Pirmadienis, 16 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė

www.alkas.lt
2022-10-30 17:03:44
1
Kiaušiniai | pixabay.com nuotr.

Kiaušiniai | pixabay.com nuotr.

Nors kiaušiniai paruošiami lengvai ir greitai, juos lengva pervirti, todėl kiekviena minutė yra svarbi tam, kad juos išvirtume tobulai.

Svarbiausia sekti laiką

Vilma Juodkazienė, „Iki“ atstovė, sako, kad virti kiaušiniai – vienas populiariausių ruošimo būdų. Vis dėlto verdant kiaušinius svarbu sekti virimo laiką, nes pervirti kiaušiniai nėra patys skaniausi.

„Norint išsivirti tobulai minkštų kiaušinių, juos virti reikėtų apie 4 minutes, jeigu kiaušinius mėgstate pusiau kietus –  5 minutes, o jeigu norite kietai virtų kiaušinių, juos virkite apie  8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes“, – sako V. Juodkazienė.

Anot jos, klaida, kurią daro dažnas, virdamas kiaušinius, – į verdantį vandenį juos deda tiesiai iš šaldytuvo. Prieš verdant kiaušinius šiek tiek reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Iš šaldytuvo ištraukto kiaušinio ir verdančio vandens temperatūra stipriai skiriasi, o dėl temperatūrų skirtumo kiaušinių lukštai dažnai įskyla. O jeigu  norite tobulai išvirti kiaušinį be lukšto – tam prireiks 2–4 minučių, priklausomai nuo kiaušinio dydžio.

„Pirmiausia į vandenį įpilkite šlakelį acto. Kai vanduo užverda, kaitrą reikėtų sumažinti iki vidutinės. Tuomet į nedidelį dubenėlį įmuškite vieną kiaušinį. Švelniai pamaišykite verdantį vandenį, kad puode susidarytų sūkurys. Kiaušinį atsargiai nuleiskite į vandenį ir virkite, kol kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys vis dar minkštas“, – pataria V. Juodkazienė.

Išbandykite virimą garuose

Kiek neįprastesnis ir Lietuvoje mažiau naudojamas kiaušinių paruošimo būdas – jų virimas garuose. Verdant kiaušinius garuose užtruksite iki 15 minučių. Pirmiausiai garinimo puode reikėtų užvirti vandenį, sudėti kiaušinius ir juos uždengti dangčiu. Jeigu norite kiaušinius išsivirti minkštai – garuose juos virkite 6 minutes, jeigu norite pusiau kietų kiaušinių – 10 minučių, o jeigu kietų kiaušinių – juos ruoškite 12–15 minučių. Ieškantiems naujų skonių V. Juodkazienė virtus kiaušinius dar ir rekomenduoja pamarinuoti.

„Vienas įdomiausių virtų kiaušinių panaudojimų – jų marinavimas sojos padaže. Šis būdas itin populiarus Japonijoje. O tokius kiaušinius pasigaminti labai paprasta: puode užvirkite vandenį, atsargiai sudėkite kiaušinius ir virkite iki norimo kietumo. Kol kiaušiniai virs, dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, rudąjį cukrų, ryžių actą ir sojos padažą. Išvirtus kiaušinius nulupkite, sudėkite į marinatą ir laikykite šaldytuve apie 3 valandas. Nepamirškite, kad kiaušiniai su kiekviena valanda taps vis sūresni“, – pataria ji ir dalijasi dar kelias receptais su kiaušiniais.

Traškūs kiaušinių kamuoliukai

Jums reikės:

5 kiaušinių

3 v. š. maltų džiūvėsėlių

¾ a. š. druskos

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

¼ a. š. šviežių arba džiovintų čiobrelių lapelių

Padažui:

1 skiltelės česnako

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. citrinų sulčių

1 v. š. smulkintų šviežių petražolių

Kepimui:

200 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Yra begalė skirtingų kiaušinių gamybos būdų ir receptų variacijų, tačiau tokio, spėjame, dar nebandėte. Pusiau kietai išvirkite 4 kiaušinius, perliekite juos šaltu vandeniu ir nulupkite. Likusį kiaušinį išplakite, o atskiroje lėkštėje sumaišykite druską ir džiūvėsėlius. Virtus kiaušinius išvoliokite kiaušinio plakinyje, tada džiūvėsėliuose ir merkite juos į gerai įkaitintą saulėgrąžų aliejų. Kamuoliukai apkeps greitai, todėl akylai stebėkite ir, vos tik džiūvėsėlių apvalkalas taps traškus, ištraukite juos iš puodo. Padažą pagaminti dar lengviau: tiesiog susmulkinkite česnaką ir išmaišykite visus ingredientus kartu.

Saulėje džiovintais pomidorais įdaryti kiaušiniai

Jums reikės:

4 virtų kiaušinių

4 gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų

2 v. š. majonezo

½v a. š. krienų

žiupsnelio maltų

juodųjų pipirų

žiupsnelio druskos

Gaminame: 

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Dėkite juos į atskirą dubenį ir išmaišykite su smulkiai supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais. Įmaišykite krienus, majonezą, druską bei pipirus ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Imkite vieną kiaušinio puselę, įdarykite ją paruoštu kremu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ką reikia žinoti apie kiaušinius?
  2. Kaip išsirinkti tinkamus kiaušinius?
  3. Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?
  4. Kuo dažyti kiaušinius, kad nesukeltume pavojaus sveikatai?
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  7. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  8. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  9. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  10. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  11. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  12. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  13. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  14. Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai
  15. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Bet, says:
    3 metai ago

    jei nėra kiaušinių, tai nėra ką ir virti. Nėra kiaušinių, nėra ir problemos.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas svarstys siūlymą dėl galimybės įvesti nacionalines sankcijas

2025 06 16
Ūkininkų spaudos konferencija
Lietuvoje

Ūkininkai ruošiasi akcijai „NE – mokesčių buldozeriui“

2025 06 16
Lokys
Gamta ir žmogus

Pristatytas veiksmų planas dėl Vilniaus apylinkėse klaidžiojančio lokio

2025 06 16
Remigijus Žemaitaitis
Lietuvoje

R. Žemaitaitis ragina pažaboti elektroninių cigarečių juodąją rinką

2025 06 16
Prezidentas susitiko su Lietuvos garbės konsulais
Lietuvoje

Prezidentas susitikime su Lietuvos garbės konsulais

2025 06 16
LK analitikai
Lietuvoje

Propagandistų akiratyje –Vokietijos brigada ir karinės pratybos

2025 06 16
Šildymas
Lietuvoje

Ministerija kviečia atnaujinti šildymo sistemas

2025 06 16
Piniginė, pinigai | pixabay.com, Blickpixel nuotr.
Lietuvoje

Lietuvoje grynieji išlieka populiariausias mokėjimo būdas

2025 06 16

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tomas Jakutis apie L. Kojala. Apklausos dėl Haris ir Trampo varžybų gali klaidinti
  • P.Skutas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
  • Bartas apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas svarstys siūlymą dėl galimybės įvesti nacionalines sankcijas
  • Ūkininkai ruošiasi akcijai „NE – mokesčių buldozeriui“
  • Pristatytas veiksmų planas dėl Vilniaus apylinkėse klaidžiojančio lokio
  • R. Žemaitaitis ragina pažaboti elektroninių cigarečių juodąją rinką

Kiti Straipsniai

Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Ką verta pirkti šiandien, kad sutaupytum

Ką verta pirkti šiandien, kad sutaupytum rytoj? Akcijų analizė be reklaminio triukšmo

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Tomas Jakutis apie L. Kojala. Apklausos dėl Haris ir Trampo varžybų gali klaidinti
  • P.Skutas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
  • Bartas apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimgaudas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ukraina ginasi | facebook.com/CinCAFU nuotr.

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 10 30 11:00

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai