Šviežio derliaus arbūzai jau pasiekė parduotuvių lentynas. O kas saulėtą pavasario dieną gali būti skaniau nei saldus ir sultingas arbūzas? Šiltasis metų sezonas neįsivaizduojamas be šio nuostabaus skonio vaisiaus: juo galima gardinti ir salotas, netgi kepti kepsninėje. Be to, dėl nedidelio kalorijų kiekio arbūzu galite mėgautis savęs neribodami.
Tiek saldžiai, tiek sūriai
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad arbūzai ne tik skanūs, bet ir sveiki, todėl juos verta įtraukti į kasdienį savo valgiaraštį. Arbūzuose gausu vitaminų A, C, kelių B grupės vitaminų ir mineralų: vario, cinko, kalio bei magnio. Be to, arbūzuose yra netgi 92 proc. vandens.
„Arbūzai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek sūriais ingredientais. Jie dažnai patiekiami su fetos sūriu, burata, mocarela ar pamezanu. Taip pat arbūzai kartais patiekiami su druska ar aitriosiomis paprikomis. Pavyzdžiui, jeigu norite pikantiško užkandžio, arbūzo gabalėlį galite pabarstyti čili pipirais, pašlakstyti žaliosios citrinos sultimis, o viršaus uždėti gabalėlį marinuoto svogūno. Jeigu gaminate salotas su arbūzu, prie jų puikiai derės ir balzamiko actas“, – sako J. Sabaitienė.
Smaližiams „Iki“ atstovė pataria griežinėlį arbūzo patepti medumi ir pabarstyti pistacijomis ar kitais mėgstamais riešutais. Jeigu norite gaivumo, ant griežinėlio arbūzo galite uždėti pjaustyto agurko, šiek tiek fetos ir mėtos.
Arbūzai puikiai dera ir su jūros gėrybėmis ar žuvimi. Pavyzdžiui, naudodami arbūzą kaip pagrindą galite pasidaryti nedidėlius sumuštinukus. Tereikia ant arbūzo uždėti avokado ir gabalėlį sūdytos ar rūkytos lašišos. Tokį sumuštinį galite patiekti ir tarp duonos riekelių. Dar vienas netikėtas derinys su arbūzu – šį vaisių pagardinti stambiomis kokoso drožlėmis ir kario prieskoniais. Skamba neįtikėtinai, tačiau „Iki“ atstovė J. Sabaitienė, sako, kad šis derinys patiks įmantresnių skonių mėgėjams ar gurmanams.
Kepkite kepsninėje
Arbūzai puikiai tinka ir kepsninėms. Rekomenduojama juos supjaustyti trikampiais ir palikti žieveles. Taip pat įtrinti ruduoju cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ar raudonųjų paprikų milteliais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis.
Pasak J. Sabaitienės, svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus. Pirmiausia prieš dedant vaisius ant grotelių įsitikinti, kad jie – pakankamai tvirti, todėl kepti geriausia nepernokusius arbūzus. Kepant vaisius ant grilio kepsninę reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros ir kepsninės groteles patepti neutralaus skonio aliejumi. Taip vaisiai kepami ant grotelių neprilips ir nesubyrės, juos bus paprasčiau vartyti.