Antradienis, 31 sausio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?

www.alkas.lt
2021 09 12 13:39
0
Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?

Daržovės, Briuselio kopūstai | pixabay.com nuotr.

Briuselio kopūstas – nedidelė, tačiau ypatinga nauda sveikatai pasižyminti daržovė. Kuo daugiau kopūstai auga, tuo daugiau įprastųjų kopūstų savybių perima. Visgi, Briuselio kopūstus reikėtų rinktis nedidelius, mat mažieji Briuselio kopūstai pasižymi kur kas saldesniu skoniu

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad Briuselio kopūstuose gausu mineralų ir antioksidantų. Šios daržovės įtraukimas į kasdienį racioną apsaugo nuo įvairių rūšių vėžinių susirgimų bei širdies ligų ar per didelio cholesterolio kiekio.

„Briuselio kopūstai Lietuvoje vis labiau mėgstama ir vis dažniau vartojama daržovė. Pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu vis dažniau eksperimentuoja su receptais, dairosi įmantresnių ingredientų, į kasdienę mitybą stengiasi įtraukti daugiau šviežio ir sveiko maisto, vaisių bei daržovių, todėl siūlome platų jų pasirinkimą: nuo bulvių iki patisonų ar Briuselio kopūstų“, – teigia J. Sabaitienė.

Ypatingai mėgstamas garnyras

Pasak ekspertės, Briuselio kopūstų skonis priklauso nuo jų paruošimo būdo. Nors daugelis mano, kad jie yra kartūs, tačiau tinkamai pagaminus Briuselio kopūstai įgauna saldų, riešutinį ir dūminį skonį, kuriam sunku atsispirti.

Briuselio kopūstai dažnai naudojami garnyrams: derinami su šonine, patiekiami prie jautienos, kiaulienos ar vištienos kepsnių. Briuselio kopūstai puikiai tinka ir salotoms: juos galima maišyti su šviežiais špinatais, morkomis ar bulvėmis, įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Briuselio kopūstus itin gardu ruošti su įvairiausiais sūriais. Ši daržovė puikiai dera su pelėsiniu sūriu: tereikia keptus kopūstus sumaišyti su sūrio gabaliukais, džiovintomis spanguogėlmis, skrudintais riešutais ir mėgstamu padažu. Briuselio kopūstus galima ruošti ir su parmezano sūriu: pakeptus kopūstus reikėtų orkaitėje užkepti susmulkintu parmezanu ir viską pagardinti tarkuotomis citrinų žievelėmis. Ši daržovė dera ir su Anglijoje taip mėgstamu čederiu: Briuselio kopūstus reikėtų pakepinti kartu su šonine, svogūnais ir orkaitėje viską užkepti sutarkuotu čederiu. Briuselio kopūstai gali būti ir puikus ingredientas prie makaronų ar mėgstamų kruopų. Jie puikiai tiks daržovių pyragams ruošti.

Vardą įgavo pagal kilmę

Briuselio kopūstai tokį savo vardą gavo ne veltui. Mat pirmą kartą ši daržovė išaugo XVI a. Belgijoje. Būtent dėl to jai suteiktas šalies sostinės vardas. Ši daržovė primena nedidelius, tobulai apvalius kopūstėlius, o kiekviename jų kasnyje gausite didelę dozę įvairiausių vitaminų ir mineralų. Briuselio kopūstai priklauso brokolių, žiedinių ir paprastųjų kopūstų šeimai. Ši daržovė turi ne tik didelį kiekį įvairiausių sveikatai naudingų maistinių medžiagų, bet ir itin nedidelį kiekį kalorijų – viename puodelyje jų galima rasti vos 56. Briuselio kopūstuose gausu vitamino C ir K, folio, kalcio, geležis ir kalio.

Daržovės, Briuselio kopūstai | pixabay.com nuotr.

Valgydami daug Briuselio kopūstų galite apsisaugoti nuo skrandžio, plaučių, inkstų, krūties, šlapimo pūslės ir prostatos vėžio. Daržovės, tokios kaip briuselio kopūstai, taip pat gali padėti išvengti kitų sveikatos problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir cholesterolio kiekis, širdies ligos ir diabetas. Briuselio kopūstai taip pat turi karotinoidų, kurie yra naudingi jūsų akims.

Vaisių ir daržovių ekspertė pasakoja, kad parsinešus namo, Briuselio kopūstai šaldytuve išsilaikys savaitę ar dvi. Anot jos, norėdami kuo skaniau paruošti kopūstus pirmiausia turite nuo jų pašalinti visus nešvarumus ir išorinius, apvytusius lapus. Briuselio kopūstus geriausiai yra kepti keptuvėje, svieste arba naudojant alyvuogių aliejų tol, kol jie gražiai paruduos. Mat virtas kopūstas įgauna keistą tekstūrą ir skonį.

J. Sabaitienė dalijasi ir keliais nepaprasto skonio, tačiau itin paprastai pasigaminamais receptais, kuriuos verta išbandyti.

Briuselio kopūstai su šonine ir balzaminiu actu

Jums reikės:

Pusės kilogramo Briuselio kopūstų

Dviejų šaukštų sviesto

Pusės puodelio supjaustytos rūkytos šoninės

Pusės puodelio vištienos sultinio

Žiupsnelio druskos

Šlakelio balzaminio acto

Pagaminimas:

Briuselio kopūstus nuplaukite šiltu vandeniu. Nupjaukite stiebus ir perpjaukite juos per pusę, pašalinkite visus pažeistus lapus. Tuomet ¾ vidutinio dydžio puodo pripildykite vandens ir užvirkite. Briuselio kopūstus sudėkite į verdantį vandenį kelias minutes pavirkite – tik pasistenkite jų nepervirti. Tuomet juos nusausinkite. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir įdėkite į ją sviesto. Kai sviestas ištirps ir keptuvė įkais sudėkite kopūstus ir kepkite 6–8 minutes. Tuomet sudėkite šoninės gabaliukus, įberkite žiupsnelį druskos ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Galiausiai supilkite vištienos sultinį ir viską patroškinkite dar kelias minutes. Galiausiai gautą patiekalą apšlakstykite actu. Viską nuimkite nuo ugnies ir sudėkite į lėkštes.

Makaronai su Briuselio kopūstais

Jums reikės:

Mėgstamų makaronų

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

Kelių saujų apipjaustytų ir atskirtų Briuselio kopūsto lapų

Pusės puodelio supjaustyto pančetos kumpio

Žiupsnelio druskos ir šviežių maltų juodųjų pipirų

4 šaukštų sviesto

1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio

2 kiaušinių trynių

Pagaminimas:

Pirmiausia pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite makaronus. Tuomet į didelę, įkaitintą keptuvę įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite Briuselio kopūstų lapus ir kepkite 4-5 minutes arba tol, kol lapai lengvai paruduos. Viską pagardinkite druska ir perkelkite į dubenį. Iki vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir pakepkite pančetą, kol ši apskrus ir taps traški, ją pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Tuomet sumažinkite temperatūrą ir įpilkite 1/2 puodelio makaronų vandens, po to įdėkite 1 šaukštą sviesto ir pamaišykite, kol gautas padažas taps šilkinis. Galiausiai į padažą sudėkite makaronus ir viską  patroškinkite dar apie kelias minutes. Tuomet suberkite parmezano sūrį ir dar kartelį viską išmaišykite. Galiausiai išplakite kiaušinio trynius ir įmaišykite į makaronus, sudėkite pakepintus Briuselio kopūsto lapus. Gautą patiekalą sudėkite į lėkštes ir viską pabarstykite sutarkuotu parmezano sūriu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti?
  2. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  3. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  4. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  5. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  6. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  7. Pasaulinę maisto dieną – priminimas apie maistu plintančias ligas
  8. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  9. Žiemą nusilpęs augintinių imunitetas gali tapti rimtų ligų priežastimi
  10. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  11. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  12. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  13. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  14. Metas užsiimti kūno valymu
  15. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  16. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  17. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas
  18. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  19. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  20. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
Paprikos, daržovės | pixabay.com, TBIT nuotr.

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų?

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Rodyti daugiau

Naujienos

Moksleiviai prie kompiuterių | vilniausplanas.lt nuotr.
Lietuvoje

Moksleiviai turės mokėti ne tik gimtąją ir užsienio, bet ir IT kalbą

2023 01 31
Eifl apdovanojimas | rengėjų nuotr.
Kultūra

Vilniaus centrinės bibliotekos projektui – tarptautinis apdovanojimas

2023 01 31
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Daliai vairuotojų saugumas vis dar nerūpi

2023 01 30
„Palangos stinta“ | palanga.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

„Palangos stinta“ stebins naujais skoniais

2023 01 30
Vilniaus istorinis statinys | Igno Nefo nuotr.
Lietuvoje

Vilnius kviečia dalyvauti tyrėjų varžytuvėse

2023 01 30
Elektrinis autobusas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos regionuose daugėja elektrinių autobusų

2023 01 30
Vėjo jėgainės | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Aptarti galimi vėjo energetikos iššūkiai

2023 01 30
Maskoliai bus sutriuškinti | www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Šolco pagaliai į NATO ratus

2023 01 30
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Laikykitės! apie NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
  • galimai apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Romas apie Atsikratykite jausmų, kurie kenkia regai!

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Moksleiviai turės mokėti ne tik gimtąją ir užsienio, bet ir IT kalbą
  • Visuomenei atverti skaitmenizuoti kultūros paveldo duomenys
  • Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisija kviečia teikti nusipelniusius apdovanojimui gauti
  • Vilniaus centrinės bibliotekos projektui – tarptautinis apdovanojimas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės...

Skaityti toliau

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Mityba, gerinanti regėjimą

Šaltasis metų periodas priverčia dažniau susirūpinti sveikata. Ji, tiesa, neretai linkusi sušlubuoti būtent žiemą. Kodėl? Žmogaus organizmas reaguoja į kintančias...

Skaityti toliau

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žemyna apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Laikykitės! apie NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
  • galimai apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Romas apie Atsikratykite jausmų, kurie kenkia regai!
  • jo apie Šolco pagaliai į NATO ratus

Kitas straipsnis
Kompiuteris | lrv.lt nuotr.

Bankų paslaugos prieinamos nuotoliniu būdu

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai