Antradienis, 24 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai

www.alkas.lt
2022-10-09 18:45:18
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių kūnui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu. Be to, tai universali daržovė kulinarijoje, kurią galima valgyti ne tik šviežią ar raugintą, bet ir kepti, troškinti ar virti. Maisto specialistė dalinasi idėjomis, kaip įtraukti kopūstus į kasdienę mitybą.

Kopūstai turi mažai kalorijų ir daug ląstelienos, suteikiančios sotumo ir gerinančios virškinimą. Jie turtingi vitaminu K, flavonidais – pavyzdžiui, kvercetinu, antioksidantais kaip cholinas, beta karotinas, liuteinas. Net ir termiškai apdorota ši daržovė yra natūralus vitamino C šaltinis – pusė puodelio virtų kopūstų aprūpins organizmą trečdaliu vitamino C paros normos. Beje, vitamino C kiekis kopūstuose išlieka nepakitęs ilgiau nei pusmetį po derliaus nuėmimo.

Taigi, baltagūžiai kopūstai yra viena daržovių, kurią vertą įtraukti į kasdienį valgiaraštį sezoninės mitybos šalininkams, siekiantiems, kad didžiąją dalį maisto sudarytų švieži, netoliese užauginti augalai – ši tendencija yra įgavusi pagreitį ir palaikoma mitybos specialistų.

Virti patariama kaip itališkus makaronus

Kopūstai puikiai tinka salotoms, rauginti jie yra nuostabus ir maistingas garnyras prie mėsos patiekalų, tačiau daržovė vertinama ir dėl to, jog pati savaime suteikia sotumo jausmą, todėl puikiausiai gali atlikti ir pagrindinį vaidmenį patiekaluose.

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė, pasakoja, kad žmonės kartais vengia gaminti kopūstų patiekalus, nes prisibijo jų specifinio kvapo, kurį skleidžia šioje daržovėje esantys sieros junginiai – kuo ilgiau kopūstai verdami, tuo šis kvapas stipresnis.

„Iš tiesų supjaustytus kopūstus patariama virti kaip itališkus makaronus, iki al dente konsistencijos – kai daržovė jau maloniai minkšta, tačiau vis dar kramtoma ir turinti traškumo. Norint pasiekti tokį efektą – į sriubas bei troškinius kopūstus reikėtų dėti likus maždaug 10 minučių iki patiekalas galutinai išvirs.  Žinoma, terminio apdorojimo laikas priklauso nuo to, kokio rezultato siekiate, tad jeigu mėgstate minkštus ir visai netraškius kopūstus, juos pavirkite ilgiau. Vis dėlto svarbu nepersistengi, nes per ilgas daržovių virimas sunaikina vitaminus bei ląstelieną“ – kalba B. Baratinskaitė.

Kopūstus galima ne tik virti gaminant sriubas bei troškinius, bet ir kepti su kitomis daržovėmis – prieš kepant kopūstus keptuvėje, juos rekomenduojama trumpai apvirti panardinant 2-3 minutėms į verdantį vandenį ir po to gerai nusausinti.

„Pastaruoju metu išpopuliarėjo orkaitėje kepti kopūstai. Jų apvirti nereikia – šviežia daržovė supjaustoma stambiais griežiniais, apšlakstoma aliejumi arba ištirpintu sviestu, pagardinama mėgstamais prieskoniai bei trintu česnaku ir kepama apie pusvalandį karštoje orkaitėje – įkaitintoje iki 200 laipsnių. Taip iškepti kopūstai įgauna malonų kvapą, švelnią tekstūra su traškiais kraštais ir tinka tiek kaip garnyras prie mėsos patiekalų, tiek kaip lengvas vakaro užkandis“, – patarimais dalijasi B. Baratinskaitė ir kviečia išmėginti tris nesudėtingus receptus iš kopūstų.

Makaronai keptų kopūstų ir svogūnų patale

Reikės: šaukšto lydyto (ghi) sviesto, griežinėliais supjaustyto svogūno galvos, susmulkintos nedidelės baltagūžio kopūsto galvos (4-5 stiklinių), stiklinės mėgstamo sultinio, kelių juostelių rūkytos šoninės (nebūtina), pusės šaukštelio rūkytos paprikos miltelių arba šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, apie 225 g pasirinktų makaronų, druskos, žalumynų, balzaminio acto.

Gaminame: Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite svogūnus ir maišydami kepkite ant vidutinės kaitros apie 7 min. – svogūnai turi lengvai parusti. Sudėkite kopūstą, pakepkite ir supilkite sultinį (jo šiek tiek pasilikite), paprikos miltelius, šoninę (jeigu naudojate), pagardinkite druska ir dažnai maišydami troškinkite maždaug 10 min. Jeigu daržovės pernelyg išsausėjo, įpilkite šiek tiek likusio sultinio. Bekepant daržoves, atskirame puode išvirkite makaronus. Kai viskas bus paruošta, sumaišykite daržoves su makaronais, pagal skonį įdėkite druskos, žalumynų, pipirų, apšlakstykite balzaminiu actu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  2. Cukinijos naudingos ir kūdikiams, ir senoliams
  3. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  4. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  5. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  6. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  7. Valgiaraštį praturtins rudens karalius – moliūgas
  8. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  9. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  10. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  11. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  12. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  13. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  14. Rauginti galima ne tik daržoves
  15. Figos: vietoj kavos ir prie mėsos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    NATO viršūnių susitikimas Hagoje 2025-06-24
    Užsienyje

    Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas

    2025 06 24
    UNESCO paveldas Lietuvoje | Ž. Gedvilos nuotr.
    Istorija

    UNESCO paveldas Lietuvoje – pasaulinė vertė, vietinės spragos

    2025 06 24
    Jono Basanavičiaus gimtinė. Pasivaikščiojimas po Tautinio atgimimo ąžuolyną | S. Samsonas, Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.
    Kultūra

    Ąžuolų apsuptyje – 5 dalykai, kuriuos galima nuveikti Jono Basanavičiaus gimtinėje

    2025 06 24
    Kiškis. Gyvūnų jaunikliai | am.lt nuotr.
    Gamta ir ekologija

    Ar laukinių gyvūnų jauniklius reikia gelbėti? Atsako gamtininkai

    2025 06 24
    Plakatų paroda „Lietuvių kalba. Myliu…“
    Kalba

    Atidaroma jaunuolių plakatų paroda „Lietuvių kalba. Myliu…“

    2025 06 24
    2024 m. stovykla
    Etninė kultūra

    Kviečia kūrybinio kankliavimo stovykla Dzūkijoje

    2025 06 24
    Audra
    Gamta ir žmogus

    Jonines sutiksime su perkūnija – ESO stiprina pajėgas

    2025 06 23
    Tranzitinis traukinys
    Lietuvoje

    Svarstomos naujos saugumo priemonės Rusijos keleivių tranzitui

    2025 06 23

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Andriejus Jarmolajevas (Politeka) apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
    • taiva apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
    • Naivus klausimas apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
    • Nevėluokite apie Didžiausias vėjo parkas Baltijos šalyse pasiekė pilną pajėgumą

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Esminės klaidos siunčiant siuntas
    • Kaip apsaugoti telefonus keliaujant užsienyje?
    • Saldikliai: bijoti, ar vartoti?
    • Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas

    Kiti Straipsniai

    Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

    Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

    2025 06 24
    Vaikas miega

    Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

    2025 06 24
    Arbūzas

    Kepti ant grotelių teks net arbūzas

    2025 06 24
    Mėsa

    Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

    2025 06 22
    Daržovės, česnakai

    Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

    2025 06 22
    Pomidorai

    Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

    2025 06 22
    Šašlykai

    Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

    2025 06 21
    Kepsninė

    Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

    2025 06 21
    Ledai

    Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

    2025 06 15
    Nektarinai

    Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

    2025 06 14

    Skaitytojų nuomonės:

    • Andriejus Jarmolajevas (Politeka) apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
    • taiva apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
    • Naivus klausimas apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
    • Nevėluokite apie Didžiausias vėjo parkas Baltijos šalyse pasiekė pilną pajėgumą
    • +++>>+++ apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Vilniaus Žvėryno rajonas, S. Moniuškos g. 39 | A. Stabrausko nuotrauka

    A. Stabrauskas. Mediniai Vilniaus Žvėryno namai (21): Stanislovo Moniuškos g. 39

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai