Trečiadienis, 23 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

www.alkas.lt
2023-03-04 15:33:58
0
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Ar esate girdėję apie savojinį kopūstą? Ši daržovė itin universali – puikiai tinka tiek salotoms, tiek ruošiant sočius ir maistingus troškinius. Be to, savojiniai kopūstai yra gausūs įvairių vitaminų, tačiau mažai kaloringi.  

Kuo ypatingas savojinis kopūstas?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad savojinį kopūstą į savo racioną įtraukti tikrai verta. Ypač pavasarį, kai daugelis savo organizmą bando papildyti kuo įvairesniais vitaminais. Savojiniuose kopūstuose gausu įvairių mikroelementų, vitamino K, C ir B6, todėl jie puikiai tinka imunitetui stiprinti. Be to, šie kopūstai yra ir puikus skaidulų šaltinis.

„Savojiniuose kopūstuose yra daug vandens ir mažai kalorijų. Dėl to jie laikomi figūrai palankiu maisto produktu ir puikiai tinka subalansuotai mitybai. Ypač, jei juos patieksite kaip garnyrą prie pagrindinio mėsos patiekalo arba kaip mėsos pakaitalo sudedamąją dalį“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi patarimais, padėsiančiais atrasti šią daržovę.

Keletas patarimų

Skinkite ir laikykite tinkamai. Nepaisant savo tvirtos, gal kiek šiurkščios išvaizdos, savojiniai kopūstai – lapinė daržovė, kuri reikalauja ypatingos priežiūros. Juos plauti reikėtų tik prieš gaminimą, o šaldytuve laikyti sausai. Parduotuvėje ieškokite sodriai žalios spalvos kopūsto ir atkreipkite dėmesį, ar ant jo nesimato tamsesnių rudų dėmių, kurios rodytų, kad kopūstai sugedo. Šaldytuve juos galite laikyti ne ilgiau kaip savaitę.

Paruošimas. Dėl išskirtinės jų tekstūros, savojiniams kopūstams reikėtų skirti daugiau dėmesio prieš juos gaminant. Pirmiausia išmeskite išorinius lapus ir pamirkykite visą kopūsto galvą šaltame vandenyje, kad pašalintumėte visus nešvarumus. Tada atskirkite kiekvieną lapą ir kruopščiai nuplaukite. Taip apdorotą kopūstą jau galima pjaustyti ir gaminti.

Skonis. Savojiniai kopūstai yra švelnaus, neutralaus skonio, todėl puikiai dera su daugeliu maisto gaminių. Juos galite patiekti tiek su mėsa, tiek su jūros gėrybėmis, jie ypač gerai dera su įvairiausios rūšies žuvimi. Juos taip pat galite patiekti prie sočių kiaulienos patiekalų.

Išbandykite įvairius patiekalus. Savojiniai kopūstai yra labai universalūs. Juos galima tiesiog supjaustyti juostelėmis ir tiekti kaip sultingas salotas. Tačiau, pasak J. Sabaitienės, jie taip pat gali tapti gardžia sriuba arba mėsos suktinukais. Ji dalijasi trimis lengvai paruošiamų patiekalų receptais.

Savojinių kopūstų salotos su avinžirniais ir avokadais

Jums reikės:

400 g savojinių kopūstų

1⁄2 a. š druskos

200 g virtų avinžirnių

150 g avokadų

2 a. š alyvuogių aliejaus

2 a. š citrinų sulčių

2 v. š petražolių

Gaminame:

Kopūstą nuplaukite, pašalinkite kietąją vidurinę dalį ir supjaustykite jo lapus juostelėmis. Jas sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu, sumažinkite kaitrą ir virkite 1 minutę. Nukoškite kopūstus ir suberkite į dubenį su šaltu vandeniu. Kopūstams atvėsus, juos vėl nukoškite. Tuomet nulupkite avokadą ir supjaustykite jį kubeliais. Nukoštus kopūstus sudėkite į dubenį, suberkite virtus avinžirnius, dėkite avokadų kubelius, apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsneliu druskos ir įberkite petražolių lapelių. Viską gerai išmaišykite ir patiekite.

Savojinių kopūstų suktinukai su mėsos ir ryžių įdaru

Jums reikės:

500 g savojinių kopūstų

300 g maltos jautienos

100 g ryžių

100 g smulkintų svogūnų

2 sutrintų česnakų skiltelių

150 ml pomidorų tyrės

1 a. š druskos

1⁄4 a. š maltų pipirų

1⁄2 a. š džiovintų čiobrelių

2 v. š smulkintų petražolių

50 ml alyvuogių aliejaus

200 ml vandens

Grietinės padažui:

250 ml grietinės

1 česnako skiltelės

1 a. š  citrinų sulčių

1 žiupsnelio druskos

1 v. š smulkintų migdolų

Gaminame:

Atskirkite savojinių kopūstų lapus, juos nuplaukite ir sudėkite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu. Virkite 1 min. ant vidutinės kaitros, tada nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu. Leiskite nuvarvėti ir lapams visiškai atvėsti. Paruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite pusę alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepkite 2 minutes. Suberkite ryžius ir česnakus, maišydami pakepinkite dar minutę. Dabar suberkite maltą mėsą ir maišydami kepkite ant vidutinės kaitros 5 minutes.

Pilkite pomidorų tyrę, pagardinkite druska bei pipirais, sudėkite čiobrelius, petražoles ir viską troškinkite 10 minučių. Nuimkite nuo kaitros ir leiskite atvėsti. Į kiekvieno lapelio vidurį dėkite šiek tiek įdaro. Užlenkite du lapo kraštus vidurio link ir susukite. Suktinukus dėkite į gilesnę keptuvę vieną šalia kito, užpilkite vandeniu, uždenkite ir troškinkite 20 minučių ant vidutinės kaitros. Kol laukiate, sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.  Padažą patiekite su suktinukais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  2. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  3. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  4. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  5. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  6. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  7. Naminiai traškučiai – ne tik iš bulvių
  8. Troškiniai: sotu, šilta ir taupu
  9. Artišokai išsiskiria ir išvaizda, ir skoniu
  10. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  11. Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
  12. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  13. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  14. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona
  15. Žolelės ant palangės – gražu ir naudinga

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Lietus keliuose
Gamta ir žmogus

Kelininkai įspėja dėl smarkaus lietaus

2025 07 22
Žiedinė sankryža
Lietuvoje

Palangos aplinkkelyje atsiras nauja žiedinė sankryža

2025 07 22
Karo akademijos absolventai
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenės karininkų gretų papildė 70 jaunų lyderių

2025 07 22
Šuo
Gamta ir žmogus

Ministerija primena, kas atsakingas už gyvūnų gerovę

2025 07 22
Kibernetinis saugumas
Lietuvoje

Kas antrai įmonei gresia milijoninės baudos dėl kibernetinio saugumo

2025 07 22
Dalia Asanavičiūtė
Lietuvoje

Siekiama drausti Rusijos pilietybę turintiems asmenims dalyvauti politinių partijų veikloje

2025 07 22
Šiaurės rago skvero atnaujinimas
Lietuvoje

Klaipėdos Šiaurės rago skvero atnaujinimas prasidės rugsėjį

2025 07 22
Ukrainos karo pabėgėliai.
Lietuvoje

Opiausias klausimas pabėgėliams Lietuvoje – būstas

2025 07 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Iš užmaršties apie Minime Tarptautinę aviacijos ir kosmonautikos dieną
  • +++ apie Siekiama drausti Rusijos pilietybę turintiems asmenims dalyvauti politinių partijų veikloje
  • +++ apie Z. Tamakauskas. Žalgirio mūšio minėjimas Kaune
  • Kur dingo Sąjūdžio dvasia? apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kelininkai įspėja dėl smarkaus lietaus
  • Palangos aplinkkelyje atsiras nauja žiedinė sankryža
  • Lietuvos kariuomenės karininkų gretų papildė 70 jaunų lyderių
  • Ministerija primena, kas atsakingas už gyvūnų gerovę

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Iš užmaršties apie Minime Tarptautinę aviacijos ir kosmonautikos dieną
  • +++ apie Siekiama drausti Rusijos pilietybę turintiems asmenims dalyvauti politinių partijų veikloje
  • +++ apie Z. Tamakauskas. Žalgirio mūšio minėjimas Kaune
  • Kur dingo Sąjūdžio dvasia? apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Bachmutas. Ukrainos gynėjai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Ar mes, vakarai, galime išeiti už mąstymo dėžutės ribų?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai