Švieži ir kvapnūs pomidorai – viena tų daržovių, be kurios neįsivaizduojami vasariški patiekalai. Pomidorai – ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Juose gausu vitaminų, be to, valgydami pomidorus save saugote ir nuo ultravioletinių saulės spindulių.
Apsaugo nuo saulės
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių. Skirtingų rūšių pomidorai pasižymi ne tik skirtingomis spalvomis, formomis, dydžiais, bet ir skoniais.
„Didžiausi ir sultingiausi pomidorai – jaučio širdys, jie pasižymi švelniu skoniu. O, pavyzdžiui, nedideli vynuoginiai pomidorai yra ne tik yra panašios į vynuoges formos, bet ir yra rūgštesnio skonio, todėl jeigu mėgstate kiek saldesnes daržoves – rekomenduočiau rinktis vyšninius pomidorus, kurie pasižymi saldumu“, – teigia J. Sabaitienė.
Pasak vaisių ir daržovių skyriaus darbuotojos, pomidorai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Pomidorai yra puikus vitaminų A, C ir K, folio rūgšties bei kalio šaltinis. Juose gausu tiamino, niacino, vitamino B6, magnio, fosforo ir vario – visi šie elementai yra būtini gerai savijautai. Dar vienas įdomus faktas – pomidorų įtraukimas į racioną apsaugo nuo ultravioletinių saulės spindulių. Tai padaryti padeda juose esantis likopenas, todėl pomidorus svarbu valgyti vasarą, o ypač kepinant karščiams.
Gaminti – ne tik salotas
Anot J. Sabaitienės, pomidorai – bene visame pasaulyje populiari daržovė. Jie itin mėgstami pietuose, ypatingai Italijoje ir Ispanijoje. Iš jų gaminami įvairiausi padažai, be pomidorų neįsivaizduojama tradicinė ispanų šaltoji gaspačo sriuba.
Italijoje šiomis daržovėmis taip pat gardinamos ir picos, makaronai, ir kiti tradiciniai patiekalai. Pomidorai populiarūs ir Amerikoje. Pavyzdžiui, Ohajo valstijoje jie taip mėgstami, kad pomidorų sultys yra oficialus šios valstijos gėrimas.
Visgi, iš pomidorų verdami ne tik padažai, sriubos ar gaminamos salotos. Jeigu norite šio to įvairesnio – namuose drąsiai galite pasigaminti saulėje džiovintų pomidorų.
Pasak J. Sabaitienės, tai padaryti yra labai nesudėtinga. Be to, neprikreiks ir jokių įmantrių ingredientų: tik pomidorų, kelių skiltelių česnako, šviežių rozmarinų, bazilikų, druskos, cukraus bei kokybiško alyvuogių aliejaus.
„Saulėje džiovintų pomidorų namuose pasigaminti labai nesudėtinga. Tereikia pomidorus perpjauti per pusę. Tuomet ant kepimo skardos patiesti kepimo popieriaus ir juos sudėti. Pridėti keletą nenuluptų česnako skiltelių, rozmarino, pagardinti druska, cukrumi ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi.
Galiausiai viską kepti 100 °C temperatūroje, apie 3 valandas. Iškeptus pomidorus rekomenduojama uždengti tinkleliu ir palikti saulės atokaitoje bent vienai dienai. Tuomet su bazilikais, rozmarinais, česnakais sudėti juos į stiklainį, viską užpilti alyvuogių aliejumi ir laikyti šaldytuve“, – pasakoja „Iki“ atstovė.