Sekmadienis, 27 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių

www.alkas.lt
2023-07-03 14:06:45
0
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos – dar XX a. pradžioje lietuvių daržus pasiekusios daržovės, kurias dėl išskirtinės išvaizdos galime vadinti tikromis daržo karalienėmis. Įdomios formos, tačiau nesumaišomo skonio cukinijos puikiai tinka ir vasariškiems patiekalams gaminti – nuo sočių blynelių iki kepsninėje keptų užkandžių su rikotos sūriu bei šlakeliu alyvuogių aliejaus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijas vertėtų įtraukti į mitybą ne tik dėl skonio, o ir jose esančių vitaminų ir mineralų.

Kilusios iš Šiaurės Amerikos

Lietuvių mėgstamos ir dažnai valgomos cukinijos, kaip ir kitos populiarios daržovės, į Europą iš Amerikos žemyno atkeliavo po garsiųjų Kristupo Kolumbo geografinių atradimų. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad cukinijos Europos ūkiuose buvo pradėtos auginti XVI a. pabaigoje. Tiesa, senajame žemyne šias daržoves labiausiai išpopuliarino italai, XVIII a. pavertę cukinijas savo tradicinės kulinarijos dalimi. Vienas populiariausių itališkos virtuvės patiekalų – spaghetti alle zucchine (liet. spagečiai su cukinijomis) – tapo neatsiejama Italijos gastronominio paveldo dalimi.

Vėliau cukinijos išpopuliarėjo ir kitose pietų Europos šalyse – Prancūzijoje, Graikijoje bei Ispanijoje. Tuo tarpu Lietuvoje šios daržovės pradėtos auginti XX a. pradžioje, o šiais laikais cukinijos papildo tiek mūsų tradicinius patiekalus, tiek kitų šalių kulinarijos įkvėptus receptus.

Daržovė stiprinanti regėjimą

Cukinijos garsios ne tik įspūdinga istorija, bet ir savo naudingosiomis savybėmis. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijose gausu liuteino ir zeaksatino, kurie padeda apsaugoti akis nuo saulės spindulių poveikio. „Vasarą aktualu pasirūpinti ne tik akimis, bet ir oda: beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. Kripkoksantinas, kurio taip pat randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio“, – teigia gydytoja dietologė.

Cukinijų nauda žinota jau labai seniai. Pasak dr. E. Gavelienės, jose gausu ir vandenyje tirpių vitaminų, kitų mikroelementų bei skaidulinių medžiagų: „Cukinijos aprūpina mūsų organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, taip pat vitaminais C, A, E, B6 ir B2.“

Cukinijas svarbu tinkamai atsirinkti

Vasarą norime valgyti sveikatai palankiau ir neapkrauti skrandžio sunkiai virškinamais patiekalais. Tobulindami receptus ieškome kuo daugiau naudingųjų medžiagų ir vitaminų turinčių gaminių, leisiančių aktyviai leisti laiką lauke. Cukinijos turi visas šias savybes, o patiekalai iš jų – lengvai pagaminami. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis šias daržoves prekybos vietose, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą detalių.

„Renkantis cukinijas apžiūrėkite jų odelę – ji turėtų būti blizganti, nepažeista ir be ryškių įpjovimų ar įbrėžimų. Be to, svarbu prisiminti, kad geriausios daržovės yra tos, kurios, atsižvelgiant į jų dydį, yra sunkesnės. Tai parodo, kad tokios daržovės yra šviežios ir sultingos“, – patarimu dalijasi specialistė.

Nusipirktas cukinijas labai svarbu tinkamai laikyti. Jomis reikia pasirūpinti dar vežant į namus: „Vežant cukinijas derėtų atkreipti dėmesį ar pirkinių maiše jos nėra prispaustos. Venkite jas pažeisti, kad odelėje neliktų įtrūkimų, skatinančių tolesnius daržovės pažeidimus ir greitesnį gedimą. Parsivežus namo cukinijas svarbu tinkamai laikyti, kad išsaugotumėte maksimalų šviežumą. Prieš jas dedant į šaldytuvą, geriausia kiekvieną daržovę apvynioti popieriniais rankšluosčiais, kad šie sugertų perteklinę drėgmę ir apsaugotų cukinijas nuo sugedimo.“

Užšaldyti – paprasta ir naudinga

Cukinijos, kaip ir daugelis daržovių, yra greito valgymo masitas. Jų šaldytuve nereikėtų laikyti ilgai ir geriausia suvartoti jas per savaitę. O. Suchočeva teigia, kad nesuvalgytas cukinijas galima lengvai užsišaldyti ir panaudoti įvairiems patiekalams ateityje.

„Prieš šaldant pirmiausia jas reikėtų supjaustyti griežinėliais ir apvirti karštame vandenyje apie 1 min. Vėliau cukinijas reikėtų atvėsinti specialiai paruoštame dubenyje su šaltu vandeniu ir ledukais. Atšalusias daržoves supakuokite į šaldymui skirtus maišelius ir įdėkite į šaldiklį. Taip jas galite laikyti apie pusę metų ir naudoti į

Ant grotelių kepta cukinija su rikotos sūriu

Jums reikės: 

1 vnt. didelės cukinijos;

Alyvuogių aliejaus kepimui;

Druskos pagal skonį;

Pipirų pagal skonį;

150 g rikotos sūrio;

1 skiltelės česnako;

50 g saulėje džiovintų pomidorų puselių aliejuje;

1 ryšulėlio žalumynų;

30 g kedrinių pinijų branduolių.

Gaminimo eiga:

  1. Cukiniją supjaustykite išilgai, plonais gabalėliais, apšlakstykite aliejumi, druska ir pipirais. Apkepkite iš abiejų pusių ir atvėsinkite.

  2. Į rikotą suberkite smulkintus pomidorus, česnaką, žalumynus, skrudintas kedrines pinijas. Išmaišykite ir paskleiskite ant cukinijos. Susukite ir patiekite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Cukinijos tiks net ir vafliams
  2. Cukinijos naudingos ir kūdikiams, ir senoliams
  3. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  4. Cukinijos: lengvas maistas kasdieniam stalui
  5. Bulves gali pakeisti ir cukinijos
  6. Rauginti galima ne tik daržoves
  7. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  8. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  9. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  10. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  11. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  12. Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų
  13. Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų
  14. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  15. Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Budweiser apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Europos vietos, kur rudenį laukia šiluma ir tobuli paplūdimiai
  • Kaip elgtis su telefonu, kai dangus grūmoja?
  • Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai
  • Darbas namuose: kaip sumažinti elektos sąskaitas?

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Budweiser apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vairuotojai, policija | VRM nuotr.

Policija paskelbė liepos mėnesio patikras

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai