Ketvirtadienis, 14 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai

www.alkas.lt
2022-03-12 13:02:17
0
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Pistacijos, riešutai | pixabay.com nuotr.

Jos gali padėti apsaugoti akis, širdį, pagerinti smegenų funkcijas, netgi numesti svorio, o taip pat suteikia energijos ir pakelia nuotaiką. Tokia nauda garsėja jau tūkstančius metų auginamos pistacijos. Tačiau minėti privalumai – tik dalis priežasčių, kodėl šiuos riešutus kiekvienas turėtų įtraukti į savo kasdienę mitybą.

Sezonas – rudenį

Paklausta, kokiose šalyse šie riešutai auga, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako: jie kilo iš Vidurinių Rytų. Čia, dabartinės Turkijos teritorijoje, pistacijos pradėtos auginti dar maždaug 7 tūkst. m. pr. Kr., o vėliau išplito Irane, Sirijoje, Libane, Afganistane, Irake, pasiekė ir JAV, Kiniją.

„Savo tėvynėje šie riešutai ne tik žinomi nuo seno. Pistacijoms teritorijoje, kurioje jos pradėtos auginti, buvo skiriamas ir ypatingas dėmesys. Šie riešutai kartu su migdolais yra vieninteliai, paminėti Senajame Testamente. Be to, tikėta, kad juos Adomas augino Rojuje, vėliau Artimuosiuose Rytuose prinokusių pistacijų kevalo traškesį žmonės laikė sėkmingų bei laimingų santykių ženklu. Ne veltui jas iraniečiai ir šiandien vadina „besišypsančiomis“, o kinai dovanoja per Naujuosius metus kaip sveikatos, laimės bei sėkmės simbolį“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Puikus užkandis

Tūkstančius metų formuotis minėtam pistacijų simbolizmui, tikina kulinarijos žinovė, buvo svarių priežasčių. Vienos pagrindinių, anot jos, yra milžiniška šių riešutų nauda sveikatai.

„Pistacijos yra 100 proc. natūralios, kupinos baltymų, antioksidantų, naudingų skaidulų. Jos gali padėti sumažinti vėžio riziką, neigiamą mėlynosios šviesos poveikį akimis. Pistacijos taip pat prisideda prie geresnės žarnyno veiklos.

Jos gali sumažinti ir širdies bei kraujagyslių ligų tikimybę, suaktyvinti smegenų veiklą, pagerinti nuotaiką. Pistacijos puikiai tinka metantiems svorį ar norintiems pasisemti energijos. Mat vos saujelės šių riešutų pakanka pasijusti energingiems bei mažiau alkaniems“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.

Todėl, jos teigimu, pistacijos yra subalansuotas, maistingas ir vienas geriausių užkandžių. Norint pasimėgauti pastarojo nauda, priduria ekspertė, tereikia suvalgyti vieną saujelę šių riešutų per dieną. Vartoti tokį kiekį, anot B. Baratinskaitės, rekomenduoja mitybos specialistai.

„Žinoma, pradėjus mėgautis pistacijomis, sustoti neretai yra ypač sunku. Todėl patartina jas rinktis negliaudytas, mat gliaudant suvalgomas mažesnis kiekis. Taip pat mitybos ekspertai siūlo vartoti natūralias, nesūdytas pistacijas. Toks užkandis yra pastebimai sveikesnis“, – tvirtina kulinarijos žinovė.

Visgi, priduria ji, nors pistacijos labai gardžios ir valgomos vienos, šiuos riešutus įtraukti į kasdienę mitybą galima labai įvairiai. Pavyzdžiui, tai yra dažnas skirtingų desertų, pyragų ingredientas.

Pistacijas taip pat galima barstyti ant ledų, sumalti ir sumaišyti į įvairias užtepėles, užkandžius su sūriu, salotas. Šie riešutai, anot B. Baratinskaitės, tobulai pagardins ir lašišos, paukštienos patiekalus arba sveikuoliškus kokteilius su natūraliu jogurtu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  2. Agurkai – naudingos daržovės
  3. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  4. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  7. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  8. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  9. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  10. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  11. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  12. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  13. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  14. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  15. Šventė ant jūsų stalo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Rugsėjo 15–17 dienomis Vilniaus parkus užlies Rytų poezija | azijosmenucentras.lt nuotr.
Kultūra

Rugsėjo 15–17 dienomis Vilniaus parkus užlies Rytų poezija

2023 09 14
Vilnius | S. Žiūros nuotr.
Istorija

Genocido centras pristato paskaitų ciklą, skirtą Vilniaus miesto 700 metų sukaktuvėms

2023 09 14
Lietuvos pasakotojų varžytuvės „Žodzis žodzį gena“ 2021 m. | Rengėjų nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos pasakotojų varžytuvėse išrinkti kiečiausi pasakotojai

2023 09 14
Jonas Budrys ir Regina Budrienė, 1958 m. Iš laikraščio „Dirva“ | Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.
Istorija

Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje

2023 09 14
„Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. A. Banionis, 1990 m.) | lkc.lt nuotr.
Kultūra

Ką žiūrėti šių metų renginyje „Lietuviškos kino klasikos dienos”?

2023 09 14
Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis | vstt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis

2023 09 14
Ukrainos vėliava | finmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Ukrainos reformoms – 1,5 milijono parama

2023 09 13
Skambučiai | ligoniukasa.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

VLK ir „Sodra“ taupys skambinančiųjų laiką

2023 09 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kodėl ne apie Rugsėjo 15–17 dienomis Vilniaus parkus užlies Rytų poezija
  • Pajūrietis apie Genocido centras pristato paskaitų ciklą, skirtą Vilniaus miesto 700 metų sukaktuvėms
  • Kaip Lietuvos ateitimi rūpinamės? apie Europos aukštojo mokslo naujovės: netrukus ir Lietuvoje?
  • Vilna apie V. Apžvalgininkas. Gudija nori okupuoti ne tik Vilnių.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rugsėjo 15–17 dienomis Vilniaus parkus užlies Rytų poezija
  • Genocido centras pristato paskaitų ciklą, skirtą Vilniaus miesto 700 metų sukaktuvėms
  • Lietuvos pasakotojų varžytuvėse išrinkti kiečiausi pasakotojai
  • Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kodėl ne apie Rugsėjo 15–17 dienomis Vilniaus parkus užlies Rytų poezija
  • Pajūrietis apie Genocido centras pristato paskaitų ciklą, skirtą Vilniaus miesto 700 metų sukaktuvėms
  • Kaip Lietuvos ateitimi rūpinamės? apie Europos aukštojo mokslo naujovės: netrukus ir Lietuvoje?
  • Vilna apie V. Apžvalgininkas. Gudija nori okupuoti ne tik Vilnių.
  • Bartas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
Kitas straipsnis
Ligoninė | sam.lt nuotr.

LSA siūlo atidėti sveikatos pertvarką

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai