Pirmadienis, 17 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

www.alkas.lt
2023-05-28 13:50:36
0
Pomidorai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

       

Viena populiariausių daržovių – pomidorai – prielankumą užsitarnavo ne tik dėl puikaus skonio, bet ir daugybės naudingų savybių sveikatai. Tačiau ne visi žino, jog įvairių spalvų pomidorai, kuriuos artėjant vasarai ypač atrandame, turi sveikatai skirtingą naudą, kurią lemia ir daržovės dydis ar spalva. Dietistė, prekybos tinklo „Maxima“ sveikos mitybos partnerė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kokius pomidorus rinktis, norint gauti daugiausiai naudos, ir ką skanaus pasigaminti, užderėjus šviežiam jų derliui.

Kuo margiau lėkštėje – tuo didesnė nauda

Pasak V. Kurpienės, pomidorai superdaržovės titulą užsitarnavo ne veltui – juose esančios medžiagos gali padėti sumažinti daugelio ligų riziką ir sustiprinti imunitetą.

„Pomidorai yra antioksidantų šaltinis. Pastarieji mūsų organizmui itin svarbūs, nes padeda stiprinti imunitetą, apsaugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų, palankiai veikia akių, burnos, odos būklę. Tad įsitraukti šių daržovių į savo kasdienį mitybos racioną ne tik galima, bet ir rekomenduojama. Tiesa, į tam tikrus aspektus visgi reikėtų atkreipti dėmesį“, – sako V. Kurpienė, pridurdama, jog saikas būtinas tiems, kas turi jautresnį skrandį ir padidėjusį rūgštingumą.

Renkantis šias daržoves, svarbu žinoti, kokių savybių turi skirtingų spalvų pomidorai. Pavyzdžiui, geltonuose pomidoruose yra gana daug karotinoidų – tai medžiaga, kuri aptinkama morkose ir geltonose daržovėse. Karotinoidai gerina atmintį, taip pat dalyvauja organizmui gaminant vitaminą A. Siekiant, kad šias medžiagas organizmas geriau įsisavintų, geltonus pomidorus V. Kurpienė pataria vartoti su riebalais: grietine, natūraliu jogurtu ar kokybišku aliejumi.

Žalieji pomidorai naudingi dėl juose esančio chlorofilo – pastarasis gali didinti energiją ir darbingumą, stiprinti imunitetą, gerinti žarnyno mikroflorą bei skatinti ląstelių atsinaujinimą. Tuo tarpu, tamsiuose pomidoruose – juoduose ar violetiniuose – yra daug likopeno ir antocianino, kurie veikia kaip antioksidantai. Na, o bene patys populiariausi – raudonieji pomidorai pasižymi didele likopeno koncentracija, vitaminais C ir K, kurie gali padėti stiprinti organizmą ir kovoti su virusais.

„Į maisto racioną rekomenduojama įtraukti visų spalvų pomidorus – kuo margiau lėkštėje, tuo didesnė nauda organizmui. Tuomet gauname didesnę vitaminų ir naudingųjų medžiagų koncentraciją bei mėgaujamės įvairesniais skoniais“, – pataria ekspertė.

Naudingi tiek švieži, tiek termiškai apdoroti

Pasak V. Kurpienės, daržovės dydis taip pat gali lemti jose esančių maistinių savybių kiekį: „Vertingiausi yra ne patys didžiausi, o vidutinio dydžio ar net maži pomidorai. Didžiuosiuose pomidoruose naudingų medžiagų koncentracija yra mažesnė“.

Ji taip pat primena, kad vitaminai slypi ir pomidorų žievelėse, tad neturint skrandžio jautrumo ar rūgštingumo problemų šią daržovę naudingiau valgyti su žievele. Dietistė pažymi, kad ši daržovė naudinga tiek šviežia, tiek termiškai apdorota bei rekomenduoja pasigaminti naminę pastą arba tyrę. Jos tinka įvairių patiekalų gamybai, o maistine verte nenusileidžia šviežiems pomidorams.

V. Kurpienė taip pat pataria šaldyti ir džiovinti pomidorus – abu būdai išlaiko gana nemažą naudingųjų savybių koncentraciją. Šiltuoju metų laiku, ypač užderėjus šviežiam pomidorų derliui, rekomenduojama valgyti kuo daugiau šviežių daržovių ir taip kaupti naudingųjų medžiagų rezervą ateičiai.

Viena perkamiausių ir laukiamiausių daržovių

Tai, kad šalies gyventojai pomidorams yra neabejinga tauta, patvirtinti gali ir didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Ši daržovė neabejotinai patenka į populiariausiųjų penketuką. Ją pirkėjai mėgsta ir perka ištisus metus, o į prekybos tinklą atkeliavus vietos augintojų derliui, pardavimai dar labiau šokteli į viršų. Šiemet prekybos tinklo daržovių skyriuose Lietuvoje užaugintų smulkiavaisių pomidorų buvo galima rasti jau kovą. Tačiau labiausiai laukiami yra jų didesni giminaičiai, kurių prekyba paprastai prasideda kiek vėliau – šiemet parduotuvių lentynose jie pasirodė balandžio pirmąją“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Pomidorų asortimentą parduotuvėse sudaro keliolika skirtingų rūšių, tarp kurių rikiuojasi vyšniniai, slyviniai, uoginiai, kokteiliniai skirtingų spalvų ir dydžių pomidorai. Fiksuojama, jog praėjusiais metais šiltuoju sezonu daugiausiai nupirkta importuotų pomidorų su šakelėmis – iš viso 1500 tonų. Tarp lietuviškų, vietos augintojų užaugintų pomidorų, paklausiausi buvo dideli apvalieji pomidorai.

Norintiems pasimėgauti šviežių pomidorų derliumi, dietistė V. Kurpienė rekomenduoja išbandyti kelis receptus, kurie puikiai pasitarnaus šiltą vasaros dieną ar tuomet, kai šaldytuve ieškosite vertingų „paruoštukų“.

Pomidorų ir Chalapos paprikų pagardas

Reikės: 2-3 didesnių apvalių raudonųjų pomidorų, 2 geltonųjų paprikų, 1 Chalapos paprikos, 6-8 skiltelių česnako.

Gaminame: pomidorus, geltonas paprikas supjaustykite stambiais gabalais, o Chalapos papriką žiedeliais. Daržoves sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Į smulkintuvą sudėkite iškepusias daržoves, česnaką ir sutrinkite iki vientisos masės. Gautą masę išpilstykite į nedidelius stiklainius ir laikykite šaldytuve. Tokį keptų daržovių pagardą galite patiekti kaip priedą prie mėsos, žuvies, keptų ar troškintų daržovių.

Šalta pomidorų sriuba

Reikės: 800 g raudonųjų pomidorų, 1 stiklinės pomidorų sulčių, 1 mėlynojo svogūno, 2 saldžiųjų paprikų, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio cukraus, šlakelio „Tabasco“ padažo , druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: į keletą dalių perpjautus pomidorus (be odelių), nuvalytas, kubeliais pasmulkintas paprikas, susmulkintą svogūną bei česnako skilteles dėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite stiklinę pomidorų sulčių, alyvuogių aliejų, šaukštelį cukraus, šliūkštelėkite „Tabasco“ padažo, druskos ir pipirų bei dar kartą sutrinkite. Sriubą patiekite šaltą, pagardinę mėgstamomis šviežiomis žolelėmis, prie sriubos tiks paskrudintas ir aliejumi apšlakstytas skrebutis.

Rauginti pomidorai su česnaku ir krapais

Reikės: 2 kg pomidorų, 60 g krapų, 4 skiltelių česnako, 0,5 v. š. druskos.

Gaminame: subadykite pomidorus dantų krapštuku. Juos nepjaustytus drauge su česnakais ir krapais sudėkite į dėžutę ar stiklainį bei pabarstykite druska. Viską papurtykite ir dėkite į šaldytuvą  maždaug parai laiko. Taip raugintus pomidorus galima valgyti su žuvies ir mėsos patiekalais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  2. Pomidorai: rūšys, skirtumai, panaudojimas
  3. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  4. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  5. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  6. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  7. Cukinijos tiks net ir vafliams
  8. Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis
  9. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  10. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  11. Agurkai – naudingos daržovės
  12. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  13. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  14. Valgiaraštį praturtins rudens karalius – moliūgas
  15. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kelių valymo technika | keliuprieziura.lt
Gamta ir žmogus

Kelininkai jau išbarstė 1 386 tonos druskos

2025 11 17
Vėjo jėgainės
Lietuvoje

LSDP neramina „Ignitis grupės“ reakcija po Valstybės kontrolės išvadų

2025 11 17
Būsima gimnazija
Lietuvoje

Leista statyti vieną laukiamiausių gimnazijų Vilniuje

2025 11 17
Atitvarai
Lietuvoje

„Via Lietuva“ pristato naują eismo saugumo sprendimą

2025 11 17
Elektra
Lietuvoje

B. Vėsaitė kreipėsi į „Ignitį nebijokite dėl aptarnavimo centrų regionuose 

2025 11 17
Laidos vedėja Justina Giedraitė
Architektūra

Architektūros ir meno sintezė naujoje laidoje „Erdvės alchemija“

2025 11 17
Susitikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su EBPO generaliniu sekretoriumi

2025 11 17
Elektromobiliai
Gamta ir žmogus

Elektromobilį įpirktų kas penktas lietuvis

2025 11 17

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Kęstutis K.Urba apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Kęstutis K.Urba apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kelininkai jau išbarstė 1 386 tonos druskos
  • LSDP neramina „Ignitis grupės“ reakcija po Valstybės kontrolės išvadų
  • Leista statyti vieną laukiamiausių gimnazijų Vilniuje
  • „Via Lietuva“ pristato naują eismo saugumo sprendimą

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Augalai

Kaip sugalvojami augalų veislių pavadinimai?

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Kęstutis K.Urba apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Kęstutis K.Urba apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • nuomonė apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ukraina ginasi | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Pirmieji Ukrainos kontrpuolimo žingsniai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai