Antradienis, 17 gegužės, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

www.alkas.lt
2021 08 21 11:22
0
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Daržovės, paprika | pixabay.com nuotr.

Paprika – išskirtinio skonio daržovė ypatingai pamėgta Vengrijoje bei pietų Amerikoje, ypač Meksikoje. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad paprikas labai mėgsta ir lietuviai.

Mat šios daržovės ne tik patiekalams suteikia įmantraus skonio, bet ir pasižymi didele nauda sveikatai, todėl jas – patartina įtraukti ir į savo kasdienį valgiaraštį.

Nuo Azijos iki Pietų Amerikos

Kaip teigia ekspertė, paprika – visame pasaulyje pamėgta daržovė, tačiau kai kurios šalys ją mėgsta ypatingai. Pavyzdžiui Vengrijoje, šią daržove vadina netgi nacionaline. Ja gardinamos ne tik sriubos, troškiniai, bet ir žymusis vengriškas guliašas.

Be to, šioje šalyje paprikas mėgstama įdaryti įvairiausiais mėsos įdarais ir troškinti puode. Paprikas mėgsta ir pietų amerikiečiai: šias daržoves jie dažnai naudoja takų, buritų ar kesadilijų gamyboje, paprikomis gardina ir garsiąją savo chili con carne mėsos sriubą. Ši daržovė populiari ir Azijoje. Ji dažnai dedama į ryžių ar rytietiškų makaronųpatiekalus, salotas, kepta su įvairiausias padažais ir kitomis daržovėmis paprika dažnai naudojama ir kaip garnyras.

Pasak J. Sabatienės, paprikos pasižymi ne tik skoninėmis, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis: šios daržovės yra puikus vitamino A, C ir kalio šaltinis. Paprikose taip pat yra daugybė skaidulų, folio rūgšties netgi geležies.

Paprikos pasižymi ir organizmui taip reikalingų skysčių gausa. Mat šioje daržovėje randama net 92 proc. vandens. Paprikose taip pat yra ir antioksidantų, kurie gali sumažinti akių ligų riziką. Dėl didelio vandens kiekio paprikose labai mažai kalorijų. Viename pjaustytos paprikos puodelyje galima rasti vos 46 kalorijas.

J. Sabaitienė dalijasi dar keturiais faktais apie šią daržovę:

Nėra aštrios. Paprikos yra vienintelis pipirų šeimos narys, kuris negamina kapsaicino – cheminės medžiagos, sukeliančios aštrumo pojūtį. Būtent dėl šios priežasties paprikas žmonės dažnai vadina saldžiaisiais pipirais.

Prisotintos vitamino C. Lyginant su kitomis daržovėmis ar vaisiais paprikos pasižymi ypatingai dideliu vitamino C kiekiu. Paprikoje vitamino C yra net tris kartus daugiau nei apelsinuose. Didelėje paprikoje galima rasti daugiau nei tris kartus kasdienės, organizmui reikalingos vitamino C dozės.

Saldumas priklauso nuo sunokimo lygio. Ar žinojote, kad raudonosios, geltonosios ar oranžinės paprikos yra tiesiog žaliosios paprikos, kurios buvo paliktos ilgiau nokti? Įdomu dar ir tai, kad skirtingo sunokimo lygio paprikos pasižymi skirtingu skoniu. Žalioji paprika – karčiausia, raudonoji – pati saldžiausia.

Naudojamos rytų medicinoje. Tradicinėje kinų medicinoje paprikos buvo naudojamos gydant kai kurias sveikatos problemas. Kinai manė, kad paprikų vartojimas gali padėti pagerinti prastą kraujotaką, virškinimo sutrikimus, apetito praradimą.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo daugiau paprikų įtraukti ir į kasdienį savo racioną bei dalijasi trimis, įdarytų paprikų receptais.

Jautiena įdarytos paprikos

Jums reikės:

½ puodelio ryžių

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio supjaustyto svogūno

2 šaukštų pomidorų pastos

3 skiltelių susmulkinto česnako

500 g. maltos jautienos

Kelių, kubeliais supjaustytų pomidorų

1 1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

6 pašalintomis viršūnėlėmis ir šerdimis paprikų

1 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Šviežių susmulkintų petražolių

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet nedideliame inde išvirkite ryžius. Didelę keptuvę įkaitinkite iki vidutinės liepsnos ir įpilkite šlakelį aliejaus. Į keptuvę įberkite svogūną ir pakepkite, kol šis gražiai pageltonuos. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą ir česnaką. Maišydami viską kelias minutes patroškinkite. Į keptuvę sudėkite jautieną. Ją patroškinkite apie 6 minutes. Tuomet į tą pačią keptuvę įmaišykite virtus ryžius ir supjaustytus pomidorus. Viską pagardinkite džiovintu raudonėliu, druska ir pipirais ir patroškinkite dar apie 5 minutes.

Gautą įdarą dėkite į paprikų vidų. Ant viršaus apibarstykite sūriu, apšlakstykite aliejumi. Dėkite į kepimo indą ir apdenkite folija. Viską kiškite į orkaitę ir kepkite apie 35 minutes, kol paprikos suminkštės. Prieš patiekdami papuoškite petražolėmis.

Keptos paprikos su itališku įdaru

Jums reikės:

4 didelių raudonųjų paprikų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

500 g maltos vištienos arba kalakutienos

1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1/2 šaukštelio druskos

¼ šaukštelio aitriųjų pipirų dribsnių

1 skardinės pomidorų savose sultyse

1 1/2 puodelio virtų rudųjų ryžių arba kinvos kruopų

1 puodelio susmulkintos mocarelos

½ puodelio susmulkinto parmezano

2 šaukštų susmulkintų šviežių bazilikų

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo indą švelniai ištepkite aliejumi. Paprikas išilgai perpjaukite per pusę. Pašalinkite sėklas ir dėkite į kepimo indą perpjauta puse į viršų. Tuomet įkaitinkite didelę keptuvę, į ją įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite mėsą, įberkite česnako miltelius, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Viską maišydami kelias minutes pakepkite. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską vėl patroškinkite. Galiausiai keptuvę nuimkite nuo ugnies. Į ją sudekite ryžius arba kruopas, mocarelą bei pusę parmezano. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į paprikų vidų. Įdarytas paprikas pabarstykite likusiu parmezanu. Į kepimo indą įpilkite šiek tiek vandens, kad paprikos nepriliptų. Ir orkaitėje kepkite maždaug 30–35 minutes, kol paprikos suminkštės ir sūris ištirps. Paruoštą patiekalą papuoškite šviežiu baziliku.

Paprikos įdarytos vegetarišku įdaru

Jums reikės:

Keptoms paprikoms:

4 didelių raudonųjų paprikų, išilgai perpjautų per pusę

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Įdarui:

½ puodelio virtų ryžių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

1 didelio supjaustyto svogūno

Žiupsnelio druskos

2 puodelių supjaustytų vyšninių pomidorų

½ puodelio kapotų šviežių kalendrų

4 susmulkintų skiltelių česnako

1 ½ šaukštelio čili miltelių

1 šaukštelio maltų kmynų

1 skardinės konservuotų pupelių

Žiupsnelio šviežių maltų juodųjų pipirų

1 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių

1 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Papriką apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais.

Rankomis įtrinkite aliejų iš abiejų paprikos pusių, tada išdėliokite jas supjaustytomis pusėmis į viršų. Kepkite 20–25 minutes, kol pipirai suminkštės. Tuomet jas ištraukite iš orkaitės ir padėkite atvėsti.

Paruoškite įdarą: didelėje keptuvėje  pašildykite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūną ir berkite pusę šaukštelio druskos. Viską maišydami pakepkite, kol svogūnai įgaus auksinę spalvą. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską dar kelias minutes patroškinkite.

Pagardinkite kalendromis, česnako ir čili milteliais, kmynais. Maišydami viską patroškinkite dar kelias minutes. Tuomet į gautą mišinį sudėkite ryžius, pupeles, supilkite žaliosios citrinos sultis. Jeigu reikia – pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai gautą įdarytą dėkite į paprikas ir viską pabarstykite tarkuotu sūriu. Įdarytas paprikas gražinkite į orkaitę ir kepkite apie 12–13 minučių. Papuoškite šviežiomis kalendromis. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  3. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  4. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  5. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  6. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  7. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  8. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  9. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  10. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  11. Ką reiškia daržovių spalvos?
  12. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  13. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  14. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas
  15. Kaulavaisiai – puikus pasirinkimas karštą dieną
  16. Rugpjūtis – aviečių ir gervuogių metas
  17. Kuo morkos naudingos sveikatai?
  18. Kodėl kūnas „prašo“ tam tikro maisto?
  19. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  20. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų

2022 05 15
B. Bobinienė. Žaliasis maistas

B. Bobinienė. Žaliasis maistas

2022 05 15
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

Naminis jogurtas – tai tikrai įmanoma

2022 05 14
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms

2022 05 14
Kalio jodido tabletės | vilnius.lt nuotr.

Kalio jodido tabletės: maisto papildas ir vaistas – skiriasi iš esmės

2022 05 14
Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

Tarptautinė kokteilių diena: istorija ir receptai

2022 05 13
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Kad saldumynai nekeltų kaltės jausmo

2022 05 11
Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

2022 05 10
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Kaip karas paveikė Lietuvos prekybą maistu?

2022 05 09
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

2022 05 08
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių
Lietuvoje

Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių

2022 05 17
Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas vyks į Armėniją ir Azerbaidžaną

2022 05 17
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Svarstoma dėl tiesioginio valdymo Kalvarijoje

2022 05 17
Siūloma kompensuoti paukščių padarytą žalą
Lietuvoje

Siūloma kompensuoti paukščių padarytą žalą

2022 05 17
Vytautas Landsbergis teigia, kad Seimo rinkimų rezultatai galėtų būti pripažinti neteisėtais (video)
Lietuvoje

Seimas ėmėsi apiprėžti V. Landsbergio statusą

2022 05 17
Pasienyje su Lenkija driekiasi ilgos vilkikų eilės
Lietuvoje

Vairuotojų trūkumas įmones verčia stabdyti vilkikus

2022 05 17
Šalies vadovas pagerbė Prezidentą Valdą Adamkų
Lietuvoje

Šalies vadovas pagerbė Prezidentą Valdą Adamkų

2022 05 17
Neariminei žemdirbystei skirta 8 mln. eurų
Lietuvoje

Jaunieji ūkininkai raginami kurti verslą kaime

2022 05 17


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas ėmėsi apiprėžti V. Landsbergio statusą
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas ėmėsi apiprėžti V. Landsbergio statusą
  • Bartas apie Plaunančių siurblių robotų tipai: viskas, ką turite žinoti

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių
  • Prezidentas vyks į Armėniją ir Azerbaidžaną
  • Svarstoma dėl tiesioginio valdymo Kalvarijoje
  • Siūloma kompensuoti paukščių padarytą žalą

Skaitomiausi straipsniai

  • D. Vaiškūnienė, J. Vaiškūnas. Mirė paprastas žmogus peržiūrėta: 580; komentarų: 9
  • K. Jovaišas. Pergalės kaina: vienas žuvęs vokietis, šeši rusai peržiūrėta: 458; komentarų: 8
  • M. Kundrotas. Kur ta Rusijos opozicija? peržiūrėta: 455; komentarų: 19
  • Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI peržiūrėta: 445; komentarų: 24
  • „Eurovizijos“ nugalėtoja tapo Ukraina! peržiūrėta: 432; komentarų: 9
  • Gegužės 15 d. kviečia „Didysis šeimos gynimo maršas 2022“ peržiūrėta: 417; komentarų: 11

Kiti Straipsniai

Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų

by Ditė Česėkaitė
2022 05 15
0
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Tegul lėkštėse pavasarį vyrauja ryškiausios spalvos: paįvairinkime ją raudonos, oranžinės, geltonos spalvos paprikomis, kurios ne tik kels apetitą, bet ir...

Skaityti toliau

B. Bobinienė. Žaliasis maistas

by Kristina Aleknaitė
2022 05 15
0
B. Bobinienė. Žaliasis maistas

Jau dvejus metus nevalgau mėsos. Nors vegetarų vis daugėja, toks maitinimosi būdas vis dar kelia daug priešpriešų. Manoma, kad be...

Skaityti toliau

Naminis jogurtas – tai tikrai įmanoma

by Ditė Česėkaitė
2022 05 14
0
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

Pavasariui įsibėgėjus kūnas paprastai užsigeidžia ko nors lengvesnio ir naudingesnio. Todėl siūlome paragauti gamtinio jogurto – ir ne bet kokio,...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas ėmėsi apiprėžti V. Landsbergio statusą
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas ėmėsi apiprėžti V. Landsbergio statusą
  • Bartas apie Plaunančių siurblių robotų tipai: viskas, ką turite žinoti
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Šalies vadovas pagerbė Prezidentą Valdą Adamkų

Kitas straipsnis
Vaikų ligoninėje atlikta kaukolės defekto operacija, pritaikius ypatingą protezą

Teisininkė E. Kontaraitė: sveikatos paslaugas reklamuoti „influenceriams“ draudžiama, bet...?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | Veido kremai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai