Penktadienis, 12 gegužės, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

www.alkas.lt
2021-08-21 11:22:26
0
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Daržovės, paprika | pixabay.com nuotr.

Paprika – išskirtinio skonio daržovė ypatingai pamėgta Vengrijoje bei pietų Amerikoje, ypač Meksikoje. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad paprikas labai mėgsta ir lietuviai.

Mat šios daržovės ne tik patiekalams suteikia įmantraus skonio, bet ir pasižymi didele nauda sveikatai, todėl jas – patartina įtraukti ir į savo kasdienį valgiaraštį.

Nuo Azijos iki Pietų Amerikos

Kaip teigia ekspertė, paprika – visame pasaulyje pamėgta daržovė, tačiau kai kurios šalys ją mėgsta ypatingai. Pavyzdžiui Vengrijoje, šią daržove vadina netgi nacionaline. Ja gardinamos ne tik sriubos, troškiniai, bet ir žymusis vengriškas guliašas.

Be to, šioje šalyje paprikas mėgstama įdaryti įvairiausiais mėsos įdarais ir troškinti puode. Paprikas mėgsta ir pietų amerikiečiai: šias daržoves jie dažnai naudoja takų, buritų ar kesadilijų gamyboje, paprikomis gardina ir garsiąją savo chili con carne mėsos sriubą. Ši daržovė populiari ir Azijoje. Ji dažnai dedama į ryžių ar rytietiškų makaronųpatiekalus, salotas, kepta su įvairiausias padažais ir kitomis daržovėmis paprika dažnai naudojama ir kaip garnyras.

Pasak J. Sabatienės, paprikos pasižymi ne tik skoninėmis, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis: šios daržovės yra puikus vitamino A, C ir kalio šaltinis. Paprikose taip pat yra daugybė skaidulų, folio rūgšties netgi geležies.

Paprikos pasižymi ir organizmui taip reikalingų skysčių gausa. Mat šioje daržovėje randama net 92 proc. vandens. Paprikose taip pat yra ir antioksidantų, kurie gali sumažinti akių ligų riziką. Dėl didelio vandens kiekio paprikose labai mažai kalorijų. Viename pjaustytos paprikos puodelyje galima rasti vos 46 kalorijas.

J. Sabaitienė dalijasi dar keturiais faktais apie šią daržovę:

Nėra aštrios. Paprikos yra vienintelis pipirų šeimos narys, kuris negamina kapsaicino – cheminės medžiagos, sukeliančios aštrumo pojūtį. Būtent dėl šios priežasties paprikas žmonės dažnai vadina saldžiaisiais pipirais.

Prisotintos vitamino C. Lyginant su kitomis daržovėmis ar vaisiais paprikos pasižymi ypatingai dideliu vitamino C kiekiu. Paprikoje vitamino C yra net tris kartus daugiau nei apelsinuose. Didelėje paprikoje galima rasti daugiau nei tris kartus kasdienės, organizmui reikalingos vitamino C dozės.

Saldumas priklauso nuo sunokimo lygio. Ar žinojote, kad raudonosios, geltonosios ar oranžinės paprikos yra tiesiog žaliosios paprikos, kurios buvo paliktos ilgiau nokti? Įdomu dar ir tai, kad skirtingo sunokimo lygio paprikos pasižymi skirtingu skoniu. Žalioji paprika – karčiausia, raudonoji – pati saldžiausia.

Naudojamos rytų medicinoje. Tradicinėje kinų medicinoje paprikos buvo naudojamos gydant kai kurias sveikatos problemas. Kinai manė, kad paprikų vartojimas gali padėti pagerinti prastą kraujotaką, virškinimo sutrikimus, apetito praradimą.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo daugiau paprikų įtraukti ir į kasdienį savo racioną bei dalijasi trimis, įdarytų paprikų receptais.

Jautiena įdarytos paprikos

Jums reikės:

½ puodelio ryžių

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio supjaustyto svogūno

2 šaukštų pomidorų pastos

3 skiltelių susmulkinto česnako

500 g. maltos jautienos

Kelių, kubeliais supjaustytų pomidorų

1 1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

6 pašalintomis viršūnėlėmis ir šerdimis paprikų

1 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Šviežių susmulkintų petražolių

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet nedideliame inde išvirkite ryžius. Didelę keptuvę įkaitinkite iki vidutinės liepsnos ir įpilkite šlakelį aliejaus. Į keptuvę įberkite svogūną ir pakepkite, kol šis gražiai pageltonuos. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą ir česnaką. Maišydami viską kelias minutes patroškinkite. Į keptuvę sudėkite jautieną. Ją patroškinkite apie 6 minutes. Tuomet į tą pačią keptuvę įmaišykite virtus ryžius ir supjaustytus pomidorus. Viską pagardinkite džiovintu raudonėliu, druska ir pipirais ir patroškinkite dar apie 5 minutes.

Gautą įdarą dėkite į paprikų vidų. Ant viršaus apibarstykite sūriu, apšlakstykite aliejumi. Dėkite į kepimo indą ir apdenkite folija. Viską kiškite į orkaitę ir kepkite apie 35 minutes, kol paprikos suminkštės. Prieš patiekdami papuoškite petražolėmis.

Keptos paprikos su itališku įdaru

Jums reikės:

4 didelių raudonųjų paprikų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

500 g maltos vištienos arba kalakutienos

1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1/2 šaukštelio druskos

¼ šaukštelio aitriųjų pipirų dribsnių

1 skardinės pomidorų savose sultyse

1 1/2 puodelio virtų rudųjų ryžių arba kinvos kruopų

1 puodelio susmulkintos mocarelos

½ puodelio susmulkinto parmezano

2 šaukštų susmulkintų šviežių bazilikų

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo indą švelniai ištepkite aliejumi. Paprikas išilgai perpjaukite per pusę. Pašalinkite sėklas ir dėkite į kepimo indą perpjauta puse į viršų. Tuomet įkaitinkite didelę keptuvę, į ją įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite mėsą, įberkite česnako miltelius, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Viską maišydami kelias minutes pakepkite. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską vėl patroškinkite. Galiausiai keptuvę nuimkite nuo ugnies. Į ją sudekite ryžius arba kruopas, mocarelą bei pusę parmezano. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į paprikų vidų. Įdarytas paprikas pabarstykite likusiu parmezanu. Į kepimo indą įpilkite šiek tiek vandens, kad paprikos nepriliptų. Ir orkaitėje kepkite maždaug 30–35 minutes, kol paprikos suminkštės ir sūris ištirps. Paruoštą patiekalą papuoškite šviežiu baziliku.

Paprikos įdarytos vegetarišku įdaru

Jums reikės:

Keptoms paprikoms:

4 didelių raudonųjų paprikų, išilgai perpjautų per pusę

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Įdarui:

½ puodelio virtų ryžių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

1 didelio supjaustyto svogūno

Žiupsnelio druskos

2 puodelių supjaustytų vyšninių pomidorų

½ puodelio kapotų šviežių kalendrų

4 susmulkintų skiltelių česnako

1 ½ šaukštelio čili miltelių

1 šaukštelio maltų kmynų

1 skardinės konservuotų pupelių

Žiupsnelio šviežių maltų juodųjų pipirų

1 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių

1 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Papriką apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais.

Rankomis įtrinkite aliejų iš abiejų paprikos pusių, tada išdėliokite jas supjaustytomis pusėmis į viršų. Kepkite 20–25 minutes, kol pipirai suminkštės. Tuomet jas ištraukite iš orkaitės ir padėkite atvėsti.

Paruoškite įdarą: didelėje keptuvėje  pašildykite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūną ir berkite pusę šaukštelio druskos. Viską maišydami pakepkite, kol svogūnai įgaus auksinę spalvą. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską dar kelias minutes patroškinkite.

Pagardinkite kalendromis, česnako ir čili milteliais, kmynais. Maišydami viską patroškinkite dar kelias minutes. Tuomet į gautą mišinį sudėkite ryžius, pupeles, supilkite žaliosios citrinos sultis. Jeigu reikia – pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai gautą įdarytą dėkite į paprikas ir viską pabarstykite tarkuotu sūriu. Įdarytas paprikas gražinkite į orkaitę ir kepkite apie 12–13 minučių. Papuoškite šviežiomis kalendromis. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  3. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  4. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  5. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  6. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  7. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  8. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  9. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  10. Ką reiškia daržovių spalvos?
  11. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  12. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas
  13. Kuo morkos naudingos sveikatai?
  14. Kodėl kūnas „prašo“ tam tikro maisto?
  15. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams

2023 05 07
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu

2023 05 07
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

2023 05 06
Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės

Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

2023 05 05
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?

2023 05 02
Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

2023 05 01
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

2023 05 01
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai

2023 04 30
Prieskoninės žolelės | Freepik.com, iliustratyvi nuotr.

Energijos suteiks įvairūs žalumynai

2023 04 29
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės

2023 04 29
Rodyti daugiau

Naujienos

KJP | neringa.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Neringoje – naujo KJP padalinio įkurtuvės

2023 05 12
Joneliskio Rasų (Joninių) šventė | Joneliškio bendr. nuotr.
Etninė kultūra

Aktyvi bendruomenė nori auginti laisvus vaikus, dėl to… kuria savo verslą

2023 05 12
Lietuvos darbo rinkos įgūdžių ypatybės | A. Ufartas, BFL nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos darbo rinkos įgūdžių ypatybės

2023 05 12
MRU doc. Alvydas Medalinskas ir MRU Viešojo saugumo akademijos (VSA) profesorė, Darnių inovacijų laboratorijos vadovė dr. Žaneta Simanavičienė | MRU nuotr.
Lietuvoje

MRU Senato Garbės ženklais už pagalbą Ukrainai įvertinti doc. A. Medalinskas ir prof. Ž. Simanavičienė

2023 05 12
Monika Linkyte Eurovizijos pusfinalyje | Alkas.lt nuotr.
Menas

Nuskambėjo antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis. Monika Linkytė – finale!

2023 05 12
sam.lt nuotr.
Lietuvoje

Tyrimas atskleidė gyentojų sveikatos įpročius

2023 05 11
Ukrainos laisvė | pixabay.com, F. Riterio nuotr.
Ukrainos balsas

Didžiausia Europos Parlamento frakcija ragina pakviesti Ukrainą į NATO

2023 05 11
G. Nausėda lankosi Portugalijoje | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Gitanas Nausėda atvyko į Lisaboną

2023 05 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Taip apie Nuskambėjo antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis. Monika Linkytė – finale!
  • Kažin apie M. Kundrotas. Kaip miršta Sąjūdžiai
  • Pajūrietis apie Tyrimas atskleidė gyentojų sveikatos įpročius
  • is kur ta pRusija? apie S. Buškevičius. Kodėl Lenkija pervadino Kaliningradą į Karaliaučių (Królewiec)?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Atidaromas atsinaujinęs Dūkštų ąžuolyno takas
  • Solistui L. Pautieniui – aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas
  • Neringoje – naujo KJP padalinio įkurtuvės
  • Aktyvi bendruomenė nori auginti laisvus vaikus, dėl to… kuria savo verslą
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams

by Ditė Česėkaitė
2023 05 07
0
Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Dažniausiai burokėlius prisimename, kai žiemą užsinorime garuojančių barščių, o vasarą – gaivinančių šaltibarščių. Tačiau jie tinka ne tik sriuboms, bet...

Skaityti toliau

Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu

by Ditė Česėkaitė
2023 05 07
0
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Iki vasaros dar liko mėnuo, bet jos skoniu jau galima mėgautis vis godžiau – parduotuvėse pasirodė naujo derliaus arbūzai iš...

Skaityti toliau

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

by Ditė Česėkaitė
2023 05 06
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į valgiaraštį, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Taip apie Nuskambėjo antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis. Monika Linkytė – finale!
  • Kažin apie M. Kundrotas. Kaip miršta Sąjūdžiai
  • Pajūrietis apie Tyrimas atskleidė gyentojų sveikatos įpročius
  • is kur ta pRusija? apie S. Buškevičius. Kodėl Lenkija pervadino Kaliningradą į Karaliaučių (Królewiec)?
  • juras apie S. Buškevičius. Kodėl Lenkija pervadino Kaliningradą į Karaliaučių (Królewiec)?
Kitas straipsnis
Vaikų ligoninėje atlikta kaukolės defekto operacija, pritaikius ypatingą protezą

Teisininkė E. Kontaraitė: sveikatos paslaugas reklamuoti „influenceriams“ draudžiama, bet...?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai