Pirmadienis, 11 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti

www.alkas.lt
2023-05-20 13:50:22
0
Rabarbarai | pixabay.com nuotr.

Rabarbarai | pixabay.com nuotr.

Tarp daržovės, gėlės ar net vaisiaus statuso nuolat laviruojantis rabarbaras – dažnai primirštamas skanėstas. Sultingi rabarbarų lapkočiai dėl savito malonaus skonio tinka gardinti įvairius patiekalus, gaminti sirupus ir įvairius gėrimus: spausti sultis bei ruošti vitaminais praturtintus  kokteilius. Šviežias rabarbarų derlius – jau parduotuvių lentynose, o juos auginanti ūkininkė Jurgita Krištopaitienė pasakoja, kodėl rabarbarus galima valgyti tik vasaros pradžioje, kaip juos išsirinkti ir įvairiau panaudoti.

„Rabarbarai yra daržovė. Tie, kas linkę juos priskirti vaisių kategorijai, veikiausiai taip galvoja dėl plataus panaudojimo desertuose. Be to, sumaišties įneša ir gaivus, kiek rūgštokas skonis, kurį, vedini sentimentų, daugelis įpratę skanauti su medumi ar cukrumi“, – pokalbį apie rabarbarus pradeda daugiau nei dešimtmetį juos auginanti ūkininkė Jurgita Krištopaitienė.

Pasakodama apie rabarbarų naudą ir panaudojimo galimybes, J. Krištopaitienė šią daržovę prilygina vaistui, mat juose itin apstu vitaminų ir naudingųjų medžiagų: organinių rūgščių, antioksidantų, skaidulų, vitaminų C ir K, mangano, kalio, beta karotino. Rabarbarai taip pat nuo seno naudoti kaip vidurius laisvinantis ir žarnyno aktyvumą skatinantis vaistas.

Anot ūkininkės, būtina žinoti, jog rabarbarų lapkočius kaip maistą ar vaistą geriausiai naudoti iki liepos mėnesio – vėliau keičiasi augalo cheminė sudėtis, lapkočiuose didėja oksalo rūgšties koncentracija ir daržovė gali tapti net pavojinga, pavyzdžiui, inkstų ligomis sergantiems žmonėms. Dėl didelio oksalo rūgšties kiekio niekada negalima valgyti rabarbarų lapų – žmogaus organizmui naudingi ir saugūs tik augalo lapkočiai.

Ne visus rabarbarus būtina nulupti

Besirenkantiems rabarbarus ūkininkė primena atkreipti dėmesį į stiebų būklę – jie turi būti ne itin stori, standūs, tvarkingai atrodantys. Įdomu tai, jog ne visi rabarbarai yra vienodi – skirtingos jų veislės skiriasi spalva, poskoniais ir tekstūra.

„Pavyzdžiui, mūsų rabarbarai yra desertinės veislės, todėl pasižymi išskirtine rausva spalva, kuri gali papuošti bet kokius patiekalus. Be to, sezono pradžioje nuo šios veislės lapkočių nereikia nulupti odelės – ji švelni, plona ir greitai suverda. Kitų rūšių rabarbarams tenka ir odeles palupti, ir pavalyti, ir lapus atsakingai nuskabyti“, – pataria ūkininkė ir atkreipia dėmesį, jog rabarbarai yra gana greitai leipstanti daržovė, tad ją įsigijus, reikėtų suvartoti kaip įmanoma greičiau. Tiesa, šaldytuve rabarbarus įmanoma išsaugoti šviežius kiek ilgiau – tuomet reikėtų įsukti lapkočius į sudrėkintą audeklą ir laikyti šaldytuvo daržovių skyriuje.

Per sezoną užaugina 5 tonas rabarbarų

Šiaulių rajone smidrų ir rabarbarų šeimos ūkį su vyru valdanti J. Krištopaitienė pasakoja, kad rabarbarų auginimo patirties bei subtilybių sėmėsi Danijoje. Kai Lietuvoje pradėjo auginti šią daržovę, ji buvo pažįstama, bet dar ne taip plačiai naudojama kaip pastaraisiais metais.

„Rabarbarai yra labai universali ir nuostabaus skonio bei kvapo daržovė. Be to, žavėjo, kad ji yra nereikli – vienoje vietoje gali augti daugybę metų, puikiai atlaiko šalnas, tad tinkamai parinkus žemę ir deramai prižiūrint, per sezoną galima užauginti gausų derlių. Mes kiekvieną sezoną užauginame apie 5 tonas rabarbarų, o mūsų pastangas bei derliaus kokybę įvertino didžiausias lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ – jau daug metų jam tiekiame didžiąją dalį mūsų užauginto rabarbarų derliaus“, – pasakoja J. Krištopaitienė.

Naujas požiūris į tradicinį rabarbarą

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė, pasakoja, kad šviežias lietuvių augintojų derlius visuomet sulaukia didelio pirkėjų dėmesio, o rabarbarai kasmet vis paklausesni.

„Kiekvieną sezoną savo pirkėjams galime pasiūlyti šviežią, ką tik nuskintą rabarbarų derlių. Ši daržovė visuomet turėjo savo gerbėjų, tačiau pastaraisiais metais pelno vis daugiau profesionalių kulinarų dėmesio ir tampa net madinga. Vis daugiau žmonių ryžtasi eksperimentuoti su rabarbarais virtuvėje, atranda vis daugiau galimybių, kaip galima juos panaudoti“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ūkininkė J. Krištopaitienė jai antrina, pasakodama, kad pastaraisiais metais auga ir rabarbarų paklausa, ir atsiranda vis naujų drąsių jų panaudojimo būdų.

„Rabarbarus daug kas mėgsta užsišaldyti, o paskutiniu metu populiarėja ir jų liofilizavimas – taip išsaugoma daugiausiai naudingųjų medžiagų. Ši daržovė atrandama iš naujo ir vis plačiau pritaikoma kulinarijoje – anksčiau manyta, kad rabarbarai tinka tik kepiniams, tačiau dabar iš jų gaminami ledai ir cukatai, spaudžiamos sultys, ruošiami sirupai, sriubos ar gardinamos salotos. Daugiau žinių turintys vyndariai iš rabarbarų gamina net vyną. Na, o dar įdomiau, kai rabarbarai derinami su mėsos ar žuvies patiekalais, pavyzdžiui, panaudojant juos įvairiuose padažuose, čatniuose. Taigi, čia tik fantazijos ir pastangų reikalas“, – juokauja moteris ir pataria išbandyti firminį receptą.

Kvapnusis rabarbarų čatnis

Reikės: 400 g rabarbarų, 100 g cukraus, 100 g obuolių sidro acto, 20 g tarkuoto imbiero, 1 cinamono lazdelės, pusės šaukšto maltų gvazdikėlių, trupučio vanilės ekstrakto.

Gaminame: Rabarbarus nuplaukite, pašalinkite lapus, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite į puodą kartu su likusiais ingredientais ir užkaiskite. Virkite ant vidutinės ugnies apie 1,5 valandos. Rabarbarai turi sutirštėti, karamelizuotis. Dar karštą masę supilkite į sterilius indelius, uždenkite, atvėsinkite ir laikykite vėsioje vietoje. Taip ruoštą čatnį galima laikyti net keletą mėnesių. Puikiai dera su sūriais, žvėrienos patiekalais. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  2. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  3. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  4. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  5. Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?
  6. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  7. Sultinys: kada vartoti ir kada geriau jo vengti?
  8. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  9. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  10. Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?
  11. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  12. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  13. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  14. Sūriai: kokį pasirinkti ir kaip jį laikyti?
  15. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

pixabay.com, Firmbee nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau

2023 09 11
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?

2023 09 11
Pinigai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuviai vaikams kišenpinigių negaili

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?
Gamta ir žmogus

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos laukia neabejotinas krachas

2023 09 10
Viktorija Čmilytė-Nielsen | Alkas.lt, A. Sartanaviciaus nuotr.
Lietuvoje

Seimas pritarė rudens sesijos darbų programai

2023 09 10
Vaikų darželis | Pixabay nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniaus darželiuose privalomo pietų miego nebus

2023 09 10
Ką svarbu žinoti priešmokyklinukų tėvams?
Gamta ir žmogus

Kaip elgtis pastebėjus patyčias?

2023 09 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • joana vis dar kundroto apie Rusijos laukia neabejotinas krachas
  • Mikui apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • ramtadryliui apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • >>>Kažin apie A. Valotka. Aš – už „Bolt“!

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau
  • Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?
  • Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • joana vis dar kundroto apie Rusijos laukia neabejotinas krachas
  • Mikui apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • ramtadryliui apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • >>>Kažin apie A. Valotka. Aš – už „Bolt“!
  • ramtadrylis apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
Kitas straipsnis
Internetinė prekyba | pixabay.com nuotr.

Elektroninė prekyba pamažu traukiasi

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai