Šeštadienis, 28 sausio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Troškiniai: sotu, šilta ir taupu

www.alkas.lt
2022 11 05 18:35
1
Troškinys | pixabay.com, Kalhh nuotr.

Troškinys | pixabay.com,

Ruduo lepina daržovėmis, tačiau ne visada spėjate jas suvalgyti? Žinodami, kaip tinkamai panaudoti daržo gėrybių likučius, ne tik paįvairinsite savo valgiaraštį, bet ir sutaupysite pinigų. O svarbiausia – nešvaistysite vertingų maisto gaminių.

Aromatingas patiekalas iš daržovių likučių

Platus rudens gėrybių pasirinkimas atveria daugiau galimybių eksperimentuoti virtuvėje. O jei atrodo, kad daržovių likučių niekur nepanaudosite, „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė tikina, kad rudeniškas troškinys yra tas patiekalas, kurį lengvai galite pasigaminti namuose. Jeigu ir prireiks papildomų gaminių – jiems išleisite vos keletą eurų.

„Keli suminkštėti spėję pomidorai, brokolio stiebas, šaldytuve esantis per pusę perpjautas svogūnas, baklažano, cukinijos, bulvių ar morkų likučiai – visos daržovės puikiai tinka ruošiant kvapnų troškinį. Šis patiekalas ne tik rudeniškas, sotus, maistingas, bet ir ypač pigus. Mat jį gaminant galima sunaudoti pačius įvairiausius daržovių, kruopų, mėsos, grietinėlės ar grietinės likučius, tad papildomų ingredientų gali ir neprireikti. Norint, kad troškinys įgautų ryškesnio skonio, galima pasinaudoti ir keliomis gudrybėmis. Pavyzdžiui, jeigu šaldiklyje turite užsilikusio naminio sultinio – jis troškiniui tikrai suteiks nepaprasto skonio. O jei neturite, puikiai tiks ir paprasčiausias sultinio kubelis“, – sako J. Sabaitienė.

Sotumo troškiniui gali suteikti ir įvairiausios rūšies mėsa. Tam puikiai tinka ne tik vištienos šlaunelės ar krūtinėlė, kiaulienos mentė ar išpjova, bet ir dešrelės. Tiesa, prieš dedant mėsą į puodą troškintis, „Iki“ atstovė, pataria ją greitai apkepti keptuvėje. Taip mėsos išorė karamelizuosis ir troškiniui suteiks dar sodresnį skonį.

Ši taisyklė galioja ir daržovėms. Kai mėsa jau troškinasi puode – metas pasiruošti daržoves. Jas susipjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir taip pat šiek tiek pakepti keptuvėje, o tik vėliau dėti į puodą, kuriame verda troškinys.

Atverkite šaldytuvą ir nestokokite fantazijos

 Tolesnė troškinio gaminimo eiga – labai paprasta. Į puodą galite dėti viską, kas pasitaiko po ranka. Jeigu šaldytuve turite užsilikusios pomidorų pastos ar padažo – šis troškiniui niekada nepamaišys, jeigu jums liko grietinės ar grietinėlės – šie ingredientai taip pat puikiai tiks troškiniui. Tiesa, tiek grietinę, tiek grietinėlę patariama dėti pačioje troškinimosi pabaigoje.

Troškinys niekada nebus toks kvapnus ir aromatingas, jeigu jo nepraturtinsite įvairiausiais prieskoniais. Druska ir pipirai – privalomi gaminant kiekvieną pikantišką patiekalą, tačiau verdant troškinį galite ir paimprovizuoti. Jeigu turite – įberkite rūkytos paprikos, kario prieskonių, svogūnų ar česnakų miltelių. Įmantresnių skonių mėgėjams J. Sabaitienė siūlo troškinį pagardinti kalendros sėklomis ar čili pipirų dribsniais.

Jautienos ir daržovių troškinys

 Jums reikės:

Gabalėlio kubeliais supjaustytos jautienos, arba kitos mėsos, kurią turite šaldytuve

1/4 puodelio miltų

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio pipirų

Sultinio

1 šaukštelio Vorčesterio padažo

5 česnako skiltelių

1 lauro lapo

3 vidutinės bulvės, supjaustytos kubeliais

Turimų daržovių likučių

Gaminame:

Indelyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir gautame mišinyje apvoliokite jautieną. Nulupkite ir supjaustykite bulves. Jautieną šiek tiek apkepkite ir dėkite į troškinimo puodą. Mėsą užpilkite sultiniu, įdėkite lauro lapą ir palikite troškintis. Tuomet toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė jautiena apkepkite susmulkintas česnakų skilteles, dėkite daržovių likučius, viską dar šiek tiek pakepkite kol daržovės gražiai karamelizuosis. Į troškinimo puodą pirmiausia dėkite bulves, leiskite joms bent penkias minutes pavirti ir tuomet dėkite likusias daržoves. Troškinį pagardinkite Vorčesterio padažu ir palikite troškintis, kol mėsa ir daržovės išvirs, o troškinys – šiek tiek sutirštės.

 Maltos mėsos ir daržovių troškinys

 Jums reikės:

1 puodelio vandens

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio, kubeliais supjaustyto svogūno

2 supjaustytų morkų

Maltos mėsos

Kelių nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių

Saliero stiebo – jeigu turite

Kelių susmulkintų skiltelių česnako

Skardinės susmulkintų pomidorų

Šaukšto miltų

Druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių

Gaminame:

Visas susmulkintas daržoves išskyrus bulves ir česnakus dedame į puodą, kuriame yra lašelis įkaitinto aliejaus ir šiek tiek apkepiname. Tuomet dedame česnakus ir maltą mėsą, viską gardiname turimais prieskoniais. Kelias minutes apkepame, pilame vandens ir dedame sultinio kubelį. Tuomet dedame bulves, pilame konservuotus pomidorus ir viską patroškiname. Kol troškinys verda šaukštą miltų dubenyje sumaišykite su šiek tiek vandens. Gautą mišinį pilkite į sultinį – taip jis taps šiek tiek tirštesnis. Galiausiai viską dar apie 10 min. patroškinkite. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu
  2. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  3. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  4. Daržovės… iki paskutinio lapelio
  5. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  6. Naminiai traškučiai – ne tik iš bulvių
  7. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  8. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  9. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  10. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  11. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  12. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  13. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  14. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  15. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  16. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona
  17. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai
  18. Petražolių šaknys nauda nenusileidžia lapams
  19. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  20. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. paveikslėlis says:
    3 mėnesiai ago

    su dešra (kokia sudėtis, ar su odelėmis?) ir duona man nuslopino gyvenimo džiaugsmą. Miltai! Prie ko čia miltai? O, dar ir bulvės! Siūlote valgyti bulves su duona? Mes pajūry maitinamės šviežia žuvimi. O čia bulvės su duona. Kokiam Lietuvos krašte valgo bulves su duona? Kokia maltos mėsos sudėtis, koks riebumas? Nusipirkite paršo šviežią kumpį ir susimalkite patys namuose, nes pirkti faršą parduotuvėje yra tas pats, kaip vairuoti automobilį užsimerkus per pedagoginį žiedą.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Bazilikai, priekoniai | pixabay.com, Monicore nuotr.

Žolelės ant palangės – gražu ir naudinga

2023 01 22
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų patiekalai – palankūs sveikatai

2023 01 21
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kuo skiriasi šniceliai, karbonadai bei muštiniai?

2023 01 21
5 svarbiausi vitaminai: ką apie juos žinome? | Pixabay nuotr.

Kaip suprasti, kokio vitamino trūksta?

2023 01 21
„Žalioji savaitė 2023“ | zum.lrv.lt nuotr.

Savo gaminius Lietuva pristato Berlyne

2023 01 20
Dantų priežiūra | užsakovo nuotr.

Kaip atliekama profesionali burnos higienos procedūra?

2023 01 18
Rodyti daugiau

Naujienos

Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos | Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos nuotr.
Kultūra

Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos

2023 01 28
Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?
Gamta ir ekologija

Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?

2023 01 28
Senieji Užgavėnių papročiai šiandien | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Etninė kultūra

Senieji Užgavėnių papročiai šiandien

2023 01 28
Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai

2023 01 28
Ukraina nepasiduos ruskiams | facebook.comGeneralStaff.ua nuotr. nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos kerštas vakarams – masinis raketų smūgis ukrainai

2023 01 27
Lazdynų baseinas | S. Žiūrosa nuotr.
Lietuvoje

Baigta Lazdynų baseino statyba Vilniuje

2023 01 27
Klaipėda kviečia į laivų paradą (video)
Lietuvoje

Klaipėda suplanavo artimiausių metų darbus

2023 01 27
Elektra | enmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pusė gyventojų mažino elektros vartojimą

2023 01 27
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?
  • Atvaizdas Karaliaus apie J. Skirius. Lietuvos valdovas Gediminas – karalius?
  • gentiskai genetiskai apie J. Skirius. Lietuvos valdovas Gediminas – karalius?
  • Pasidomėkite apie Kas lemia aukštas elektromobilių kainas?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prieškambarį galima paversti jaukia erdve
  • R. Trimonienė. Atmintis. Tauro apygardos Vytauto rinktinės vadas Anzelmas Algimantas Matūnas-Neptūnas
  • Stichinių nelaimių nuostoliai muša visus rekordus
  • Žiemą sušildys žuvienė ant laužo
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

by Ditė Česėkaitė
2023 01 28
0
itshungarian.com nuotr.

Nors maisto ruošimas lauke dažnam asocijuojasi su vasara – tai galima daryti  ir žiemą, pavyzdžiui, išsivirti jaukios ir šildančios žuvienės....

Skaityti toliau

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

by daiva
2023 01 27
0
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Didžiosios Britanijos mokslininkų sukurti Pomi-T maisto papildai – vieni geriausiai vertinamų rinkoje. Juose susijungia inovatyvios technologijos su aukščiausios kokybės augaliniais...

Skaityti toliau

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

by Ditė Česėkaitė
2023 01 23
0
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?
  • Atvaizdas Karaliaus apie J. Skirius. Lietuvos valdovas Gediminas – karalius?
  • gentiskai genetiskai apie J. Skirius. Lietuvos valdovas Gediminas – karalius?
  • Pasidomėkite apie Kas lemia aukštas elektromobilių kainas?
  • norint tapti apie S. Birgelis. Vis daugiau lenkų nusigręžia nuo Bažnyčios

Kitas straipsnis
Pinigai | pixabay.com nuotr.

Ruošiamasi skolininkų skaičiaus augimui

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai