio dydžio gabaliukais. Tada jas sudėti į puodą ir užpilti šaltu vandeniu, kad jam palaipsniui šylant virimas būtų taip pat tolygus“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pasak maisto gamybos ekspertės, bulvių košės sėkmės paslaptis – jos universalumas.

„Bulvių košė tinka prie visko: mėsos, žuvies ar jūros gėrybių, net daržovių patiekalų. Visgi įprastai jai tenka nors ir svarbus, bet šalutinis vaidmuo – būti šalia kažko. Tačiau bulvių košė gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, ypač jeigu pagardinsite ją ne tik sviestu, bet ir kitais priedais“, – sako kulinarijos žinovė ir dalijasi keliomis idėjomis, kaip įprastą bulvių košę pagerinti su kitomis daržovėmis.

Bulvių košė su brokoliais ir čederiu:

Reikės: 750 g nedidelių bulvių, 1 mažo brokolio, 250 ml pieno, 30 g sviesto, 150 g tarkuoto brandinto čederio, druskos ir juodųjų maltų pipirų

Gaminimo būdas: Bulves perpjaukite per pusę, sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų. Pasūdykite. Užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar virkite apie 10 minučių. Per šį laiką supjaustykite brokolį maždaug centimetro dydžio gabaliukais. Juos penkioms minutėms sudėkite į puodą su bulvėmis. Po to nupilkite vandenį ir leiskite daržovėms puode nudžiūti. Į puodą pilkite pašildytą pieną, dėkite sviesto gabaliuką ir berkite sūrį. Trinkite bulvių košę, kol sūris susigers į daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais.

Bulvių košė su pastarnokais, petražolėmis ir žirneliais

Reikės: 0,5 kg bulvių, 0,5 kg pastarnorkų, šaukšto sviesto, šaukšto kapotų petražolių, šaukšto kapotų žaliųjų žirnelių, druskos ir juodųjų maltų pipirų.

„Kartais pastarnokai gali turėti itin kietą šerdį, kuri nesuminkštės net ir verdant. Tokiu atveju supjaustykite pastarnoką išilgai ketvirčiais ir išpjaukite tą kietąją šerdį“, – pataria B. Baratinskaitė.

Gaminimo būdas: Nulupkite pastarnokus. Supjaustykite juos skersai maždaug centimetro dydžio riekelėmis. Nuluptas bulves taip pat supjaustykite 2-3 cm dydžio gabaliukais. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Berkite druskos pagal skonį. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą, uždenkite dangtį ir virkite apie 10 minučių. Kaip daržovės išvirė, patikrinkite su šakute – ji turėtų lengvai įsmigti. Nukoškite vandenį ir dar apie 10 minučių palaikykite daržoves karštame puode. Trinkite košę su bulvių grūstuvu, tik nepersistenkite, nes košė gali tapti nemaloniai lipni kaip klijai. Įdėkite sviesto, jei dar reikia – ir druskos. Dar kelis kartus pagrūskite. Galiausiai įmaišykite petražoles ir žirnelius, pagardinkite juodaisiais pipirais.

Bulvių košė su salieru

Reikės: 0,5 kg saliero šaknies, 1,2 kg bulvių, 60 g sviesto, 120 ml pieno, kapotų saliero lapų

Gaminimo būdas: Nuskuskite saliero šaknį ir supjaustykite centimetro dydžio gabaliukais. Nuskustas bulves supjaustykite 2 cm dydžio gabaliukais. Saliero šaknį virkite apie 5 minutes pasūdytame verdančiame vandenyje. Sudėkite bulves ir dar virkite apie 20 minučių. Nukoškite vandenį, maišykite daržoves kelias minutes puode, kol jos apdžius. Patraukite nuo ugnies, pridėkite sviesto. Su bulvių grūstuvu viską sutrinkite. Supilkite pieną ir vėl trinkite, kol košė bus glotni. Jei reikia, pilkite dar pieno. Galiausiai įmaišykite sukapotus saliero lapus, pagardinkite druska ir maltais pipirais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  2. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  3. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  4. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  5. Metas užsiimti kūno valymu
  6. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  7. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  8. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  9. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  10. Želė tortas – sveika ir puošnu
  11. Artėjant cepelinų dienai – ir naujovių paieškos
  12. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  13. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  14. Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta
  15. Kaip geriausiai paruošti brokolius?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Kaip užsiauginti daržovių patiems? | Unsplash.com nuotr.

Kaip užsiauginti daržovių patiems?

2023 03 23
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukraina - didvyrių tėvynė | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas

2023 03 27
Eismas Šiauliuose | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Šiauliuose tęsiamas kariuomenei svarbus projektas

2023 03 27
einmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Ieškoma Registrų centro vadovo

2023 03 27
Netradicinis knygos „Mokytojas“ pristatymas | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Neįprastu būdu bus pristatyta knyga „Mokytojas“

2023 03 27
Automobilio žibintai | pixabay.com, AutoPhotography nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčiai nesnaudžia ir automobilių prekyboje

2023 03 27
Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti | Lietuvos mokslų akademijos nuotr.
Lietuvoje

Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti

2023 03 27
Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku

2023 03 27
Ukrainos gynėjai | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo

2023 03 26
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Plyzzzz - apie Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia
  • Nuoroda apie D. Urbanavičienė. „Etninė kultūra – tautos būties, išlikimo ir tvirtumo esmė“: siekiai ir esama padėtis
  • Žemyna apie Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia
  • Aukštaitijos metų atidarymas Švenčionyse (II)
  • Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (IV)
  • Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Plyzzzz - apie Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia
  • Nuoroda apie D. Urbanavičienė. „Etninė kultūra – tautos būties, išlikimo ir tvirtumo esmė“: siekiai ir esama padėtis
  • Žemyna apie Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia
  • ak apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
Kitas straipsnis
Vaikai prie kompiuterio | pixabay.com nuotr.

Ukrainiečių vaikams – nemokamos vasaros stovyklos

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai