Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje

www.alkas.lt
2022-11-27 07:00:52
0
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

pixabay.com nuotr.

Vaisiai su žolelėmis, pikantiškas saldumas, mėsa ir kava – skonių deriniai, kurie dažnam skamba tarsi iš kitos planetos. Visgi, leidęsi į kulinarinį nuotykį, galite atrasti naujų neįprastų ir skanių maisto derinių, kuriuos kartosite ir ruošiant įvairiausius patiekalus pritaikysite dar ne kartą.

„Prieššventinis laikotarpis – geriausias metas bandymams virtuvėje, o netikėtai atrastus derinius ar receptus galima panaudoti ir ruošiant kalėdinį stalą. Pastebime, kad artėjant šventėms pirkėjai dairosi įmantresnių gaminių: gurmaniškesnių sūrių, kumpių, paštetų, žiemiškų prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, egzotinių vaisių, kurių asortimentą visai neseniai atnaujinome. Pirkėjams siūlome ir Lietuvoje rečiau sutinkamų papajų, besėklių citrinų ar klementinų su šakelėmis, kurie yra tikrų tikriausias prieššventinio sezono hitas“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako pastebinti, kad netikėti deriniai lietuvių tikrai negąsdina. O ypač artėjant šventėms – žmonės ieško, kuo nustebinti artimuosius.

„Tikriausiai vaisių ar uogų ir jūros gėrybių, žuvies ar mėsos derinimas jau tapo įprastas. Salotos su vaisiais ar uogomis prie mėsos ar žuvies dažnai patiekiamos kaip garnyras, iš vaisių ar uogų gaminami įvairiausi padažai ar marinatai, tačiau ar esate vaisius bandę valgyti su aitriąja paprika? Skamba kiek keistokai, tačiau būtent šis prieskonis dažnai derinamas su papajomis, mangais, netgi arbūzais ar ananasais – atskleidžia ypatingą jų skonį. Kalbant apie prieskonius – pastebiu, kad jau ne vienerius metus populiarėja ir rūkyta paprika“, – pasakoja „Iki“ atstovė.

Įdomu dar ir tai, kad rūkyta paprika dažnai naudojama desertų gamyboje. Vienas netikėčiausių derinių tikriausiai būtų rūkytos paprikos milteliai, naudojami padažuose ar kremuose, kuriuose yra pieniško šokolado. Žinoma, kad ir koks prieskonis būtų – juo piktnaudžiauti negalima. V. Juodkazienė dalijasi dar keliais netikėtais deriniais, kuriuos verta paragauti.

7 netikėti deriniai, kuriuos verta išbandyti

Šokoladas ir burokėliai. Burokėliai suteiks šokoladiniam pyragui, biskvitui ar keksiukams daugiau drėgmės ir paryškins šokolado skonį. Įsitikinkite, kad šokoladas dera ne tik su druska ir aitriosiomis paprikomis.

Kava ir mėsa. Kava – ne tik nepamainomas ryto gėrimas, bet ir puikus priedas prie visų mėsos rūšių. Ją galite naudoti marinuodami mėsą arba sumaišyti su kitais prieskoniais mėsai įtrinti. Kepant ant grotelių kava karamelizuosis, o mėsa bus labai aromatinga.

Moliūgų sėklų aliejus ir ledai. Sūrūs deriniai su ledais gali skambėti keistai, tačiau šis maloniai nustebins. Riešutinis moliūgų sėklų aliejaus poskonis puikiai dera su kremine ledų konsistencija ir sukuria neįprasto skonio ir malonios tekstūros duetą.

Kola ir vištiena. Jei dairotės naujo marinato vištienai – išbandykite kolą. Ji padarys vištieną ypač minkštą.

Sūris ir vaisiai. Kietųjų sūrių kombinacijos gali būti puikios ne tik su vynuogėmis. Jus maloniai nustebinti gali kriaušių ir pelėsinių sūrių, obuolių ir čederio arba spanguolių ir mocarelos deriniai. Kai kurie gurmanai čederiu netgi paskanina obuolių pyrago tešlą.

Žaliosios citrinos, aitrioji paprika ir vaisiai. Žiupsnelis druskos, truputis maltų aitriųjų paprikų ar šlakelis žaliųjų citrinos sulčių gali visiškai pakeisti papajų ar mangų skonį. Žaliųjų citrinų sultys paryškins vaisių saldumą, o prieskoniai suteiks ypatingą poskonį.

Avokadas ir šokoladas arba kakavos milteliai. Turint omeny neutralų avokadų skonį ir fantastišką kreminę konsistenciją neturėtų stebinti tai, kad jie puikiai dera su šokoladu ar kakavos milteliais. Sumaišę šiuos ingredientus pagaminsite puikų kremą ar net ledus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 9 netikėti maisto gaminiai, kuriuos galima užšaldyti
  2. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  3. Kisielius – ne tik per šventes
  4. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  5. Kad didžiosios metų šventės nevirstų tik valgymu ir gėrimu prie stalo
  6. Rudenėjanti Ryga kviečia apsilankyti Derliaus šventės renginyje „Morkų festivalyje“
  7. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  8. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  9. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  10. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  11. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  12. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  13. Riebalai, druska, cukrus: kiek ir kaip vartoti?
  14. Aliejų galime pagardinti įvairiais skoniais
  15. Maisto ženklinimas: kaip neklaidinti pirkėjų?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Istorinio Lietuvos partizanų pasiuntinių į Vakarus susitikimo vieta – restoranas „Berns“, Berzelii park, Stokholmas
Kultūra

Ar žinote, kur Švedijoje slypi Lietuvos istorijos pėdsakai?

2025 07 11
Abiturientai
Lietuvoje

Abiturientams, norintiems pradėti karjerą iškart po studijų, siūloma rinktis kolegijas

2025 07 11
Žvejyba
Lietuvoje

Svarbūs pokyčiai žvejybos sektoriuje: atnaujintas Žuvininkystės įstatymas

2025 07 11
Lietus
Gamta ir žmogus

Lietūs tikrina kelininkų budrumą

2025 07 10
Kultūros ministerija
Lietuvoje

Ministerija parengė tvarką dėl Sovietų karių palaikų perkėlimo

2025 07 10
Valstybės kontrolė
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: pilietinio pasipriešinimo mokymai turi būti prieinamesni

2025 07 10
Andrius Vyšniauskas
Lietuvoje

Buvęs Seimo narys A. Vyšniauskas pripažintas kaltu dėl korupcinių nusikaltimų

2025 07 10
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberalai jau 7-ą kartą į frakciją kviečią G. Palucką

2025 07 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • Jonas apie Teismui perduota byla dėl A. Ramanauskui–Vanagui atminti skirto paminklo išniekinimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ar žinote, kur Švedijoje slypi Lietuvos istorijos pėdsakai?
  • Abiturientams, norintiems pradėti karjerą iškart po studijų, siūloma rinktis kolegijas
  • Svarbūs pokyčiai žvejybos sektoriuje: atnaujintas Žuvininkystės įstatymas
  • G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI)

Kiti Straipsniai

Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • Jonas apie Teismui perduota byla dėl A. Ramanauskui–Vanagui atminti skirto paminklo išniekinimo
  • Mikabalis apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Keturkamienė liepa bernardinų sode | vilnius.lt nuotr.

Vilniuje patvirtintos 33 gamtos paveldo vertybės

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai