Saldūs ir ryškūs burokėliai šaltuoju sezonu virsta barščiais, o vasarą užkariauja virtuves su patiekalu, be kurio neįsivaizduojama vasara – šaltibarščiais. Tačiau burokėlis mūsų meniu gali pasiūlyti ne tik savo šakninę dalį.
Ar žinojote, kad švieži burokėlių lapai su visais koteliais yra turtingi kalcio, geležies ir vitaminų? Burokėliai yra špinatų giminaičiai, tad jų lapai ne tik valgomi, bet ir labai sveiki.
Ryškią raudonai violetinę spalvą burokėliams suteikia polifenolių grupei priklausančios medžiagos, kurios yra ypatingai stiprus antioksidantas, padedantis kūnui kovoti su uždegimais. Burokėliai gausūs ląstelienos, juose yra geležies, kalcio, vitaminų A, C, B6, magnio, mangano, vario, folio rūgšties.
Na, o kulinarijoje ši daržovė mėgstama dėl tekstūros, saldaus skonio ir spalvos, kuri bet kokį patiekalą pavers ekstravagantišku. Ne veltui mūsų šaltibarščiai užsienyje žinomi kaip „rožinė sriuba“.
Burokėlių lapuose esančias maistingas medžiagas organizmas pasisavina dar geriau nei esančias pačiuose burokėliuose. Jų lapai ypač naudingi virškinimui, gerina žarnyno darbą ir medžiagų apykaitą, juose gausu kalcio, geležies, vitaminų A ir C.
„Taigi, burokėlis yra daržovė, kurią galime valgyti visą. Lapai salotose gali pakeisti įprastas lapines daržoves, špinatus, bet jie puikiausiai dera drauge visais kitais žalumynais.
Burokėlių lapus galima dėti į sumuštinius arba susiplakti vitaminingą kokteilį su uogomis ar vaisiais. Iš lapų ir jų kotelių nuo seno įprasta virti šviežio derliaus sriubą. Šaknys – patys burokėliai, gali būti naudojami žali, marinuoti, virti, kepti, troškinti. Naudinga prisiminti, kad šios saldžios daržovės skonį atskleidžia druska“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė.
Įvairiems patiekalams naudojamus burokėlius ji pataria virti ne ilgiau nei 15 minučių, o kepti – 15-20 minučių, supjausčius riekelėmis ar skiltelėmis. Tokiu būda gaunama maloni tekstūra bei išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų ir skaidulų.
Kas drįsta tai šaltibarščiais vadinti, kur lapelių bei kotų nėra?!! Tykodavome to meto, kai jau bus tiek paaugę, kad būtų jau ne nuodėmė nuo kiekvieno burokėlio po kotelį nugvelbti!