Ketvirtadienis, 14 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Valgiaraštį praturtins rudens karalius – moliūgas

www.alkas.lt
2021-10-02 13:50:09
0
Lietuviai po truputį atranda moliūgus

pixabay.com nuotr.

Moliūgai – tikri rudens sezono simboliai, kurių panaudojimo galimybės virtuvėje išties stebina. Šios daržovės tinka bene visiems patiekalams – troškiniams, įvairiems kepiniams ir, žinoma, gardžioms sriuboms.

Be to, įspūdingo dydžio daržovės puikiai išsilaiko iki pat žiemos vidurio, išdarinėtas jas galima šaldyti. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, dėl naudos sveikatai moliūgai drąsiai gali būti vadinami super daržove – juose gausu vitaminų ir naudingų mineralinių medžiagų, tad ši daržovė privalo atsidurti kasdieninėje mityboje.

Anot ekspertės, dėl savo maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie itin sveikatai palankių produktų.

„Moliūguose gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu ir liuteinu, kurie reikalingi žmogaus regai. Taip pat – moliūguose galima rasti ir praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti“, – moliūgų naudą išskiria gydytoja dietologė.

Be to, moliūgai yra nekaloringa daržovė: „Tai – puikus pasirinkimas sergantiems  nutukimu, turintiems padidintą širdies ar kraujagyslių, cukrinio diabeto ir kitų lėtinių ligų riziką. Ši daržovė puikiai tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus žmonėms ir, neabejotinai, privalo būti įtraukta į kasdienį mitybos racioną.“

Itin vertingos yra ir moliūgų sėklos bei moliūgų išspaudų aliejus: „Moliūgų sėklose gausu mangano, fosforo, vario, cinko, šiek tiek geležies bei polinesočiųjų riebalų rūgščių. Žmogui per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 25-30 g sėklų, tad dalis jų, neabejotinai, turėtų būti moliūgų. Pakepintos moliūgų sėklos gali tapti gardžiu užkandžiu ar ingredientu, tinkančiu padažams, salotoms bei įvairioms sriuboms pagardinti.

Žmogaus organizmui yra naudingas ir moliūgų aliejus, tad visais pavidalais moliūgas turėtų rasti vietą mūsų valgiaraštyje.“

Renkantis moliūgus patariama atkreipti dėmesį į jų spalvą. Kuo daržovė ryškesnė – tuo joje bus daugiau naudingų medžiagų. Įsitikinti ar daržovė yra geros kokybės galima tiek ją prapjovus, tiek vizualiai apžiūrint iš išorės:

„Moliūgas turėtų būti tvirtas, nesuglebęs, ant jo neturėtų būti jokių pažeidimo požymių“, – sako gydytoja dietologė.

Atėjus moliūgų derliaus metui, E. Gavelienė rekomenduoja šią daržovę naudoti troškiniuose, įvairiuose kepiniuose bei sriubose, o nesunaudojus viso moliūgo – jį užšaldyti.

„Moliūgai puikiai tinka įvairiems patiekalams, tačiau norint išsaugoti kuo daugiau jų maistinių savybių – svarbu moliūgų neperkepti ir nepervirti. Be to, nors tai sezoninis produktas, tačiau moliūgus vartoti galima ištisus metus – juos nesunku užšaldyti ar kitaip paruošti žiemai. Visgi, reikėtų prisiminti, kad užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių“, – primena E. Gavelienė.

Aštri vištienos ir moliūgų sriuba

Reikės:

3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 svogūno
2 morkų
2 saliero stiebų
2 skiltelių česnako
1 šaukšto maltų kalendrų
1 šaukštelio maltų kuminų
1 šaukštelio raudonėlio
1⁄2 šaukštelio susmulkintos aitriosios paprikos
800 g vištienos faršo
300 g moliūgų tyrės
600 g pupelių
500 ml vištienos sultinio
100 ml 36 % grietinėlės
pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną, česnaką nulupkite ir susmulkinkite, daržoves supjaustykite.
  2. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, česnaką ir daržoves, pakepkite, kol daržovės suminkštės.
  3. Suberkite prieskonius ir pamaišykite, sudėkite vištienos faršą ir maišydami kepkite apie 8 minutes, kad faršas apkeptų iš visų pusių ir būtų birus. Sukrėskite moliūgų tyrę, pupeles, supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir virkite apie 25 minutes.
  4. Sriubą nukelkite nuo kaitros, supilkite grietinėlę.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  2. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  3. Reikia ieškoti ne ką išbraukti iš mitybos raciono, o ką į jį įtraukti
  4. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  5. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  6. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  7. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  8. Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save
  9. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  10. Agurkai – naudingos daržovės
  11. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti
  12. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  13. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  14. Ką reiškia daržovių spalvos?
  15. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kokios 5 medžiagos būtinos kūnui šaltuoju metų laiku

Kokių vitaminų labiausiai reikia vaikams?

2023 09 02
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių

2023 08 26
Rodyti daugiau

Naujienos

„Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. A. Banionis, 1990 m.) | lkc.lt nuotr.
Kultūra

Ką žiūrėti šių metų renginyje „Lietuviškos kino klasikos dienos”?

2023 09 14
Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis | vstt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis

2023 09 14
Ukrainos vėliava | finmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Ukrainos reformoms – 1,5 milijono parama

2023 09 13
Skambučiai | ligoniukasa.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

VLK ir „Sodra“ taupys skambinančiųjų laiką

2023 09 13
Gatvių skenavimas | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje skenuojamos gatvių dangos

2023 09 13
Policija | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pritarta policijos veiklos organizavimo pokyčiams

2023 09 13
Ką būtina žinoti apie senas skolas?
Lietuvoje

Darbo partija teikia siūlymus pajamų didinimui

2023 09 13
Traukinys | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Auga ir krovinių, ir keleivių skaičiai

2023 09 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Manau apie Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis
  • „Pabėgėliai" apie Kuo Kremlius ruošiasi pakeisti Putiną?
  • Kacapas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
  • joana vis dar kundroto apie Rusijos laukia neabejotinas krachas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką žiūrėti šių metų renginyje „Lietuviškos kino klasikos dienos”?
  • Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis
  • Ukrainos reformoms – 1,5 milijono parama
  • VLK ir „Sodra“ taupys skambinančiųjų laiką
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Manau apie Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis
  • „Pabėgėliai" apie Kuo Kremlius ruošiasi pakeisti Putiną?
  • Kacapas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
  • joana vis dar kundroto apie Rusijos laukia neabejotinas krachas
  • Atatranka apie Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai
Kitas straipsnis
Vitalijus Balkus, Nida Vasiliauskaitė, Toma Čyvas | Alkas.lt ekrano nuotr.

„Iš savo varpinės“: Įžengiame į totalios kontrolės erą?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai