Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žuvies paruošimas turi savas taisykles

www.alkas.lt
2021-05-30 14:45:21
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Žuvis – vienas labiausiai vertinamų ir rekomenduojamų produktų. Ją nesudėtingai paruošti galima tiek keptuvėje, tiek orkaitėje, o vasarą – ir ant grilio. Juolab kad ant ugnies kepta žuvis įgauna savito dūmo skonio. Tačiau tam, kad žuvis tirptų burnoje, reikia žinoti ir kelias pagrindines jos paruošimo taisykles.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad žuvį valgyti reikėtų kelis kartus per savaitę. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti kraujo spaudimą, dėl to gali sumažėti rizika susirgti širdies ligomis. Taip pat žuvis naudinga akims, smegenų veiklai, netgi gali pagerinti atmintį. Be to, baltos žuvies, pavyzdžiui, atlantinės menkės, vartojimas gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir kovoti su mažakraujyste.

Kepama trumpai

V. Juodkazienė sako, kad norint greitai ir paprastai paruošti žuvį, geriausia ją pirkti jau išskrostą. Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir paliksite švarią virtuvę.

Dar viena taisyklė, norint skaniai paruošti žuvį, – jos neperkepti. Perkepta žuvis praras ne tik gerąsias, bet ir skonines savybes, tekstūrą. Vienas lengviausių žuvies paruošimo būdų – iškepti ją orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų.

„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, rinkitės ją didesnę, tokią kaip atlantinė menkė, ir supjaustykite didesniais gabalėliais. Taip pat svarbu nepamiršti, kad gabalėlius reikėtų dėti ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos. Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus – užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio – kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Panašios žuvies kepimo taisyklės, anot jos, galioja tiek ją kepant keptuvėje, tiek ant grilio. Šiais būdais ruošiamą žuvį geriausia yra kepti iki 10 minučių. Žinoma, konkretus kepimo laikas priklausys nuo gabalėlių storio, tačiau patariama jų labai nenuploninti – taip žuvis išliks sultinga ir neišsausės.

Ruošti kuo natūraliau

Maisto ekspertė taip pat pabrėžia, kad žuvies nereikėtų neapsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.

„Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ruošiant žuvį reikėtų ir nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus“, – teigia V. Juodkazienė.

Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, jie suteiks ypatingą aromatą.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Iškepus žuvį, būtina prie jos pasirinkti ir mėgstamą garnyrą. Ekspertė sako, kad žuvies mėgėjams labai pasisekė, nes prie žuvies tinka patys įvairiausi priedai: nuo lietuvių pamėgtų bulvių iki ryžių, kuskuso ar grikių. Mėgstantiems lengvesnius patiekalus arba žuvį valgant vakarienei, maisto ekspertė siūlo rinktis įvairias daržoves ar salotas.

„Drąsiai rinkitės sezonines daržoves, pavyzdžiui, pomidorus, agurkus ar špinatus, įvairiausios rūšies salotas, krapus, svogūnų laiškus ar ridikėlius. Derinkite šias daržoves su lengvais padažais iš alyvuogių aliejaus, o jei norisi dar gaivesnių salotų – galite jas pagardinti graikišku jogurtu ar grietine“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė siūlo ir paprastą atlantinės menkės su kalendra ir ciberžole receptą.

Atlantinė menkė su kalendra ir ciberžole
Jums reikės:

Atlantinės menkės

1 šaukštelio maltos paprikos

1 arbatinio šaukštelio maltų kmynų

1/2 arbatinio šaukštelio maltos kalendros

1/2 šaukštelio ciberžolės

Vidutinio dydžio citrinos

Pagaminimas:

Pirmiausiai kepimo popieriumi arba sviestu ištepkite kepimo skardą ir orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Tuomet atskirame indelyje sumaišykite maltą papriką, kmynus, kalendrą ir ciberžolę. Pasiruošę prieskonių mišinį iš abiejų pusių apibarstykite juo menkės gabalėlius. Tuomet sudėkite žuvį į skardą, kiškite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio. Žuviai iškepus pašlakstykite ją citrinos sultimis. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žuvies patiekalai šventiniam stalui
  2. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  5. Kitąmet sužinosime kas taps Nacionaline Lietuvos žuvimi
  6. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  7. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  8. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  9. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  10. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  11. Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui
  12. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  13. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  14. Metas užsiimti kūno valymu
  15. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Valdovų rūmų muziejus | M. Kaminsko nuotr.
Istorija

Valstybės dieną Valdovų rūmuose – šventinių renginių programa

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Saulės audros: nematoma grėsmė iš dangaus (I)
  • Maskvos maskirovka
  • Gyventojai vis drąsiau kalba apie panikos priepuolius
  • G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

Kiti Straipsniai

Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Bibliotekų paslaugos keliasi į virtualią erdvę

Šiauliuose daugės knygų stotelių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai