Trečiadienis, 1 vasario, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa

www.alkas.lt
2022 09 03 15:19
0
Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa

Maistas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.

Aguročiai – unikalaus skonio, naudinga sveikatai, tačiau kiek primiršta daržovė. Ir visai be reikalo. Aguročius universaliai galime panaudoti virtuvėje: gardinti troškinius, sriubas, kepti blynus, konservuoti. Ši nepaprasto skonio daržovė itin mėgstama ir saulėtoje Italijoje.

Pasižymi gerųjų savybių gausa

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad aguročiai – moliūginių daržovių šeimos atstovai.

„Aguročiai iš išvaizdos primena cukinijų ir agurkų hibridą. Šią daržovę verta įtraukti į savo racioną, mat jie pasižymi didele nauda sveikatai. Aguročiuose yra vitaminų A ir C, kalio, kalcio, geležies, magnio ir kitų naudingų medžiagų. Be to, juose randama ir labai mažai kalorijų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja sako, kad aguročiai kilę iš Italijos, todėl nenuostabu, kad ši daržovė toje šalyje itin populiari. Aguročiai dažniausiai būna gana trumpi, pailgi arba apvalaini. Paprastai jie būna žalsvos, baltos arba gelsvos spalvos ir užauga iki 2–4 kilogramų. 

Kaip juos valgo italai?

Aguročiai mėgstami Italijoje. Ir nors jų yra pačių įvairiausių rūšių, italai ypač mėgsta Barattiere aguročių rūšį. Šie aguročiai išvaizda primena žalios spalvos melioną, o skoniu – meliono bei agurko hibridą. Šios rūšies aguročiai dažniausiai auginami pietų Italijoje ir Tunise. Italijoje šios daržovės mėgstamos iki galo neprinokusios. Jos valgomos vienos, kaip užkandis. Dėl subtilaus ir šiek tiek saldaus skonio aguročiai taip pat dažnai naudojami ir salotoms, jais gardinami makaronų patiekalai.

„Kadangi Barattiere aguročiai pasižymi itin gaiviu skoniu, Italijoje jais dažniausiai gardinamos salotos. Jų labai paprastai galima pasigaminti ir namuose. Tereiks mėgstamų lapinių salotų, pomidorų, aguročio, svogūnų laiškų, saulėje džiovintų pomidorų, mocarelos. Visi ingredientai yra susmulkinami, sumaišomi dideliame dubenyje. Tokias salotas galima pagardinti kokybiško alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto padažu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Aguročiais taip pat gardinami ir makaronai, ypač pietų Italijoje – tai yra itin mėgstamas patiekalas. Makaronams su aguročiais pasigaminti tereiks vos kelių ingredientų: spagečių, sviesto, aguročių, pomidorų pastos, parmezano sūrio, grietinėlės bei citrinos sulčių. Pirmiausia yra išverdami makaronai, tuomet svieste pakepinami aguročiai. Kai aguročiai iškepa, gausiai pagardinami druska bei pipirais. Galiausiai į tą pačią keptuvę ant aguročių yra pilamas samtis vandens, kuriame virė makaronai, dedami spagečiai, pomidorų pasta, citrinų sultys, grietinėlė. Viskas patroškinama ir patiekiama su tarkuotu parmezanu.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite aguročius.

Gaivios salotos su aguročiais

Jums reikės:

Aguročio

Paprikos

Kelių slyvinių pomidorų

Pusės puodelio konservuotų kukurūzų

Šaukštelio raudonojo vyno acto

Šaukštelio džiovinto čiobrelio

Šaukštelio čili dribsnių

Druskos

Alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Daržoves susmulkiname ir sumaišome dideliame dubenyje. Nedideliame indelyje sumaišome aliejų ir prieskonius. Užpilame ant daržovių, išmaišome ir patiekiame.

Makaronai su aguročiais

Jums reikės:

Aguročio

Svogūno

Česnako

Parmezano sūrio

Alyvuogių aliejaus

Druskos

Pipirų

Bazilikų

Gaminame: 

Agurotį supjaustome plonais griežinėliais. Česnako skilteles ir  svogūną nulupame, susmulkiname. Pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išverdame makaronus. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame visas daržoves, išskyrus česnaką. Iškepusias daržoves sudedame į lėkštę. Keptuvėje pakaitiname dar šiek tiek aliejaus, sudedame smulkintą česnaką ir trumpai pakepame. Tuomet į keptuvę beriame paruoštas daržoves, makaronus, įberiame druskos, pipirų, prieš patiekdami apibarstome parmezanu ir šviežiais bazilikais. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  2. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  3. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  4. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  5. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  8. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  9. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  10. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Metas užsiimti kūno valymu
  13. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas
  14. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  15. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  16. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  17. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  18. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  19. Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
  20. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
Paprikos, daržovės | pixabay.com, TBIT nuotr.

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų?

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Rodyti daugiau

Naujienos

Vilniečiai šventė Perkūno dieną (video)
Šventės

Romuva kviečia švęsti Perkūno dieną

2023 02 01
Tarša | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Griežčiau ribojama dulkes kelianti ūkinė veikla

2023 01 31
Ukrainos gynėjai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Vakarai praregėjo: pasirodo, Rusija siekia pergalės, ne pralaimėjimo

2023 01 31
G. Nausėda: 5 žingsniai Rusijai sustabdyti
Lietuvoje

Prezidentas ragina stiprinti smulkųjį verslą

2023 01 31
Miškas | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Patvirtinta Valstybinių miškų urėdijos strategija

2023 01 31
am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

LGGC pradės veikti šių metų pabaigoje

2023 01 31
Kėdainių tiltas | kedainiai.lt nuotr.
Lietuvoje

Reikalaujama atsakomybės dėl tilto griūties

2023 01 31
Lietuva ir toliau kelia Baltarusijai klausimus dėl atominės elektrinės saugos ir poveikio aplinkai
Lietuvoje

Būtina spręsti Baltarusijos AE saugumą

2023 01 31
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Reikšmės implikacijos apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Rekruto dienoraštis apie Vakarai praregėjo: pasirodo, Rusija siekia pergalės, ne pralaimėjimo
  • Spešl fo Pajūrietis! apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Nuoroda apie Kas žinotina apie siuntimą pas gydytoją?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių partizanų prisiminimų knygoje
  • Romuva kviečia švęsti Perkūno dieną
  • Griežčiau ribojama dulkes kelianti ūkinė veikla
  • Vakarai praregėjo: pasirodo, Rusija siekia pergalės, ne pralaimėjimo
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės...

Skaityti toliau

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Mityba, gerinanti regėjimą

Šaltasis metų periodas priverčia dažniau susirūpinti sveikata. Ji, tiesa, neretai linkusi sušlubuoti būtent žiemą. Kodėl? Žmogaus organizmas reaguoja į kintančias...

Skaityti toliau

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Reikšmės implikacijos apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Rekruto dienoraštis apie Vakarai praregėjo: pasirodo, Rusija siekia pergalės, ne pralaimėjimo
  • Spešl fo Pajūrietis! apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Nuoroda apie Kas žinotina apie siuntimą pas gydytoją?
  • NUORODOS apie Vakarai praregėjo: pasirodo, Rusija siekia pergalės, ne pralaimėjimo

Kitas straipsnis
Vilnius siūlo namų darbus studentams

Vilnius siūlo namų darbus studentams

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai