Trečiadienis, 8 vasario, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai

2021-09-19 18:28:57
0
Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai

Daržovės | pixabay.com nuotr.

Ruduo itin turtingas daržovių derliumi. Tad šį sezoną vasaros saulės subrandintos daržų gėrybes paversti kulinariniais skanėstais tikrai nesudėtinga.

„Vaisių ir daržovių mūsų šalyje vartojama vis daugiau. Nors daržovės daugeliui asocijuojasi su sriubomis ar įvairiausiais garnyrais – tinkamai ir sumaniai paruoštos jos gali tapti tikra pietų ar vakarienės stalo pažiba“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

Vaisiai ir daržovės – svarbi kasdienės mitybos dalis. Jos pasižymi vitaminų ir mineralų gausa, kurie yra raktas į gerą savijautą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kiekvieną dieną turėtumėte suvalgyti bent penkias porcijas daržovių ir tris porcijas vaisių, todėl daržoves, o ypač sezonines, valgyti – itin patartina. Daržovėse randama vitaminų A, C ir E, magnio, cinko, fosforo ir folio rūgšties ir daugelio kitų sveikatai naudingų maistinių medžiagų, mineralų ir skaidulų.

Tačiau jeigu daržovių gaminimo meno nesate iki galo įvaldę, J. Sabaitienė dalijasi keliais populiariausių rudens sezono daržovių paruošimo būdais, kurie nustebins ne tik jus, bet ir artimuosius.

Moliūgai. Ši daržovė puikiai tiks tiek saldžiai, tiek sūriai mėgstantiems žmonėms. Prieš gaminant su moliūgu geriausia jį supjaustyti, nulupti odeles ir iškepti orkaitėje, kad suminkštėtų. Iš iškepto moliūgo galima pagaminti saldžias tyres, kurias vėliau galima panaudoti kepant pyragus.

pixabay.com nuotr.

Moliūgai puikai tinka egzotiškojo kario gaminimui, moliūgų blynų kepimui, jie labai dera su čili pipirais, imbieru, česnaku ar įvairiausiomis prieskoninės žolelėmis: čiobreliu ar rozmarinu. Jeigu mėgstate moliūgų sriubas, tačiau tradiciniai jų receptai pabodo, galite  pagardinti galite kokosų pienu. Šis ingredientas taip pat itin tinka prie moliūgo.

Briuselio kopūstai. Briuselio kopūstai dažnai naudojami garnyrams: derinami su šonine, patiekiami prie jautienos, kiaulienos ar vištienos kepsnių. Briuselio kopūstai puikiai tinka ir salotoms: juos galima maišyti su šviežiais špinatais, morkomis ar bulvėmis, įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Briuselio kopūstus itin gardu ruošti su įvairiausiais sūriais. Ši daržovė puikiai dera su pelėsiniu, parmezano ar čederio sūriu. Briuselio kopūstai gali būti ir puikus ingredientas prie makaronų ar mėgstamų kruopų. Jie puikiai tiks daržovių pyragams ruošti.

Patisonai. Šiomis gardžiomis daržovėmis galima pagardinti įvairias salotas arba naudoti juos picų ar sumuštinių gamyboje. Patisonai puikiai dera su rūgštesnėmis daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais, ar citrusinių vaisių padažais, pagardintais įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip raudonėlis, bazilikas ir petražolės. Tai gali būti puikus garnyras prie įvairių mėsos ir paukštienos patiekalų. Patroškintus patisonus galite patiekti ir prie kietųjų sūrių.

Cukinijos. Cukinijas maisto gamyboje naudoti galima praktiškai visur. Be to, cukinijos mėgstamos įvairiose pasaulio virtuvėse: vakarų Afrikoje cukinijos dedamos į sriubas, troškinius ar derinamos su kuskusu. Meksikoje jos yra dedamos į salotas, Italijoje jas kepa pavoliojus džiūvėsėliuose, Bulgarijoje keptos cukinijos patiekiamos su česnaku, jogurtu ir krapais. Be to, kai kuriose šalyse valgomi ne tik cukinijų vaisiai, bet ir žiedai.

Kopūstai. Tai yra viena iš tų daržovių, kuri mėgstama ištisus metus. Iš kopūstų gaminamos įvairios salotos. Kopūstai derinami ne tik su morkomis, bet ir su obuoliais bei šlakeliu acto. Kopūstai naudojami rauginimui ar marinavimui, troškinimui. Ši daržovė – neatsiejamas tradicinio lietuvių patiekalo balandėlių ingredientas. Iš kopūstų gaminamos ir įvairiausios sriubos, galbūt rečiau mūsų šalyje gaminama – trinta kopūstų sriuba. Dar vienas, galbūt rečiau gaminamas patiekalas – skrudinti kopūstai su šonine ir lazdyno riešutais.

Morkos. Morkų panaudojimas kulinarijoje gali būti labai įvairus. Jos – puikus priedas prie avinžirnių užtepėlės humuso, jas skanauti galima tiesiog žalias su jogurto pagrindu pagamintu padažu. Morkas galima troškinti, virti, kepti keptuvėje, orkaitėje, kepsninėje, ruošti garuose. Tiek šviežios, tiek apdorotos morkos puikiai tinka į salotas. Šios daržovės dera tiek prie žuvies, tiek mėsos patiekalų. Iš morkų dažnai gaminami ir desertai: Amerikoje populiarūs yra morkų pyragai, o štai Indijoje yra itin mėgstamas morkų, pieno ir kardamono desertas pavadinimu Gajrela.

Bulvės. Ši daržovė – Lietuvoje populiariausia. Be bulvių neįsivaizduojama daugelis patiekalų ar garnyrų. Iš jų gaminamos mišrainės, verdama košė, kepami blynai ar kugelis, gaminami tradiciniai cepelinai ir dar daugelis Lietuvoje pamėgtų patiekalų.

Tačiau jeigu tradiciniai patiekalai kiek pabodo – iš bulvių galima pasigaminti ir nuostabaus skonio prancūzišką bulvių apkepą su šonine, sūriu ir grietinėle arba Ispanijoje pamėgtus bulvių kroketus. Bulvių sriubas itin skanu pagardinti porais ir grietinėle. Galite bulves ir įdaryti – derinti galima su įvairiausiais mėsos ar daržovių įdarais ir, žinoma, sūriai

Svogūnai. Smulkiai supjaustytais svogūnais galite pagardinti gvakamolę. Pikantiškiems kepiniams puikiai tiks karamelizuoti svogūnai. Svogūnai taip pat yra puikus sriubų pagrindas. Ši daržovė labai dera ir į pusryčių patiekalus: pabandykite juos įdėti į omletą, fritatą ar kišą. Jie tinka prie mėsos patiekalų ar į salotas: sumaišykite žalius svogūnus su šviežiomis žolelėmis, actu ir alyvuogių aliejumi – tokiu būdu gausite skanų salotų padažą.

Spausdinti 🖨

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

2023 02 06
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

2023 02 05
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

2023 02 04
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
Paprikos, daržovės | pixabay.com, TBIT nuotr.

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų?

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Rodyti daugiau

Naujienos

Kleboniškių kaimo buities muziejuje – Užgavėnių linksmybės ir šėlionės | L. Prascevičiūtės nuotr.
Etninė kultūra

Kleboniškių kaimo buities muziejuje – Užgavėnių linksmybės ir šėlionės

2023 02 08
Archyvarai kviečia į žingsnių iššūkį „Praeitis – ateičiai“ | archyvai.lt nuotr.
Istorija

Archyvarai kviečia į žygį „Praeitis – ateičiai“

2023 02 08
Aldona Vaicekauskienė – Palenkės vaivadijos stipendininkė | punskas.pl nuotr.
Etninė kultūra

Aldona Vaicekauskienė – Palenkės vaivadijos stipendininkė

2023 02 08
Pristatytas matematikos mokymo gerinimo planas | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pristatytas matematikos mokymo gerinimo planas

2023 02 08
LMTA Centriniai rūmai | D. Matvejevo nuotr.
Istorija

Lietuvos muzikos ir teatro akademijai – 90 metų

2023 02 07
Ulfas Kristersonas ir Gitanas Nausėda | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Lietuvoje vieši Švedijos Ministras Pirmininkas

2023 02 07
Automobilių numeriai | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

„Regitra“ pristato 44 naujus numerio ženklų derinius

2023 02 07
AIPP Žaliasis koridorius | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaunas atveria erdves inovacijų kūrėjams

2023 02 07
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Yamahapfo apie Prie URM vyks piketas – prieš J.Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
  • Bartas apie „Kūlgrinda“ Indijoje lietuvių apeiginėmis giesmėmis garsina Lietuvą
  • Rigidwuf apie Prie URM vyks piketas – prieš J.Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
  • Leupoldxwy apie Prie URM vyks piketas – prieš J.Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kleboniškių kaimo buities muziejuje – Užgavėnių linksmybės ir šėlionės
  • Archyvarai kviečia į žygį „Praeitis – ateičiai“
  • Aldona Vaicekauskienė – Palenkės vaivadijos stipendininkė
  • Pristatytas matematikos mokymo gerinimo planas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

by Ditė Česėkaitė
2023 02 06
6
Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Nors dienos pamažu ilgėja, bet rytai vis dar dažnai būna tamsūs ir niūrūs. Dėl tamsos ir vitaminų trūkumo, šiuo metų...

Skaityti toliau

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

by Ditė Česėkaitė
2023 02 05
0
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Net jei vengiate sunkesnio maisto ar itin skaičiuojate kalorijas, esant progai galite pasilepinti vaikystę primenančiais lietuviškais bulvių patiekalais, juo labiau,...

Skaityti toliau

Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

by Ditė Česėkaitė
2023 02 04
0
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Yamahapfo apie Prie URM vyks piketas – prieš J.Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
  • Bartas apie „Kūlgrinda“ Indijoje lietuvių apeiginėmis giesmėmis garsina Lietuvą
  • Rigidwuf apie Prie URM vyks piketas – prieš J.Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
  • Leupoldxwy apie Prie URM vyks piketas – prieš J.Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
  • Wirelessvoo apie Prie URM vyks piketas – prieš J.Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
Kitas straipsnis
tegodurys.lt nuotr.

Metalinės durys – privalumai ir patarimai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai