Ketvirtadienis, 14 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika

www.alkas.lt
2022-02-14 06:00:00
0
Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika

Varškėčiai, maistas | pixabay.com nuotr.

Varškėčiai nuo seno Lietuvoje yra mėgstamas patiekalas, kurio receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas. Didžiausias varškėčių privalumas yra greitas pagaminimas ir nedaug sudedamųjų dalių.

Tačiau kartu tai atveria erdvę eksperimentams – pridėjus kelias naujoves galima sukurti iki tol neragautą skonį.

Nors populiariausiu pirkėjų pasirinkimu išlieka 9 proc. riebumo varškė, pastebime, kad pernai populiarumo susilaukė ir grūdėta varškė – jos buvo parduota beveik 300 tūkst. vienetų daugiau nei 2020“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Grūdėta varškė – purių varškėčių paslaptis

Tuo metu „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad žmonės apie varškėčius prisimena ir dėl sentimentalių priežasčių – daugeliui jie primena vaikystę, kai po vasaros žaidimų tėvai ar seneliai vaikams ant stalo patiekdavo lėkštę purių, kvepiančių varškėčių su uogiene arba grietine.

„Šiandien lietuviai yra labiau linkę eksperimentuoti ir rinktis netradicinius varškėčių gamybos būdus. Itin populiaru tapo juos gaminti ir su grūdėta varške – tada patiekalas tampa dar puresnis ir minkštesnis.

Taip pat žmonės juos gamina ir su moliūgais ar rikotos sūriu – tai suteikia dar sodresnio, išskirtinio skonio. Apskritai, užtenka menkų recepto pokyčių, kad varškėčiai taptų savaitės hitu“, – sako B. Baratinskaitė ir dalinasi 3 receptais, kaip varškėčius paruošti lengvai, tačiau su patobulinimais.

Varškėčiai su moliūgais ir bananais

Reikės: 300 g varškės, 2 kiaušinių, 1 banano, 200 g moliūgo, 3 v. š. rudojo cukraus, 150 g miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, šiek tiek druskos.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Moliūgą sutarkuokite stambia burokine tarka, įmuškite kiaušinius, sudėkite varškę, druską. Bananą sutrinkite šakute ir sudėkite į moliūgų ir varškės masę, suberkite miltus, cukrų ir viską labai gerai išmaišykite.

„Iš gautos tešlos suformuokite varškėčius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus iš abiejų pusių, kol iškeps ir paruduos. Patiekti galite su grietine ir mėgstamomis uogomis arba grietinę galite keisti graikišku jogurtu“, – pataria B. Baratinskaitė.

Varškėčiai su cukinijomis ir lašiša

Reikės: 500 g varškės, 1 nedidelės cukinijos, 2 kiaušinių, 100 g miltų, 2 skiltelių česnako, saujos mėgstamų žalumynų, 50 g sūdytos lašišos, šiek tiek druskos ir pipirų.

Cukiniją sutarkuokite ir dideliame inde sumaišykite su varške. Suberkite smulkiai pjaustytą lašišą, įmuškite kiaušinius, išspauskite česnaką, suberkite miltus, prieskonius bei smulkiai pjaustytus žalumynus – galite naudoti krapus, petražoles ar svogūnų laiškus. Viską gerai išmaišykite.

„Iš gautos tešlos drėgnomis rankomis formuokite varškėčius. Kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol paruduos. Jeigu norite iškepti be papildomų riebalų, suformuotus kepsnelius šaukite į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 15–20 minučių“, – dalinasi maisto gamybos ekspertė.

Varškėčiai su bulvėmis

Reikės: 400 g varškės (galima naudoti ir rūdėtą), 4 didesnių bulvių, 2 kiaušinių, 150 g miltų, 100 g grietinės, šiek tiek druskos ir pipirų.

„Šis varškėčių receptas puikiai tiks sočiai vakarienei. Varškėčius galite gardinti tiesiog grietine arba pačių pasigamintu padažu – tam puikiai tiktų ir tradicinis spirgučių su grybais ar sviesto ir grietinėlės padažas“, – sako B. Baratinskaitė.

Bulves nuskuskite, išvirkite ir atvėsinkite. Dideliame puode bulves sutrinkite ir sumaišykite su varške, kol gausis vientisa masė. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite prieskoniais, sudėkite miltus, grietinę ir labai gerai išmaišykite.

Iš gautos masės suformuokite norimo dydžio blynelius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių apie 5-7 minutes, kol apskrus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  2. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  3. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  4. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  8. Želė tortas – sveika ir puošnu
  9. Pabodo iš mėsos? Rinkitės žuvį
  10. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  11. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  12. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus
  13. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Pasas, pilietybė| lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas svarsto Pilietybės įstatymo pakeitimus

2023 09 14
Jau veikia intelektinei nuosavybei skirta svetainė
Lietuvoje

Pasirūpinti intelektine nuosavybe – paprasčiau

2023 09 14
Ligoninė | sam.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

SAM: didės dienos stacionarų skaičius

2023 09 14
Miškas | am.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Dar 2 miškuose skelbiama stichinė nelaimė

2023 09 14
Orlaivių nuledinimo skysčio perdirbimo gamyklos atidarymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus oro uoste – žingsnis tvarumo link

2023 09 14
Dr. Zachis Havasas noriai dalijo autografus ir fotografavosi | A. Paulavičiaus nuotr.
Istorija

Legendinis egiptologas vilniečiams atskleidė paslaptingųjų mumijų pasaulį

2023 09 14
Ramūnas Karbauskis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

LVŽS traukiasi iš susitarimo dėl švietimo

2023 09 14
Pareigūnai | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Parengtos Vidaus tarnybos statuto pataisos

2023 09 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Mikas apie Legendinis egiptologas vilniečiams atskleidė paslaptingųjų mumijų pasaulį
  • Kažin apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Sugrąžinimas apie Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje
  • P.Skutas apie Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas svarsto Pilietybės įstatymo pakeitimus
  • Pasirūpinti intelektine nuosavybe – paprasčiau
  • SAM: didės dienos stacionarų skaičius
  • Dar 2 miškuose skelbiama stichinė nelaimė
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Mikas apie Legendinis egiptologas vilniečiams atskleidė paslaptingųjų mumijų pasaulį
  • Kažin apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Sugrąžinimas apie Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje
  • P.Skutas apie Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje
  • Bartas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
Kitas straipsnis
dr. Algimantas Matulevičius | lrs.lt, O. Posaškovos nuotr.

A. Matulevičius. Rinkimai nesuteikia atstovaujamajai valdžiai absoliučių galių

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai