Daugiausiai riebalų turintis vaisius – avokadas – pasižymi ne tik išskirtiniu, švelniu, tačiau ir labai universaliu skoniu. Šis vaisius – puikus ingredientas ir desertų gamyboje. Ar žinojote, kad avokadas puikiai dera su šokoladu, riešutų sviestu, o iš jo netgi gaminami ledai.
Visgi, avokadai toli gražu nepadėjo augti šiame amžiuje, apie juos buvo žinoma dar prieš 7000 metų. Kaip teigia ekspertė, pirmieji avokado medžiai atsirado Meksikoje. Būtent šiol šalyje yra užauginama daugiausiai, net 1,5 milijono tonų, avokadų per metus.
Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė J. Sabatienė su avokadais kviečia susipažinti iš arčiau ir dalijasi keliais netikėtais faktais.
Oficialiai pagerbtas vaisius. Avokadas toks iškilmingas vaisius, kad jam puoselėti netgi įsteigta Pasaulio avokadų organizacija, siekianti populiarinti avokadus visoje planetoje. Maža to, kasmet rengiama Pasaulio avokadų taurė – tai San Diege vykstanti regata, į kurią suvažiuoja entuziastai iš viso pasaulio.
Gausus gerosiomis medžiagomis. Avokadai – ne tik fotogeniški, bet ir sveiki vaisiai. Viename avokade yra dvigubai daugiau kalio nei jų šaltiniu laikomame banane, taip pat jis praturtintas dvidešimt skirtingų vitaminų ir mineralų. Avokadai vertinami ir dėl juose esančių skaidulų bei sveikųjų riebalų. Avokadai yra vitaminų C, E, K ir B6, magnio šaltinis. Jie organizmą taip pat aprūpina ir omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra naudingos širdžiai, reguliuoja kraujo spaudimą bei gerina nuotaiką.
Auginami net „Oskaro“ laureatų. Avokadai užkariavo ne tik sveiko maisto mylėtojus ar „instagramerius“, bet ir Holivudo žvaigždžių širdis. Kalifornijos avokadų augintojų gretas papildo ir tokie aktoriai kaip Tomas Selleckas bei „Oskaro“ laureatas Jamie Foxxas. Pastarasis avokadus augina savo 40 arų rančoje.
Odelių – atsikratyti. Ruošiant avokadus nepamirškite jų nulupti ir atsikratyti jų odelių. Nors odelės puikiai tinka kompostavimui, šio vaisiaus odelė gali būti kenksminga ir net nuodinga kai kuriems gyvūnams. O ypač – katėms ir šunims.
Bananai padeda sunokti. Nesunokusius avokadus derėtų laikyti kambario temperatūroje, kad jie iki galo prinoktų. Tačiau ar žinojote, kad šį procesą dar labiau paspartinsite, jeigu įdėsite juos į paprasčiausią popierinį maišelį? Taip pat, jeigu norite kuo greičiau sunokinti avokadą ir nenorite laukti, kol jis sunoks savaime, – į popierinį maišelį kartu su avokadu įdėkite bananą. Taip avokadai sunoks dar greičiau.
Makaronai su avokadų ir špinatų padažu
Jums reikės:
Sunokusio avokado
Saujos špinatų
Saujos graikiškų riešutų
Saujos tarkuoto kietojo sūrio
Kelių skiltelių česnako
Mėgstamų makaronų
Šviežio baziliko
Pagaminimas:
Į smulkintuvą sudėkite avokadą, špinatus, graikinius riešutus, kietąjį sūrį bei česnaką. Viską susmulkinkite iki vientisos masės. Makaronus virkite pasūdytame vandenyje apie 8–10 minučių. Paruoštą padažą sumaišykite su išvirtais makaronais. Pagardinkite kietuoju sūriu ir šviežiais bazilikais.
Avokadų ir šokolado putėsiai
Jums reikės:
2 prinokusių avokadų
1/4 puodelio kakavos miltelių
1/4 puodelio šokolado drožlių
3-4 šaukštai pieno arba auginalinio gėrimo
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
1/8 šaukštelio druskos
1/4 puodelio klevų sirupo
Pagaminimas:
Visus recepte surašytus ingredientus sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Galiausiai, gautą masę sudėliokite į nedidelius indelius ir kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą. Putėsius patiekite šaltus.
Avokadų ir šokolado putėsiai? Ačiū, valgykite patys.