Sekmadienis, 11 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

www.alkas.lt
2021 02 07 10:00
1
Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

Cepelinai | iki.lt nuotr.

Pirmąjį vasario sekmadienį minima Pasaulio cepelinų diena. Cepelinai lietuviams įaugę į kraują – šis bulvinis stebuklas lydi nuo pat vaikystės, tad net stengiantis nevalgyti riebių produktų, retkarčiais cepelinų išvengti negalime. Garuojanti puodynė su spirgučių ir grietinės padažu sukelia tikrą palaimą ir nors jų valgyti kasdien nerekomenduojama, kartą per mėnesį cepelinų pilna lėkštė išeis tik į naudą. Net ir tiems, kurie nevalgo mėsos ar laikosi ypač griežtos dietos, cepelinų apeiti nereikėtų.

„Tikri mėsos gerbėjai tradicinio cepelino greičiausiai neišmainys į nieką kitą, tačiau tie, kurie nevalgo mėsos, jau nuo seno cepelinus gamina su varške, o dabar turime dar daugiau variacijų – cepelinai su soja, grybais, daržovėmis užkariauja mūsų virtuves. Tradicinį spirgučių padažą taip pat galima pakeisti sveikesne alternatyva kepinant imbierą. Patikėkite, sunku bus atskirti, kad valgysite vegetariškus spirgučius“, – Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Ilgą laiką ne tik cepelinų padažai ar įdaras, bet ir bulvės buvo laikytos ne itin sveiku produktu. Vis tik jų nurašyti nereikėtų. V. Juodkazienės teigimu, bulvėje yra gausu sveikatai naudingų medžiagų, o svarbiausias aspektas, lemiantis jų įsisavinimą – paruošimo būdas.

Bulvėse gausu B, C ir E vitaminų, jos praturtintos kaliu, fosforu, magniu ir geležimi. Nereikėtų pamiršti, kad geriausi elementai išsaugomi bulves verdant su odele, tačiau net ir jas nulupus bei paruošus tinkamai, galite išsaugoti dalį naudingųjų savybių.

„Virkite bulves vandenyje ar kepkite orkaitėje – svarbiausia, kad nebūtų naudojami riebalai. Jeigu bulves kepsite dideliame aliejaus kiekyje, prisidarysite daugiau žalos nei naudos, nes būtent riebalai, o ne bulvės tukina. Bulvėse esančio krakmolo, kuris organizme virsta į cukrų, taip pat nereikėtų bijoti, tiesiog mėgaukitės su saiku“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasaulio cepelinų dienos proga maisto ekspertė siūlo pasigaminti sveikuoliškų cepelinų ir pateikia du originalius receptus.

Cepelinai su soja ir vegetarišku spirgučių padažu
Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių, 1 pakelio sojos faršo, 2 vnt. svogūnų, 1 vnt. imbiero šaknies, šaukšto lydyto Ghee sviesto, graikiško ar kito lieso jogurto be priedų, druskos, pipirų

Gaminimo eiga:
Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.
Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą soją (vadovaukitės gamintojo nurodymais ant etiketės), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.

Cepelino masę išplokite, centre dėkite įdarą, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis – cepelinai virimo procesu turi džiaugtis būdami palaidi.

Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais. Cepelinus patiekite su imbierų spirgučių padažu ir liesu jogurtu.

Cepelinai su varške ir mėtomis

Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių, 200 g norimo riebumo varškės, 1 kiaušinio, 20 g sviesto, 1 šaukšto grietinės, mėtos lapelių, lieso jogurto, druskos, pipirų.

Gaminimo eiga:

Bulvių tarkę paruoškite taip, kaip nurodyta pirmajame recepte. Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus bei smulkiai sukapotus mėtos lapelius. Suformuokite cepelinus, virkite apie 20–25 minutes. Patiekite su liesu jogurtu arba imbierinių spirgučių padažu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  3. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Pajūrietis says:
    2 mėn. ago

    O gal didžkukuliai?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Trichineliozės pamiršti negalima

Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams

2021 04 10
Receptai | sam.lt nuotr.

Gyventojai norėtų, kad kompensuojamųjų vaistų receptai būtų pratęsiami vaistinėje

2021 04 04
Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

2021 04 04
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

Keptas viščiukas Velykoms

2021 04 03
Sveikų Velykų receptas: trys kiaušiniai ir saiko jausmas

Kiaušinių dažymo istorija ir 3 netikėti kiaušinių marginimo būdai

2021 04 03
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

2021 03 28
Leidimus prekiauti vaistais įgijo jau virš 100 mažmeninės prekybos vietų

Karantino metu vaistai bus išduodami ir ligonio atstovui

2021 03 22
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

2021 03 22
Kokią žuvį perkame, artėjant šventėms?

Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui

2021 03 13
Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai

Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai

2021 03 07
Rodyti daugiau

Naujienos

Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius
Gamta ir žmogus

Ar maitintis vegetariškai reiškia maitintis sveikai?

2021 04 11
Vyrai patys sau vaistus perka rečiau, bet išleidžia daugiau
Gamta ir žmogus

Gydomuosius tepalus reikia naudoti atsakingai

2021 04 11
Automobilių kelių direkcija | sumin.lt nuotr.
Lietuvoje

Visi eismo duomenys – vienoje vietoje

2021 04 11
Naujasis keltas keleivius plukdys jau liepą
Lietuvoje

Naujasis keltas keleivius plukdys jau liepą

2021 04 11
Kaune steigiama scenos meno mokykla
Lietuvoje

Kaune steigiama scenos meno mokykla

2021 04 11
Palangoje atidaroma pirmoji P. Repšio paroda „Pasikalbėjimai su savimi“
Kultūra

Palangoje atidaroma pirmoji P. Repšio paroda „Pasikalbėjimai su savimi“

2021 04 11
L. Raudonikis. Ar dar kam rūpi, jei vieną pavasarį į Lietuvą nebegrįš baltieji gandrai?
Gamta ir ekologija

Teikiama parama saugantiems turtingas gamtine įvairove pievas

2021 04 11
G. Armonavičius. Kam užkliuvo du muziejininkai? (nuotraukos)
Etninė kultūra

Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija)

2021 04 11


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pajūrietis apie LVŽS ragina valdančiuosius nutraukti prieš Prezidentą nukreiptus veiksmus
  • Rimgaudas apie „Iš savo varpinės“: Turkijos „amžiaus statyba“ prekybai ar karui?
  • ir dar: apie M. Tamošiūnas. Gražūs priesaikos žodžiai, o darbai?
  • Knygos apie TM pristatymas apie M. Tamošiūnas. Gražūs priesaikos žodžiai, o darbai?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ar maitintis vegetariškai reiškia maitintis sveikai?
  • A. Gaidamavičius. Ar yra išeitis iš užburto nelaimių rato?
  • Gydomuosius tepalus reikia naudoti atsakingai
  • Visi eismo duomenys – vienoje vietoje

Skaitomiausi straipsniai

  • A. Jakubauskas: Metas telkti Lietuvos atsinaujinimo sąjūdį (video) peržiūrėta: 874; komentarų: 13
  • Ar bus apgintas gyvasis Juškų etninės kultūros muziejus? (nuotraukos, video) peržiūrėta: 598; komentarų: 4
  • A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys peržiūrėta: 401; komentarų: 8
  • V. Juozapaitis. Nesprendžiamos problemos nedingsta savaime peržiūrėta: 392; komentarų: 4
  • Seimas nužudė paskutinę piliečių iniciatyvą peržiūrėta: 343; komentarų: 4
  • D. Kepenis: Neapgalvoti Vyriausybės sprendimai žlugdo Lietuvos sveikatos sistemą (video) peržiūrėta: 324; komentarų: 0

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams

by Ditė Česėkaitė
2021 04 10
0
Trichineliozės pamiršti negalima

Pasibaigus šventėms norisi šiek tiek atsikvėpti ir į valgiaraštį įtraukti daugiau daržovių bei liesesnių ir lengvesnių gaminių. Vienas jų –...

Skaityti toliau

Gyventojai norėtų, kad kompensuojamųjų vaistų receptai būtų pratęsiami vaistinėje

by Ditė Česėkaitė
2021 04 04
0
Receptai | sam.lt nuotr.

70 proc. šalies gyventojų mano, kad kompensuojamųjų vaistų recepto pratęsimas vaistinėje, ligoniui ilgai vartojant tuos pačius vaistus, būtų naudinga paslauga,...

Skaityti toliau

Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

by Ditė Česėkaitė
2021 04 04
2
Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Pajūrietis apie LVŽS ragina valdančiuosius nutraukti prieš Prezidentą nukreiptus veiksmus
  • Rimgaudas apie „Iš savo varpinės“: Turkijos „amžiaus statyba“ prekybai ar karui?
  • ir dar: apie M. Tamošiūnas. Gražūs priesaikos žodžiai, o darbai?
  • Knygos apie TM pristatymas apie M. Tamošiūnas. Gražūs priesaikos žodžiai, o darbai?
  • antanas apie M. Tamošiūnas. Gražūs priesaikos žodžiai, o darbai?
Kitas straipsnis
Kokiomis naujomis veislėmis pasipildys 2021-ųjų metų Nacionalinis augalų veislių sąrašas?

Kokiomis naujomis veislėmis pasipildys 2021-ųjų metų Nacionalinis augalų veislių sąrašas?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai