Ketvirtadienis, 14 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių

www.alkas.lt
2022-03-13 16:54:03
0
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnai | pexels.com nuotr.

Nors atrodo, kad visi svogūnai vienodi, jų yra pačių įvairiausių rūšių: vienos jų – pasižymi aitrumu, kitos – saldumu. Todėl skirtingos rūšies svogūnai tinka skirtingiems patiekalams gaminti ir renkantis šią daržovę dėmesį atkreipti reikėtų į tai, ką žadate gaminti.

Daugybė rūšių, besiskiriančių dydžiu, spalva ir skoniu

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad svogūnai, kaip ir česnakai bei porai, priklauso amarilinių šeimai. Šios šeimos daržoves sieja aitrumas, tačiau labai skirtingo intensyvumo ir poskonių, todėl verta susipažinti ne tik su naudingosiomis svogūnų savybėmis, bet ir jų rūšimis, skoniais bei gaminimo būdais.

„Dažniausiai kiekvienų namų virtuvėje pasitaiko geltonieji svogūnai, puikiai tinkantys keptiems ar troškintiems patiekalams, tačiau pasaulyje yra daugybė svogūnų rūšių, besiskiriančių tiek dydžiais, tiek spalva, tiek skoniu.

Pavyzdžiui, raudonieji svogūnai yra švelnesnio skonio, paprastai naudojami žali, daugiausia salotose, baltieji puikiai tinka įvairiems padažams, saldieji – idealūs svogūnų sriubai. Dar esama perlinių svogūnų, tačiau šviežių įsigyti sunkiau, dažniausiai parduotuvėje juos randame marinuotus ir naudojame salotoms ar picoms“, – teigia J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais faktais apie skirtingas svogūnų rūšis.

Įdomūs faktai

Baltieji svogūnai. Jų skonis švelnus, todėl puikiai tinka salotose, sumuštiniuose, picoje. Itin dera su salsos, gvakamolės padažais, kukurūzų traškučiais, buritais ir kitokiu meksikietišku maistu. Šiuos svogūnus galima naudoti vietoj geltonųjų.

Valgomieji svogūnėliai „šalotai“. Naudokite juos salotoms bei salotų padažams. Supjausčius juos galima greitai užmarinuoti – tokie puikiai tiks mėsainiams ir sumuštiniams.

Geltonieji svogūnai. Tinkami visur ir visiems gaminimo būdams, ypač – karamelizavimui. Naudokite svogūnų pyragams ar prancūziškai svogūnų sriubai. Jei valgysite su sumuštiniais, prieš tai 10 minučių pakepkite svieste.

Saldieji svogūnai. Dėl didelio gliukozės kiekio šie svogūnai nepamainomi gaminant karamelizuotus svogūnus. Iš jų galite pasigaminti svogūnų džemą, itin gardų su skrudinta mėsa ir grilyje kepta žuvimi. Jie labai tinkami pomidorų salotoms bei aliejuje keptiems svogūnų žiedams.

Raudonieji svogūnai. Šiuos galite naudoti žalius įvairiose salotose ir padažuose. Jei skonis per aitrus, prieš vartodami pamirkykite šaltame vandenyje. Rinkitės raudonuosius svogūnus sumuštiniams ar mėsainiams. Pakepinti orkaitėje su balzamiko padažu jie taps idealiu garnyru. Taip pat jie tinka marinavimui.

Laiškiniai svogūnai. Tai pagrindinis ingredientas Azijos šalių virtuvėje. Baltoji dalis paprastai naudojama kepimui (kepant sumažėja baltosios dalies aštrumas), o žalioji – pagardinimui. Nepjaustytus laiškinius svogūnus skaniai iškepsite grilyje. Taip pat gardinkite jais sriubas – tai suteiks patiekalui delikataus poskonio.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  2. Svogūnų sodinukai jau gali papuošti palangę
  3. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  4. Rugpjūtis – aviečių ir gervuogių metas
  5. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  6. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  7. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  8. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  9. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  10. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  11. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  12. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  13. Ananasas – ne tik stalo puošmena
  14. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  15. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvos pasakotojų varžytuvės „Žodzis žodzį gena“ 2021 m. | Rengėjų nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos pasakotojų varžytuvėse išrinkti kiečiausi pasakotojai

2023 09 14
Jonas Budrys ir Regina Budrienė, 1958 m. Iš laikraščio „Dirva“ | Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.
Istorija

Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje

2023 09 14
„Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. A. Banionis, 1990 m.) | lkc.lt nuotr.
Kultūra

Ką žiūrėti šių metų renginyje „Lietuviškos kino klasikos dienos”?

2023 09 14
Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis | vstt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis

2023 09 14
Ukrainos vėliava | finmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Ukrainos reformoms – 1,5 milijono parama

2023 09 13
Skambučiai | ligoniukasa.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

VLK ir „Sodra“ taupys skambinančiųjų laiką

2023 09 13
Gatvių skenavimas | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje skenuojamos gatvių dangos

2023 09 13
Policija | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pritarta policijos veiklos organizavimo pokyčiams

2023 09 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Manau apie Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis
  • „Pabėgėliai" apie Kuo Kremlius ruošiasi pakeisti Putiną?
  • Kacapas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
  • joana vis dar kundroto apie Rusijos laukia neabejotinas krachas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos pasakotojų varžytuvėse išrinkti kiečiausi pasakotojai
  • Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje
  • Ką žiūrėti šių metų renginyje „Lietuviškos kino klasikos dienos”?
  • Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Manau apie Žemaitijoje aptikta nevietinė grybų rūšis
  • „Pabėgėliai" apie Kuo Kremlius ruošiasi pakeisti Putiną?
  • Kacapas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
  • joana vis dar kundroto apie Rusijos laukia neabejotinas krachas
  • Atatranka apie Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai
Kitas straipsnis
Vilniaus universitetas | VU nuotr.

VU kviečia į virtualią studijų mugę

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai