Antradienis, 28 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

www.alkas.lt
2022-05-21 10:05:55
0
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Pavasarį būna išsiilgtos ne tik lietuviško derliaus gėrybės. Parduotuvių lentynas iš Ispanijos pasiekė ir šių metų kaulavaisių derlius, kurio sąraše rikiuojasi persikai, nektarinai ir abrikosai. Nektarinai, lyginant su kitais kaulavaisiais, išlieka mėgstamiausiu pirkėjų vaisiumi, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Tiesa, persikai juos pernai aplenkė, tačiau tam įtakos turėjo prastas nektarinų derlius.

Dieviškai dera su sūriu

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė, ragina kaulavaisius rinktis ne tik kaip sveiką užkandį ar net desertą, bet ir paversti juos lengvu, vasarą be galo tinkančiu patiekalu. Tam tobulai tiks kitas Lietuvoje mėgstamas produktas – sūris.

„Sūriai ir kaulavaisiai, būdami skirtingi, papildo vieni kitus, tad ne veltui vadinami dievišku deriniu. Saldūs vaisiai ir pikantiški, sūrstelėję, švelnesni ar aštresni sūriai puikiai sutaria vienoje lėkštėje kartu su įvairiomis salotomis. Beje, kaulavaisiai vertinami dar ir dėl to, kad juos galima drąsiai kepti ne tik orkaitėje, bet ir grilyje“, – primena B. Baratinskaitė.

B. Baratinskaitė pabrėžia – sūris yra universalus gaminys, atsižvelgiant į tai, kiek įvairių jo rūšių yra. Jis gali būti kepamas kaip kepsnys, iš jo verdama sriuba, jau nekalbant apie tiesiog patiekalų gardinimą užberiant sūrio, juo papildant salotas ar sumuštinius.

„Beje, jei jau paminėjome sumuštinius, rekomenduoju išbandyti tokį sumuštinį su sūriu ir persikais. Paimkite dvi šviesios duonos riekes. Kiekvienos vieną pusę patepkite sviestu. Dėkite riekę sviestu patepta puse į karštą keptuvę. Pašlakstykite viršų medumi, dėkite kelias riekeles minkšto bri sūrio, tada – kietesnio sūrio, pavyzdžiui, šveicariško griujero.

Belieka išdėlioti plonai supjaustyto persiko skilteles ir pabarstyti šviežiu baziliku bei uždėti kitą duonos riekę, sviestu patepta puse į viršų. Kepti kiekvieną pusę reiktų apie 2-3 minutes, kol sūris išsilydys, o duona apskrus. Serviruodami perpjaukite per pusę“, – idėja dalijasi maisto ekspertė ir prideda dar kelis salotų receptus su kaulavaisiais ir sūriu.

Burata. Tai – karvių pieno sūris, gaminamas iš mocarelos sūrio ir jo plėšinių bei grietinėlės. Paragaukite jo kartu su keptų abrikosų, lapinių kopūstų ir moliūgų sėklų salotomis.

Gaminimas. Nuplautus, perpjautus abrikosus su išimtu kauliuku vidine puse į viršų šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pabarstykite ruduoju cukrumi, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, negailėkite druskos ir juodųjų pipirų, gardinkite čiobreliais. Kepkite apie 20 minučių, kol taps auksinės spalvos.

200 g moliūgų sėklų berkite į kitą kepimo skardą ir apšlakstykite mišiniu iš kelių šaukštelių rudojo cukraus, pusės šaukštelio rūkytos paprikos, šaukšto alyvuogių aliejaus ir poros šaukštelių sojos padažo. Kepkite 10-12 minučių orkaitėje kartu su abrikosais. Baigus keptis, tiek abrikosams, tiek sėkloms leiskite atvėsti.

Kol jie vėsta, sukapokite lapinį kopūstą dideliu peiliu, pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, druskos ir 3-4 minutes rankomis masažuokite lapus, kol jie suminkštės. Į dubenį su salotomis sudėkite atskirtus romaninių salotų lapus, kubeliais supjaustytus pomidorus, berkite mėtų lapelių. Padažui – šaukštelį garstyčių, sumaišykite su 3-4 šaukšteliais balto vyno acto, šešiais šaukšteliais rudojo cukraus ir 120 ml alyvuogių aliejaus. Salotų lapus ir pomidorus supilkite į padažą, išmaišykite. Pagal skonį galit įdėti dar cukraus, druskos ar vyno acto. Ant viršaus išdėliokite keptus abrikosus, dėkite sūrį, užberkite keptų moliūgo sėklų.

Gorgonzola. Tai – mėlynojo pelėsio sūris, gaminamas iš karvių pieno ir švelnesnis nei kiti mėlynojo pelėsio sūrio. Paragaukite jo su keptais persikais.

Gaminimas. Sumaišykite padažą iš dviejų šaukštų baltojo vyno acto, šaukšto grūdėtų garstyčių ir šaukštelio medaus. Supilkite pusę puodelio alyvuogių aliejaus ir maišykite toliau. Įmaišykite šaukštelį smulkinto česnako, pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite pastovėti.

Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliuką. Kepkite apšlakstytus alyvuogių aliejumi grilyje arba orkaitėje ant grotelių – svarbu, kad vaisius taptų minkštas.

„Kadangi vaisiai termiškai apdorojami, rinkitės juos kietesnius“, – pataria B. Baratinskaitė.

Iškepusius pabarstykite druska ir leiskite atvėsti. Tuo metu vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinkite graikinius riešutus nuolat maišydami, kol taps auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės riešutus, vietoje jų sudėkite šviesios duonos, pavyzdžiui, čiabatos gabaliukus ir paskrudinkite. Pabarstykite druska. Į indą dėkite salotų lapus, persikus, riešutus, skrebučius ir suplėšytus bazilikų lapelius. Apšlakstykite ¾ padažo, viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite salotas į lėkštę, uždėkite gorgonzolos sūrio ir apšlakstykite likusiu padažu.

Buivolių mocarela. Tai – minkštas, itin švelnaus skonio sūris, gaminamas iš buivolių pieno. B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto ekspertė, siūlo pasigaminti salotas, kurioms užgaišite vos kelias minutes, tačiau čia be galo svarbu vienas dalykas: „Kadangi salotos vos iš kelių ingredientų – pomidorų, nektarinų ir sūrio, reiktų, kad jie būtų kokybiški. Tad idealu tokias salotas gaminti, kai jau galima įsigyti šių metų derliaus lietuviškų pomidorų ir šviežių ispaniškų nektarinų.“

Gaminimas. Nuplautus pomidorus supjaustykite skiltelėmis. Šioms salotoms labai tinka mažesni, saldūs pomidorai, kuriuos galima tiesiog perpjauti per pusę. Sunokusius nektarinus taip pat supjaustykite skiltelėmis. Idealu, jei visi ingredientai lėkštėje būna panašaus dydžio. Belieka suplėšyti mocarelos gabaliuką ir guldyti šalia kitų ingredientų į lėkštę. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Slaptas ingredientas – keli šaukštai su medumi sumaišyto balzaminio acto. Juo apšlakstykite salotas aplink lėkštės kraštus ir jos viduryje. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  2. Sūris – šaltas ir karštas užkandis
  3. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  4. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  5. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  6. Želė tortas – sveika ir puošnu
  7. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  8. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  9. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  10. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  11. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  12. Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks
  13. Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai
  14. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  15. Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Kalvarijos krašto dainavimo paprotys | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Papildytas nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas

2023 03 28
VU startavęs jungtinis Lietuvos ir Ukrainos teatro projektas „Starting Point“ tyrinėja individualių istorijų svarbą | VU nuotr.
Kultūra

Jungtinis Lietuvos ir Ukrainos teatro projektas tyrinėja individualių istorijų svarbą

2023 03 28
Aplinkos apsaugos agentūra šiemet mini 20-ies metų veiklos sukaktį | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Aplinkos apsaugos agentūra šiemet mini 20-ies metų veiklos sukaktį

2023 03 28
Ukraina - didvyrių tėvynė | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas

2023 03 27
Eismas Šiauliuose | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Šiauliuose tęsiamas kariuomenei svarbus projektas

2023 03 27
einmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Ieškoma Registrų centro vadovo

2023 03 27
Netradicinis knygos „Mokytojas“ pristatymas | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Neįprastu būdu bus pristatyta knyga „Mokytojas“

2023 03 27
Automobilio žibintai | pixabay.com, AutoPhotography nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčiai nesnaudžia ir automobilių prekyboje

2023 03 27
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ats apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • sinicai apie Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia
  • klausimas komentatoriams apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Papildytas nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas
  • Jungtinis Lietuvos ir Ukrainos teatro projektas tyrinėja individualių istorijų svarbą
  • V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • Aplinkos apsaugos agentūra šiemet mini 20-ies metų veiklos sukaktį
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • ats apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • sinicai apie Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia
  • klausimas komentatoriams apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Plyzzzz - apie Papunkčiui su Vytautu Sinica: Valstybinės kalbos nebereikia
Kitas straipsnis
Siaurukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Siaurukas kviečia keliauti po Anykščius

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai