Pirmadienis, 11 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą

www.alkas.lt
2022-03-07 08:55:08
0
Šaldiklis, užšaldymas | pixabay.com nuotr.

Šaldiklis, užšaldymas | pixabay.com nuotr.

Nors žiema baigėsi, šaldytos daržo, sodo ar miško gėrybės vis dar užsilikusios daugelio šaldikliuose. Tačiau tokius gaminius reikėtų suvartoti laiku, kadangi pastarieji taip pat turi savo galiojimo terminą. Koks jis, kaip šaldytas vasaros ar rudens gėrybes geriausia atšildyti ir kodėl šaldiklį verta pasitelkti kovai su maisto švaistymu visus metus, o ne tik šaldant šviežią derlių? Apie visa tai ir pasakoja „Maximos“ kulinarijos ekspertai.

Gaminių perlaikyti nereikėtų

Šaldiklis yra vienas svarbiausių įrenginių lietuvių virtuvėse, o jame šalies gyventojai laiko ne tik vasarą ar rudenį surinktus grybus, uogas, daržoves bei kitas gėrybes.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad šaldymas yra vienas seniausių bei geriausių konservavimo būdų, kuris leidžia išsaugoti kone daugiausiai skirtingų gaminių maistinių savybių.

„Vitaminų, mineralų ir kitų svarbių medžiagų kiekis maistą užšaldžius sumažėja tik apie 10–15 proc. Taigi ne veltui daugelis šviežio derliaus produktus vasarą ar rudenį sudeda į šaldiklį ir laiko per žiemą. Tačiau produktų čia perlaikyti nereikėtų. Daržoves, uogas, ir vaisius patariama suvartoti per metus – iki kito derliaus, o šaldytų virtų ar keptų grybų galiojimo laikas dar trumpesnis. Juos suvalgyti patariama per 3–4 mėnesius“, – pataria B. Baratinskaitė.

Atitirpinti būtina tinkamai

Visgi, šaldytus gaminius ne tik svarbu laiku suvartoti, bet ir tinkamai atšildyti jau susiruošus tai daryti. Todėl kulinarijos žinovė dalinasi patarimais, kaip maistą saugiai, greitai ir lengvai atitirpinti.

„Nederėtų iš šaldiklio ištrauktų uogų, grybų ar kitų gėrybių tiesiog palikti kambario temperatūroje ant stalo ar spintelės virtuvėje. Šiuos gaminius atšildyti patartina po truputį. Pirmiausia, patariam norimus atitirpinti produktus perkelti iš šaldiklio į šaldytuvą, taip nesudarant didžiulio temperatūrų skirtumo“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Ji taip pat pabrėžia, kad sudėjus maistą į šaldytuvą, svarbu užtikrinti, kad jis nesiliestų su kitais. Tokiu būdu atitirpinimas bus saugesnis, pavyks užkirsti kelią skirtingų kvapų bei skonių susimaišymui.

Dar vienas atšildymo būdas, pasak B. Baratinskaitės, yra gaminių sudėjimas į šaltą vandenį.

„Tokiu būdu gaminius galima atitirpinti greičiau, tačiau svarbu laikytis kelių taisyklių. Maistą atšildant inde su šaltu vandeniu arba po tekančio vandens srove būtina jį sudėti į sandarias plastikines dėžutes. Kitu atveju, bakterijos iš oro ir aplinkos gali patekti į atitirpinamą gaminį. Procesą taip pat būtina kruopščiai stebėti bei kas pusvalandį keisti vandenį. Be to, po atitirpinimo maistas turi būti iškart suvartotas“, – akcentuoja pašnekovė.

Svarbu rūpintis ir planeta, ir šaldikliu

Šaldyti maistą verta ne tik norint išsaugoti šviežią derlių, bet ir siekiant sutaupyti bei gyventi tvariau. Todėl B. Baratinskaitė siūlo šaldiklį naudoti ir tuomet, kai nespėjama suvalgyti mėsos, daržovių, kitų produktų.

„Statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kilogramų dar tinkamo vartoti maisto, o kiekvienas europietis jo atsikrato beveik tris kartus daugiau. Tokius duomenis skelbia tarptautinės visuomeninės organizacijos. Jos nurodo, kad beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminamo maisto yra prarandama arba išmetama: maisto atliekos planetoje kasmet sudaro 1,6 mlrd. tonų, Europos Sąjungoje – 88 mln. tonų. Taigi rūpintis tvariu, sąmoningu ir atsakingu vartojimu šiandien privalome visi“, – tikina kulinarijos ekspertė.

Kad tai daryti būtų paprasčiau, ji pataria šaldyti produktus, taip prailginant jų tinkamumo vartoti laiką. Tačiau, priduria B. Baratinskaitė, tinkamai pasirūpinti svarbu ir pačiu šaldikliu.

„Šaldiklis šiltu muiluotu vandeniu ir kempinėle turėtų būti plaunamas po kiekvieno ištuštinimo. Tuomet būtina šaldiklį sausai iššluostyti, gerai išvėdinti ir taip paruošti kitam sezonui. Savo ruožtu susidaręs šerkšno sluoksnis ant saugomų maisto pakuočių patvirtina faktą, kad buvo pažeistos užšaldymo sąlygos, per dažnai varstomos šaldiklio durelės arba jau atitirpintas produktas antrą kartą užšaldytas. Tokio maisto vartoti nebereikėtų“, – teigia  ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 9 netikėti maisto gaminiai, kuriuos galima užšaldyti
  2. „Rakto skylute“ pažymėti gaminiai – palankesni sveikatai
  3. Maisto pramonės parodoje Paryžiuje pristatomi lietuviški gaminiai
  4. Ant šeimos stalo – ekologiški ir tvariai užauginti maisto gaminiai
  5. Šaldytus gaminius svarbu tinkamai atšildyti
  6. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  7. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  8. Lietuviškomis uogomis galima mėgautis ir žiemą
  9. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  10. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  11. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  12. Želė tortas – sveika ir puošnu
  13. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  14. Šventė ant jūsų stalo
  15. Riebalai, druska, cukrus: kiek ir kaip vartoti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

„Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį

2023 09 11
pixabay.com, Firmbee nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau

2023 09 11
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?

2023 09 11
Pinigai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuviai vaikams kišenpinigių negaili

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?
Gamta ir žmogus

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos laukia neabejotinas krachas

2023 09 10
Viktorija Čmilytė-Nielsen | Alkas.lt, A. Sartanaviciaus nuotr.
Lietuvoje

Seimas pritarė rudens sesijos darbų programai

2023 09 10
Vaikų darželis | Pixabay nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniaus darželiuose privalomo pietų miego nebus

2023 09 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pavyzdys apie Netekome baltų proistorės tyrėjos Jūratės Statkutės de Rosales
  • jo apie D. Stancikas. Karaliaučiaus krašto ateitis
  • Romas apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • P.Skutas apie „Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį
  • J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau
  • Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Pavyzdys apie Netekome baltų proistorės tyrėjos Jūratės Statkutės de Rosales
  • jo apie D. Stancikas. Karaliaučiaus krašto ateitis
  • Romas apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • P.Skutas apie „Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį
  • jo apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
Kitas straipsnis
Psichologinė pagalba | pixabay.com nuotr.

Psichoterapeutas: baimė yra ginklas, kurį sąmoningai naudoja agresorius

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai