Sekmadienis, 9 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šventė ant jūsų stalo

www.alkas.lt
2022-02-16 11:54:22
0
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

chug.com.au nuotr.

       

Vasario 16-oji – valstybės atkūrimo diena, kurios metu galime prisiminti Lietuvai svarbius žmones ir įvykius, taip pat daugiau laiko praleisti su šeima ir draugais.

Šią dieną švenčiantiems gimtadienį temą padiktuoja pati istorija, o išskirtinę nuotaiką padeda sukurti ypatingi patiekalai. Maisto gamybos ekspertė dalinasi trimis receptais, kurie nuspalvins ir valstybės, ir asmeninį gimtadienį.

Dėmesys detalėms

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad įvairūs patiekalai puikiai padeda sukurti šventinę nuotaiką, o valstybinė šventė žmonėms labiausiai asocijuojasi su Lietuvos trispalve vėliava. Tad planuojant šventę dėmesį vertėtų atkreipti ne tik į dekoracijas ar atributiką, tačiau ir į patiekalus, kuriais planuojate vaišinti svečius.

„Tiek švenčiantiems savo gimtadienį, tiek ir norintiems susikurti patriotišką šventinę nuotaiką šeimos ar draugų susibūrimui, verta įgyvendinti kelias paprastas idėjas. Ruošiant šventinį stalą puikiu akcentu gali tapti ne tik trispalviai patiekalai, tačiau ir mažos detalės, pavyzdžiui, patiekalo gardinimui naudojamų žolelių spalva ar įvairiaspalvių vaisių indas ant stalo“, – sako B. Baratinskaitė. Ji dalinasi receptais, kurie puikiai padės atspindėti trispalvę ant šventinio stalo.

Trispalvis kefyro tortas

Reikės: 1 litro kefyro, 2 v. š. cukraus, 2 v. š. aguonų, 3 v. š. želatinos, pakelio citrinų skonio želė, pakelio kivių skonio želė, pakelio braškių skonio želė.

Skirtingo skonio želė miltelius suberkite į skirtingus dubenėlius ir užpilkite karštu vandeniu (tokiu kiekiu, kaip nurodyta ant želė pakuotės). Gerai išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kol sustings – geriausia palikti stingti per naktį.

„Želatiną užpilkite 50 ml šalto vandens ir palikite pastovėti maždaug 10 minučių. Išbrinkusią želatiną reikia ištirpinti – tai galite daryti indelį su želatina palaikydami karštame vandenyje arba dėti į mikrobangų krosnelę ir pašildyti apie 20-30 sekundžių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad želatina neužvirtų, tik ištirptų“, – pataria B. Baratinskaitė.

Į kefyrą suberkite cukrų ir aguonas, gerai išmaišykite. Želė supjaustykite nedideliais kubeliais. Į norimą formą pilkite kefyrą su aguonomis, suberkite želė kubelius ir supilkite želatiną. Viską gerai išmaišykite. Dėkite į šaldytuvą stingti bent 4-5 valandoms.

Trispalvės humuso užtepėlės

Reikės: 300 g konservuotų avinžirnių, 40 g sezamų (tahini) pastos, 2 v. š. citrinų sulčių, 2 skiltelių česnako, 1 virto burokėlio, 50 g špinatų, šiek tiek kumino, druskos ir pipirų, paprikos miltelių, alyvuogių aliejaus.

Į virtuvinį kombainą ar smulkintuvą sudėkite avinžirnius, užpilkite šiek tiek jų konservų sulčių, supilkite citrinos sultis, sudėkite česnako skilteles, prieskonius, alyvuogių aliejų ir sezamų pastą. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

Gautą masę padalinkite į tris vienodas dalis. Vieną dalį grąžinkite atgal į smulkintuvą ir sudėkite špinatus bei vėl viską gerai sutrinkite. Gautą žalią humusą sudėkite į serviravimo indelį.

Antrą dalį taip pat grąžinkite į smulkintuvą ir sudėkite smulkiai pjaustytą burokėlį. Viską gerai susmulkinkite ir raudoną humusą taip pat sudėkite į serviravimo indelį.

„Trečia dalis liks originalaus humuso – jis bus gelsvas, tad jį taip pat sudėkite į indelį. Rezultate turėtų gautis geltonos, žalios ir raudonos spalvos humusas, kuris puikiai papuoš jūsų šventinį stalą ir bus sveiku užkandžiu jūsų svečiams. Juo galite mėgautis su įvairiomis mėgstamomis daržovėmis ar gardinti sumuštinius“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Trispalviai įdaryti kiaušiniai

Geltoniems kiaušiniams reikės: 3 kiaušinių, 50 g fermentinio sūrio, 1 v. š. garstyčių, 1 v. š. majonezo, šiek tiek druskos ir pipirų .

Žaliems kiaušiniams reikės: 3 kiaušinių, pusės avokado, 1 v. š. citrinos sulčių, 1 v. š. grūdėtų garstyčių, 1 skiltelės česnako, saujos svogūnų laiškų, druskos ir pipirų.

Raudoniems kiaušiniams reikės: 3 kiaušinių, 1 virto burokėlio, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 4 v. š. maskarponės sūrio, druskos ir pipirų.

Visų pirma, visus kiaušinius sudėkite į puodą ir virkite apie 10 minučių, kad trynys būtų visiškai kietas. Pradėkite geltonų kiaušinių gamybą – juos perpjaukite pusiau, trynius atskirkite nuo baltymo. Atskirame dubenyje sumaišykite fermentinį sūrį, kiaušinio trynius, garstyčias, majonezą ir prieskonius. Viską sutinkite iki vientisos masės. Ja įdarykite kiaušinio baltymus.

Žaliam įdarui atskirai šakute iki vientisos masės sutrinkite avokadą. Sudėkite kitų 3 kiaušinių trynius, išspauskite citrinos sultis ir česnaką, sudėkite garstyčias bei prieskonius. Viską sutrinkite iki vientisos masės ir įdarykite kiaušinio baltymus. Papuoškite svogūnų laiškais.

Trečiam įdarui virtuviniame kombaine susmulkinkite burokėlį, kiaušinio trynius, alyvuogių aliejų, maskarponės sūrį ir prieskonius. Gauta mase įdarykite kiaušinius.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  2. Ant Velykų stalo – galimi salmoneliozės pavojai
  3. Klaipėdoje vyks tradicinė Atvelykio šventė – vaikams ir jaunimui
  4. K. Stoškus. Nepriklausomybės šimtmetis: šventė, pasididžiavimas ar eilinė pramoga?
  5. Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į Velykų šventę (nuotraukos)
  6. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  7. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  8. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  9. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  10. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  11. Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai
  12. Želė tortas – sveika ir puošnu
  13. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  14. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  15. Lietuviai ruošiasi linksmai ir išradingai pasveikinti savo šalį

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Būstas
Lietuvoje

Lietuvoje auga būsto įperkamumas

2025 11 09
Varžytuvės „Vėliava mokyklai“ pratęsiamos iki lapkričio 14 dienos
Lietuvoje

Varžytuvės „Vėliava mokyklai“ pratęsiamos iki lapkričio 14 dienos

2025 11 08
Jonas Šliūpas, Jonas Basanavičius, Antanas Bacevičius ir Aldona Šliūpaitė Palangoje, 1924 m.
Istorija

Susitikimas Šliūpo laboratorijoje su dr. T. Balkeliu „Aušra“ – lietuvių tautinio sąjūdžio kalvė“

2025 11 08
Šnektų lobynas atgijo Kazimiero Jauniaus krašte
Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos

J. Skurdelienė. Šnektų lobynas atgijo Kazimiero Jauniaus krašte

2025 11 08
Vandens gręžinys
Gamta ir žmogus

Privačių gręžinių ir šulinių vandens kokybė daug geresnė nei pernai

2025 11 07
Elektros kaupimo įrenginiai
Energetika

Gyventojų kaupikliams – papildomi 7,8 mln. eurų

2025 11 07
Santaros klinikos
Lietuvoje

Santaros klinikų Neurochirurgijos centre – stipri komanda ir užtikrinta pagalba

2025 11 07
Daugiabučiai
Lietuvoje

Bendrijoms steigti – daugiau galimybių

2025 11 07

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • >Taigi apie Seime įregistruotas siūlymas riboti imigrantų šeimų atsikėlimą į Lietuvą
  • VU rektoriui neįdomu? >taigi apie Nacionalinė biblioteka įsigijo XVII a. konvoliutą
  • Taigi apie Seime įregistruotas siūlymas riboti imigrantų šeimų atsikėlimą į Lietuvą
  • P.Skutas apie Lietuva užsitikrino 300 mln. eurų paskolą ES rytinei sienai stiprinti

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką apie automobilį gali pasakyti ankstesni taisymo įrašai
  • Bulvės – ne tik cepelinams
  • Visi skaitmeniniai dokumentai vienoje vietoje: kaip juos apsaugoti?
  • Lietuvoje auga būsto įperkamumas

Kiti Straipsniai

Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01
Ignalinoje vyko 30-oji teatrų šventė

Ignalinoje vyko 30-oji teatrų šventė

2025 10 29
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26

Skaitytojų nuomonės:

  • >Taigi apie Seime įregistruotas siūlymas riboti imigrantų šeimų atsikėlimą į Lietuvą
  • VU rektoriui neįdomu? >taigi apie Nacionalinė biblioteka įsigijo XVII a. konvoliutą
  • Taigi apie Seime įregistruotas siūlymas riboti imigrantų šeimų atsikėlimą į Lietuvą
  • P.Skutas apie Lietuva užsitikrino 300 mln. eurų paskolą ES rytinei sienai stiprinti
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Rusiško civilizacinio kodo kortų namelis
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
2020-ųjų Vasario 16-osios deglų eitynės | A. Stalilionio nuotr.

Vilniuje – Vasario 16-osios „Deglų eitynės“ TIESIOGIAI

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai