Pavasaris – tai metas, kai viskas gamtoje pradeda žydėti, o į parduotuvių lentynas atkeliauja daugybė šviežių vaisių, žalumynų bei daržovių. Vieni jų – kopūstai – maistinga daržovė, kurią žiemos metu mėgstama rauginti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog kopūstai turi daug antiuždegiminių ir kitų naudingų medžiagų, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva džiaugiasi į parduotuvę atvykusiu pirmuoju šviežių kopūstų derliumi bei primena, kokiais kopūstais geriausiai marginti kiaušinius Velykoms.
Vieni turtingiausių naudingosiomis medžiagomis
Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, magniu bei kitomis maistinėmis medžiagomis: „Tai kryžmažiedžių augalų šeimai priklausanti daržovė, o šiai šeimai priklauso tie augalai, kurie yra vieni turtingiausių žmogui naudingosiomis medžiagomis. Kopūstai turi ir daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų.“
Anot gydytojos dietologės, kopūstuose taip pat gausu kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį, kalcio ir fosforo, kurie stiprina skeletą ir subalansuoja skeleto ir raumenų sistemą, magnio, geležies, vario ir beta karoteno, kurie gerina odos bei gleivinių būklę. Be to, gausus chlorofilo kiekis ir didelis vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taigi, padeda kovoti su mažakraujyste.
„Kopūstai labiausiai tinka troškiniams, sriuboms gardinti, jie taip pat dažnai rauginami, o taip apdoroti puikiai veikia žarnyno floros sveikatą. Vis dėlto, maistingiausias ir labiausiai virškinimą gerinantis būdas juos valgyti žalius, smulkiai supjaustytus ir pagardintus alyvuogių aliejumi ar mėgstamu padažu“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Nepaisant visų teigiamų naudų, gydytoja įspėja, jog kopūstuose yra sunkiau virškinamų sieros junginių, ir netirpių skaidulų, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu: „Kopūstų privengti bei dėl vartojimo pasitarti su savo gydytoju rekomenduojama tiems žmonėms, kurie serga skydliaukės ligomis, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu.“
Parduotuvių lentynose – šviežias kopūstų derlius
Dėl panašios išvaizdos kopūstai dažnai priskiriami tai pačiai kategorijai, kaip ir salotos, nors iš tikrųjų jie priklauso kryžmažiedžių daržovių šeimai. Kopūstų spalva gali būti įvairi – nuo žalios iki raudonos ir violetinės, o lapai – lygūs arba raukšlėti. Tai ištverminga daržovė, ypač gerai auganti derlingose dirvose, vidutinio klimato juostoje, tačiau kopūstai taip pat sėkmingai auginami ir tropikuose.
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pavasarį švieži kopūstai parduotuvių lentynas pasiekia iš Makedonijos bei Albanijos. Pirkėjų labiausiai mėgstami baltagūžiai kopūstai, kurių pardavimai ženkliai išauga rudenį bei žiemą – per rauginimo sezoną. Kopūstinėms daržovėms taip pat priklauso kale lapiniai kopūstai – tai populiarus veganų pasirinkimas, turintis labai daug naudingų elementų, bei raudonasis kopūstas, kurio visas grožis slypi spalvoje. Pavasarį, ypač prieš Velykas, jis tiesiog graibstomas iš parduotuvių lentynų, nes šios rūšies kopūstas puikiai tinka ir yra naudojamas kiaušinių marginimui.
Tiesa, sutaupyti padeda ir maisto nešvaistymas, tad tam, kad kopūstai gana ilgą laiką išliktų švieži, juos reikėtų laikyti sausoje, vėsioje vietoje. „Nors kopūstui senstant džiūsta jo lapai, net apdžiūvusio gūžinio kopūsto neverta išmesti – tereikia nuskabyti viršutinius lapus. Tuo tarpu renkantis kopūstus parduotuvėje, svarbu atkreipti dėmesį į jų kotą. Kuo jis mažesnis, tuo nuo kopūsto buvo nuimta mažiau lapų“, – primena specialistė.