Antradienis, 28 birželio, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą

www.alkas.lt
2022 03 07 08:55
0
9 netikėti maisto gaminiai, kuriuos galima užšaldyti

Šaldiklis, užšaldymas | pixabay.com nuotr.

Nors žiema baigėsi, šaldytos daržo, sodo ar miško gėrybės vis dar užsilikusios daugelio šaldikliuose. Tačiau tokius gaminius reikėtų suvartoti laiku, kadangi pastarieji taip pat turi savo galiojimo terminą. Koks jis, kaip šaldytas vasaros ar rudens gėrybes geriausia atšildyti ir kodėl šaldiklį verta pasitelkti kovai su maisto švaistymu visus metus, o ne tik šaldant šviežią derlių? Apie visa tai ir pasakoja „Maximos“ kulinarijos ekspertai.

Gaminių perlaikyti nereikėtų

Šaldiklis yra vienas svarbiausių įrenginių lietuvių virtuvėse, o jame šalies gyventojai laiko ne tik vasarą ar rudenį surinktus grybus, uogas, daržoves bei kitas gėrybes.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad šaldymas yra vienas seniausių bei geriausių konservavimo būdų, kuris leidžia išsaugoti kone daugiausiai skirtingų gaminių maistinių savybių.

„Vitaminų, mineralų ir kitų svarbių medžiagų kiekis maistą užšaldžius sumažėja tik apie 10–15 proc. Taigi ne veltui daugelis šviežio derliaus produktus vasarą ar rudenį sudeda į šaldiklį ir laiko per žiemą. Tačiau produktų čia perlaikyti nereikėtų. Daržoves, uogas, ir vaisius patariama suvartoti per metus – iki kito derliaus, o šaldytų virtų ar keptų grybų galiojimo laikas dar trumpesnis. Juos suvalgyti patariama per 3–4 mėnesius“, – pataria B. Baratinskaitė.

Atitirpinti būtina tinkamai

Visgi, šaldytus gaminius ne tik svarbu laiku suvartoti, bet ir tinkamai atšildyti jau susiruošus tai daryti. Todėl kulinarijos žinovė dalinasi patarimais, kaip maistą saugiai, greitai ir lengvai atitirpinti.

„Nederėtų iš šaldiklio ištrauktų uogų, grybų ar kitų gėrybių tiesiog palikti kambario temperatūroje ant stalo ar spintelės virtuvėje. Šiuos gaminius atšildyti patartina po truputį. Pirmiausia, patariam norimus atitirpinti produktus perkelti iš šaldiklio į šaldytuvą, taip nesudarant didžiulio temperatūrų skirtumo“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Ji taip pat pabrėžia, kad sudėjus maistą į šaldytuvą, svarbu užtikrinti, kad jis nesiliestų su kitais. Tokiu būdu atitirpinimas bus saugesnis, pavyks užkirsti kelią skirtingų kvapų bei skonių susimaišymui.

Dar vienas atšildymo būdas, pasak B. Baratinskaitės, yra gaminių sudėjimas į šaltą vandenį.

„Tokiu būdu gaminius galima atitirpinti greičiau, tačiau svarbu laikytis kelių taisyklių. Maistą atšildant inde su šaltu vandeniu arba po tekančio vandens srove būtina jį sudėti į sandarias plastikines dėžutes. Kitu atveju, bakterijos iš oro ir aplinkos gali patekti į atitirpinamą gaminį. Procesą taip pat būtina kruopščiai stebėti bei kas pusvalandį keisti vandenį. Be to, po atitirpinimo maistas turi būti iškart suvartotas“, – akcentuoja pašnekovė.

Svarbu rūpintis ir planeta, ir šaldikliu

Šaldyti maistą verta ne tik norint išsaugoti šviežią derlių, bet ir siekiant sutaupyti bei gyventi tvariau. Todėl B. Baratinskaitė siūlo šaldiklį naudoti ir tuomet, kai nespėjama suvalgyti mėsos, daržovių, kitų produktų.

„Statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kilogramų dar tinkamo vartoti maisto, o kiekvienas europietis jo atsikrato beveik tris kartus daugiau. Tokius duomenis skelbia tarptautinės visuomeninės organizacijos. Jos nurodo, kad beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminamo maisto yra prarandama arba išmetama: maisto atliekos planetoje kasmet sudaro 1,6 mlrd. tonų, Europos Sąjungoje – 88 mln. tonų. Taigi rūpintis tvariu, sąmoningu ir atsakingu vartojimu šiandien privalome visi“, – tikina kulinarijos ekspertė.

Kad tai daryti būtų paprasčiau, ji pataria šaldyti produktus, taip prailginant jų tinkamumo vartoti laiką. Tačiau, priduria B. Baratinskaitė, tinkamai pasirūpinti svarbu ir pačiu šaldikliu.

„Šaldiklis šiltu muiluotu vandeniu ir kempinėle turėtų būti plaunamas po kiekvieno ištuštinimo. Tuomet būtina šaldiklį sausai iššluostyti, gerai išvėdinti ir taip paruošti kitam sezonui. Savo ruožtu susidaręs šerkšno sluoksnis ant saugomų maisto pakuočių patvirtina faktą, kad buvo pažeistos užšaldymo sąlygos, per dažnai varstomos šaldiklio durelės arba jau atitirpintas produktas antrą kartą užšaldytas. Tokio maisto vartoti nebereikėtų“, – teigia  ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 9 netikėti maisto gaminiai, kuriuos galima užšaldyti
  2. „Rakto skylute“ pažymėti gaminiai – palankesni sveikatai
  3. Maisto pramonės parodoje Paryžiuje pristatomi lietuviški gaminiai
  4. Ant šeimos stalo – ekologiški ir tvariai užauginti maisto gaminiai
  5. Šaldytus gaminius svarbu tinkamai atšildyti
  6. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  7. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  8. Lietuviškomis uogomis galima mėgautis ir žiemą
  9. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  10. Į ką atkreipti dėmesį renkantis naują šaldytuvą?
  11. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  12. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  13. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  14. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  15. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  16. Želė tortas – sveika ir puošnu
  17. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  18. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  19. Šventė ant jūsų stalo
  20. Riebalai, druska, cukrus: kiek ir kaip vartoti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

2022 06 27
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

2022 06 25
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

2022 06 25
Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Daugėja susidomėjusių pėsčiųjų žygiais

Koks maistas keliauja į žygį kartu?

2022 06 24
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Lietuviški gaminiai skinasi kelią tolyn

2022 06 23
Gyventojai suaukojo maisto už 420 tūkst. eur.

Nepasiturintieji paramos sulauks dar birželį

2022 06 22
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai: iki paskutinio gabalėlio

2022 06 19
Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?

Tvarka šaldytuve: ką ir kur dėti?

2022 06 19
Rodyti daugiau

Naujienos

Rusiškas dujas siūloma uždrausti įstatymu
Lietuvoje

Patvirtintos Gamtinių dujų įstatymo pataisos

2022 06 28
89% lankomiausių internetinių svetainių neatitinka BDAR | „TermsHub“ nuotr.
Lietuvoje

89% lankomiausių internetinių svetainių neatitinka BDAR

2022 06 28
Kalbos forumas | Alkas.lt ekrano nuotr.
Kalba

Keiktis sveika? Kalbos forumas apžvelgs kalbos šiukšles

2022 06 28
Smiltė Matulionytė su kolegomis | VDU nuotr.
Lietuvoje

Mokytojus labiausiai apsunkina laiko trūkumas

2022 06 28
Muziejai pavasarį sulaukė per 40 tūkst. ukrainiečių | lrv.lt nuotr.
Istorija

Muziejai sulaukė per 40 tūkst. ukrainiečių

2022 06 28
Lietuvos autorių knygos Ukrainoje bus leidžiamos ir garsiniu formatu | R. Statulevičiūtės-Kaučikienės nuotr.
Kultūra

Lietuvos autorių knygos – garsiniu formatu

2022 06 28
Sostinėje tvarkoma Minsko plento atkarpa
Lietuvoje

Sostinėje tvarkoma Minsko plento atkarpa

2022 06 28
Algis Kasperavičius | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Žmonės

Mirė žymus Lietuvos istorikas Algis Povilas Kasperavičius

2022 06 28


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Turim žemėlapį apie T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?
  • nuomonė apie T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?
  • A jū redi? apie Vilnius baigia brangiausią šildymo sezoną
  • etiketo specialistas apie Keiktis sveika? Kalbos forumas apžvelgs kalbos šiukšles

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Patvirtintos Gamtinių dujų įstatymo pataisos
  • M. Kundrotas. Sužvėrėjimo paslaptis
  • 89% lankomiausių internetinių svetainių neatitinka BDAR
  • Keiktis sveika? Kalbos forumas apžvelgs kalbos šiukšles

Skaitomiausi straipsniai

  • T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą? peržiūrėta: 1712; komentarų: 40
  • Klaipėdoje lauks išskirtinės Lauksnos ir Joninės peržiūrėta: 982; komentarų: 0
  • Mirė Lietuviško kino ir teatro legenda, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys – Regimantas Adomaitis Papildyta

    peržiūrėta: 874; komentarų: 1
  • M. Kundrotas. A. Rudomanskis įrodinėja Z. Šličytės teisumą? peržiūrėta: 732; komentarų: 7
  • K. Garšva. Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose diskriminuojami lietuviškų gimnazijų mokiniai peržiūrėta: 603; komentarų: 8
  • Kviečiama paminėti Birželio sukilimą: Kai valdžia griauna istorinę atmintį, tik pati visuomenė gali ją atkurti! peržiūrėta: 591; komentarų: 9

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

by Ditė Česėkaitė
2022 06 27
0
Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Jau šiais metais Taivaną turėtų pasiekti kiaušinių, pieno ir žuvininkystės gaminiai iš Lietuvos. Dėl eksporto leidimų išdavimo paspartinimo kalbėjosi Taivane...

Skaityti toliau

Vasariški orai, sportas ir mityba

by Ditė Česėkaitė
2022 06 26
0
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasarą vis daugiau žmonių pajunta motyvaciją sportuoti – ar dailinant kūno linijas sporto salėje, ar bėgiojant gryname ore. Nors sportuojančių...

Skaityti toliau

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

by Ditė Česėkaitė
2022 06 25
0
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Turim žemėlapį apie T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?
  • nuomonė apie T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?
  • A jū redi? apie Vilnius baigia brangiausią šildymo sezoną
  • etiketo specialistas apie Keiktis sveika? Kalbos forumas apžvelgs kalbos šiukšles
  • P.Skutas apie Keiktis sveika? Kalbos forumas apžvelgs kalbos šiukšles

Kitas straipsnis
Didės psichologinės pagalbos prieinamumas

Psichoterapeutas: baimė yra ginklas, kurį sąmoningai naudoja agresorius

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai