Trečiadienis, 29 birželio, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

www.alkas.lt
2022 05 21 10:05
0
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Pavasarį būna išsiilgtos ne tik lietuviško derliaus gėrybės. Parduotuvių lentynas iš Ispanijos pasiekė ir šių metų kaulavaisių derlius, kurio sąraše rikiuojasi persikai, nektarinai ir abrikosai. Nektarinai, lyginant su kitais kaulavaisiais, išlieka mėgstamiausiu pirkėjų vaisiumi, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Tiesa, persikai juos pernai aplenkė, tačiau tam įtakos turėjo prastas nektarinų derlius.

Dieviškai dera su sūriu

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė, ragina kaulavaisius rinktis ne tik kaip sveiką užkandį ar net desertą, bet ir paversti juos lengvu, vasarą be galo tinkančiu patiekalu. Tam tobulai tiks kitas Lietuvoje mėgstamas produktas – sūris.

„Sūriai ir kaulavaisiai, būdami skirtingi, papildo vieni kitus, tad ne veltui vadinami dievišku deriniu. Saldūs vaisiai ir pikantiški, sūrstelėję, švelnesni ar aštresni sūriai puikiai sutaria vienoje lėkštėje kartu su įvairiomis salotomis. Beje, kaulavaisiai vertinami dar ir dėl to, kad juos galima drąsiai kepti ne tik orkaitėje, bet ir grilyje“, – primena B. Baratinskaitė.

B. Baratinskaitė pabrėžia – sūris yra universalus gaminys, atsižvelgiant į tai, kiek įvairių jo rūšių yra. Jis gali būti kepamas kaip kepsnys, iš jo verdama sriuba, jau nekalbant apie tiesiog patiekalų gardinimą užberiant sūrio, juo papildant salotas ar sumuštinius.

„Beje, jei jau paminėjome sumuštinius, rekomenduoju išbandyti tokį sumuštinį su sūriu ir persikais. Paimkite dvi šviesios duonos riekes. Kiekvienos vieną pusę patepkite sviestu. Dėkite riekę sviestu patepta puse į karštą keptuvę. Pašlakstykite viršų medumi, dėkite kelias riekeles minkšto bri sūrio, tada – kietesnio sūrio, pavyzdžiui, šveicariško griujero.

Belieka išdėlioti plonai supjaustyto persiko skilteles ir pabarstyti šviežiu baziliku bei uždėti kitą duonos riekę, sviestu patepta puse į viršų. Kepti kiekvieną pusę reiktų apie 2-3 minutes, kol sūris išsilydys, o duona apskrus. Serviruodami perpjaukite per pusę“, – idėja dalijasi maisto ekspertė ir prideda dar kelis salotų receptus su kaulavaisiais ir sūriu.

Burata. Tai – karvių pieno sūris, gaminamas iš mocarelos sūrio ir jo plėšinių bei grietinėlės. Paragaukite jo kartu su keptų abrikosų, lapinių kopūstų ir moliūgų sėklų salotomis.

Gaminimas. Nuplautus, perpjautus abrikosus su išimtu kauliuku vidine puse į viršų šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pabarstykite ruduoju cukrumi, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, negailėkite druskos ir juodųjų pipirų, gardinkite čiobreliais. Kepkite apie 20 minučių, kol taps auksinės spalvos.

200 g moliūgų sėklų berkite į kitą kepimo skardą ir apšlakstykite mišiniu iš kelių šaukštelių rudojo cukraus, pusės šaukštelio rūkytos paprikos, šaukšto alyvuogių aliejaus ir poros šaukštelių sojos padažo. Kepkite 10-12 minučių orkaitėje kartu su abrikosais. Baigus keptis, tiek abrikosams, tiek sėkloms leiskite atvėsti.

Kol jie vėsta, sukapokite lapinį kopūstą dideliu peiliu, pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, druskos ir 3-4 minutes rankomis masažuokite lapus, kol jie suminkštės. Į dubenį su salotomis sudėkite atskirtus romaninių salotų lapus, kubeliais supjaustytus pomidorus, berkite mėtų lapelių. Padažui – šaukštelį garstyčių, sumaišykite su 3-4 šaukšteliais balto vyno acto, šešiais šaukšteliais rudojo cukraus ir 120 ml alyvuogių aliejaus. Salotų lapus ir pomidorus supilkite į padažą, išmaišykite. Pagal skonį galit įdėti dar cukraus, druskos ar vyno acto. Ant viršaus išdėliokite keptus abrikosus, dėkite sūrį, užberkite keptų moliūgo sėklų.

Gorgonzola. Tai – mėlynojo pelėsio sūris, gaminamas iš karvių pieno ir švelnesnis nei kiti mėlynojo pelėsio sūrio. Paragaukite jo su keptais persikais.

Gaminimas. Sumaišykite padažą iš dviejų šaukštų baltojo vyno acto, šaukšto grūdėtų garstyčių ir šaukštelio medaus. Supilkite pusę puodelio alyvuogių aliejaus ir maišykite toliau. Įmaišykite šaukštelį smulkinto česnako, pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite pastovėti.

Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliuką. Kepkite apšlakstytus alyvuogių aliejumi grilyje arba orkaitėje ant grotelių – svarbu, kad vaisius taptų minkštas.

„Kadangi vaisiai termiškai apdorojami, rinkitės juos kietesnius“, – pataria B. Baratinskaitė.

Iškepusius pabarstykite druska ir leiskite atvėsti. Tuo metu vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinkite graikinius riešutus nuolat maišydami, kol taps auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės riešutus, vietoje jų sudėkite šviesios duonos, pavyzdžiui, čiabatos gabaliukus ir paskrudinkite. Pabarstykite druska. Į indą dėkite salotų lapus, persikus, riešutus, skrebučius ir suplėšytus bazilikų lapelius. Apšlakstykite ¾ padažo, viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite salotas į lėkštę, uždėkite gorgonzolos sūrio ir apšlakstykite likusiu padažu.

Buivolių mocarela. Tai – minkštas, itin švelnaus skonio sūris, gaminamas iš buivolių pieno. B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto ekspertė, siūlo pasigaminti salotas, kurioms užgaišite vos kelias minutes, tačiau čia be galo svarbu vienas dalykas: „Kadangi salotos vos iš kelių ingredientų – pomidorų, nektarinų ir sūrio, reiktų, kad jie būtų kokybiški. Tad idealu tokias salotas gaminti, kai jau galima įsigyti šių metų derliaus lietuviškų pomidorų ir šviežių ispaniškų nektarinų.“

Gaminimas. Nuplautus pomidorus supjaustykite skiltelėmis. Šioms salotoms labai tinka mažesni, saldūs pomidorai, kuriuos galima tiesiog perpjauti per pusę. Sunokusius nektarinus taip pat supjaustykite skiltelėmis. Idealu, jei visi ingredientai lėkštėje būna panašaus dydžio. Belieka suplėšyti mocarelos gabaliuką ir guldyti šalia kitų ingredientų į lėkštę. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Slaptas ingredientas – keli šaukštai su medumi sumaišyto balzaminio acto. Juo apšlakstykite salotas aplink lėkštės kraštus ir jos viduryje. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  2. Sūris – šaltas ir karštas užkandis
  3. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  4. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  5. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  6. Želė tortas – sveika ir puošnu
  7. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  8. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  9. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  10. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  11. Sultys: kas prasimanymai, o kas tiesa?
  12. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  13. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  14. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  15. Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks
  16. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  17. Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai
  18. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  19. Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą
  20. Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

2022 06 27
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

2022 06 25
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

2022 06 25
Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Daugėja susidomėjusių pėsčiųjų žygiais

Koks maistas keliauja į žygį kartu?

2022 06 24
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Lietuviški gaminiai skinasi kelią tolyn

2022 06 23
Gyventojai suaukojo maisto už 420 tūkst. eur.

Nepasiturintieji paramos sulauks dar birželį

2022 06 22
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai: iki paskutinio gabalėlio

2022 06 19
Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?

Tvarka šaldytuve: ką ir kur dėti?

2022 06 19
Rodyti daugiau

Naujienos

Rusijos invazija
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 29 12:00

2022 06 29
Ar elektromobiliai teršia mažiau?
Lietuvoje

Elektromobilių skaičius sparčiai auga

2022 06 29
Pavasario saule reikėtų mėgautis atsargiai
Lietuvoje

Kam pavojingiausias vasaro karštis?

2022 06 29
Troleibusas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje atsiras kontrolės bilietas

2022 06 29
Minima Tarptautinė archyvų diena
Lietuvoje

Archyvai plėts šviečiamąją veiklą

2022 06 29
Lietuvos Respublikos Vyriausybė | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Regionams – daugiau savarankiškumo

2022 06 29
G. Nausėda: 5 žingsniai Rusijai sustabdyti
Lietuvoje

G. Nausėda: 5 žingsniai Rusijai sustabdyti

2022 06 29
Lietuvos kultūros ministras aptarė kultūrinio bendradarbiavimo planus su Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos atstovais
Lietuvoje

Kultūros ir kūrybinėms industrijoms – 15 mln.

2022 06 29


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar ne įdomu? apie Stiprinamas Kaliningrado tranzito saugumas
  • Žemyna apie Nuolat saugomas bus tik Prezidentas
  • Sigitas apie G. Nausėda: 5 žingsniai Rusijai sustabdyti
  • Šaunu... apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 28 12:03

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 29 12:00
  • Elektromobilių skaičius sparčiai auga
  • Kam pavojingiausias vasaro karštis?
  • Vilniuje atsiras kontrolės bilietas

Skaitomiausi straipsniai

  • T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą? peržiūrėta: 1899; komentarų: 49
  • Klaipėdoje lauks išskirtinės Lauksnos ir Joninės peržiūrėta: 1010; komentarų: 0
  • Mirė Lietuviško kino ir teatro legenda, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys – Regimantas Adomaitis Papildyta

    peržiūrėta: 884; komentarų: 1
  • M. Kundrotas. A. Rudomanskis įrodinėja Z. Šličytės teisumą? peržiūrėta: 775; komentarų: 7
  • K. Garšva. Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose diskriminuojami lietuviškų gimnazijų mokiniai peržiūrėta: 642; komentarų: 8
  • Kviečiama paminėti Birželio sukilimą: Kai valdžia griauna istorinę atmintį, tik pati visuomenė gali ją atkurti! peržiūrėta: 602; komentarų: 9

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

by Ditė Česėkaitė
2022 06 27
0
Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Jau šiais metais Taivaną turėtų pasiekti kiaušinių, pieno ir žuvininkystės gaminiai iš Lietuvos. Dėl eksporto leidimų išdavimo paspartinimo kalbėjosi Taivane...

Skaityti toliau

Vasariški orai, sportas ir mityba

by Ditė Česėkaitė
2022 06 26
0
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasarą vis daugiau žmonių pajunta motyvaciją sportuoti – ar dailinant kūno linijas sporto salėje, ar bėgiojant gryname ore. Nors sportuojančių...

Skaityti toliau

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

by Ditė Česėkaitė
2022 06 25
0
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar ne įdomu? apie Stiprinamas Kaliningrado tranzito saugumas
  • Žemyna apie Nuolat saugomas bus tik Prezidentas
  • Sigitas apie G. Nausėda: 5 žingsniai Rusijai sustabdyti
  • Šaunu... apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 28 12:03
  • Antanas (1) apie Nuolat saugomas bus tik Prezidentas

Kitas straipsnis
Siaurukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Siaurukas kviečia keliauti po Anykščius

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai