Antradienis, 5 liepos, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip

www.alkas.lt
2022 04 16 12:26
0
Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai

Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvė neabejotinai yra populiariausia daržovė, kuri sušildo tiek šaltojo sezono metu, tiek yra vasaros sezono hitas, žinoma, kartu su šaltibarščiais. Tiesa, šviežių lietuviškų bulvių derliaus dar reikės palaukti – įprastai jis į parduotuves atvyksta birželio mėnesį. Tačiau net ir belaukiant šviežio derliaus dar bus suvalgyta ne viena dešimtis tonų bulvių.

Artėjant Velykoms, kulinarijos meistrai pataria, kaip atnaujinti pamėgtą ir ne vienoje šeimoje švenčių metu gaminamą patiekalą – bulvių košę.

Nors bulvės iš Pietų Amerikos į Europą buvo atplukdytos XVI a., tačiau užtruko net kelis šimtmečius, kol buvo pripažintos kaip tinkamos maistui. Prancūzijoje netgi buvo išleistas specialus įstatymas, draudžiantis bulves vartoti žmonių maistui – jomis buvo šeriami gyvuliai. Ironiška, kad būtent prancūzas, kaip manoma, XVIII a. buvo bulvių košės pradininkas. Tapęs karo belaisviu, galėjo pasirinkti – badauti ar valgyti bulves. Noras išgyventi buvo stipresnis net už Prancūzijoje gajų prietarą, kad bulvės sukelia raupsus. Supratęs, kad nieko jos nesukelia ir dar yra skanios, šis prancūzas pradėjo eksperimentuoti su šakniagumbiais ir taip sukūrė bulvių košę.

Trys bulvių košės idėjos

Bulvių košė neatsiejama nuo dviejų priedų – sviesto ir pieno. Net jei gardinama kitais pagardais, šie du visada lydi tradicinį košės receptą. Tačiau yra dar kelios taisyklės, kurios, pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ kulinarijos žinovės, svarbios ruošiant bulvių košę.

„Tikriausiai visi žino, kad išvirus bulves reikia vandenį nupilti, o bulvėms leisti puode bent kelias minutes nudžiūti. Visgi dar prieš tai yra keli svarbūs momentai, kurie padės užtikrinti tolygų bulvių virimą. Pirmiausia, bulves reikia supjaustyti kuo vienodesnio dydžio gabaliukais. Tada jas sudėti į puodą ir užpilti šaltu vandeniu, kad jam palaipsniui šylant virimas būtų taip pat tolygus“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pasak maisto gamybos ekspertės, bulvių košės sėkmės paslaptis – jos universalumas.

„Bulvių košė tinka prie visko: mėsos, žuvies ar jūros gėrybių, net daržovių patiekalų. Visgi įprastai jai tenka nors ir svarbus, bet šalutinis vaidmuo – būti šalia kažko. Tačiau bulvių košė gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, ypač jeigu pagardinsite ją ne tik sviestu, bet ir kitais priedais“, – sako kulinarijos žinovė ir dalijasi keliomis idėjomis, kaip įprastą bulvių košę pagerinti su kitomis daržovėmis.

Bulvių košė su brokoliais ir čederiu:

Reikės: 750 g nedidelių bulvių, 1 mažo brokolio, 250 ml pieno, 30 g sviesto, 150 g tarkuoto brandinto čederio, druskos ir juodųjų maltų pipirų

Gaminimo būdas: Bulves perpjaukite per pusę, sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų. Pasūdykite. Užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar virkite apie 10 minučių. Per šį laiką supjaustykite brokolį maždaug centimetro dydžio gabaliukais. Juos penkioms minutėms sudėkite į puodą su bulvėmis. Po to nupilkite vandenį ir leiskite daržovėms puode nudžiūti. Į puodą pilkite pašildytą pieną, dėkite sviesto gabaliuką ir berkite sūrį. Trinkite bulvių košę, kol sūris susigers į daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais.

Bulvių košė su pastarnokais, petražolėmis ir žirneliais

Reikės: 0,5 kg bulvių, 0,5 kg pastarnorkų, šaukšto sviesto, šaukšto kapotų petražolių, šaukšto kapotų žaliųjų žirnelių, druskos ir juodųjų maltų pipirų.

„Kartais pastarnokai gali turėti itin kietą šerdį, kuri nesuminkštės net ir verdant. Tokiu atveju supjaustykite pastarnoką išilgai ketvirčiais ir išpjaukite tą kietąją šerdį“, – pataria B. Baratinskaitė.

Gaminimo būdas: Nulupkite pastarnokus. Supjaustykite juos skersai maždaug centimetro dydžio riekelėmis. Nuluptas bulves taip pat supjaustykite 2-3 cm dydžio gabaliukais. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Berkite druskos pagal skonį. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą, uždenkite dangtį ir virkite apie 10 minučių. Kaip daržovės išvirė, patikrinkite su šakute – ji turėtų lengvai įsmigti. Nukoškite vandenį ir dar apie 10 minučių palaikykite daržoves karštame puode. Trinkite košę su bulvių grūstuvu, tik nepersistenkite, nes košė gali tapti nemaloniai lipni kaip klijai. Įdėkite sviesto, jei dar reikia – ir druskos. Dar kelis kartus pagrūskite. Galiausiai įmaišykite petražoles ir žirnelius, pagardinkite juodaisiais pipirais.

Bulvių košė su salieru

Reikės: 0,5 kg saliero šaknies, 1,2 kg bulvių, 60 g sviesto, 120 ml pieno, kapotų saliero lapų

Gaminimo būdas: Nuskuskite saliero šaknį ir supjaustykite centimetro dydžio gabaliukais. Nuskustas bulves supjaustykite 2 cm dydžio gabaliukais. Saliero šaknį virkite apie 5 minutes pasūdytame verdančiame vandenyje. Sudėkite bulves ir dar virkite apie 20 minučių. Nukoškite vandenį, maišykite daržoves kelias minutes puode, kol jos apdžius. Patraukite nuo ugnies, pridėkite sviesto. Su bulvių grūstuvu viską sutrinkite. Supilkite pieną ir vėl trinkite, kol košė bus glotni. Jei reikia, pilkite dar pieno. Galiausiai įmaišykite sukapotus saliero lapus, pagardinkite druska ir maltais pipirais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  2. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  3. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  4. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  5. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  6. Metas užsiimti kūno valymu
  7. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  8. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  9. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  10. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  11. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  12. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  13. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  14. Artėjant cepelinų dienai – ir naujovių paieškos
  15. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  16. Šventė ant jūsų stalo
  17. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  18. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  19. Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta
  20. Kaip geriausiai paruošti brokolius?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Lietuviai apsiperka ilgiausiai, estai – pažangiausiai

Apsipirkti lietuviai vėl suka į Lenkiją

2022 07 03
Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

2022 07 03
Maisto kokybei – du nauji ženklai

Maisto kokybei – du nauji ženklai

2022 06 30
Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

2022 06 27
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

2022 06 25
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

2022 06 25
Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Daugėja susidomėjusių pėsčiųjų žygiais

Koks maistas keliauja į žygį kartu?

2022 06 24
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Lietuviški gaminiai skinasi kelią tolyn

2022 06 23
Rodyti daugiau

Naujienos

Rusijos invazija | Alkas.lt ekrano nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 07 05 12:00

2022 07 05
Stadionas Vilniuje atsiras per 3 metus
Lietuvoje

Stadionas Vilniuje atsiras per 3 metus

2022 07 05
Mirė tautodailininkas, sąjūdininkas Dionyzas Varkalis
Žmonės

Mirė tautodailininkas, sąjūdininkas Dionyzas Varkalis

2022 07 05
Žymėtam kurui įsigyti nereikės pildyti prašymų popieriuje
Lietuvoje

VMI siunčia žinią ūkininkamas

2022 07 05
Moksleiviai įprato plauti rankas, bet neramina pavojingos bakterijos ant kompiuterio klaviatūros
Lietuvoje

Įmonės jau turi suskubti pateikti duomenis

2022 07 05
Mokyklų bendruomenės: (ne)atskleistos pilietinės galios
Lietuvoje

Mokytojai piktinasi „brukama neparengta reforma“

2022 07 05
Elektros įrenginiai gali nešti mirtiną pavojų
Lietuvoje

Elektros įrenginiai gali nešti mirtiną pavojų

2022 07 05
Šiauliai prašo spartinti geležinkelio tiesimą
Lietuvoje

Šiauliai prašo spartinti geležinkelio tiesimą

2022 07 05


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Gallinago gallinago apie M. Kundrotas. Apkalta ar sąskaitų suvedimas?
  • T0mas J. apie Bedarbiai piktnaudžiauti negalės
  • Global-Kapitalistas apie A. V. Rakšnys, A. Guogis, V. Smalskys. Centrinės ir Rytų Europos viešojo administravimo raidos tyrimai: Lietuvos atvejis
  • Jcmaitreya apie Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 07 05 12:00
  • Stadionas Vilniuje atsiras per 3 metus
  • Mirė tautodailininkas, sąjūdininkas Dionyzas Varkalis
  • VMI siunčia žinią ūkininkamas

Skaitomiausi straipsniai

  • S. Buškevičius. Karaliaučiaus tranzitas – uždelsto veikimo bomba peržiūrėta: 764; komentarų: 30
  • Mirė žymus Lietuvos istorikas Algis Povilas Kasperavičius peržiūrėta: 670; komentarų: 0
  • Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus peržiūrėta: 624; komentarų: 8
  • D. Rastenienė. Apie tautiškus Simonos Rainienės aksesuarus kasdienai ir šventėms peržiūrėta: 611; komentarų: 1
  • Seimas: V. Landsbergis buvo valstybės vadovu peržiūrėta: 551; komentarų: 33
  • M. Kundrotas. Sužvėrėjimo paslaptis peržiūrėta: 545; komentarų: 27

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Apsipirkti lietuviai vėl suka į Lenkiją

by Ditė Česėkaitė
2022 07 03
0
Lietuviai apsiperka ilgiausiai, estai – pažangiausiai

Maisto prekės ir paslaugos Lietuvoje brango bene labiausiai visoje Europos Sąjungoje (ES). Ekonomistai skaičiuoja, kad beveik pusė visų gyventojų yra...

Skaityti toliau

Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

by Ditė Česėkaitė
2022 07 03
1
Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

Triušiena – viena liesiausių ir mažiausiai riebalų turinti mėsos rūšis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl šios priežasties žmonėms,...

Skaityti toliau

Maisto kokybei – du nauji ženklai

by Ditė Česėkaitė
2022 06 30
0
Maisto kokybei – du nauji ženklai

Gaminiai, pagaminti pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą, jau gali būti ženklinami dviem ženklais. Šie ir kiti taisyklių pakeitimai, įtraukiantys tvarios...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Gallinago gallinago apie M. Kundrotas. Apkalta ar sąskaitų suvedimas?
  • T0mas J. apie Bedarbiai piktnaudžiauti negalės
  • Global-Kapitalistas apie A. V. Rakšnys, A. Guogis, V. Smalskys. Centrinės ir Rytų Europos viešojo administravimo raidos tyrimai: Lietuvos atvejis
  • Jcmaitreya apie Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus
  • J.č. apie Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus

Kitas straipsnis
Vaikai prie kompiuterio | pixabay.com nuotr.

Ukrainiečių vaikams – nemokamos vasaros stovyklos

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai