Pirmadienis, 11 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Cukinijos naudingos ir kūdikiams, ir senoliams

www.alkas.lt
2022-08-15 06:00:04
0
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Jaunos  cukinijos savo skoniu tikrai laimi prieš tas, kurių nespėjome laiku nuskinti ir vos galime parsinešti iš daržo. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos turtingos skaidulinėmis medžiagomis, mikroelementais, vandenyje tirpiais vitaminais. Jos tinkamos kūdikių ir vaikų mitybai, paįvairina ir vyresnio amžiaus žmonių mitybą.

Cukinijų nauda akims, odai ir imunitetui

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijos ne tik turtingos maistinėmis medžiagomis, bet gali padėti ir svorio kontrolei, nes jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą.

„Cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, taip pat vitaminais C, A, E, B6 ir B2. Be to, cukinijos vertingos dėl karatinoidų: liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino. Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų: katarkatos, glaukomos progresavimą.

Tradiciškai manome, kad karatinoidų gausu tik morkose, tačiau jų yra ir cukinijose: liuteinas ir zeaksatinas saugo akis ir nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio. Vasarą aktualu pasirūpinti ne tik akimis, bet ir oda: beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. Kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio“, – teigia gydytoja dietologė.

Ši vasara itin palanki cukinijų derliui

Pasak „Rimi“ kategorijos vadovės Marianos Markevičienės, cukinijos – vienas iš populiariausių šios vasaros pasirinkimų: „Ekologiškai užaugintas cukinijas mielai perka šeimos su mažais vaikais, nes tai viena iš pirmųjų daržovių, kurios duodamos net kūdikiams. Be to, cukinijos, kaip ir baklažanai, mėgstama daržovė grilinimui, o jos griežinėliai maunami ir ant iešmelių tarp mėsos, kepant šašlykus. Šiuo metu jos dar populiaresnės, nei praėjusiais metais, o ir ši vasara itin palanki cukinijų derliui – šilta ir drėgna, tad Lietuvoje jos auga labai sėkmingai. Ne sezono metu jaunas cukinijas importuojame iš Ispanijos ir Nyderlandų.“

Ruošiant patiekalus vaikams kategorijos vadovė pataria cukinijų odelę nulupti, bet suaugusieji tikrai gali jas valgyti ir su odele. „Odelė padeda išlaikyti griežinėlių formą, tad kepant ant griliaus jie neištęžta. Jei cukiniją pjaustote į salotas, tada galite ją ir nulupti“, – pataria specialistė.

Vienos nepretenzingiausių daržovių

Nors cukinija, kitaip dar vadinama vasariniu moliūgų, – viena pigiausių lietuviškų daržovių, ji dera tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, tiek ir skanaujama viena blynelių ar makaronų pavidalu. Jaunos cukinijos gardžios ir termiškai neapdorotos, o patiekalų su jomis gausa tikrai įspūdinga.

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, iš cukinijų galima pagaminti begalę patiekalų. „Net jei atrodo, kad cukinijos jums nusibodo, tai turbūt todėl, kad gaminate iš jų tuos pačius patiekalus. O juk tokia įvairovė – iš šių daržovių galime pasigaminti įvairiausių troškinių, salotų, suktinukų, apkepų su daržovėmis, ryžiais ar sūriu. Taip pat galima išsivirti sriubų, išsikepti blynelių ir pyragų. Pabandykite kepti lazaniją, pakeitę makaronų lakštus plonai pjaustytomis cukinijų juostelėmis, o dalį bulvių tarkių pakeitę tarkuota cukinija –gardžiuositės sveikatai palankesniu bulvių apkepu. Na, o gamindami mėsos maltinukus galite į juos įtarkuoti cukinijos – bus sultingi ir skanūs“, – pataria L. Barčaitė.

Iš cukinijų galite paruošti dar vieną puikų patiekalą – cukinijų makaronus, tam sugaišę vos kelias minutes. „Prireiks daržovių skustuko arba specialios spiralinės pjaustyklės – ji tiks dailiomis spiralėmis supjaustyti morkoms, ridikams, agurkams ir jaunoms cukinijoms. Tačiau jei neturite nė vieno įrankio, tiesiog supjaustykite jauną cukiniją išilgai plonomis juostelėms ir tuomet jas dar pasmulkinkite šiaudeliais“, – dalinasi patirtimi kulinarijos technologė.

Maisto technologė pataria jaunų cukinijų odelių nelupti, nes jose gausu naudingų medžiagų: „Nevirkite ar nekepkite cukinijų makaronų pernelyg ilgai, kad nevirstų koše: užteks dviejų ar trijų minučių, o druska pabarstykite tik jau baigiant kepti. Be to, cukinijų makaronai, pagardinti prieskoniais, yra skanūs ir termiškai neapdoroti.“

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

2 vištos krūtinėlių;

1-2 jaunų cukinijų;

2 šaukštų aliejaus;

3 česnako skiltelių;

2 puodelių mažųjų špinatų;

2 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio;

Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį.

Gaminimo eiga:  

  1. Įtrinkite vištos krūtinėles prieskoniais ir iškepkite orkaitėje. Atvėsinkite, supjaustykite kubeliais.
  2. Susipjaustykite cukinijų makaronus.
  3. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus, suberkite susmulkintas česnako skilteles, apkepkite jas ne ilgiau kaip pusę minutės, tada sudėkite špinatus, pamaišykite, palaukite, kol jie subliūkš.
  4. Sudėkite į keptuvę cukinijų makaronus ir keptos vištienos gabalėlius, viską pakepkite dar 1-2 minutes, kad cukinijų makaronai tik sušiltų.
  5. Patiekite apibarstę sūriu.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  2. Agurkai – naudingos daržovės
  3. Kuo naudingos skaidulinės medžiagos?
  4. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  5. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  6. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  7. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  8. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  9. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  10. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  11. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  12. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  13. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  14. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  15. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

„Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį

2023 09 11
pixabay.com, Firmbee nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau

2023 09 11
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?

2023 09 11
Pinigai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuviai vaikams kišenpinigių negaili

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?
Gamta ir žmogus

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos laukia neabejotinas krachas

2023 09 10
Viktorija Čmilytė-Nielsen | Alkas.lt, A. Sartanaviciaus nuotr.
Lietuvoje

Seimas pritarė rudens sesijos darbų programai

2023 09 10
Vaikų darželis | Pixabay nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniaus darželiuose privalomo pietų miego nebus

2023 09 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • jo apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Romui apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Jonas Vaiškūnas apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Petras apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį
  • J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau
  • Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • jo apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Romui apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Jonas Vaiškūnas apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Petras apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • joana vis dar kundroto apie Rusijos laukia neabejotinas krachas
Kitas straipsnis
Paaiškino, kaip skaičiuojami želdynų plotai | lrv.lt nuotr.

Paaiškino, kaip skaičiuojami želdynų plotai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai