Penktadienis, 3 vasario, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Artišokai išsiskiria ir išvaizda, ir skoniu

www.alkas.lt
2022 11 19 17:03
0
Daržovės, artišokai | pixabay.com, Lebensmittelfotos nuotr.

Daržovės, artišokai | pixabay.com, Lebensmittelfotos nuotr.

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi ištikimų mėgėjų. Ši unikalios išvaizdos daržovė išsiskiria skoniu ir įvairiais panaudojimo būdais.

Priklauso saulėgrąžų šeimai

Artišokai yra laikomi vienu seniausių maisto produktų pasaulyje. Jie kilę iš Viduržemio jūros regiono ir priklauso saulėgrąžų šeimai. Artišoko protėvis yra Šiaurės Afrikos erškėtuogė, kuri ir šiandien auga laukinėje gamtoje. Pirmieji artišokus pradėjo auginti ir rinkti Artimųjų Rytų gyventojai. Ir nors daugelis galvoja, kad artišokas yra daržovė, iš tiesų tai yra gėlės rūšis.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad artišokai išsiskiria ne tik savo išvaizda, bet ir subtiliu skoniu, primenančiu riešutus. Žali artišokai yra daug kietesnės tekstūros ir kartoko skonio. Virti jie suminkštėja ir įgauna švelnesnį skonį, o tekstūra yra panaši į šparagus ir Briuselio kopūstus.

Ką paruošti iš artišokų padažo?

Ši daržovė – universali, ją galima derinti su įvairiais ingredientais, ruošti netikėčiausius patiekalus. Tačiau greičiausia ir skaniausia – pasigaminti burnoje tirpstantį artišokų padažą. Jį lengva valgyti su įvairiais krekeriais, skrudintais skrebučiais, kukurūzų traškučiais ar daržovių, tokių kaip morkos, salierai, saldžiosios bulvės ar paprikos, skiltelėmis.

„Artišokų šerdis susmulkinkite ir suberkite į nedidelį indą. Suberkite mėgstamų prieskoninių žolelių. Sumaišykite grietinę, majonezą, kreminį sūrį, parmezaną. Jei norite sveikesnio artišokų padažo varianto, vietoj majonezo išbandykite graikišką jogurtą. Viską sudėkite į kepimo indą ir kepkite 20 minučių, kol padažas pradės burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Šis padažas dera ir prie įvairių, šildančių mėsos sriubų, troškinių, prie šviežių daržovių salotų, gali būti puikus pagardas makaronams. Jei nesugalvojate, ką paruošti pusryčiams, – pasigaminkite artišokų padažo ir pagardinkite juo skrudintus skrebučius ir kiaušinienę. Artišokų padažas dera ir prie halumio, fetos, mocarelos sūrio. Artišokų padažas gali būti panaudojamas ir kiek neįtikėtiems sprendimams, pavyzdžiui, juo įdarykite bulves ar paprikas ir iškepkite orkaitėje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  2. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  3. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  4. Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
  5. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  6. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  7. Naminiai traškučiai – ne tik iš bulvių
  8. Troškiniai: sotu, šilta ir taupu
  9. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  10. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  11. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  12. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  13. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  14. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  15. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  16. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona
  17. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai
  18. Petražolių šaknys nauda nenusileidžia lapams
  19. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  20. Svogūną pjaustyti galima be ašarų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
Paprikos, daržovės | pixabay.com, TBIT nuotr.

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų?

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Rodyti daugiau

Naujienos

Rusija įgauna pagreitį mūšio lauke
Ukrainos balsas

Rusija įgauna pagreitį mūšio lauke

2023 02 02
JAV kariai Pabradėjė | A. Pliadžio nuotr.
Lietuvoje

Pabradėje – naujoji JAV karių rotacija

2023 02 02
L. Kovesi ir Ingrida Šimonytė | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyko Europos vyriausioji prokurorė

2023 02 02
Šviečiamoji gyvulininkystės programa | zum.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Vaikams – šviečiamoji gyvulininkystės programa

2023 02 02
Oro navigacija | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Skrydžių Lietuvos oro erdvėje vis daugėja

2023 02 02
Laima Vilimienė | lrkm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

LNOBT vadovo konkursą laimėjo L. Vilimienė

2023 02 02
Susitikimas Prezidentūroje | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentūroje – apie ekonomikos skatinimą

2023 02 02
partijos_tm.lt
Lietuvoje

Opozicija ragina sušaukti neeilinę Seimo sesiją

2023 02 02
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie Penki keisti klausimai apie kelių priežiūrą žiemą
  • >>> Žemynai apie Penki keisti klausimai apie kelių priežiūrą žiemą
  • Kažkas atsitiko? apie Penki keisti klausimai apie kelių priežiūrą žiemą
  • Batkos spąstai apie Ukrainiečiai ties Kremina sutriuškino Rusijos marodierius

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 pasiūlymai, kaip suteikti kambariui daugiau patrauklumo
  • Rusija įgauna pagreitį mūšio lauke
  • Pabradėje – naujoji JAV karių rotacija
  • Į Lietuvą atvyko Europos vyriausioji prokurorė
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės...

Skaityti toliau

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Mityba, gerinanti regėjimą

Šaltasis metų periodas priverčia dažniau susirūpinti sveikata. Ji, tiesa, neretai linkusi sušlubuoti būtent žiemą. Kodėl? Žmogaus organizmas reaguoja į kintančias...

Skaityti toliau

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žemyna apie Penki keisti klausimai apie kelių priežiūrą žiemą
  • >>> Žemynai apie Penki keisti klausimai apie kelių priežiūrą žiemą
  • Kažkas atsitiko? apie Penki keisti klausimai apie kelių priežiūrą žiemą
  • Batkos spąstai apie Ukrainiečiai ties Kremina sutriuškino Rusijos marodierius
  • Keleriopa pilietybė apie Ukrainiečiai ties Kremina sutriuškino Rusijos marodierius

Kitas straipsnis
Veidas, oda | pixabay, Nika Akin nuotr.

Šildymo metas – tikras iššūkis mūsų odai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai