Šeštadienis, 6 gegužės, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes

www.alkas.lt
2017-10-08 08:00:17
0
3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes

vipcommunications.lt nuotr.

vipcommunications.lt nuotr.
vipcommunications.lt nuotr.

Pasidžiaugus gausiu rudens gėrybių derliumi kasmet iškyla klausimas: ką daryti su daržovių, vaisių, uogų ir grybų pertekliumi, idant vėliau netektų jo išmesti? Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas sako, kad gyventojai iš naujo atranda daržovių ir vaisių konservavimą namuose. Jis ir kiti maisto gaminimo bei mitybos specialistai pasidalijo rekomendacijomis, kaip greitai ir paprastai konservuoti maisto gaminius.

„Konservavimas vėl grįžo į madą, to išpopuliarinimu pasirūpino skandinavai. Pasitelkus naujausias virtuvės technologijas, nebeliko jokio vargo išsaugoti vaisius ir daržoves bei jų vertingas savybes“, – teigia virtuvės eksperimentatorius,skubantis sugriauti mitą, neva konservavimas – senamadiškas, veikiau močiutėms, bet ne miesto gyventojams aktualus užsiėmimas.

Prieš užšaldant – išsiurbti orą

Vienas paprasčiausių produktų saugojimo būdų yra šaldymas. Taip saugant produktus nereikia naudoti jokių papildomų priedų. A. Ivanauskas rekomenduoja prieš užšaldant daržoves ir vaisius sudėti juos į maišelį ir vakuumizuoti – tokią funkciją turi šiuolaikinės orkaitės.

„Suvakuumuotame vaisiuje ar daržovėje išlieka kone visos gerosios maistinės savybės – jos paprasčiausiai neturi kur dingti. Be to, ši funkcija labai praktiška – maistą konservuoti galima porcijomis. Pavyzdžiui, jei konservuojame stiklainyje, tai šį reikia užpildyti visą, nuo apačios iki viršaus. Naudojant maišelį, saugoti galime tiek produktų, kiek reikia – kad ir vieną kriaušę, persiką ar agurką“, – sako A. Ivanauskas.

AEG buitinių prietaisų ekspertas Petras Gendvilis atkreipia dėmesį, kad, suvakuumavus maisto produktus, nelieka galimybės plisti bakterijoms. Taip apdoroti produktai gali ilgiau būti laikomi šaldytuve. Be to, naudojant vakuumatorių išskirtinius skonius galima išgauti ir be maišelių. „Pavyzdžiui, sudedame į indelį braškes, apibarstome cukrumi, tada tą indelį įdedame į vakuumavimo stalčių. Oro ištraukimo metu cukrus įsigeria į braškes, todėl belieka tik mėgautis skoniu arba užšaldyti paruoštą desertą“, – nurodo P. Gendvilis.

Pasak dietologės Kristinos Jasmontienės, šaldant daržoves, vaisius ir uogas išsaugoma maždaug 80-90 proc. jų turimų vertingųjų maistinių medžiagų. „Teisingai konservuotų daržovių nauda žmogaus organizmui iš esmės tokia pati, kaip ir šviežių – tai puikus vitaminų, mineralinių medžiagų šaltinis, be to, daržovės turtingos mums labai naudingomis skaidulomis“, – sako K. Jasmontienė, rekomenduojanti per dieną, nepriklausomai nuo metų laiko, suvalgyti apie 300–400 g daržovių.

Grybų nebereikia verti ant siūlo

Kitas vertingas rudens gėrybių konservavimo būdas, pasak specialistų, yra džiovinimas. „Šis konservavimo būdas puikiai tinka ne tik daržovėms, bet ir grybams, kurių ruduo dažniausiai pažeria apsčiai. Palyginti su šaldymu, taip konservuotuose produktuose vertingų maistinių medžiagų lieka mažiau, tačiau vis tiek daug – apie 50 proc.“, – sako K. Jasmontienė.

Pasak A. Ivanausko, šiandien maisto džiovinimo procesas yra gerokai paprastesnis ir greitesnis. „Žinoma, šiais laikais džiovinti produktus paprasčiau – nereikia grybų verti ant siūlo ir laukti, kada jie išdžius. Tam tinka šiuolaikinės orkaitės, turinčios specialią džiovinimo programą ir taupančios laiką. Taip galima vienu metu ant kelių skardų džiovinti didesnį kiekį produktų, kurie neapdulka ir juose nelieka nešvarumų. Galų gale, ir namai atrodys estetiškiau“, – teigia jis.

vipcommunications.lt nuotr.
vipcommunications.lt nuotr.

„Virtuvės mitų griovėjų“ įkūrėjas atskleidė receptą, kaip jis naudoja džiovintus grybus: „Kiti žmonės mėgsta sudžiovintus grybus papildomai termiškai apdoroti – virti, troškinti. Tuo tarpu aš juos tiesiog patarkuoju su smulkia tarka ir taip pagardinu skirtingus patiekalus – pabarstau, kaip barstyčiau garsiuosius trumus. Tai patiekalui suteikia ne tik malonaus skonio, bet ir aromato.“

Koks ruduo be raugintų agurkų?

Galiausiai, virtuvės ekspertai pataria pamėgtas daržoves rauginti. „Rauginimas yra maisto apdirbimo procesas, kai, esant tam tikroms sąlygoms, daržovės fermentuojasi. Bene geriausias to pavyzdys – lietuvių mėgstami rauginti kopūstai. Taip paruošti kopūstai yra nė kiek neprastesni už šviežius – juose apstu vitamino C, sveikatai teikiama didžiulė nauda“, – sako K. Jasmontienė.

O A. Ivanauskas nurodo, kad ruduo jam neįsivaizduojamas be raugintų agurkų: „Rauginti nėra sudėtinga – tiesiog pasigaminu marinatą, juo užpilu agurkus, palaikau parą ir iškart po to vartoju. Tiesą sakant, manau, kad tie laikai, kai produktus reikėjo kaupti ateičiai – užraugti ir saugoti pusmetį – seniai praeityje. Šiandien galime lengvai, nesudėtingai pasigaminti tai, ko norisi būtent dabar, ir tuo iškart mėgautis.“

Rauginti galima itin paprastai: žiupsnelį juodųjų pipirų žirnelių sutrinkite su arbatiniu šaukšteliu cukraus ir dviem šaukštais rupios druskos, mišiniu apibarstykite į keturias dalis supjaustytus agurkus ir apliekite viską citrinų sultimis. Jei trūksta, įberkite dar druskos, pagardinkite krapais ir rauginkite bent jau valandą.

Jei rudens gėrybėmis iškart mėgautis nesinori, K. Jasmontienė nurodo, kad konservuotas jas galima saugoti metus: „Konservuotas produktas turėtų būti vartojamas neilgiau nei vieną sezoną. Vadinasi, konservuotos šio rudens gėrybės turėtų būti suvalgytos vėliausiai iki kito rudens. Žinoma, skirtingiems produktams „galiojimo laikas“ yra skirtingas – kai kurie jų gali „stovėti“ dar trumpiau. Visgi paisydami vieno sezono taisyklės būsite tikri, kad maistas nėra sugedęs. Be to, visada bus geriau, jei konservuotas maistas bus suvartojamas kuo greičiau.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  2. Kaip žmogus sukūrė dabartinius vaisius ir daržoves?
  3. Šeimos ūkininkai nuo įvežtinės produkcijos turgelį saugo kaip savo akį
  4. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  5. Kaip išsirinkti sultis ir kokias gerti sveika?
  6. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka
  7. Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?
  8. Ką reikia žinoti apie organizmo valymą?
  9. Diskusijoje svarstyta ekologinio žemės ūkio dabartis ir perspektyvos
  10. Parama už derliaus išėmimą iš rinkos
  11. Europiečių valgiaraštyje daugėja vaisių ir daržovių
  12. Vaisiai ir daržovės gerina psichologinę žmogaus būklę
  13. Pagalbos programa mokykloms – nauda vaikų sveikatai, galimybė vietos žemdirbiams
  14. Norintiems numesti svorį – pirma mityba ir tik tada sportas
  15. Atėjo metas šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės

Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

2023 05 05
Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

2023 05 01
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

2023 05 01
Pomidorai | pixabay.com nuotr.

Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis

2023 04 22
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų dieną – priminimas apie jų naudą

2023 04 19
Šokoladas | pixabay.com nuotr.

Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku

2023 04 16
Svorio metimas, dieta | pixabay.com, mojzagrebinfo nuotr.

Gydytojams nerimą kelia vaikų antsvoris

2023 04 16
Gėlės | pixabay.com, Ralphs Fotos nuotr.

Pakeltos lysvės – praktiškas šiuolaikinis daržas

2023 04 15
Uogos, šilauogės | pixabay.com Utroja0 nuotr.

Šilauogės – ir gardžios, ir naudingos

2023 04 10
Mityba, gerinanti regėjimą

Sveikatos dienai – 5 naudingiausios daržovės

2023 04 07
Rodyti daugiau

Naujienos

Fredo Morledžo (Fred Morledge) gitara | R. Gražio nuotr.
Lietuvoje

Kokį studijų ir profesijos kelią rinktis?

2023 05 06
Saugant žalčius prie kelių statomos tvorelės | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Saugant žalčius prie kelių statomos tvorelės

2023 05 06
Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos (nuo 1925 m. – Lietuvos) steigiamasis susirinkimas 1922 m. sausio 31 d. Viduryje – Juozas Tumas-Vaižgantas | archyvinė nuotr.
Kultūra

Pasirodė naujas Juozo Tumo-Vaižganto raštų 25-sis tomas

2023 05 06
Vandens motociklas | aad.lrv.lt nuotr
Gamta ir ekologija

Plaukiojimas Kauno mariose: privalomi reikalavimai

2023 05 06
Gėlės | pixabay.com, Congerdesign nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad gėlės kuo ilgiau džiugintų mamas

2023 05 06
Kaip atpažinti alergiją žiedadulkėms ir ją įveikti?
Gamta ir žmogus

Kaip palengvinti šienligės negalavimus?

2023 05 06
LEKD nuotr.
Etninė kultūra

Salų dvare – Aukštaitijos metams skirta XX tarptautinė tradicinių šokių stovykla

2023 05 05
Susitikimas | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pusė konkursų į valstybės tarnybą neįvyksta

2023 05 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pajūrietis apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
  • Pajūrietis apie Sostinėje keičiama šienavimo tarka
  • dar dar apie Sostinėje keičiama šienavimo tarka
  • Jonas Vaiškūnas apie D. Vaiškūnienė. Su Jore atėjo ir Naujieji metai!

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kokį studijų ir profesijos kelią rinktis?
  • Javai – tinkami sveikatai stiprinti
  • Saugant žalčius prie kelių statomos tvorelės
  • Pasirodė naujas Juozo Tumo-Vaižganto raštų 25-sis tomas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

by Ditė Česėkaitė
2023 05 05
0
Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės

Pavasario pabaigoje braškės pradeda puošti mūsų virtuves ir lepinti kūną vitaminais. Jos, subrendusios mažame krūme, daro didelę įtaką mūsų sveikatai....

Skaityti toliau

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

by Ditė Česėkaitė
2023 05 01
0
Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrus – tikrai galima tituluoti viena populiariausių pavasario daržovių. Jie labai vertingi kūnui, juos nesunku paruošti. Jie puikiai dera tiek...

Skaityti toliau

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

by Ditė Česėkaitė
2023 05 01
0
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Atėjus pavasariui, mūsų kasdienybė pradeda keistis – šiltėjant orams ir ilgėjant dienoms, norisi ilgiau būti gryname ore, pajudėti. Tačiau, kad...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Pajūrietis apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
  • Pajūrietis apie Sostinėje keičiama šienavimo tarka
  • dar dar apie Sostinėje keičiama šienavimo tarka
  • Jonas Vaiškūnas apie D. Vaiškūnienė. Su Jore atėjo ir Naujieji metai!
  • stuoka apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
Kitas straipsnis
Gydytojai įspėja: cholesterolis užkemša kraujagysles

Gydytojai įspėja: pavojingi „kamščiai" kraujagyslėse renkasi vis jaunesnius

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai