Pirmadienis, 5 birželio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rugpjūtis – aviečių ir gervuogių metas

www.alkas.lt
2021-08-07 13:52:34
0
R. Ragauskaitė. Odė aviečių uogienei

Paskutinį vasaros mėnesį skubame mėgautis jos teikiamomis gėrybėmis. Sirpstančios avietės bei gervuogės vilioja ne tik ypatingu savo skoniu, bet ir nauda sveikatai.

Nauda sveikatai ir universalumas

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad avietes ir gervuoges svarbu įtraukti į kasdienį racioną. Šiose uogose yra daug vitamino C, folio rūgšties kuri yra ypač svarbi nėščiųjų mityboje. Aviečių ir gervuogių vartojimas padeda išvengti ir širdies ligų.

Be to, šiose uogose randama itin daug maistinių skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Anot J. Sabaitienės, šias uogas galima valgyti nesivaržant – mat jose dar ir labai mažai kalorijų. Į savo kasdienę mitybą įtraukus aviečių ir gervuogių – gražėja oda, gerėja atmintis, mažėja rizika susirgti diabetu.

Nauda sveikatai – ne vienintelė priežastis, kodėl turėtume valgyti avietes ir gervuoges. Šios uogos išsiskiria ir ypatingais, tik joms būdingais skoniais.

Pasak J. Sabaitienės, avietės pasižymi sodriai raudona spalva, gaivumu ir saldumu. Kuo labiau prinokusi avietė – tuo ši saldesnė ir jos skonis intensyvesnis. Tuo tarpu gervuogės – šiek tiek rūgštesnės.

Kaip teigia ekspertė, avietės ir gervuogės yra labai universalios uogos. Jos puikiai tinka ir įvairiausioms uogienėms ar džemams virti, jomis gardinamos salotos, košės, blynai, vafliai, varškėčiai, granola, ledai ar kiti desertai, įvairiausiai vandens, pieno, augalinių gėrimų ar kefyro pagrindu pagaminti kokteiliai ar glotnučiai.

Tačiau šios uogos puikiai dera ne tik saldžiuose, bet ir pikantiškuose patiekaluose. Jos derinamos ir prie mėsos, ypač žvėrienos, paukštienos, netgi raudonos žuvies patiekalų.

„Gervuogės ir avietės tinka su įvairiausiais mėsos ir žuvies patiekalais: pradedant elniena ir baigiant antienos, jautienos patiekalais. Iš jų dažniausiai gaminami įvairūs prie mėsos patiekalų skirti padažai. Būtent jiems šios uogos suteikia išskirtinio saldumo ir rūgštelės.

Avietės ir gervuogės derinamos ir su žuvimi – pavyzdžiui, lašiša. Iš jų gaminami įvairiausi glajai, kuriais pagardinta žuvis gražiai karamelizuojasi. Šios uogos puikiai dera su įvairiausiais sūriais ar skrebučiais. Avietėmis, gervuogėmis ir jų džemais galite gardžiuotis su bri, buratos ar kitais mėgstamais minkštais sūriais“, –  pasakoja J. Sabaitienė.

Gyvuoja milijonus metų

Gervuogės auginamos jau net 30 milijonų metų ir yra natūraliai paplitusios visuose žemynuose išskyrus Antarktidą. Australijoje šios uogos papilto ne natūraliu, o invaziniu būdu ir šiuo metu žemyne užima net 9 milijonus hektarų. Kaip teigia ekspertė, šiuo metu egzistuoja net keli tūkstančiai gervuogių veislių. Tiesa, bėgant metams gervuogių skonis ir išvaizda nelabai tepasikeitė.

Šios uogos nuo seno buvo plačiai naudojamos ir medicinoje. Gervuogės skirtos kraujavimui mažinti, infekcijoms gydyti.

Medicinoje buvo naudojami ne tik gervuogių uogos, bet ir lapai. Iš jų pagaminta arbata skirta burnos ligoms, virškinimo sutrikimams ar gerklės skausmui gydyti. Senovės egiptiečiai gervuogių sultis naudodavo ir kaip plaukų dažus.

Tuo tarpu avietės pirmiausia paplito Graikijoje. Graikų legenda teigia, kad avietės atrastos Idos kalne. Būtent dėl šios priežasties Graikijoje šios uogos vadinamos idaeus, o tai reiškia –  „nuo Idos kalno“.

Aviečių sėklų buvo randama ne tik senovės Graikijoje, bet ir Romoje. Manoma, kad būtent romėnai šias uogas atvežė ir į Angliją.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  3. Ką reiškia daržovių spalvos?
  4. Kaulavaisiai – puikus pasirinkimas karštą dieną
  5. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  6. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  7. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  8. Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save
  9. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti
  10. Pavasariui – lengvai parauginti agurkai
  11. Prieskoniai ir žolelės: derinimas ir nauda
  12. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  13. Kodėl verta valgyti vyšnias
  14. Agurkai – ir salotoms, ir gėrimams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

2023 06 04
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

2023 06 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

2023 05 28
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu

2023 05 07
Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

2023 05 01
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

2023 05 01
Pomidorai | pixabay.com nuotr.

Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis

2023 04 22
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų dieną – priminimas apie jų naudą

2023 04 19
Svorio metimas, dieta | pixabay.com, mojzagrebinfo nuotr.

Gydytojams nerimą kelia vaikų antsvoris

2023 04 16
Uogos, šilauogės | pixabay.com Utroja0 nuotr.

Šilauogės – ir gardžios, ir naudingos

2023 04 10
Rodyti daugiau

Naujienos

VMVT | VMVT logo
Lietuvoje

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

2023 06 05
Kailiniai žvėreliai | zum.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas svarstys kailių fermų uždraudimą

2023 06 05
Vilniaus oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

VNO keleivius veš elektriniai autobusai

2023 06 05
„Sodra“ | Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.
Lietuvoje

„Sodros“ vardu siunčiamos melagingos žinutės

2023 06 05
Zigmas Vaišvila Sąjūdžio 35-mečio konferencijoje LMA 2023-06-03 | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Pilietinė visuomenė

Z. Vaišvila. Sąjūdžio istorija ir patirtis – sąjūdietiškai surengtas renginys

2023 06 05
Kompiuteris | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune įgyvendinama Užimtumo didinimo programa

2023 06 05
Pgalbos telefonas 112 | aad.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

AAD primena, kada skambinti numeriu 112

2023 06 05
Kulkos okupantams | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kodėl ES politikai išsigando persekiojimo dėl ryšių su Rusija?

2023 06 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kažin apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai
  • V ir Gis apie Europa Vengrijai parodė duris
  • Aleksandras Sulava apie Europa Vengrijai parodė duris
  • P.Skutas apie M. Kundrotas. Viešpatavimas gamtai: žmogaus užduotis

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių
  •  Atsinaujinanti energija – investicija į ateitį
  • Seimas svarstys kailių fermų uždraudimą
  • VNO keleivius veš elektriniai autobusai
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį...

Skaityti toliau

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai...

Skaityti toliau

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

by Ditė Česėkaitė
2023 05 28
0
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Viena populiariausių daržovių – pomidorai – prielankumą užsitarnavo ne tik dėl puikaus skonio, bet ir daugybės naudingų savybių sveikatai. Tačiau...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kažin apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai
  • V ir Gis apie Europa Vengrijai parodė duris
  • Aleksandras Sulava apie Europa Vengrijai parodė duris
  • P.Skutas apie M. Kundrotas. Viešpatavimas gamtai: žmogaus užduotis
  • Myliu Lietuva apie Europa Vengrijai parodė duris
Kitas straipsnis
Gydytojai | today.com nuotr.

Suprastėjusią sveikatą lemia ir baimė

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai