Antradienis, 14 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Košę valgyti patartina ne tik Košės dieną

www.alkas.lt
2022-10-10 14:13:02
0
Košė | pixabbay.com nuotr.

Košė | pixabbay.com nuotr.

Košę valgyti tikrai verta, juk ne veltui šiandien visame pasaulyje minima Košės diena. Vis dėlto dažniausiai rytais skubame susiruošti į darbą ir laiko pusryčių košei pritrūksta. O be reikalo – košė yra ne tik sveika, bet ir nebrangi pusryčių galimybė, kuri vėstant orams sušildo ir suteikia energijos.

„Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad pirkėjai vis dažniau domisi ir kitomis grūdinėmis kultūromis, greitam vartojimui paruoštomis užpilamomis košėmis, kurių galima įsigyti už prieinamą kainą.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad košę galima valgyti kasdien. Pavyzdžiui, avižinė košė suteikia kūnui energijos, praturtina mineralais ir yra naudinga sklandžiam virškinimo sistemos darbui. Be to, ruošiant košę galima sutaupyti ne tik pačiam patiekalui, bet ir elektros energijos ją ruošiant.

„Grūdai turėtų sudaryti didžiausią kasdienės mitybos dalį. Žinoma, vertingiausi yra viso grūdo produktai, bet tikrai nereikia galvoti, kad košę iš jų teks virti bent 20 minučių. Pasinaudoję keliomis gudrybėmis galite pusryčių košę paruošti itin greitai ir paprastai. Be to, košę galite gaminti pagal savo skonį – ji gali būti praturtinta bet kuriais papildomais produktais: kiaušiniais, keptomis sezoninėmis daržovėmis, džiovintais vaisiais ar kitu namuose turimu produktu“, – sako V. Juodkazienė.

Gudrybės, kaip sumaniai paruošti košę

„Iki“ atstovė dalijasi dar keliomis gudrybėmis, kaip greitai paruošti košę, kad nereikėtų naudoti daug energijos ir laiko. 

Išmirkykite kruopas. Jei košę ketinate ruošti iš kruopų, kurias reikia virti ilgiau, pavyzdžiui, iš pilno grūdo avižų, perlinių kruopų ar lęšių, pirmiausia jas užmerkite kelioms valandoms vandenyje. Jame kruopos išbrinks ir nebereikės naudoti daugiau elektros ar dujų joms virti.

Peržiūrėkite, kuo galite praturtinti košę. Kad košė nepabostų, praturtinkite ją mėgstamais produktais. Peržiūrėkite šaldytuvą ir spinteles – jei turite šaldytų uogų, naudokite jas. Taip košė bus dar turtingesnė vitaminų ir primins vasaros skonius. Taip pat galite košę gardinti sezoniniais vaisiais: obuoliais, kriaušėmis ar slyvomis. Ryžių ar avižų košę galite paskaninti žiupsneliu cinamono. Jeigu norite sotesnio košės varianto, užkepkite ją kiaušiniu, įpjaustykite avokado arba derinkite su kitomis ankštinėmis kultūromis – pupelėmis ar žirneliais.

Pasirinkite tinkamą skysčio santykį. Kai verdate košę, atidžiai įvertinkite, koks skysčio ar vandens santykis turi būti. Vienos kruopos išverda greičiau, kitoms reikia ilgesnio laiko. Tad jeigu padauginsite skysčio, sunaudosite daugiau elektros energijos jam užvirti, o galiausiai kruopos bus pervirusios į lipnią masę. Pavyzdžiui, grikius rekomenduojama virti santykiu 1:1, o ryžius 2:1.

Derinkite skirtingus skysčius. Norėdami paruoši sumanesnį košės variantą, kruopas galite virti tik vandenyje, o joms išvirus įpilti mėgstamo augalinio gėrimo. Jeigu mėgstate ant pieno ruoštas košes, jį taip pat galima derinti su vandeniu – iš pradžių kruopas išvirkite vandenyje ir tik virimo pabaigoje įpilkite pieno. Taip jo sunaudosite mažiau, o košės skonis bus toks pat. Nepamirškite ir sviesto – jo šiek tiek galite įdėti, kai išjungsite kaitrą.

Stebėkite virimo temperatūrą. Kruopas košei berkite į verdantį vandenį, o jam dar kartą užvirus, iš karto sumažinkite kaitrą. Keletą minučių pavirkite ant nedidelės kaitros, kol dauguma skysčio suvirs. Kai kruopos beveik išvirs, iš viso išjunkite viryklę, bet palikite košę dar bent 5–10 minučių uždengtame puode, kad baigtų virti ir taptų optimalios tekstūros. Be to, tai taip pat taupo energijos išteklius.

Nepamirškite puodo. Vos tik sudėsite pusryčių košę į lėkštes, nepamirškite ir puodo. Iš karto įpilkite į jį šalto vandens ir šiek tiek indų ploviklio. Taip puodą daug lengviau išplausite tiek indaplovėje, tiek rankomis ir sutaupysite vandens, laiko bei energijos.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Gydytoja dietologė: košė – tai atsakymas į daugelį vaikų mitybos klausimų
  2. 5 priežastys valgyti pusryčius
  3. Kodėl naudinga valgyti pusryčius?
  4. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  7. Metas užsiimti kūno valymu
  8. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  9. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  10. Imbieras padės atlaikyti rudenišką žvarbą
  11. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  12. Kruopos: kiek ir ką apie jas žinome?
  13. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  14. Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai
  15. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Daržovės, ridikėliai | pixabay.com nuotr.

Pavasarinį imunitetą stiprina ridikėliai

2023 03 05
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

2023 03 04
raskakcija.lt nuotr.

„Lidl“ leidinys padės ir gamtai, ir jūsų piniginei

2023 03 01
Rodyti daugiau

Naujienos

Nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“ | Visuomeninės Rasų kapinių draugijos nuotr.
Istorija

Skelbiamos nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“

2023 03 14
Aleksandro Stulginskio žvaigždė | lrs.lt nuotr.
Kultūra

A. Stulginskio žvaigždę – siūloma skirti Č. Juršėnui ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui R. Stefančukui

2023 03 14
Kovo 11-ąją Frankfurte skambėjo lietuviškos sutartinės | LRT nuotr.
Etninė kultūra

Kovo 11-ąją Frankfurte skambėjo lietuviškos sutartinės

2023 03 14
Ignas Vėgėlė | asmeninė nuotr.
Žiniasklaida

I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša

2023 03 13
Ukrainos gynėjai | .facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Zelenskis ruošiasi Rusiją pervadinti į Maskoviją

2023 03 13
„Luminor“ bankas | luminor.lt nuotr.
Lietuvoje

„Luminor“: vėl daugėja sukčiavimo atvejų

2023 03 13
Internetas | Shutterstock nuotr.
Lietuvoje

Rusiškiems kanalams – daugiau ribojimų

2023 03 13
Rinkimai | vrk.lt nuotr.
Lietuvoje

Rinkimuose aktyviausi – 65-74 m. žmonės

2023 03 13
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie Seime – spaudos konferencija apie skandalingą valstybinės kalbos žlugdymą
  • juras rimgaudui apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Bartas apie Zelenskis ruošiasi Rusiją pervadinti į Maskoviją
  • labai galimai apie Kovo 11-osios patriotinės eitynės 2023

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Skelbiamos nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“
  • A. Stulginskio žvaigždę – siūloma skirti Č. Juršėnui ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui R. Stefančukui
  • Kovo 11-ąją Frankfurte skambėjo lietuviškos sutartinės
  • Konferencija „Komunistinė ideologija ir jos praktika vakar ir šiandien“
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

by Ditė Česėkaitė
2023 03 13
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią...

Skaityti toliau

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

by Ditė Česėkaitė
2023 03 12
0
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Visų pirma, įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto...

Skaityti toliau

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

by Ditė Česėkaitė
2023 03 11
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Pavasaris – tai metas, kai viskas gamtoje pradeda žydėti, o į parduotuvių lentynas atkeliauja daugybė šviežių vaisių, žalumynų bei daržovių. Vieni...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie Seime – spaudos konferencija apie skandalingą valstybinės kalbos žlugdymą
  • juras rimgaudui apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Bartas apie Zelenskis ruošiasi Rusiją pervadinti į Maskoviją
  • labai galimai apie Kovo 11-osios patriotinės eitynės 2023
  • ve gelei apie I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša
Kitas straipsnis
Prezidentas lankosis Rukloje | R. Dačkaus nuotr.

Prezidentas Rukloje susitiko su kariais

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai