Ketvirtadienis, 9 vasario, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos

2022-01-15 13:25:09
0
Šalies poreikiams morkų pakaks

pixabay.com nuotr.

Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, kokybiškų morkų Lietuvoje netrūksta ir šviežiomis, vietoje užaugintomis daržovėmis galima mėgautis bet kuriuo metų laiku.

Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į lokaliai užaugintus produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik dėl šviežumo kriterijaus, bet ir dėl naudos sveikatai. Morkos – puikus skaidulų ir beta karotino šaltinis, todėl įvairiais pavidalais jos turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus valgiaraštyje.

Nors morkų derlius nuimamas dar rudenį, tačiau ši daržovė džiugina ir žiemos laikotarpiu. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, morkos įvairiais pavidalais turėtų atsidurti žmogaus mitybos racione. Be to, tai – nepamainomas skaidulų, beta karoteno, vitamino K1, kalio ir eilės antioksidantų šaltinis.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi.

Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio“, – maistinę naudą vardija gydytoja.

Kadangi morkose gausu riebaluose tirpių vitaminų dažnai susiduriama su mitu, jog ruošiant jų salotas būtina jas šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi, kad morkose esantys vitaminai greičiau išsiskirtų. Vis dėlto, specialistė su šiuo teiginiu nesutinka.

„Mitas, kad į morkų salotas būtina įpilti šiek tiek aliejaus, yra gajus. Iš vienos pusės tame yra tiesos, nes riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimui reikia riebalų. Iš kitos pusės – dienos metu mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais.

Todėl papildomai pilti aliejaus ant morkų salotų išties nėra būtinybės. Žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus šlakelis tikrai nepakenks ir morkų salotoms puikiai tiks“, – sako E. Gavelienė.

Ji priduria, kad morkas svarbu į mitybos racioną įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams. „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį. Šią daržovę tėvai gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

O. Suchočevos teigimu, svarbios ne tik maistingumo, bet ir tvarumo aspektu. Šią daržovę prekybos centro pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, lokaliai užaugintą mūsų šalies ūkiuose.

„Labai svarbu, kad tiekimo grandinė būtų kuo trumpesnė, nes tokiu būdu žmogus gauna sveikatai palankiausią produktą. Kalbant apie ekonominę naudą, renkantis lokalią produkciją yra remiamas vietinis verslas, kuriamos darbo vietos ir mokami mokesčiai mūsų šalyje. Žiūrint iš ekologinės pusės, produktas, kai jis yra trumpai saugomas, nereikalauja perteklinės pakuotės, taip pat yra ženkliai lengviau planuoti, nes mes galime kasdien užsakyti šviežius produktus, reaguodami į paklausą, todėl taip sumažiname ir maisto švaistymą“, – įsitikinusi O. Suchočeva.

Ekspertė dalijasi ir keletu patarimų, kurie padės ilgiau išlaikyti skanias ir šviežias morkas namuose. „Morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, kad jos ilgiau nevystų. Jei rūsio neturite – galite jas laikyti ir tamsesnėje spintelėje ar šaldytuve. Tokiu atveju morkų reikėtų neplauti ir laikyti jas sandariame, užsegamame arba vakuuminiame maišelyje. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių“, – patarimais dalijasi vaisių ir daržovių ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kuo morkos naudingos sveikatai?
  2. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  5. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  6. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  7. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  8. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  9. Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai
  10. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  11. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  12. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  13. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  14. „Mobilus akių daktaras“: dabar akių gydytojai nemokamai atvyksta ir į biurą
  15. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Pica su ananasais | rimibaltic.com nuotr.

Picos dieną paįvairinkite ananasais

2023 02 08
Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

2023 02 06
Duona | pixabay.com nuotr.

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

2023 02 05
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

2023 02 05
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

2023 02 04
Maistas, kruopos | pixabau.com, Enotovyj nuotr.

Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau

2023 02 04
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Rodyti daugiau

Naujienos

Jungtinis Lietuvos vaikų choras | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Ruošiamasi Dainų šventės šimtmečiui

2023 02 09
Pristatoma virtuali paroda „Rūta Staliliūnaitė. Įkūnijusi legendą“ | archyvai.lt nuotr.
Kultūra

Pristatoma virtuali paroda „Rūta Staliliūnaitė. Įkūnijusi legendą“

2023 02 09
Lietuvos automobilių kelių direkcija | sumin.lt nuotr.
Lietuvoje

Dėl blogos būklės uždaromas tiltas per Dubysą

2023 02 09
Gedimino kalno tvarkymo darbai | lnm.lt nuotr.
Kultūra

Gedimino kalnui tęsiasi nuošliaužų grėsmės

2023 02 09
Gedimino pilies bokštas | lnm.lt nuotr.
Kultūra

Nacionalinis muziejus apskundė teismo sprendimą byloje dėl Gedimino kalno

2023 02 09
Kultūros pase – dar daugiau naujų paslaugų | lrkm.lrv.lt nuotr.
Kultūra

Kultūros pase – dar daugiau naujų paslaugų

2023 02 09
Lietuvos Raudonasis Kryžius renka paramą nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje | Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos nuotr.
Naujienos

Renkama parama nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje

2023 02 09
Kristijonas Bartoševičius | lrs.lt, O. Posaškovos nuotr.
Politika ir ekonomika

Vasario 9 d. – neeilinė Seimo sesija dėl pedofilijos

2023 02 08
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ar bus kada apie Prasidės aštuntosios Lietuvių kalbos dienos
  • jeigu apie S. Birgelis. Beveik 1500 lenkiškų mokyklų be tikybos pamokų
  • troliui apie „Kūlgrinda“ Indijoje lietuvių apeiginėmis giesmėmis garsina Lietuvą
  • Rimgaudas apie „Kūlgrinda“ Indijoje lietuvių apeiginėmis giesmėmis garsina Lietuvą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ruošiamasi Dainų šventės šimtmečiui
  • Pristatoma virtuali paroda „Rūta Staliliūnaitė. Įkūnijusi legendą“
  • Dėl blogos būklės uždaromas tiltas per Dubysą
  • S. Birgelis. Beveik 1500 lenkiškų mokyklų be tikybos pamokų
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Picos dieną paįvairinkite ananasais

by Ditė Česėkaitė
2023 02 08
0
Pica su ananasais | rimibaltic.com nuotr.

Ananasai – egzotinis, tačiau daugeliui lietuvių jau įprastas vaisius, dažnai sutinkamas ant picų ar desertuose. Anot gydytojos dietologės dr. Editos...

Skaityti toliau

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

by Ditė Česėkaitė
2023 02 06
6
Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Nors dienos pamažu ilgėja, bet rytai vis dar dažnai būna tamsūs ir niūrūs. Dėl tamsos ir vitaminų trūkumo, šiuo metų...

Skaityti toliau

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

by Ditė Česėkaitė
2023 02 05
1
Duona | pixabay.com nuotr.

Lietuvoje minima Šv. Agotos diena. Duona nuo seno lietuviams turėjo sakralią reikšmę, jos išmesti buvo nevalia. Deja, šiomis dienomis, kai...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • ar bus kada apie Prasidės aštuntosios Lietuvių kalbos dienos
  • jeigu apie S. Birgelis. Beveik 1500 lenkiškų mokyklų be tikybos pamokų
  • troliui apie „Kūlgrinda“ Indijoje lietuvių apeiginėmis giesmėmis garsina Lietuvą
  • Rimgaudas apie „Kūlgrinda“ Indijoje lietuvių apeiginėmis giesmėmis garsina Lietuvą
  • Rimgaudas apie „Kūlgrinda“ Indijoje lietuvių apeiginėmis giesmėmis garsina Lietuvą
Kitas straipsnis
Daugėja peršalimo atvejų: ligą sukelti gali paprasčiausias kondicionierius

Žiema – iššūkis ir imuninei sistemai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai