Pirmadienis, 5 birželio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams

www.alkas.lt
2023-05-26 12:15:35
0
Visos skardos patiekalai | iki.lt nuotr.

Visos skardos patiekalai | iki.lt nuotr.

Penktadienį – Europinė kaimynų diena. Kaip ir į antrosios pusės, taip ir į kaimynų širdis kelias dažnai driekiasi per skrandį. Vaišės būriui žmonių gali gąsdinti dažną šeimininką, tačiau yra išeitis – paprasti visos skardos patiekalai. Jų paruošimas – minučių klausimas, o nebrangūs gaminiai nevargins ir kišenės.

Vienos skardos patiekalų pliusai

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pastebi, kad vienos skardos patiekalai ypač populiarūs tarp skubančių arba nenorinčių daug laiko virtuvėje leisti žmonių.

„Šitaip pietų, vakarienės, užkandžių ar net deserto paruošimo laikas yra minimalus – tereikia sudėti ingredientus į skardą, o orkaitė atlieka visą darbą. Didelis pliusas ir tai, kad susitvarkymas taip pat neužims daug laiko – nes maisto gamybai nesunaudosite daug indų“, – sako maisto žinovė.

Visos skardos patiekalai savo gerbėjų ratą turi ne tik dėl paprastumo, bet ir dėl to, kad juos lengva adaptuoti pagal savo skonį, mitybos režimą ar kišenę.

„Lengva ir paprasta nebūtinai turi būti nuobodu. Kombinacijų yra begalė, todėl drąsiai galima siūlomą receptą keisti pagal tai, kokių daržovių turite, kokią mėsą mėgstate, taip pat šis variantas puikiai tinka panaudoti mėsos ar produktų likučius – nieko neišmesite ir sutaupysite. Be to, kepant skardoje lengvai galima pasiruošti ypač sveiką vakarienę. Galite naudoti daugiau daržovių, o riebių padažų nereikės, nes pakaks šlakelio kokybiško aliejaus“, – teigia V. Juodkazienė.

Patarimai, kaip paruošti tobulą pagrindinį patiekalą skardoje

Nuspręskite, kas taps pagrindine dalimi. Skardoje labai lengvai galima paruošti tiek vištieną, tiek jautieną ar kiaulieną. Puikus pasirinkimas yra ir lašiša ar krevetės. Jei prioritetą teikiate augalinės kilmės baltymams, išbandykite tofu arba avinžirnius.

Likusią skardos dalį užpildykite daržovėmis. Tiks viskas, ką turite namuose: brokoliai, morkos, žiediniai kopūstai, bulvės, paprikos, šparaginės pupelės. Patogiausia naudoti tokias daržoves, kurių kepimo laikas yra panašus.

Marinatui – paprasčiausi ingredientai. Prieš šaunant skardą į orkaitę, reikėtų viską aplieti marinatu. Tai gali būti laiko patikrintas naminis įmantrus receptas, bet kuo puikiausiai tiks tiesiog aliejus su šiek tiek citrinų sulčių ir, pavyzdžiui, česnaku ar garstyčiomis. Nepamirškite ir prieskonių – šiek tiek druskos, pipirų, žolelių.

V. Juodkazienė įsitikinusi, kad paprasta ir lengva nereiškia, kad bus nuobodu. Ji dalijasi trimis idėjomis vakarėliui – skardoje galite paruošti tiek užkandį, tiek pagrindinį patiekalą, tiek desertą.

Pagrindiniam patiekalui: sveika ir sultinga vištiena su daržovėmis

Kubeliais supjaustytos vištienos krūtinėlės arba šlaunelių mėsos

Stambiai pjaustytų paprikų

Nedideliais kubeliais pjaustytų bulvių (kad greičiau iškeptų)

Šparaginių pupelių

Ketvirčiais supjaustytų pievagrybių

Pasmulkintų brokolių žiedynų

Kitų turimų daržovių

5 šaukštų aliejaus

2 a.š. čili miltelių

1 a.š. maltos paprikos

1 a.š. cukraus

1 a.š. svogūnų miltelių

1 a.š. česnako miltelių

1 a.š. maltų kumino

Gaminame: Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišykite visas daržoves ir vištieną. Atskirame dubenėlyje paruoškite marinatą – sumaišykite aliejų ir prieskonius. Supilkite ant vištienos ir daržovių, gerai išmaišykite. Tolygiu sluoksniu paskleiskite mišinį ant kepimo skardos. Kepkite 10 minučių, pamaišykite ir kepkite dar 10-20 minučių, arba kol vištiena bus iškepusi, o daržovės pakankamai minkštos. Patiekite su ryžiais, salotomis arba šviežiomis daržovėmis.

Desertą sumaišysite vos per 5 minutes: ananasų pyragas

Reikės:

2 skardinių pjaustytų ananasų

1 pakuotės pyrago mišinio

120 g sviesto, ištirpinto

75 g rudojo cukraus

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros ir gausiai ištepkite sviestu arba išpurkškite aliejumi kepimo formą (idealiai tinka 23×33 cm dydžio). Ant dugno dėkite 2 skardines nusausintų ananasų gabaliukų ir juos tolygiai paskleiskite. Pasilikite sulčių iš vienos skardinės! Pagal instrukciją paruoškite tešlą pyragui ir ja apipilkite ananasus. Viršų apšlakstykite pasiliktomis ananasų sultimis, tada supilkite ištirpintą sviestą. Stenkitės sudrėkinti kuo daugiau pyrago paviršiaus. Ant viršaus sutrupinkite rudąjį cukrų, tada kepimo indą uždenkite aliuminio folijos lakštu. Kepkite 45 minutes 175 laipsnių karščio orkaitėje, vidurinėje lentynoje. Nuimkite foliją ir kepkite dar 15 minučių. Iškepęs pyrago viršus turėtų būti auksinis ir šiek tiek traškus. Iškepusį pyragą ištraukite ir palikite šiek tiek atvėsti (apie 10 min.), tada patiekite šiltą. Puikiai derės su ledais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  2. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  3. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  4. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  5. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  6. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  7. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  8. Žvilgsnis po druskos rūšių pasaulį
  9. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  10. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  11. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  12. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  13. Košę valgyti patartina ne tik Košės dieną
  14. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  15. Įprastai silkei – netikėtas skonis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

2023 06 04
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

2023 06 04
Kepenų ligos: nesukeliančios skausmo ir klastingos

Kepenų ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

2023 06 03
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Kelios svogūnų marinavimo taisyklės

2023 06 03
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

2023 05 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

2023 05 28
Kepsninė | pixabay.com nuotr.

Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?

2023 05 28
fanpop.com nuotr.

Renkantis ledus svarbiausia – jų sudėtis

2023 05 27
Sriuba | rimibaltic.com nuotr.

Praturtinkite mitybą avižirniais ir salierais

2023 05 21
stockyardssteaks.com nuotr.

Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai

2023 05 21
Rodyti daugiau

Naujienos

Klaipėdos paplūdimys | klaipėda.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Klaipėdoje prasidėjo vasaros sezonas

2023 06 05
Cigaretės | pixabay.org nuotr.
Gamta ir žmogus

Pagerėjusi sveikata – motyvacija mesti rūkyti

2023 06 05
Vaikas su akiniais | pixabay.org nuotr.
Gamta ir žmogus

Kaip pagerinti savo prastą regėjimą?

2023 06 05
Dirbantys su archeologinio paveldo tyrimais, išsaugojimu ir populiarinimu pristato savo veiklą | S. Samsonas, LN nuotr.
Lietuvoje

Artėja Europos archeologijos dienos Lietuvoje 

2023 06 05
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainai būtina pasiūlyti narystę NATO jau dabar

2023 06 04
Dviračių takas Olandijoje | „Novaturo“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Kelionės dviračiais: 5 draugiškiausios šalys

2023 06 04
Šuo, labradoras | pixabay.com nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad kelionė su gyvūnu nekeltų iššūkių

2023 06 04
Sąjūdžio 35-mečio minėjimo konferencija LMA 2023-06-03 | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Pilietinė visuomenė

Minimos Sąjūdžio 35-osios metinės

2023 06 04

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ir... apie M. Kundrotas. Viešpatavimas gamtai: žmogaus užduotis
  • Zigmas Valančius apie Ukrainai būtina pasiūlyti narystę NATO jau dabar
  • Ar taip? apie Kaip pagerinti savo prastą regėjimą?
  • Petras apie H. Perelšteinui – 100: ką „Ąžuoliuko” legenda diriguotų šiandien?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Klaipėdoje prasidėjo vasaros sezonas
  • Pagerėjusi sveikata – motyvacija mesti rūkyti
  • Kaip pagerinti savo prastą regėjimą?
  • S. Birgelis. Dabar ir prieš daugelį metų Aradnykuose (IV)
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį...

Skaityti toliau

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai...

Skaityti toliau

Kepenų ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

by Ditė Česėkaitė
2023 06 03
0
Kepenų ligos: nesukeliančios skausmo ir klastingos

Kepenys – didžiausias žmogaus vidaus organas bei stambiausia virškinimo liauka atliekanti daugiau nei 500 funkcijų. Viena svarbiausių – detoksikacija. Tai...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Ir... apie M. Kundrotas. Viešpatavimas gamtai: žmogaus užduotis
  • Zigmas Valančius apie Ukrainai būtina pasiūlyti narystę NATO jau dabar
  • Ar taip? apie Kaip pagerinti savo prastą regėjimą?
  • Petras apie H. Perelšteinui – 100: ką „Ąžuoliuko” legenda diriguotų šiandien?
  • ir vėl cenzūra apie M. Kundrotas. Viešpatavimas gamtai: žmogaus užduotis
Kitas straipsnis
Elektra | enmin.lrv.lt nuotr.

„Ignitis“ siunčia pranešimus dėl kainos mažinimo

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai