Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai

www.alkas.lt
2022-12-04 14:11:08
0
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvių košė – vienas mėgstamiausių garnyrų visame pasaulyje, todėl nenuostabu, kad ji dažnai puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek šventinio stalo. Visgi, net ir ruošiant bene vieną tradiciškiausių garnyrų reikėtų žinoti kelis pagaminimo triukus. Nepagailėti sviesto, vietoje pieno kartais rinktis riebesnę grietinėlę, o norint košę praturtinti dar įmantresniais skoniais – pagardinti keptu česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, sūriu ar obuoliais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuvių meilė bulvėms neblėsta visais metų laikais.

„Bulvė – dažniausiai ant lietuvių stalo sutinkama daržovė. Tai rodo ir pardavimų duomenys. Bulvės – jau daugelį metų rikiuojasi perkamiausių daržovių penketuko viršuje ir, panašu, savo pozicijų artimiausiais metais užleisti nežada. Bulvės – ne tik kasdienio, bet ir šventinio pirkėjų krepšelio dalis. Be bulvių neįsivaizduojama tradicinė baltoji mišrainė, įvairiausiais būdais ruoštos bulvės kaip garnyras patiekiamas ir prie kalėdinių mėsos patiekalų“, – teigia V. Budrienė.

Netikėti priedai suteikia ypatingo skonio

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad nors bulvių košės be bulvių įsivaizduoti neįmanoma, nereikėtų apsiriboti vien tik šiomis daržovėmis. Bulvių košei ypatingo skonio suteikia ir salierai, moliūgai, žiediniai kopūstai, netgi obuoliai. Karamelizuoti svogūnai, įvairiausios rūšies tarkuotas sūris, prieskoninės žolelės, keptos šoninės gabaliukai – dar keli priedai, kurie bulvių košei pridės netikėtų spalvų.

„Pirmasis žinomas bulvių košės receptas buvo paskelbtas 1747 m. Bulvių košė buvo rekomenduojama gaminti gilioje padažus ruošti skirtoje keptuvėje, o trintos bulvės sumaišomos su klasikiniais ingredientais: sviestu, pienu, šiek tiek druskos. Dabar ruošiant šį klasikinį patiekalą – dažnai eksperimentuojama: bulvių košė derinama su skirtingais, netgi prabangiai priedais. Pavyzdžiui, trumais. Visgi, bulvių košės ruošimo pagrindų pamiršti – nereikėtų.

Svarbiausia naudoti kokybišką sviestą, nuo kurio košė įgauna ne tik kreminės tekstūros, bet ir nepaprasto skonio.  Gaminant bulvių košę verta rinktis kiek riebesnį pieną, o norint, kad ji būtų dar skanesnė – naudoti grietinėlę“, – sako J. Sabaitienė ir prideda, kad prancūzų kulinarai į bulvių košę deda itin didelį kiekį sviesto. Kartais sviestas sudaro net 25 proc. patiekalo.

Pasak J. Sabaitienės, vienas iš paprasčiausių būdų bulvių košei suteikti ryškesnio skonio ir traškesnės tekstūros – ją pagardinti keptos šoninės gabaliukais. Šoninę pirmiausia reikia pakepti keptuvėje, tuomet įmaišyti į paruoštą bulvių košę. Į tokią košę įbėrus saują šviežių krapų – košė taps dar ypatingesnė. Šis garnyras puikiai tiks ir prie įvairiausiais būdais ruoštų daržovių, ypatingai – Briuselio kopūstų.

Pasak „Iki“ atstovės, dar vienas puikus būdas pagardinti bulvių košę – į ją įmaišyti keptų česnakų masės. Nenuluptas česnakų galvas tereikia susukti į foliją, pakepti orkaitėje, galiausiai galvą prapjauti išspausti kreminę česnakų masę ir ją įmaišyti į bulvių košės masę.

Į mitybą įtraukti – verta

Bulvės, daržovė, kuri neabejotinai patenka į populiariausių pasaulio daržo gėrybių sąrašą. Kad bulvės yra populiarios, rodo ir statistika. Kiekvienas pasaulio gyventojas per metus vidutiniškai suvalgo net apie 33 kg bulvių. Visgi, nors bulvės Europoje ir Amerikoje yra nenuginčijamai mėgstamos, mitas, kad bulves valgyti nėra sveika – vis dar išlieka gajus. Žinoma, J. Sabaitienės teigimu, bulvių nauda sveikatai priklauso nuo jų paruošimo būdo. Sveikiausia bulves valgyti virtas, o dar geriau – virtas su lupena. Virtose bulvėse yra mažai kalorijų, gausu vitamino C, kalio, skaidulų. O bulves derinant su kitomis daržovės – įvairiausi patiekalai pasipildys tikra vitaminų gausa. J. Sabaitienė dalijasi trimis netradiciniais bulvių košių receptais: su obuoliais, moliūgais, žiediniais kopūstais.

Bulvių košė su obuoliais

Jums reikės:

1 kg bulvių

3 obuolių

250 ml grietinėlės

1 a. š. kario prieskonių

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

Gaminimas:

Bulves nuskuskite ir nuplaukite. Virkite ant vidutinės kaitros pasūdytame vandenyje. Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Kai vanduo su bulvėmis užvirs, sudėkite obuolius. Virkite iki kol suminkštės. Atskirame puode supilkite grietinėlę, ją pagardinkite prieskoniais ir šiek tiek pakaitinkite, bet neužvirkite. Išvirtas bulves ir obuolius nukoškite. Supilkite grietinėlės mišinį ir viską sutrinkite trintuvu.

Bulvių košė su moliūgais

Jums reikės:  

800 g bulvių

500 g moliūgo

Česnako skiltelės

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

1 a. š. malto muskato

125 ml pieno

100 ml grietinėlės

2 v. š. sviesto

Gaminimas

Bulves nuskuskite ir nuplaukite. Moliūgą supjaustykite kubeliais. Sudėkite į sūdytą vandenį ir virkite apie 30 min. Į puodą įdėkite sviestą ir smulkintą česnako skiltelę, ingredientus kelias minutes pakepkite, tuomet sudėkite išvirusius moliūgus ir bulves, supilkite pieną ir grietinėlę. Viską gerai išmaišykite ir galiausiai sutrinkite.

Bulvių košė su žiediniais kopūstais

Jums reikės: 

400 g bulvių

400 g žiedinių kopūstų

1 v. š. sviesto

120 ml grietinėlės

20 g tarkuoto kietojo sūrio

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

Svogūnų laiškų

Gaminimas:  

Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Nedideliame puode užpilkite vandeniu ir pasūdykite druska. Po 10 min. suberkite smulkintus žiedinius kopūstus ir virkite, kol suminkštės. Išimkite daržoves ir sutrinkite trintuvu. Sudėkite sviestą, grietinėlę, tarkuotą kietąjį sūrį, suberkite pipirus ir gerai išmaišykite. Patiekite su susmulkintais svogūnų laiškais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip
  2. Naminiai traškučiai – ne tik iš bulvių
  3. Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams
  4. Agrastai tiks ne tik uogienėms
  5. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  6. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  7. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  8. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  9. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  10. Troškiniai: sotu, šilta ir taupu
  11. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  12. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  13. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  14. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  15. Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Valdovų rūmų muziejus | M. Kaminsko nuotr.
Istorija

Valstybės dieną Valdovų rūmuose – šventinių renginių programa

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • +++ apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • jo apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Maskvos maskirovka
  • Gyventojai vis drąsiau kalba apie panikos priepuolius
  • G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu
  • Švedijos vietos, kurias verta atrasti anksčiau už kitus

Kiti Straipsniai

Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Širdis

Liūdni skaičiai: pagal sergamumą infarktu ar insultu pirmaujame Europoje

2025 06 30
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • +++ apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • jo apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • jo apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Medžių genėjimas | pixabay.com nuotr.

Medžius galima genėti ir žiemą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai