Antradienis, 12 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Antioksidantų šaltinis – pistacijos

www.alkas.lt
2021-05-15 14:13:05
4
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Pistacijos, riešutai | pixabay.com nuotr.

Pistacijos – vieni labiausiai visame pasaulyje pamėgtų riešutų. Jas skanu valgyti vienas, kaip užkandį, bet taip pat jos savo ypatingu egzotišku skoniu praturtina įvairiausius patiekalus. Pistacijos pasižymi skaidulų, mineralų ir gerųjų riebalų gausa.

Pamėgtos dar Senovės Romos laikais

„Pistacijos – išskirtinio skonio ir išvaizdos riešutas. Irane jas vadina „besišypsančiu riešutu“, Kinijoje  – „laimingu riešutu“. Dar kai kuriuose pasaulio kampeliuose galima išgirsti ir „žaliųjų migdolų“ pavadinimą. Pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje“, – pasakoja Tieri Lauvri, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas

Šie riešutai plačiai naudojami Azijos šalių, ypač Kinijos virtuvėje. Jos mėgstamos Turkijoje, Graikijoje, Irane, Italijoje. Anot eksperto, šie riešutai itin vertinami ir lietuvių. Ir ne veltui – pistacijos yra puikus baltymų, skaidulų, magnio ir fosforo šaltinis. Taip pat jose yra gausu vitamino B6, vario ir mangano.

Ypatingas yra ne tik šių riešutų skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje.

Pistacijos – tikras energijos užtaisas, o per dieną jų suvalgyti patariama apie saują. Tiesa, geriausiai jas vartoti ne sūdytas ar kitaip apdorotas – o žalias, mat taip jos išlaiko geriausias savybes. Tinkamai vartojamos pistacijos didina energijos kiekį, gerina smegenų ir širdies veiklą, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį ir cholesterolį,o kadangi jose yra gausu vitamino B6 bei magnio – šie riešutai siejami ir su kokybišku miegu.

Dievinamos ir desertuose

Kaip pasakoja T. Lauvri, šiuo metu pistacijos yra dažnai naudojamos ir kaip pikantiškų patiekalų, ir desertų pagardas: jos neretai dedamos į duoną, salotas, naudojamos gaminant pesto ar kitus padažus, riešutų sviestą, granolą, smulkintomis pistacijomis gardinami netgi makaronai, vištienos patiekalai ar ryžiai.

Pistacijos, riešutai, maistas | pixabay.com nuotr.

Šis ingredientas ypatingai mėgstamas ir desertų gamyboje: pistacijų kremais, smulkintais riešutais ar įdarais gardinami keksiukai, pyragai, įvairiausi sausainiai. Taip pat be pistacijų neįsivaizduojamas turkiškas desertas baklava. Indijoje mėgstama pistacijomis pagardinti tradicinius jų šalies pudingus. Na, o vienas iš mėgstamiausių desertų pasaulyje – itališki ledai su pistacijomis.

„Pistacijos yra vertinamos dėl unikalaus, šiek tiek saldaus skonio, taip pat kulinarų, konditerių bei maisto gaminimo mėgėjų pamėgtos ir dėl žalio atspalvio, kurio jos suteikia įvairiems desertams ir kitiems patiekalams. Kalbant apie desertus – dažniausiai naudojamos žalios pistacijos, tačiau jas galima naudoti ir sūdytas, tokiu būdu desertas įgaus dar išskirtinesnio skonio“, – pasakoja T. Lauvri.

Konditerijos ekspertas siūlo ir pistacijų pudingo receptą, kuris puikiai tiks atsigaivinti ir pasaldinti saulėtą dieną.

Pistacijų pudingas
Jums reikės:

1 puodelio nesūdytų pistacijų

½ puodelio cukraus

2 puodelių pieno

1 didelio kiaušinio

2 didelių kiaušinių trynių

2 šaukštų kukurūzų krakmolo

⅛ šaukštelio druskos

2 šaukštų  sviesto

¼ šaukšto vanilės ekstrakto

Plaktos grietinėlės

Pagaminimas:

Pirmiausia į smulkintuvą supilkite pistacijas ir malkite maždaug apie 3-4 minutes. Tuomet ten įpilkite cukraus ir 2 šaukštus pieno. Viską dar kartą smulkinkite tol, kol susidarys į pastą panaši masė. Gautą pastą sumaišykite su likusiu pienu ir dideliame puode ant vidutinės ugnies virkite viską maišydami, kad neliktų jokių gumuliukų. Kol pudingas kaitinamas, į smulkintuvą įpilkite likusio cukraus, įmuškite kiaušinį, sudėkite jo trynius, kukurūzų krakmolą ir įberkite druskos. Viską vėl gerai išmaišykite. Baigus maišyti į gautą mišinį lėtai maišydami įpilkite ½ puodelio šilto pieno.

Gautą mišinį supilkite į puodą, kuriame virė pienas ir pistacijų pasta. Viską virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol pudingas pradės burbuliuoti ir tirštėti. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Viską maišykite tol, kol sviestas ištirps.

Galiausiai pudingą padalinkite porcijomis, sudėkite į indelius, juos uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, geriausia pudingą šaldytuve laikyti apie 4 valandas. Kai pudingas sustings – papuoškite jį plakta grietinėle ir smulkintomis pistacijomis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  2. Lietuvos moterys restoranuose nori valgyti skaniai, o vyrai – pigiai
  3. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  4. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams
  7. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  8. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  9. Tyrimas: Daugelis Lietuvos gamintojų nenaudoja gaminių su GMO
  10. Europoje – sveiko maisto „aukso amžius“
  11. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  12. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  13. Ar sveikai maitinsis jūsų mokyklinukai?
  14. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  15. Apie miltus ir jų kokybę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 4

  1. Gardaus niam niam says:
    2 metai ago

    Porą mėnesių pasmaguriaujat, o tada pastebit, kad duryse neišsitenkate. Tenka skambinti kaimynams, kad įsibėgėję kaip taranas jus į namus ,,įmuštų”…
    Pagaliau patekę į namus, pasimatuojate juosmenį, klubus, dar ant svarstyklių užlipat, pamatot, jog jų skalė tokio svorio ,,neišneša”…
    Bet gardu. Tikrai.

    Atsakyti
  2. Pajūrietis says:
    2 metai ago

    Pistacijų pardavimas sustojo? Už receptą – ačiū, bet tukinkitės patys 🙂

    Atsakyti
    • Žemyna says:
      2 metai ago

      Oi, visai smagu – drybsai, kramtai, storėji, į lubas žiūri viskam, kas vyksta, abejingas. – Griaukit, trypkit, niekinkit, naikinkit – dabar jūsų elgesiui amnestija, dabar jums išskirtinės laisvės šventės ir privilegijos

      Atsakyti
  3. mociute says:
    2 metai ago

    nujooo……. o ypatingai paskrudintas ir gerokai druska paskanintas pistacijas……..nu tikras sveikatos tvenkinys … ypac inkstams, kraujagyslems, ane?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Vaikai | pixabay.com, HaiBaron nuotr.
Lietuvoje

Seimas svarsto siūlymus dėl vaikų saugumo

2023 09 12
Dronai gina Ukraina | www.facebook.comGeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

„Dronų armija“ kyla prieš driskius

2023 09 12
Kelias | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
Lietuvoje

Rajoniniai keliai galėtų pereiti savivaldai

2023 09 12
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

Nusikaltimus valstybei siūloma vertinti griežčiau

2023 09 12
Mokytojų streikas | lsdps.lt nuotr.
Lietuvoje

Moksleiviai remia mokytojų streiką: kartu rengs eiseną iki ministerijos

2023 09 12
„Bolt“ | lrt.lt, J. Stacevičiaus nuotr.
Kalba

„Bolt“ siūlo: mokėk brangiau ir gausi geresnį automobilį ir vairuotoją kalbantį angliškai o gal būt NET ir lietuviškai…

2023 09 12
Per karščius pamokos gali būti trumpinamos
Lietuvoje

Moksleiviai remia visuotinį mokytojų streiką

2023 09 12
Pinigai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Skiriant paramą bus vertinamas ir turtas

2023 09 12

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tadas apie Seime atidaryta paroda Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarės Vidmantės Jasukaitytės 75-osioms gimimo metinėms
  • Kažin apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Romas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
  • Pajūrietis apie „Bolt“ siūlo: mokėk brangiau ir gausi geresnį automobilį ir vairuotoją kalbantį angliškai o gal būt NET ir lietuviškai…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas svarsto siūlymus dėl vaikų saugumo
  • „Dronų armija“ kyla prieš driskius
  • Rajoniniai keliai galėtų pereiti savivaldai
  • Nusikaltimus valstybei siūloma vertinti griežčiau
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Tadas apie Seime atidaryta paroda Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarės Vidmantės Jasukaitytės 75-osioms gimimo metinėms
  • Kažin apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Romas apie „Dronų armija“ kyla prieš driskius
  • Pajūrietis apie „Bolt“ siūlo: mokėk brangiau ir gausi geresnį automobilį ir vairuotoją kalbantį angliškai o gal būt NET ir lietuviškai…
  • Kažin apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
Kitas straipsnis
Rūpinantis dantimis negalima pamiršti ir dantenų

Rūpinantis dantimis negalima pamiršti ir dantenų

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai