Pirmadienis, 20 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

www.alkas.lt
2021-05-02 18:29:18
1
Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?

pixabay.org nuotr.

Nors pavasariškos šilumos dar tenka palaukti, šiltąjį sezoną pranašaujantys vaisiai jau pasiekė parduotuves. Tarp labiausiai gyventojų laukiamų atsiduria ir arbūzai, be kurių vasara sunkiai įsivaizduojama.

Dera su sūriu ir pipirais

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertė, pasakoja, kad arbūzai yra tolimi cukinijų bei agurkų giminaičiai ir buvo auginami dar prieš 5000 metų. Jie puikiai numalšina troškulį, papildo organizmą vitaminais ir mikroelementais, turi daug naudingųjų savybių. Nors esame įpratę arbūzus valgyti vienus, tačiau jie dera su daugeliu kitų produktų ir tinka net sušiams gaminti.

Pasak J. Sabaitienės, skirtingose šalyse arbūzai valgomi skirtingai. Pavyzdžiui, Artimuosiuose Rytuose ir Graikijoje arbūzai patiekiami kartu su fetos sūriu. Priklausomai nuo arbūzo ir fetos gabalėlių dydžio, galima išbandyti sūresnį ar ne tokį sūrų šio derinio variantą. Su sūriu arbūzai valgomi ir kitose saulėtose šalyse, taip pat – apšlakstomi ir alyvuogių aliejumi. Tolimojoje Meksikoje vertinami aštresni arbūzo deriniai – jis valgomas apibarstytas druska ir aitriaisiais pipirais.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis

Norint išsirinkti išraiškingo skonio arbūzą, reikėtų atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius požymius, išduodančius, kad vaisius yra gerai sunokęs. J. Sabaitienė pataria pirmiausia įvertinti spalvą. Vertėtų rinktis sodriai žalią, nuoseklų juostelių raštą turintį arbūzą. Žalios juostos turi būti gilios, o blyškios – kreminės, švelniai gelsvos. Taip pat apžiūrėkite arbūzą ir raskite vadinamąją lauko dėmę – tai ta vieta, kuri lietėsi prie žemės. Ji turėtų būti tamsios spalvos – jeigu ši dėmė yra blyški, balsva, gali būti, kad arbūzas ne iki galo sunokęs.

Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Vienas populiariausių ir geriausių arbūzo įvertinimų, anot J. Sabaitienės, – garsas. Švelnus beldimas į arbūzą tikrai gali padėti išsirinkti geriausią. Švelniai pabarbenkite pirštais ir klausykite arbūzo skleidžiamo garso. Jei garsas duslus, tai rodo, kad arbūze yra daugiau vandens ir jis greičiausiai yra prinokęs. Jei  beldimas neskamba, tai gali būti ženklas, kad arbūzo žievė yra per stora ir jis nėra iki galo subrendęs.

Parduotuvių lentynose jau pasirodęs šviežias persikų ir nektarinų derlius iš saulėtosios Ispanijos rodo viena – vasara jau visai netrukus prasidės. Tačiau šiuos vasaros šauklius lietuviai mėgsta ne tik dėl žiemos sezono metu pasiilgto šviežio sultingo skonio. Jolanta Sabaitienė, kad persikų ir nektarinų populiarumą lemia ir kitos savybės: vitaminų gausa, šių vaisių nauda tiek virškinimui, tiek odai.

Kokia tikroji persikų kilmė?

Dėl panašaus sąskambio dažnai klaidingai šie vaisiai kildinami iš egzotiškosios Persijos. Tačiau tikroji persikų kilmės vieta – Kinija, iš kurios šie vaisiai per Persiją pasklido po visą pasaulį. Kadangi į Senovės Romą persikai atkeliavo iš Persijos, gyventojai šį vaisių ir pavadino „persų obuoliais“ bei taip visiems laikams davė peno šių vaisių kilmės interpretacijoms.

Mažai kaloringus persikus verta rinktis geresne savijauta besirūpinantiems žmonėms. Persikai pakelia nuotaiką, mažina nerimo jausmą. Anot J. Sabaitienės, šie kaulavaisiai taip pat gerina virškinimą, tai vieni iš daugiausiai vitaminų turinčių vaisių: persikuose gausu vitaminų A, B ir C, taip pat fosforo, kalcio, magnio, kalio.

Negana to, šie vaisiai aktyviai naudojami kosmetologijoje – jie turi antiseptinių, senėjimą stabdančių savybių, nes palaiko drėgmės pusiausvyrą odoje, ją gaivina, saugo nuo raukšlių atsiradimo.

Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Tačiau trečias pagal populiarumą po obuolių ir bananų vaisius pasaulyje taip pat pasižymi ir ne tokiomis palankiomis savybėmis: persiko kauliuke randama nuodingų medžiagų – vandenilio cianido rūgšties. Vis dėlto vaisių ir daržovių ekspertė skuba nuraminti – kad ši rūgštis padarytų įtakos žmogaus sveikatai, reikėtų suvalgyti ne vieną dešimtį kauliukų.

Nektarinai – ne mažiau vertingi už persikus

Nektarinai visai be reikalo dažniausiai lieka persikų šešėlyje. Taip yra dėl klaidingo manymo, jog tai – išvestinis vaisius: persiko ir slyvos hibridas. Tačiau tiesa ta, kad nektarinai nei skoniu, nei vertingosiomis savybėmis nenusileidžia savo pagrindiniams giminaičiams. Vitaminų kiekiu nektarinai netgi pranoksta persikus: juose randama daugiau geležies, fosforo, kalio. O dėl vitamino C ir antioksidantų gausos šie kaulavaisiai padeda išsaugoti odos jaunystę.

Nektarinai taip pat šalina organizme besikaupiančius skysčius, o dėl pektino gausos gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, taip švarinti kraujagysles. Jie, kaip ir persikai, taip pat turi medžiagų apykaitą gerinančių savybių – padeda suvirškinti riebius produktus, stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą.

Tinka ne tik saldiems patiekalams

J. Sabaiteinė teigia, kad tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti ne tik vaisiniu desertu ar torto puošybos elementu. Šiuos vaisius galima panaudoti ir ruošiant pietų ar vakarienės patiekalus.

„Dažniausiai šie kaulavaisiai patiekiami po valgio, kaip sveikas ir sultingas desertas. Tačiau jų gerosios virškinamosios savybės diktuoja naują jų vartojimo būdą – tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti puikiu salotų ingredientu, mėsos pagardu ar netgi sveiku mėsiškų patiekalų garnyru“, – pasakoja ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną?
  2. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  3. Lietuvės sumanymas namams – pasaulio geriausiųjų 50-uke (video)
  4. Kaip saugoti obuolius žiemą?
  5. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Močiutės! - Atgal į jaunystę bėgte marš! says:
    1 metai ago

    Inovatyvų lietuvių produktą prieš senėjimą graibsto visame pasaulyje
    – delfi.lt/partnerio-turinys/inovaciju-lietuva/inovatyvu-lietuviu-produkta-pries-senejima-graibsto-visame-pasaulyje.d?id=88476917

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Kokios 5 medžiagos būtinos kūnui šaltuoju metų laiku

Šiltąjį metą pasitikime kupini jėgų

2023 03 05
Daržovės, ridikėliai | pixabay.com nuotr.

Pavasarinį imunitetą stiprina ridikėliai

2023 03 05
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

2023 03 04
unsplasch.com nuotr.

Koks ryšys yra tarp detokso ir imuniteto?

2023 02 28
Kodėl plaukų retėjimas sukelia psichologines problemas?

Kaip atgaivinti žiemos nualintus plaukus?

2023 02 19
Sultinys, maistas | pixabay.com, Bluebirdprovision nuotr.

Sultinys: kada vartoti ir kada geriau jo vengti?

2023 02 18
Mangai, vaisiai | pixabay.com, PublicDomainPictures nuotr.

Mangai turi per 20 skirtingų vitaminų

2023 02 12
Daveconnolly.org nuotr.

Obuoliai apsaugo ir nuo senėjimo

2023 02 11
Rodyti daugiau

Naujienos

Mokykla | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Regitracija į mokyklas Vilniuje – iki gegužės 31

2023 03 20
Lietuvių kalba išlaisvina užsieniečius studentus: lietuviškas knygas verčia net Japonijoje
Kalba

Išmokti lietuviškai įmanoma kiekvienam

2023 03 20
149 eurų vertės bateliai nusidėvėjo per kelis mėnesius, pardavėjui teko grąžinti pinigus | Europos vartotojų centro nuotr.
Lietuvoje

149 eurų vertės bateliai nusidėvėjo per kelis mėnesius, pardavėjui teko grąžinti pinigus

2023 03 20
Rinkimai | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Baigėsi antrasis savivaldybių merų rinkimų ratas

2023 03 20
Ukraina ginasi | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti

2023 03 19
Kariai | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune vyks pratybos „Stiprus vilkas 2023“

2023 03 19
Aviamodelis | D. Paužuolio nuotr.
Lietuvoje

Jonavoje – aviamodelių pasaulio čempionatas

2023 03 19
Automobilių numeriai | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

„Regitra“: atmetama penktadalis ženklų prašymų

2023 03 19
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kam 80+ apie Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti
  • Kultūruomenės elitas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Kovos grobis apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Regitracija į mokyklas Vilniuje – iki gegužės 31
  • Išmokti lietuviškai įmanoma kiekvienam
  • 149 eurų vertės bateliai nusidėvėjo per kelis mėnesius, pardavėjui teko grąžinti pinigus
  • Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

by Ditė Česėkaitė
2023 03 11
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Pavasaris – tai metas, kai viskas gamtoje pradeda žydėti, o į parduotuvių lentynas atkeliauja daugybė šviežių vaisių, žalumynų bei daržovių. Vieni...

Skaityti toliau

Šiltąjį metą pasitikime kupini jėgų

by Ditė Česėkaitė
2023 03 05
0
Kokios 5 medžiagos būtinos kūnui šaltuoju metų laiku

Prasidedant pavasariui, dažniau skundžiamasi įvairiais nemaloniais susirgimais, tokiais kaip peršalimas, gripas, įvairios respiratorinės bei žarnyno infekcijos. Tai gali sąlygoti dėl...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kam 80+ apie Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti
  • Kultūruomenės elitas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Kovos grobis apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Tomm apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
Kitas straipsnis
Į pagalbą pasimetusiems šunims – nauja programėlė

Į pagalbą pasimetusiems šunims – nauja programėlė

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai