Penktadienis, 4 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė

www.alkas.lt
2021-11-14 09:58:45
1
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvės | pixabay.com nuotr.

Artėjant gražiausioms metų šventėms ir svarstant apie mėsiškus vaišių stalo patiekalus, reikėtų nepamiršti ir vaisių bei daržovių. Jie yra puikus įvairiausių vitaminų ir mineralų šaltinis, be to, vartojant daug vaisių ir daržovių galima palaikyti imunitetą.

„Pastebime, kad lietuviai išbando įvairiausių egzotiškesnių, įmantresnių daržovių ir vaisių, vis dėlto tinklo pirkėjai išlieka ištikimi tradicinėms daržovėms: bulvėms, kopūstams, morkoms, svogūnams, pomidorams.

Tuo metu populiariausių vaisių penketuke rikiuojasi bananai, klementinai ir apelsinai, kurių pardavimai ypatingai šokteli prieš ir per didžiausias metų šventes, persimonai ir, žinoma, obuoliai“, –  teigia prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad šaltąjį sezoną racioną praturtinti daržovėmis tiesiog būtina. Lėkštėse turėtų būti ir pomidorų, agurkų, įvairiausių žalumynų, salotų ir kitų daržo gėrybių.

Bulvių išbraukti nereikėtų

Mėgstamiausia lietuvių daržove visais metų laikais išlieka daržo karalienė bulvė. Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, iš bulvių gaminami ne tik tradiciniai lietuviški valgiai, bulvės dažnai naudojamos ir kaip garnyras prie žuvies ar mėsos patiekalų: jos kepamos keptuvėje, orkaitėje, ant grilio, iš jų verdama košė, netgi gaminami įvairiausi prancūziški apkepai su grietinėle ir įvairiausios rūšies sūriais.

J. Sabaitienė pasakoja, kad bulvių iš savo valgiaraščio išbraukti nereiktų ir tiems, kurie rūpinasi sveikata ar kūno linijomis – nors ši daržovė priklauso sudėtinių angliavandenių turinčių produktų grupei, ji nėra tokia kaloringa, kaip gali pasirodyti. 100 gramų bulvių yra apie 70 kalorijų.

Žinoma, bulves geriausia virti arba kepti be riebalų. Vaisių ir daržovių ekspertė pastebi, kad lietuviai dažnai susidomi ne tik tradicinėmis, bet ir saldžiosiomis bulvėmis, kurios pasižymi ryškia oranžine spalva ir kur kas saldesniu nei tradicinė bulvė skoniu.

Kodėl naudinga valgyti kopūstus?

Dar viena Lietuvoje itin populiari daržovė – kopūstai, kurie yra labai švelnaus ir universalaus skonio, todėl yra mėgstami bene visame pasaulyje: Japonijoje iš kopūstų populiaru yra kepti blynus, Amerikoje jie dažniausiai naudojami ruošiant coleslaw salotas, o Kinijoje dedami į įvairiausius troškinius ir derinami prie mėsos.

Kopūstuose yra labai mažai kalorijų, todėl puikiai tinka ir tiems, kurie meta svorį: viename puodelyje pjaustyto kopūsto galima rasti vos 33 kalorijas. Kopūstuose gausu A, C,P K ir B grupės vitaminų bei retai kada daržovėse randamo vitamino U.

Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, vienas sveikiausių iš kopūstų pagamintų valgių – rauginti kopūstai. Pasak jos, kopūstams fermentuojantis, gaminami natūralūs probiotikai arba gyvosios bakterijos. Raugintų kopūstų vartojimas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir gerina virškinimą ir netgi nuotaiką.

Bananai – tokie pat įprasti kaip obuoliai ar bulvės

Norėdami organizmą praturtinti gerosiomis medžiagomis, lietuviai valgo ne tik daugiau daržovių, bet ir įvairiausių vaisių. Pasak jos, bananai tarp pirkėjų populiariausi išlieka jau ne vienerius metus.

Šie vaisiai mėgstami ne tik dėl unikalaus savo skonio, didžiausias bananų privalumas – natūralus jų saldumas, tad jie gali būti puikus pakaitalas cukrui. Iš bananų gaminami įvairiausi šaldyti desertai, jais gardinami kokteiliai, glotnučiai.

Pasak ekspertės, norint natūraliai pagardinti įvairiausius desertus geriausia yra rinktis pernokusius, pajuodavusius bananus, mat jie būna patys saldžiausi.

Iš tokių bananų gausite nuostabaus skonio bananų duoną ar ledus. Pajuodavusius bananus drąsiai galite maišyti ir į keksiukų ar pyragų tešlą – desertus ruošiant su pernokusiais bananais sunaudosite daug mažiau cukraus. Ekspertė, pabrėžia, kad bananai, ne tik skanūs, bet ir sveiki – bananuose yra skaidulų, kalio, folio rūgšties ir antioksidantų, tokių kaip vitaminas C.

Persimonai – net ir prie kiaulienos

Dar vienas vaisius vis labiau užkariaujantis lietuvių širdis – persimonas. Šis nepaprasto, saldaus, tačiau kartu ir švelnaus, sodraus skonio vaisius daugeliui skoninėmis savybėmis primena netgi medų.

Šio vaisiaus tekstūra panaši į abrikoso, o odelė kiek kietesnė nei obuolio. Persimonas – taip pat sveikatai naudingas vaisius. Vos viename persimone yra gausybė organizmui naudingų maistinių medžiagų – daugiau nei 50 proc. dienos vitamino A normos ir daugiau nei 20 proc. vitamino C normos. Šie vaisiai turtingi ir vitaminu E, vitaminu B6, magniu, kaliu, variu.

Persimonai taip pat puikiai tinka vaisių salotoms, kokteiliams ar glotnučiams. Jie gali būti puikus garnyras prie blynų ar vaflių, tačiau, pasak ekspertės, persimonai dera ir prie daugelio mėsos patiekalų. Juos valgyti galima tiek su vištiena, tiek kiauliena. Jų švelnus saldumas taip pat ypatingai tinka pikantiškose salotose. Persimonai dažnai patiekiami su kale kopūstais ar kitais žalumynais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  2. Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas?
  3. „Varguolių“ valgis bulvė, naudingas ir turtuolių sveikatai
  4. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  5. Ką reiškia daržovių spalvos?
  6. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  7. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  8. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  9. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  10. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  11. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  12. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  13. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  14. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  15. Keletas gudrybių gaminant cepelinus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Ir kam tos rožės, kai bulvės žydi :) says:
    4 metai ago

    • JAV mokslininkai siekia išvesti klimato kaitai atsparias bulves
    – lrytas.lt/musu-zeme/naujienos/2021/11/28/news/jav-mokslininkai-siekia-isvesti-klimato-kaitai-atsparias-bulves-21554074
    O kas dėl kopūstų –
    a.a. onkologė Laima Griciūtė patarė būtinai KASDIEN bent du lapus kopūstų suvalgyti.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dizainerė D. Gudačiauskaitė rodo naujausius gaminius | S. Samsonas, LNM nuotr.
Etninė kultūra

Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite

2025 07 04
Sveikata
Gamta ir žmogus

Mokinių sveikatos tikrinimas – galimybė aptarti „nepatogius“ klausimus

2025 07 04
Vagis
Gamta ir žmogus

Vasara – pats darbymetis ilgapirščiams

2025 07 03
NFIU vadovybės pasikeitimo iškilmės
Lietuvoje

NATO pajėgų integravimo vienetui Lietuvoje – 10 metų

2025 07 03
Kompiuteris
Gamta ir žmogus

3 iš 10 lietuvių tenka dirbti per atostogas

2025 07 03
Vandens duksna
Gamta ir žmogus

Panevėžyje nuo karščio gelbsti vandens dulksna

2025 07 03
Avarija
Lietuvoje

Pernai keliuose mažiau žuvusiųjų, bet iššūkių išlieka

2025 07 03
K. Budrys susitinka su Sviatlana ir Siarhejumi Cichanouskiais
Lietuvoje

K. Budrys: Lietuva dės visas pastangas išlaisvinti politinius kalinius Baltarusijoje

2025 07 03

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
  • Renovacija apie Ministerija kviečia atnaujinti šildymo sistemas
  • ... (: apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Kažin apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite
  • S. Birgelis. Istorija yra žmogaus gyvenimo esmė (IV)
  • J. Jakavonio-Tigro sodyboje gimsta partizanų muziejus partizanų pagerbimui
  • Mokinių sveikatos tikrinimas – galimybė aptarti „nepatogius“ klausimus

Kiti Straipsniai

Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
  • Renovacija apie Ministerija kviečia atnaujinti šildymo sistemas
  • ... (: apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Kažin apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)
  • Kažin apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 1-oji diena (II)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Aplinkosaugininkai: šildyti namus reikia atsakingai

Už aplinkai pavojingo kuro naudojimą gresia baudos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai